Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη
  • Νέο φρικτό σιωναζιστικό έγκλημα στη Γάζα (videos)
  • Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη
  • Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη
  • Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ
  • «Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-τρόικας για την εκπαίδευση
Παιδεία

Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-τρόικας για την εκπαίδευση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Δεκ 2017, 00:00

«Εκπαίδευση: Η Ελλάδα θα εκσυγχρονίσει περαιτέρω το εκπαιδευτικό της σύστημα σε όλα τα επίπεδα για να βελτιώσει σημαντικά τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την ισότητα. Οι Αρχές θα αντιμετωπίσουν τις συστάσεις της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μέχρι τον Μάιο του 2018. Μια προκαταρκτική έκθεση δημοσιεύθηκε από τον ΟΟΣΑ τον Ιούλιο του 2017, ένα σχέδιο της έκθεσης θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και η τελική έκθεση έως τον Απρίλιο του 2018.

Σε συμφωνία με τους θεσμούς, οι Αρχές, μέχρι τον Μάιο του 2018, θα πρέπει (βασικά παραδοτέα):

i) Να υιοθετήσουν νομοθετικά μέτρα για τους μελλοντικούς διορισμούς και την αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων και των ανώτερων διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίσουν μια αποπολιτικοποιημένη, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΑΣΕΠ σε σχετικές επιτροπές και να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στις σχολικές μονάδες, καθώς και να καθορίσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους.

ii) Να περάσουν νόμο για την αναβάθμιση των αρμοδίων οργάνων για την αξιολόγηση.

iii) Να περάσουν νόμο για την αξιολόγηση του ανώτερου εκπαιδευτικού προσωπικού, την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και την ορθολογική χρήση των πόρων.
Μέχρι τον Μάιο του 2018 θα υιοθετήσουν μια στρατηγική για την αρχική και τη συνεχή εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στην προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι Αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς τις δημοσιονομικές πτυχές των αλλαγών στην οργάνωση της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα διασφαλίσουν τα έσοδα των ΑΕΙ, που προέρχονται από δίδακτρα για τις μεταπτυχιακές σπουδές, υπηρεσίες προς τρίτους και την εκμετάλλευση της περιουσίας του Πανεπιστημίου.

Οι Αρχές έχουν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της σύγκλισης με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, σχετικά με τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού και τις αναλογίες των μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό. Ως επόμενο βήμα και ως πρωταρχική ενέργεια, οι Αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία για:

i) Την υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία για 30 ώρες την εβδομάδα.

ii) Τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση σχολικών μονάδων, ξεκινώντας από την σχολική χρονιά 2018-19.

iii) Την εξαίρεση της ώρας του γεύματος από τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.

Οι Αρχές μαζί με τον ΟΟΣΑ θα επανεξετάσουν όλους τους σχετικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων στοιχείων, ως τον Απρίλιο του 2018.
Το πλαίσιο για τις απολύσεις που νομοθετήθηκε με το Αρθρο 56 της Πράξης για την Ιδιωτική Εκπαίδευση του Ν. 4472/2017 θα αξιολογηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και εφόσον απαιτείται οι απαραίτητες τροποποιήσεις θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς και θα νομοθετηθούν ως τον Απρίλιο του 2018 και θα εφαρμοστούν από τη σχολική χρονιά 2018-19». (Οι εμφάσεις δικές μας).

Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την τρόικα, για να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση, στο κεφάλαιο για την εκπαίδευση περιέχει μέτρα που το υπουργείο Παιδείας ανέλαβε να υλοποιήσει (εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, όπως πάντοτε θέτουν τα Μνημόνια), πέρα από αυτά που ο Γαβρόγλου παραδέχτηκε ότι υπέγραψε. Το γεγονός δεν μας εκπλήσσει. Το ψέμα και οι μισές αλήθειες είναι το βασικό χαρακτηριστικό με το οποίο πολιτεύονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι’ αυτό, άλλωστε, ούτε μετέφρασαν στα ελληνικά ούτε έδωσαν στη δημοσιότητα το νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο (η διαρροή έγινε από τις Βρυξέλλες και το κείμενο είναι στα αγγλικά).

Τα ψέματα του Γαβρόγλου

Το κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημόνιου για την εκπαίδευση το παραθέτουμε ολόκληρο στη διπλανή στήλη. Ας θυμηθούμε τώρα τι δήλωσε ο Γαβρόγλου ότι υπέγραψε.

− Την υποχρέωση των εκπαιδευτικών να βρίσκονται στο σχολείο 30 ώρες την εβδομάδα.

− Να νομοθετηθούν κριτήρια στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων (ανέφερε το παράδειγμα των συστεγαζόμενων σχολείων).

− Στην επιλογή των Διευθυντικών Στελεχών να εμπλέκεται το ΑΣΕΠ.

− Αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης και αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων.

♦ Αναφερόμενος στην υποχρέωση των εκπαιδευτικών να παραμένουν στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα, ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ψευδώς ότι αυτό δεν είναι τίποτε καινούργιο, αλλά είναι κάτι που προβλέπεται από τον Νόμο 1566/85.

Πλην, όμως, ο Νόμος 1566/ 85 (άρθρο 13, παρ. 8) αναφέρει τα εξής:

«Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα».

Δηλαδή, η παραμονή του εκπαιδευτικού στο σχολείο, πέραν του διδακτικού του ωραρίου, δεν είναι υποχρεωτική, αλλά δυνητική και εξαρτάται από το εάν του έχει ανατεθεί «συγκεκριμένο έργο» από τα όργανα του σχολείου. 32 χρόνια η πρακτική αυτή ακολουθούνταν στα σχολεία, ενώ υπήρχαν και διευκρινήσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, στις περιπτώσεις που «πονηροί» διευθυντές προσπαθούσαν να επιβάλλουν αυθαιρεσίες.

Συνεπώς, ο Γαβρόγλου υπέγραψε κάτι διαφορετικό: την υποχρέωση όλων ανεξαιρέτως των εκπαιδευτικών να παραμένουν στο σχολείο 6 και 9 ώρες παραπάνω την εβδομάδα. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για την αύξηση και του διδακτικού ωραρίου σε επόμενη φάση και την εξίσωσή του με το εργασιακό.

Αλλωστε, οι επανειλημμένες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, αναφορικά με τις αλλαγές στο Λύκειο, ότι οι εκπαιδευτικοί θα επιβλέπουν και θα καθοδηγούν τις «δημιουργικές εργασίες» των μαθητών, τα «εκτεταμένα δοκίμια», θα βοηθούν τους μαθητές στην εμβάθυσνη των μαθημάτων, συνιστούν στην ουσία επέκταση του διδακτικού χρόνου. Το επόμενο βήμα θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια.

Το μέτρο αυτό βάζει τελεία και παύλα στους μόνιμους διορισμούς νέων εκπαιδευτικών.

Την πεποίθησή μας αυτή επιβεβαιώνουν και όσα σχετικά αναγράφονται στο Μνημόνιο-3: «Ειδικότερα, οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού, καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018».

♦ Οσον αφορά τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, σημειώνουμε ότι πρόκειται για καμουφλαρισμένη συνέχιση της πρακτικής Διαμαντοπούλου. Οι συγχωνεύσεις των συστεγαζόμενων σχολείων επιτρέπουν τις συγχωνεύσεις τμημάτων που ως τώρα ήταν απαγορευτικές, καθότι επρόκειτο για διαφορετικά σχολεία στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, ο έτσι κι αλλιώς μεγάλος αριθμός των μαθητών ανά τάξη (25 μαθητές) προσαυξάνεται σε πολλές περιπτώσεις κατά 10% ειδικά στη Δευτεροβάθμια, έχουν νομοθετηθεί οι καταργήσεις των ολιγομελών τμημάτων και των τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και το Π.Δ. 79 κατήργησε ουσιαστικά τα όρια των σχολικών μονάδων, βάσει των οποίων εγγράφονται σε αυτές οι μαθητές, αφού την κατανομή των μαθητών στα όμορα και λιγότερο όμορα σχολεία διαχειρίζεται τριμελής επιτροπή που λειτουργεί στο πλαίσιο κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης.

♦ Τέλος, η εμπλοκή του ΑΣΕΠ στην επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης έχει να κάνει με τον αναβαθμισμένο ρόλο που προορίζεται γι’ αυτά τα στελέχη, τον ρόλο του διευθυντή-μάνατζερ.

Η δε «αυτο-αξιολόγηση» είναι το προοίμιο της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις νέες «Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Εργου» δεν αφήνει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό.

Η «αυτο-αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αξιολόγησης Αρβανιτόπουλου, «ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου» κοινοποιείται στο ΠΕΚΕΣ (Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού), οι Περιφερειακοί Συντονιστές Εκπαιδευτικού Εργου και Επιμόρφωσης, στο πλαίσιο του ΠΕΚΕΣ, επιλέγονται από το Συμβούλιο Επιλογής και οι Οργανωτικοί Συντονιστές έχουν άμεση επικοινωνία με το ΙΕΠ και το ΥΠΠΕΘ. Παράλληλα, προωθείται η «αυτονομία» της σχολικής μονάδας (προς το παρόν «παιδαγωγική»), η «τοπική κοινωνία» έχει λόγο στον «προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου», ενώ διατηρείται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την αξιολόγηση, εξαγγέλλεται η αναβάθμιση της ΑΔΙΠΠΔΕ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και δημοσιοποιείται η πρόταση του ΙΕΠ για το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, που προβλέπει θεσμό μέντορα για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και αξιολόγησή τους μετά το τέλος του πρώτου έτους. (δες περισσότερα στην Κόντρα, αρ. φύλ. 942).

Τα όσα αναφέρονται στο Μνημόνιο-3 δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία: «Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης».

«Σκούπα»

Από όσα συμφωνήθηκαν στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο προκύπτει (με τη σειρά που αναφέρονται):

♦ Η Ελλάδα θα «εκσυγχρονίσει» το εκπαιδευτικό της σύστημα σε όλες τις βαθμίδες. Αναμένονται, δηλαδή, νέα αντιδραστικά μέτρα, και περαιτέρω περικοπές.

♦ Το υπουργείο Παιδείας θα καταρτίσει σχέδιο δράσης μέχρι τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με τις συστάσεις της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ.

♦ Στα «βασικά παραδοτέα» περιέχονται:

1 Νομοθετικά μέτρα για τους μελλοντικούς διορισμούς, την αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων και των ανώτερων διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης. Η απαίτηση να εξασφαλιστεί «αποπολιτικοποιημένη, διαφανής και αξιοκρατική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΑΣΕΠ» και η υποχρέωση για αναβάθμιση του ρόλου των διευθυντικών στελεχών στις σχολικές μονάδες παραπέμπουν στους «αναβαθμισμένους διευθυντές-μάνατζερ»

2 Νόμος για την αναβάθμιση των αρμοδίων οργάνων για την αξιολόγηση. Π.χ. αναβάθμιση ΑΔΙΠΠΔΕ. Η διατύπωση είναι αόριστη, προφανώς για να συμπεριληφθούν όλα μέσα και η μελλοντική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

3 Νόμος για την αξιολόγηση του ανώτερου εκπαιδευτικού προσωπικού, «την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και την ορθολογική χρήση των πόρων». Η «ορθολογική χρήση των πόρων», που έτσι κι αλλιώς δεν φθάνουν για τα στοιχειώδη, παραπέμπει σε ακόμη πιο πετσοκομμένες κρατικές δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση και αφήνει πόρτες και παράθυρα ανοιχτά για την αναζήτηση πόρων «από τρίτους» και την ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.

4 Μέχρι τον Μάιο του 2018 θα καθοριστεί η στρατηγική για την αρχική και συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (σ.σ. υποκρύπτεται το γεγονός ότι αυτή θα συνδεθεί με την αξιολόγησή τους και τη μισθολογική και επαγγελματική τους εξέλιξη).

5 Θα συμφωνηθούν (Μάιος 2018) οι «δημοσιονομικές πτυχές των αλλαγών στην οργάνωση της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Εννοείται ότι οι αλλαγές θα διασφαλίζουν την εφαρμογή της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας («νέο Λύκειο» σκληρών ταξικών φραγμών, ενοποιήσεις ειδικοτήτων, μείωση μαθημάτων, αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων με τμήματα ΤΕΙ, υποβιβασμός τμημάτων ΤΕΙ σε δομές διετούς φοίτησης, κ.λπ.).

6 Θα διασφαλιστούν τα έσοδα των ΑΕΙ, «που προέρχονται από δίδακτρα για τις μεταπτυχιακές σπουδές, υπηρεσίες προς τρίτους και την εκμετάλλευση της περιουσίας του Πανεπιστημίου». Προαναγγέλλονται ρυθμίσεις, ώστε τα Πανεπιστήμια να «διαφαλίζουν» έσοδα από τα δίδακτρα («τέλη εγγραφής») στις μεταπτυχιακές σπουδές, από υπηρεσίες «προς τρίτους» (έρευνα με στόχο την κερδοφορία καπιταλιστικών επιχειρήσεων, «επώνυμες έδρες», δομές πιστοποίησης-επιμόρφωσης-διά βίου εκπαίδευσης με δίδακτρα στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κ.λπ.) και από την εκμετάλλευση της πανεπιστημιακής περιουσίας (π.χ. η προσπάθεια εκμετάλλευσης από το Πολυτεχνείο Κρήτης της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά).

♦ Στα προαπαιτούμενα αναφέρονται:

1 Η υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία για 30 ώρες την εβδομάδα.

2 Τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση σχολικών μονάδων, ώστε αυτές να ξεκινήσουν την επόμενη σχολική χρονιά (2018-19).

3 Η εξαίρεση της ώρας του γεύματος από τις διδακτικές ώρες.

Μια πολύ σημαντική υποχρέωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του υπουργείου Παιδείας είναι «η αξιολόγηση» του πρόσφατου νόμου (Ν. 4472/19-5-2017) για την ιδιωτική εκπαίδευση και συγκεκριμένα του «πλαισίου για τις απολύσεις» των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Η «αξιολόγηση» θα γίνει ως τον ερχόμενο Μάρτιο και θα υπάρξουν «τροποποιήσεις» «εφόσον (αυτό) απαιτείται», που θα νομοθετηθούν ως τον Απρίλιο, ώστε οι αλλαγές να εφαρμοστούν το 2018-2019. Θυμίζουμε ότι οι σχολάρχες ανέβηκαν στα κεραμίδια όταν συζητιόταν και όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, με τη στήριξη της τρόικας και του ΔΝΤ.

Τώρα, οι τροϊκανοί προαναγγέλλουν ουσιαστικά την κατάργηση βασικών διατάξεων του νόμου, που και πάλι είχαν αλλάξει μετά από απαίτηση τρόικας-ΔΝΤ-σχολαρχών και στοιχειοθετούσαν «για τα μάτια» έναν στοιχειώδη έλεγχο στις απολύσεις εκπαιδευτικών (από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ο έλεγχος της νομιμότητας της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας πέρασε σε «ανεξάρτητη Επιτροπή», που αποτελείται από 3 Πρωτοδίκες. Στην Επιτροπή συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ και ένας του συνδέσμου των σχολαρχών ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου).

ΟΙ ιμπεριαλιστές δανειστές – θεματοφύλακες του κεφαλαίου και οι έμποροι της γνώσης απαιτούν να εφαρμόζεται και στα ιδιωτικά σχολεία ό,τι ισχύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

Ασθμαίνων καπιταλισμός
Επόμενο άρθρο

Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

Brexit: Συμφωνία ανάγκης με βρετανικές υποχωρήσεις

Σχετικά Αρθρα

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

Εργατικά 16 Οκτ 2025, 19:35

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

Παιδεία 16 Οκτ 2025, 13:09

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

Καταστολή 16 Οκτ 2025, 10:48

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 18:13

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 10:56

Tα ΜΑΤ έζωσαν τα Προπύλαια

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία ενάντια στα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών

Καταστολή 13 Οκτ 2025, 11:53
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

21 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Νέο φρικτό σιωναζιστικό έγκλημα στη Γάζα (videos)

Βομβαρδισμοί αμάχων με πάνω από 44 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

20 Οκτ 2025, 19:29
Αγροτικά

Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη

20 Οκτ 2025, 09:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη

20 Οκτ 2025, 00:01
Υγεία

Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ

19 Οκτ 2025, 20:17
Ιστορία

«Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»

19 Οκτ 2025, 12:10
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

19 Οκτ 2025, 10:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

19 Οκτ 2025, 00:01
Ιστορία

Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»

18 Οκτ 2025, 18:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Οκτ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη

18 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

17 Οκτ 2025, 21:04
Κόντρες

H επιτομή της βαρβαρότητας

17 Οκτ 2025, 19:06
Διεθνή

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

17 Οκτ 2025, 14:27
Πολιτική

Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες

17 Οκτ 2025, 10:07
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

Σομαλία, Σουδάν: Ημέρα επανάστασης (1964).

Ονδούρα: Ημέρα στρατού (1956).

Αγγλία: Ημέρα Trafalgar (1805).

1918: Πρώτο πανελλαδικό πανεργατικό συνέδριο (βασιλικό θέατρο Αθήνας), ιδρύεται η Γ.Σ.Ε.Ε.

1945: Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1950: Η Κίνα εισβάλει και καταλαμβάνει το Θιβέτ.

1967: 80.000 διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον κατά του πολέμου του Βιετνάμ, σύλληψη 250 ατόμων.

1967: Ανακαλύπτεται πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη.

1969: Δύο βαριές καταδίκες μελών του ΠΑΚ για βόμβες κατά της χούντας.

1977: Βόμβα σε γραφείο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (Βερολίνο), πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικού σταθμού (RAF).

1977: Διαδηλώσεις-συγκρούσεις με την αστυνομία και βόμβες σε Παρίσι, Πον Μαρλί, Τουλούζη, Λιμόζ και Νανσί, βόμβες στο γερμανικό προξενείο στη Μαδρίτη, επιθέσεις στα γερμανικά προξενεία Αμστερνταμ και Μάαστγκιχτ (Ολλανδία), μεγάλες διαδηλώσεις και επεισόδια σε Ρώμη και Φλωρεντία, βόμβες σε γερμανικούς στόχους σε Γένοβα και Μιλάνο, μετά τη δολοφονία των κρατούμενων της RAF.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    17Ν
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Εφετείο 17Ν
  • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    ΕΛΑ
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Ποιοι είμαστε
  • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Επικοινωνία
  • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Όροι χρήσης
  • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Ποιοι είμαστε
  • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Επικοινωνία
  • Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo