Νέος γύρος εξοπλισμών – νέα χρέη

0

Ο εσμός των πολεμοκάπηλων εθνικισταράδων από τη μια και τα παπαγαλάκια του Πενταγώνου από την άλλη, έστησαν τρελό πανηγύρι: «Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ κατευθύνεται στην Ανατολική Μεσόγειο με ειδική αποστολή». Η «ειδική αποστολή» είναι… «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια». Σύμφωνα με όλον αυτόν τον εσμό, η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού στόλου έχει ως σκοπό να λειτουργήσει αποτρεπτικά στον τουρκικό στόλο!

Οι Γάλλοι έχουν συμφέροντα στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Και δεν είναι η πρώτη φορά που πολεμικά πλοία τους πλέουν στην περιοχή. Είναι επίσης γνωστό ότι η Γαλλία έχει τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία. Η τουρκική ανάμιξη στη Λιβύη έχει ενοχλήσει σφόδρα το Παρίσι, όμως δεν είναι μόνον αυτό. Η Γαλλία βρίσκεται εκτός της τουρκικής αγοράς οπλικών συστημάτων, στην οποία κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ενώ εσχάτως μπήκε και η Ρωσία. Είναι λογικό, λοιπόν, να αυξάνει την πίεση στο καθεστώς του Ερντογάν, εκμεταλλευόμενη κάθε ευκαιρία. Οταν ο Ερντογάν χρειαστεί τη Γαλλία, τότε τον Μακρόν θα συνοδεύουν οι εκπρόσωποι των γαλλικών πολεμικών μονοπωλίων.

Δε γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο (όπου είχε πλεύσει και πριν από μερικούς μήνες, για να μην ξεχνιόμαστε), όμως το μόνο βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να εμπλακεί σε επιχειρήσεις ενάντια στον τουρκικό πολεμικό στόλο.

Οι εθνικισταράδες και τα παπαγαλάκια του ελληνικού Πενταγώνου «ξεχνούν» ότι τουρκικά ερευνητικά σκάφη και πλωτά γεωτρύπανα έχουν κάνει σουρωτήρι την κυπριακή ΑΟΖ, ακόμα και σε «οικόπεδα» που έχουν παραχωρηθεί στο γαλλικό ενεργειακό μονοπώλιο Total, όμως η φρεγάτα του γαλλικού στόλου, που βρισκόταν στην περιοχή, δεν επεχείρησε οποιαδήποτε ενέργεια παρέμβασης (ούτε καν προειδοποίησης προς τα τουρκικά σκάφη).

Το πανηγύρι για την πλεύση του Σαρλ ντε Γκολ, στην Ανατολική Μεσόγειο στήθηκε στην Ελλάδα για συγκεκριμένο λόγο. Για να δικαιολογήσει τις πυρετώδεις προετοιμασίες για ένα νέο γύρο εξοπλισμών, που οι πληροφορίες που διαρρέονται υποστηρίζουν ότι θα ξεκινήσει από τα γαλλικά εξοπλιστικά μονοπώλια. «Εμείς αγοράζουμε οπλικά συστήματα και οι Γάλλοι μας προσφέρουν και πολιτική στήριξη και στρατιωτική στήριξη επί του πεδίου», είναι το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν στον ελληνικό λαό.

Δεν είναι, βέβαια, πρωτότυπο αυτό το μήνυμα. Το πλασάρουν με κάθε ευκαιρία. Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μας έλεγαν ότι η παραχώρηση νέων βάσεων στους Αμερικάνους θωρακίζει την αμυντική ικανότητα της χώρας. Οταν ο Μητσοτάκης υπέγραψε τη συμφωνία που είχαν προετοιμάσει οι Τσιπροκαμμένοι, επαναλήφθηκε το ίδιο παραμύθι. Σύμφωνα με τη λογική τους, ο Ερντογάν δε θα τολμήσει στρατιωτικό πλήγμα στην Ελλάδα, όταν υπάρχουν σ’ αυτήν αμερικάνικες βάσεις. Ο τουρκικός στόλος, πάντως, συνόδευσε το Ορούτς Ρέις που έκανε σουλάτσο σε περιοχή που το ελληνικό κράτος θεωρεί δική του (χωρίς να την έχει οριοθετήσει στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς συμφωνίας, πάντως), χωρίς να συγκινηθεί κανένας στις αμερικάνικες βάσεις ή στο αμερικάνικο Πεντάγωνο.

