Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα: Μελόνι και Μερτς ερίζουν για το ποιος θα ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες 
  • Σαν σήμερα 12 Αυγούστου
  • Οταν σε υμνεί η Δεξιά
  • Νομική νίκη για ακαδημαϊκό στον οποίο αρνήθηκαν πανεπιστημιακή θέση αφού χαρακτήρισε τη Γάζα «κλασική περίπτωση γενοκτονίας»
  • Αν δε θέλετε να μιλάμε για την Παλαιστίνη, μην μας καλείτε
  • Το στρατηγικό αδιέξοδο των σιωναζιστών στον Λίβανο και οι άθλιοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»«Ανοχή» ή νέα πλειοψηφία;
Πολιτική

«Ανοχή» ή νέα πλειοψηφία;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Ιαν 2019, 00:00

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Τζανακόπουλος δεν πέταξε καθόλου τυχαία τη φράση για κοινοβουλευτική «ανοχή», με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά ως κυβέρνηση μειοψηφίας και μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Θέλησε να προετοιμάσει το έδαφος για μια τέτοια εξέλιξη ή πέταξε ένα δόλωμα για να το καταπιούν ο μηχανισμός της ΝΔ και τα ΜΜΕ που στηρίζουν τον Μητσοτάκη;

Από τυπική συνταγματική άποψη, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μια κυβέρνηση πέφτει αν γίνει δεκτή πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της (που πρέπει να πάρει 151 ψήφους) ή αν ζητήσει η ίδια ψήφο εμπιστοσύνης και δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων με ελάχιστο όριο τους 120 βουλευτές. Για να το πούμε απλά, για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση και να πάρει υποχρεωτικά 151 ψήφους. Αν η ίδια η κυβέρνηση θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης, τότε αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αρκεί να είναι πάνω από 120. Αν για παράδειγμα ένα κόμμα ή ορισμένοι βουλευτές απόσχουν από την ψηφοφορία, τότε η κυβέρνηση μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ακόμα και με λιγότερες από 151 ψήφους. Αν για παράδειγμα αποχωρήσει ο Περισσός που έχει 15 βουλευτές, τότε στον Τσίπρα θα αρκούν 143 θετικές ψήφοι (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, χωρίς να λογαριάσουμε τις «τσόντες»).

Συνταγματικά, λοιπόν, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα για να συνεχίσει η κυβέρνηση Τσίπρα ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο Περισσός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε μια πρόταση δυσπιστίας που θα υποβάλει η ΝΔ. Επομένως, πρακτικά η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, ακόμα και αν (λέμε τώρα) ψήφιζαν μαζί της και ο Καμμένος με όσους θα του έχουν απομείνει. Πολιτικά, όμως;

Χρειάστηκε να περάσουν μέρες ψαξίματος για να βρουν οι της αντιπολίτευσης ότι το μοναδικό προηγούμενο κυβέρνησης μειοψηφίας είναι η κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη (γνωστού με το παρατσούκλι Τζουμπές) το 1874-75. Κι άρχισαν να παρομοιάζουν τον Τσίπρα με τον Τζουμπέ, στηρίζοντας σ' αυτό όλη την αντικυβερνητική επιχειρηματολογία τους. Κατάπιαν για μια ακόμα φορά το δόλωμα σαν χάνοι, χωρίς να κρατήσουν καμιά πισινή. Κι όμως η απλή αριθμητική θα μπορούσε να τους προστατέψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145. Με την Παπακώστα και τρεις σίγουρους του Καμμένου (Κουντουρά, Ζουράρι, Παπαχριστόπουλο) πάει στους 149. Αν προστεθεί και ο Κόκκαλης, πάει στους 150 και ψάχνει έναν ακόμα. Οι υποψήφιοι είναι τουλάχιστον δύο: Δανέλλης του Ποταμιού και Σαρίδης του Λεβέντη (που υπερψήφισε τον προϋπολογισμό και προφανώς δε θέλει να πέσει η κυβέρνηση). Ακόμα κι αν δε θεωρούν ότι όλοι αυτοί είναι σίγουροι για ψήφο εμπιστοσύνης σε μια νέα κυβέρνηση, τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι προσεκτικοί και να μη βάζουν όλα τα λεφτά στη βάρκα με το όνομα «Τζουμπές».

Οσο δεξιοί και πασόκοι ζητούσαν από τον Τσίπρα να παραιτηθεί ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τα στελέχη της κυβέρνησης τους απαντούσαν μονότονα να καταθέσουν πρόταση μομφής. Επί μια βδομάδα είχαμε αυτή τη διελκυστίνδα: ζητήστε ψήφο εμπιστοσύνης, οι δεξιοί και πασόκοι, όχι, εσείς να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, οι συριζαίοι. Κι αφού δημιουργήθηκε το κατάλληλο δραματικό κλίμα, με την αντιπολίτευση να έχει κολλήσει στο «ζήτα ψήφο εμπιστοσύνης», βγήκε πανέτοιμος ο Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης και άδειασε μεγαλοπρεπέστατα όλη αυτή την προπαγάνδα: «Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα επιλέξει ο ίδιος να ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων. Αν το κάνει, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει». Εχει ήδη καταλήξει με τον Καμμένο σε μια νέα παρασκηνιακή συμφωνία. Ενδεχομένως ναι. Μπορεί, όμως, και όχι και ίσως γι' αυτό ο Τσίπρας συμπλήρωσε στην τηλεοπτική συνέντευξή του: «Τον λαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι υπουργός για τους επόμενους 9 μήνες, αλλά το να υπάρχει σταθερότητα. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θα το πει καθαρά και θα προχωρήσουμε, αν δεν το πει θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε».

Αυτό ήταν καθαρός εκβιασμός προς τον Καμμένο: ή φεύγεις, αλλά εξακολουθείς να στηρίζεις την κυβέρνηση, ή προχωρώ χωρίς εσένα, γιατί δε σ' έχω ανάγκη, τους 151 τους έχω στο τσεπάκι. Κι αυτός ο εκβιασμός διατυπώθηκε από τον Τσίπρα σε μια στιγμή που ολόκληρο το μιντιακό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ αποδομούσε μεθοδικά τον Καμμένο, επί τουλάχιστον μια βδομάδα. «Πρόβλημα» χαρακτήρισε τον Καμμένο ο Σκουρλέτης, εξηγώντας ότι με τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών «κατασπατάλησε ένα πολιτικό κεφάλαιο». Κι αφού τον αποδόμησαν, ήρθε ο Τσίπρας να τον γλυκάνει λίγο, λέγοντας ότι ξέρει τον Καμμένο και δεν πιστεύει ότι αυτός θα ρίξει την κυβέρνηση, χωρίς να παραλείψει να συμπληρώσει ότι κι αν ο Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του, η κυβέρνηση έχει 151 ψήφους στη Βουλή.

Ομως τον Τσίπρα, περισσότερο από τον Καμμένο, τον ενδιέφερε να αδειάσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που νόμισαν ότι βρήκαν το αδύνατο σημείο του με την επαπειλούμενη αποχώρηση του Καμμένου. Ο Τσίπρας, αφού ξεκαθάρισε ότι «το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα κι αν δεν έχεις 151 βουλευτές δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις», συνέχισε: «Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω, αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε». Δεν παρέλειψε, όμως, να επαναλάβει: «Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης».

Προτού βγει ο Τσίπρας στο «γυαλί» και πει ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν ο Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, βγήκε ο γραμματέας της ΝΔ και στενός συνεργάτης των Μητσοτάκηδων Λ. Αυγενάκης και διέπραξε την γκάφα της εβδομάδας, θέλοντας ν' απαντήσει στις φήμες που είχαν απλώσει οι συριζαίοι, ότι αλλάζουν τη γραμμή τους και θα πάνε σε ψήφο εμπιστοσύνης από μια νέα πλειοψηφία. «Αν ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και την πάρει, θα πρόκειται για μια ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία η οποία δεν μπορεί να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον. Δεν νοείται να κυβερνά ο θίασος αυτός με ανεμομαζώματα και ανεμοσκορπίσματα. Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, αν ο ΠτΔ το επιτρέψει», δήλωσε ο Αυγενάκης. Και συνέχισε: «Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πει στον ελληνικό λαό ποιοι είναι οι πρόθυμοι βουλευτές που θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για να κρίνει ο λαός τα κίνητρά τους. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει υπάρξει ποτέ στη μεταπολίτευση και δεν πρέπει να υπάρξει».

Μιλάμε για πραγματική τρικυμία εν κρανίω. Από πού κι ως πού έχει την παραμικρή αρμοδιότητα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να κρίνει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες; Αν ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και πάρει 151, δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό πρόβλημα. Ο ΠτΔ δεν έχει καμιά δουλειά να κρίνει ποια είναι τα κίνητρα των βουλευτών. Αυτή δε θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά πλειοψηφίας, και η ΝΔ δε θα μπορεί να κάνει τίποτα (εκτός από καμιά ομιλία του Κούλη που θα θέσει πολιτικά και όχι θεσμικά-συνταγματικά ζητήματα).

Φυσικά, οι συριζαίοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. «Ο γραμματέας της ΝΔ, κ. Αυγενάκης, ξεπέρασε σήμερα τον εαυτό του. Οχι μόνο ενέπλεξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σενάρια συνταγματικής εκτροπής, σε περίπτωση που η κυβέρνηση εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δήλωσε και ότι η ΝΔ “δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια“. Τι ακριβώς εννοεί ο γραμματέας της ΝΔ ότι θα κάνει;», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Και συμπλήρωσε: «Για κακή τύχη του κ. Αυγενάκη, υπάρχει κάτι που λέγεται Σύνταγμα. Εάν τον ενοχλεί, μπορεί να μοιραστεί τις ανησυχίες του με τους συνομιλητές και νοσταλγούς του Παττακού που υπάρχουν στο κόμμα του, αφού πρώτα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίσει εάν συμμερίζεται ή αποδοκιμάζει αυτές τις απόψεις». Ακολούθησε μια «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» απάντηση του Αυγενάκη από το Twitter, στην οποία χαρακτήριζε την κυβέρνηση «θίασο για το Δελφινάριο», μιλούσε για «σκόπιμη διαστρέβλωση όσων είπα» και διαβεβαίωνε -απολογούμενος ουσιαστικά- ότι «η ΝΔ ήταν, είναι και θα παραμείνει πιστή σε κάθε λέξη του Συντάγματος»!

Δε νομίζουμε ότι ο Τσίπρας θα πήγαινε ποτέ σε πρόταση εμπιστοσύνης, αν δεν είχε εξασφαλισμένους τους 151. Αν μη τι άλλο, θα ήταν εξευτελιστικό για τον ίδιο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην την πάρει. Κανένας πρωθυπουργός μετά την πτώση της χούντας δεν επέλεξε αυτόν τον εξευτελισμό. Ο Μητσοτάκης, που το 1993 έβλεπε ότι θα χάσει την πλειοψηφία, έσπευσε να παραιτηθεί και να ζητήσει την προκήρυξη εκλογών. Το ίδιο θα κάνει και ο Τσίπρας, αν δεν έχει 151, με ή χωρίς τον Καμμένο. Εκείνος δε που παρακαλάει να βρει ο Τσίπρας τους 151 είναι ο Μητσοτάκης. Γιατί αν η κυβέρνηση πέσει πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η εκκρεμότητα θα περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, της οποίας ο Μητσοτάκης φιλοδοξεί να είναι πρωθυπουργός. Και τότε, ούτε ψύλλος στον κόρφο του. Γι' αυτό προτιμά να λύσει το ζήτημα ο Τσίπρας κι αυτός να βγάλει όση πολιτική υπεραξία μπορέσει. Κυνικό; Κυνικότατο. Ετσι όμως είναι η αστική πολιτική. Τα ίδια δεν τους έκανε ο Τσίπρας με τα «αντιμνημονιακά» του μέχρι το 2014;

Αρα, το πόκερ παίζεται  με τα μάτια όλων στραμμένων στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Και το βασικό μέλημα του Τσίπρα είναι να δείξει ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ Μέρκελ στο πλευρό του Τσίπρα
Επόμενο άρθρο Διαβολοσκορπίσματα

Σχετικά Αρθρα

Αμυνα, Μπακέλα… άμυνα!

Πολιτική 10 Αυγ 2026, 05:55

Πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανών σπρώχνει τη χώρα ο Μητσοτάκης

Στέλνει ελικόπτερα Apache στα ΗΑΕ

Πολιτική 9 Αυγ 2026, 11:47

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

Πολιτική 31 Ιούλ 2026, 13:21

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

Πολιτική 29 Ιούλ 2026, 11:14

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 19:57

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 09:40
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα: Μελόνι και Μερτς ερίζουν για το ποιος θα ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες 

12 Αυγ 2026, 09:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Αυγούστου

12 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Οταν σε υμνεί η Δεξιά

11 Αυγ 2026, 19:44
Διεθνή

Νομική νίκη για ακαδημαϊκό στον οποίο αρνήθηκαν πανεπιστημιακή θέση αφού χαρακτήρισε τη Γάζα «κλασική περίπτωση γενοκτονίας»

11 Αυγ 2026, 18:08
Πολιτισμός

Αν δε θέλετε να μιλάμε για την Παλαιστίνη, μην μας καλείτε

11 Αυγ 2026, 17:46
Διεθνή

Το στρατηγικό αδιέξοδο των σιωναζιστών στον Λίβανο και οι άθλιοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

11 Αυγ 2026, 10:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου

11 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διπλωματικό προβάδισμα της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις διαδικασίες που αφορούν τη Γάζα

10 Αυγ 2026, 19:53
Κόντρες

Τάκης, η ξεσκονίστρα κάθε καπιταλιστή

10 Αυγ 2026, 19:35
Διεθνή

Πρόβατα, drones και όπλα: Το νέο μοντέλο του Ισραήλ για την αρπαγή παλαιστινιακής γης

10 Αυγ 2026, 08:52
Πολιτική

Αμυνα, Μπακέλα… άμυνα!

10 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου

10 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες και μετά τους σκότωσαν εν ψυχρώ

9 Αυγ 2026, 12:59
Καταστολή

Ανακινούν την ποινική έρευνα για τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας «Αξιώτισσα»

9 Αυγ 2026, 12:30
Πολιτική

Πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανών σπρώχνει τη χώρα ο Μητσοτάκης

Στέλνει ελικόπτερα Apache στα ΗΑΕ

9 Αυγ 2026, 11:47
Διεθνή

Αραγτσί: Ιράν και Ομάν κοντά σε συμφωνία για προσωρινή θαλάσσια διαδρομή στο Στενό του Ορμούζ

το άνοιγμα της στρατηγικής θαλάσσιας οδού εξακολουθεί να υπόκειται σε άλλους όρους

9 Αυγ 2026, 09:17
Διεθνή

«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, το Στενό του Ορμούζ δεν θα ανοίξει»

Σκληρή ανακοίνωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν

9 Αυγ 2026, 05:52
Πολιτισμός

Το πρώτο στρατόπεδο στη Γάζα αρχίζει τη διαδικασία παράδοσης των όπλων

Παρακολουθήστε την εξέλιξη του γεγονότος απευθείας από το πεδίο

9 Αυγ 2026, 05:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Αυγούστου

9 Αυγ 2026, 00:01
Υγεία

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Αττικόν! 

8 Αυγ 2026, 18:49
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Αυγούστου

Ημέρα νεολαίας.
Οκλαχόμα, Μασαχουσέτη: Ημέρα Ινδιάνων.
Τέξας: Ημέρα εξερευνητών.
1942: Δολοφονική απόπειρα κατά του ιάπωνα πρωθυπουργού Τόγιο.
1954: Αποκαλύπτεται το δίκτυο του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, περισσότερες από εκατό συλλήψεις, ανάμεσά τους και ο Χαρίλαος Φλωράκης.
1968: Εκρηξη βόμβας στο «Ζάππειο».
1975: Μπράβος του Θεοφιλογιαννάκου γρονθοκοπεί στο στρατοδικείο τον βουλευτή Σαβούρα.
1983: Δεκαεπτά νεκροί στο Σαντιάγο από αστυνομικά πυρά σε διαδήλωση κατά του Πινοσέτ (Χιλή).
1986: Εμπρησμός υποκαταστήματος της «Citibank» στο Παλαιό Φάληρο (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo