Οταν ένας πρωθυπουργός που δηλώνει «αριστερός» (δηλαδή, προστάτης των εργαζόμενων και εχθρός του κεφαλαίου) οργανώνει φιέστα στο εργοστάσιο μιας πολυεθνικής, για να αποθεώσει τους καπιταλιστές της που έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», καλώντας ταυτόχρονα το μονοπωλιακό κεφάλαιο να επενδύσει στην Ελλάδα, επειδή «γίνεται ξανά ένας ελκυστικός τόπος για επενδύσεις», κάθε παραπέρα σχόλιο περισσεύει. Ο άνθρωπος αυτός και το κόμμα του έχουν γίνει δούλοι των καπιταλιστών, τους οποίους γλείφουν με τον πιο εμετικό τρόπο, υποσχόμενοι σ' αυτούς ότι θα τους βοηθήσουν να αποκομίσουν το μέγιστο κέρδος, που δεν μπορεί να βγει παρά μόνο μέσω της υπερεκμετάλλευσης των εργατών.
Για το τι σημαίνει εργασιακό γκέτο «Παπαστράτος» σας προτρέπουμε να πληκτρολογήσετε αυτή τη λέξη στην αναζήτηση της ιστοσελίδας μας (www.eksegersi.gr). Θα σας οδηγήσει σε άφθονα λήμματα για τη συμπεριφορά της Philip Morris έναντι των εργατών (με τη βοήθεια μιας εξωνημένης -συριζαίικης- εργατοπατερίας), καιρό πριν μπούμε στη φάση των Μνημονίων. Η κακόφημη αυτή πολυεθνική, από τη στιγμή που επέλεξε την Ελλάδα (για συγκεκριμένους λόγους), έθεσε ως πρώτο μέλημά της να ισοπεδώσει τα εργατικά δικαιώματα σ' έναν κλάδο που λόγω παράδοσης είχε κάποιες κατακτήσεις, κυρίως όσον αφορά το ύψος των μισθών και μεροκάματων. Πριν ακόμα οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις γίνουν μνημονιακό καθεστώς, η Philip Morris τις επέβαλε στον «Παπαστράτο», με απειλές, εκβιασμούς, ακόμα και απολύσεις. Στα δημοσιεύματά μας αυτά θα βρείτε και πληροφορίες για το πώς η Philip Morris «κατάπιε» κρατικές επιχορηγήσεις με κάθε είδους ψευτιές (η «υγιής επιχειρηματικότητα» που λέει ο Τσίπρας).
Ο Τσίπρας, βέβαια, τα μπέρδεψε λίγο, όταν έβγαλε τον δεκάρικό του στο άντρο της Philip Morris. Μίλησε για επένδυση 300 εκατ. ευρώ, που του ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας όταν τον επισκέφτηκε στο Μαξίμου το 2015. Τον διόρθωσε κομψά ο διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος», με συνέντευξή του την επομένη, στην οποία είπε ότι το 2015 επένδυσαν μόνο 25 εκατ., αλλά συνολικά από τότε που πήραν τον «Παπαστράτο» έχουν επενδύσει 700 εκατ. «Πέτσινα» είναι, βέβαια, τα νούμερα, όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Η Philip Morris αγόρασε τον «Παπαστράτο» πρώτον λόγω γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, δεύτερο λόγω της υψηλής ποιότητας καπνών ανατολικού τύπου που εξακολουθούν να παράγονται στη χώρα μας (την υπόλοιπη καπνοπαραγωγή την έχουν ξεπατώσει) και που χρησιμοποιούνται στα χαρμάνια των τσιγάρων και των καπνών του εμπορίου για να δίνουν άρωμα, τρίτο λόγω της υψηλής εξειδίκευσης του εργατικού δυναμικού του εργοστάσιου, τέταρτο λόγω της δουλικής συμπεριφοράς του ελληνικού κράτους έναντι των μονοπωλιακών ομίλων.
Η περίοδος των Μνημονίων, με τη συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων και τη βύθιση των μισθών στα τάρταρα, ήταν ένα μεγάλο δώρο που μάλλον δεν το είχε πάρει υπόψη στους σχεδιασμούς του το αμερικάνικο μονοπώλιο. Οταν του έπεσε στα χέρια, δε θα το άφηνε να πάει χαμένο. Ετσι, το 2015 επέλεξε το ελληνικό εργοστάσιο για μια νέα επένδυση (μίλησαν για 25 εκατ. ευρώ και 50 νέες θέσεις εργασίας). Ελέγχοντας ήδη πάνω από 40% της εγχώριας αγοράς, πραγματοποιεί ταυτόχρονα εξαγωγές σε 30 χώρες, φτάνοντας μέχρι το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Στη συνέχεια, επέλεξε το ίδιο εργοστάσιο ως ένα από τα τρία στην Ευρώπη (τα άλλα δύο εργοστάσια είναι στην Ιταλία και την Ελβετία), που θα στήσει γραμμή παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS, ένα προϊόν με το οποίο θέλει να ανταγωνιστεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ολ' αυτά δεν είναι καινούργια. Από τον περασμένο Μάρτη τα παρουσίασε η εταιρία, σε φιέστα που οργάνωσε στο Ζάππειο (υπήρξε σωρεία επαινετικών δημοσιευμάτων στον αστικό Τύπο).
Απλά, τώρα ζητήθηκε από τον Τσίπρα να του επιτρέψουν να κάνει μια ετεροχρονισμένη φιέστα. Και φυσικά, δεν είχαν κανένα λόγο να του αρνηθούν. Αλλωστε, κατ' απαίτηση της Philip Morris οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έβαλαν έναν τσουχτερό φόρο στα υγρά που χρησιμοποιούν οι καπνιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου (10 λεπτά ανά χιλιοστόλιτρο, ήτοι 1 ευρώ για κάθε μπουκαλάκι των 10 ml), ενώ απαγόρευσαν τη χρήση του σε κλειστούς χώρους, λες και πρόκειται για τσιγάρο (πράγμα που δε συμβαίνει στις περισσότερες χώρες). Βλέπετε, οι εισαγωγείς και πωλητές ειδών ατμίσματος, που διαμαρτυρήθηκαν, είναι κυριολεκτικά ψιλικατζήδες μπροστά σε ένα μονοπώλιο επιπέδου Philip Morris.