Αυτά τα ολίγα, για να καταλάβουμε πόσο χοντροκομμένο είναι το παραμύθι τους.

Ο νέος γύρος εξοπλισμών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στα παπαγαλάκια, θα ξεκινήσει με γαλλικά μαχητικά Rafale και φρεγάτες [email protected] Τα Rafale θα είναι 18. Δέκα καινούργια και οχτώ μεταχειρισμένα, που η Γαλλία θα τα δώσει -λέει- τζάμπα. Είναι το κλασικό κόλπο που χρόνια κάνουν οι Αμερικάνοι. Δίνουν μερικά σαπάκια (που έχουν αποσυρθεί από το δικό τους στόλο) δωρεάν και αμέσως αρχίζουν οι παραγγελίες για επισκευή, αναβάθμιση, εξοπλισμό, έτσι που στο τέλος κοστίζουν όσο τα καινούργια (άντε λίγο παρακάτω).

Η αγορά δύο φρεγατών [email protected] έχει ανοίξει επί Σαμαροβενιζέλων. Τη συνέχισαν οι Τσιπροκαμμένοι (ποιος ξεχνάει το ευτράπελο με τον κυρ-Φώτη τον Κουβέλη, που κάποια στιγμή δήλωσε ότι η αγορά έκλεισε;) και η σκυτάλη πέρασε στους Κούληδες. Η αγορά κόλλησε όλες τις φορές στο υπέρογκο κόστος που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ για κάθε φρεγάτα, ποσό που θα τινάξει στον αέρα τον μνημονιακό προϋπολογισμό (είναι αυτό που λένε «το πνεύμα πρόθυμον, η σαρξ αδύνατος»).

Τώρα, πάντα σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιμένει «βελτιωμένη» πρόταση από τη γαλλική κυβέρνηση, ώστε το κόστος αγοράς να πέσει κάτω από τα 3 δισ. ευρώ για κάθε κομμάτι. Για να πέσει το κόστος, όμως, θα αφαιρεθούν κάποια οπλικά συστήματα. Ετσι, οι σούπερ-ντούπερ φρεγάτες δε θα είναι και τόσο… σούπερ-ντούπερ. Οπότε τα οπλικά συστήματα που θα αφαιρεθούν θα αγοραστούν σε δεύτερη φάση. Είναι σαν τα αυτοκίνητα με τη «βασική έκδοση» και τα «έξτρα».

Aλλά δεν τελειώσαμε μόνο με τα μαχητικά Ραφάλ και τις φρεγάτες Μπελαρά. Υπάρχει και ο διιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Πριν από λίγο καιρό, όταν και πάλι είχε διαρρεύσει ότι η σύμβαση για τις γαλλικές φρεγάτες είναι έτοιμη προς υπογραφή και υπήρξε νέα αναβολή, διέρρευσε ότι η αναβολή οφειλόταν σε γερμανικό βέτο.

Τι δουλειά έχει η Γερμανία σε μια σύμβαση ανάμεσα σε δυο ανεξάρτητα κράτη; Αφελές είναι το ερώτημα. Η Γερμανία δεν μπορεί να πιάσει από το σβέρκο τον πωλητή, μπορεί όμως να πιάσει από το αυτί τον αγοραστή. Την κυβέρνηση της ψωροκώσταινας. Και έχει τον τρόπο να το κάνει, λόγω της επιρροής της στα κοινοτικά όργανα και ειδικά σ’ εκείνα που ασκούν την αυστηρή εποπτεία επί των δημόσιων οικονομικών…

Κι εδώ που τα λέμε, έχει και τα δίκια της η γερμανική ιμπεριαλιστική κυβέρνηση. Οι Αμερικάνοι πήραν παραγγελίες για αναβάθμιση των F-16, για ελικόπτερα διάφορων τύπων κ.ά., οι Γάλλοι θα πάρουν για φρεγάτες και μαχητικά, οι Γερμανοί τίποτα; Ηδη έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες διαρροές, για αγορά τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214 και για ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Ο ελληνικός λαός θα φορτωθεί ένα νέο γύρο αγοράς πανάκριβων εξοπλιστικών συστημάτων, για την αποπληρωμή των οποίων θα πληρώνουν και τα δισέγγονά μας. Το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η ιδανική διαφήμιση. Σε τέτοιες συνθήκες έγιναν και όλες οι προηγούμενες ογκώδεις παραγγελίες πολεμικού υλικού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: