Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός εξαγωγέας όπλων προς το Ισραήλ το 2024
  • Εγκλειστοι πρόσφυγες στη Σιντική Σερρών: η γεωγραφία της απόλυτης βαρβαρότητας
  • Σιωνιστής έποικος επιτίθεται σε μοναχή – Εκκλησιαστικοί ηγέτες προειδοποιούν για αυξανόμενες απειλές κατά των Χριστιανών
  • Σαν σήμερα 3 Μάη
  • Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης εγκαινίασαν παράρτημα του κερδοσκοπικού Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στην Αθήνα
  • Δεν μπορούν να σταθούν στον νότιο Λίβανο οι σιωναζιστές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης: Νέο πλήγμα στον ΕΦΚΑ και τις συντάξεις
Επικαιρότητα

Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης: Νέο πλήγμα στον ΕΦΚΑ και τις συντάξεις

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Σεπ 2017, 07:25

Την περασμένη Τρίτη, αφού προηγήθηκε μια εκκωφαντική εκστρατεία (περιλάμβανε ακόμα και συναντήσεις της Αχτσιόγλου με τους «πρόθυμους» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας), κατατέθηκε στη Βουλή ένα πολυσέλιδο νομοσχέδιο με κοινότυπες συνταξιοδοτικές και εργασιακές ρυθμίσεις. Την Πέμπτη άρχισε η συζήτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, που έκανε δυο συνεδριάσεις το απόγευμα!

Στο γενικό μέρος της αιτιολογικής έκθεσης οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ισχυρίζονται ότι με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ενισχύουν και επεκτείνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σε βαθμό που να αναμορφώνεται πλήρως το ασφαλιστικό  σύστημα που οι ίδιοι καθιέρωσαν με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), με τον οποίο ιδρύθηκε ο ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με την προπαγάνδα τους, εξασφαλίζεται αξιοπρεπής διαβίωση στους συνταξιούχους.

Για το νόμο Κατρούγκαλου δε θα πούμε τίποτα περισσότερο από αυτό που λέμε από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε ως νομοσχέδιο: επέρχεται πλήρης κατάργηση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και μαζική νομιμοποίηση της μαύρης αγοράς εργασίας (άρθρο 60 ν. 4387/2016).

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, όπως θα δούμε, με το άρθρο 1 ισχυροποιούν νομικά την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Νοέμβρη του 2016 των Α. Πετρόπουλου και Γ. Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία , για την απασχόληση των τακτικών και μετακλητών υπαλλήλων του Δημοσίου και της Βουλής, των τακτικών υπαλλήλων των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, των ιερέων και των υπαλλήλων των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Στο άρθρο 5, παράγραφος 4 του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 προβλεπόταν η έκδοση ΚΥΑ που θα καθόριζε το ύψος της εργοδοτικής εισφοράς του δημοσίου για την απασχόληση των υπαλλήλων που προαναφέραμε. Ετσι, εκδόθηκε η ΚΥΑ των Πετρόπουλου-Χουλιαράκη (ΦΕΚ 4005 Β), με την οποία προβλέπεται τμηματική αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, από 3,33% το 2017 σε 13,33% το 2020. Τώρα, η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων ισχυροποιεί αυτή την ΚΥΑ με το άρθρο 1 του νέου πολυνομοσχεδίου.

Από τον Πίνακα στην κορυφή της σελίδας, που τον φτιάξαμε με βάση τα στοιχεία της ΚΥΑ, διαπιστώνουμε ότι ο ΕΦΚΑ χάνει σημαντικά έσοδα από την αυθαίρετη και παράνομη μείωση της εργοδοτικής εισφορά του δημοσίου, για τρία συνεχή χρόνια, από 13,33% σε 3,33% το 2017, σε 6.67% το 2018 και σε 10% το 2019. Από αυτή τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς Τεράστια απώλεια που αποσιωπήθηκε από τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης.

Εύκολα ξεπηδά το ερώτημα: αφού το 1% του ΑΕΠ, που οι τροϊκανοί ζητούσαν να εξοικονομηθεί από τις συντάξεις, αφαιρέθηκε ήδη από τα έσοδα του ΕΦΚΑ με την προκλητική αυτή μείωση της εισφοράς που πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο ως εργοδότης, γιατί συμφωνήθηκε και το πετσόκομμα των λεγόμενων προσωπικών διαφορών, που θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, ώστε να εξασφαλιστεί ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ; Ποια τρύπα θα καλυφθεί με τη ληστεία των 1.731 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΦΚΑ; Εκείνο που αποκαλύπτεται είναι ότι .

Η μείωση της εργοδοτικής εισφοράς του Δημοσίου για μια τριετία είναι παράνομη. Ο αντιασφαλιστικός νόμος 3865/2010, που ψήφισε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με υπουργό Εργασίας τον Α. Λοβέρδο, στο άρθρο 2, παρ. 1 προέβλεπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται από την 1 Γενάρη του 2011 και μετά θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να βάλει διάταξη για μείωση της εργοδοτικής εισφοράς του Δημοσίου σε 3,33% και προοδευτική αύξησή της ώστε να γίνει πλήρης το 2014. Δεν επρόκειτο, φυσικά για κάποιον φιλεργατισμό των πασόκων. Το πιθανότερο είναι πως υπολόγισαν ότι ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων που θα προσλαμβάνονταν από το 2011 θα ήταν μικρός και επομένως ένα τέτοιο μέτρο δε θα είχε καμιά ιδιαίτερη οικονομική απόδοση.

Αλλο 2011, όμως, και άλλο 2017. Το 2017 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πέρασαν στον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο ως εργοδότης θα έπρεπε να καταβάλλει τις προβλεπόμενες για τους εργοδότες εισφορές. Ετσι, κατέφυγαν στην κουτοπόνηρη λύση της μείωσης της εργοδοτικής εισφοράς του Δημοσίου για τρία χρόνια, την οποία δεν την καθόρισαν στο νόμο Κατρούγκαλου, αλλά με ΚΥΑ που εκδόθηκε μήνες αργότερα, λίγο πριν γίνει η μετάβαση στον ΕΦΚΑ. Τώρα, με την πρώτη κιόλας διάταξη του πολυνομοσχέδιου της Αχτσιόγλου, ισχυροποιούν αυτή την ΚΥΑ (βάζουν και τους μετακλητούς υπαλλήλους), αρπάζοντας στη ζούλα 1.731 εκατ. ευρώ από τον νεοσύστατο ΕΦΚΑ, επιταχύνοντας τη χρεοκοπία αυτού του θνησιγενούς ασφαλιστικού υπερταμείου. Και βέβαια, από 1.1.2019 θα πέσει νέο άγριο μαχαίρι στις συντάξεις, με πετσόκομα της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, «κινεζοποιώντας» τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Ολ' αυτά φαίνονται ακόμα πιο προκλητικά υπό το φως των αποκαλύψεών μας για τη διαχρονική ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων από τους καπιταλιστές, με τις πλάτες των κυβερνήσεων (και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας», σε ανάλυση με τίτλο «Κατακλέβουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι καπιταλιστές», αποκαλύψαμε ότι:

♦ Το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τον Μάρτη του 2017, είχε ανέλθει σε 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

♦ Οι μεγαλοκαπιταλιστές που χρωστούσαν στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 1 εκατ. ευρώ τον Οκτώβρη του 2014 ήταν 871 και χρωστούσαν 3.007 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάρτη του 2017 είχαν αυξηθεί σε 1.594 και οι οφειλές τους είχαν εκτοξευθεί στα 6.381 εκατ. ευρώ!

Εχοντας στη διάθεσή μας τα στοιχεία και του δευτέρου τριμήνου του 2017, βλέπουμε ότι συνεχίζουν να αυξάνονται και ο αριθμός των μεγαλοοφειλετών και το σύνολο των οφειλών τους. Συγκεκριμένα, οι μεγαλοοφειλέτες (οφειλή πάνω από 1 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν από 1.594 σε 1.634, ενώ οι συνολικές οφειλές τους αυξήθηκαν από 6.381 σε 6.530 εκατ. ευρώ. Οσο για τις συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυξήθηκαν… αισίως στα 23,32 δισ. ευρώ!

Αν δούμε την περίοδο που κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έχουμε:

♦ Τον Μάρτη του 2015, συνολικές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία 14,4 δισ. ευρώ, μεγαλοοφειλέτες 955 με οφειλές 3,34 δισ. ευρώ.

♦ Τον Ιούνη του 2017, συνολικές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία 23,32 δισ. ευρώ (αύξηση 62%!), μεγαλοοφειλέτες 1.634 (αύξηση 71%!) με οφειλές 6,53 δισ. ευρώ (αύξηση 99%!).

Τα πήγαν… μια χαρά. Οι καπιταλιστές αυξάνουν την κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων και οι Τσιπροκαμμένοι πετσοκόβουν τις συντάξεις! Αξιος ο μισθός τους (των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι των καπιταλιστών).

Επιστρέφουμε στο πολυνομοσχέδιο, για να τονίσουμε ότι καμία από τις διατάξεις του δε βελτιώνει έστω και στο ελάχιστο τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, που –πέραν των άλλων- εξατομικεύει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Εισάγει μερικές διατάξεις, οι οποίες φαινομενικά είναι ευνοϊκές για μια μερίδα ασφαλισμένων. Τις αναφέρουμε με τη σειρά.

Σύμφωνα με τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, δικαιούνται το 90% της λεγόμενης εθνικής σύνταξης οι ασφαλισμένοι που κατοικούν τουλάχιστον 40 χρόνια στην Ελλάδα, δεν συνταξιοδοτούνται πρόωρα και δεν παίρνουν αναπηρική σύνταξη. Οσοι συνταξιούχοι έχουν σωρευτικά όλες αυτές τις προϋποθέσεις θα παίρνουν εθνική σύνταξη 345,60 ευρώ το μήνα, συν μερικές δεκάδες ευρώ από τη λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη.

[Λέμε «λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη», για πολλούς λόγους. Εδώ θα αναφέρουμε τον βασικό. Η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο αυτής της κοινωνίας, μέσω της παραγόμενης υπεραξίας που την καρπούται η αστική τάξη. Ετσι, τα μέλη της εργατικής τάξης δικαιούνται να παίρνουν συντάξεις που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους και όχι μερικές εκατοντάδες ευρώ και να μην μπορούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια].

Με την παράγραφο 2, του άρθρου 1 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ότι και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης θα δικαιούνται το ίδιο ποσό εθνικής σύνταξης μ’ αυτούς που έχουν 15 χρόνια, φτάνει να θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης. Εδώ βρίσκεται η μεγάλη κοροϊδία.

Από την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία δεν προβλέπεται η καταβολή σύνταξης σε συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια πλήρους ασφάλισης, δηλαδή 4.500 ημερομίσθια. Στο πολυνομοσχέδιο αυτό δεν εισάγεται διάταξη που να προβλέπει συνταξιοδότηση με λιγότερα από 15 χρόνια (π.χ. 3.500 ημερομίσθια). Αρα, .

[Θυμίζουμε ότι με τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/2002 είχε εισαχθεί διάταξη, που ίσχυσε μέχρι τέλους 2007, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι που είχαν 3.500 ένσημα ασφάλισης έπαιρναν από τα 2/3 μέχρι το 1/2της κατώτερης σύνταξης].

Εισάγει ακόμα διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι που μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2020 δεν έχουν πέντε χρόνια πλήρους ασφάλισης (1.500 ένσημα) κατά την περίοδο 2002-2020, και μετά την 1η Ιούλη του 2021 δέκα χρόνια ασφάλισης (3.000 ένσημα) κατά την περίοδο 2002-2021 και ούτω καθεξής για τα επόμενα χρόνια, μπορούν να ανατρέχουν και πριν το 2002 προκειμένου να συμπληρώσουν τα 1.500 ή τα 3.000 ένσημα για να υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές τους.

Αυτή η ρύθμιση μπορεί να έχει από μικρή έως ασήμαντη πρακτική αξία για εκείνους τους συνταξιούχους που θα θελήσουν να ενταχθούν γιατί τους αφορά. Αφορά τη λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη, η οποία -με συντάξιμες αποδοχές μόνο μιας πενταετίας για την περίοδο 2002-2020, που θα είναι εξαιρετικά χαμηλές, και με ποσοστό αναπλήρωσης 11,55%- θα είναι μόνο μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα.

Υπάρχουν ακόμα μια ρύθμιση για την ασφάλιση των μηχανικών και των δικηγόρων στο ΕΤΑΑ και δύο εντελώς επουσιώδεις διατάξεις για εργασιακά, στις οποίες θα αναφερθούμε στο επόμενο φύλλο.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης: Νέο πλήγμα στον ΕΦΚΑ και τις συντάξεις
Επόμενο άρθρο Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης – Σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ισχυρών ταξικών φραγμών

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός εξαγωγέας όπλων προς το Ισραήλ το 2024

Τρίτη σε εξαγωγές πολεμικού υλικού η Ελλάδα

3 Μάι 2026, 06:40
Καταστολή

Εγκλειστοι πρόσφυγες στη Σιντική Σερρών: η γεωγραφία της απόλυτης βαρβαρότητας

3 Μάι 2026, 06:32
Διεθνή

Σιωνιστής έποικος επιτίθεται σε μοναχή – Εκκλησιαστικοί ηγέτες προειδοποιούν για αυξανόμενες απειλές κατά των Χριστιανών

3 Μάι 2026, 05:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μάη

3 Μάι 2026, 00:01
Παιδεία

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης εγκαινίασαν παράρτημα του κερδοσκοπικού Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στην Αθήνα

Πανηγύρια για γνώση δεκάδων χιλιάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

2 Μάι 2026, 09:39
Διεθνή

Δεν μπορούν να σταθούν στον νότιο Λίβανο οι σιωναζιστές

2 Μάι 2026, 09:24
Αγροτικά

Εξακολουθούν να «μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Εσπρωξαν τους κτηνοτρόφους σε μαζικούς εμβολιασμούς «στη ζούλα», με δική τους δαπάνη και χωρίς ελπίδα εκρίζωσης της νόσου

2 Μάι 2026, 06:15
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

2 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Μάη

2 Μάι 2026, 00:01
Εργατικά

EΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Για την ταξική-πολιτική οργάνωση του προλεταριάτου

1 Μάι 2026, 08:20
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί στα πειθαρχικά απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας

1 Μάι 2026, 08:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Μάη

1 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στους σιωναζιστές πειρατές που χτύπησαν το Global Sumud Flotilla

30 Απρ 2026, 21:08
Παιδεία

Το Στέκι του Συλλόγου Εστιακών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανήκει στους φοιτητές

30 Απρ 2026, 20:20
Πολιτική

Ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την από 27/4/2026 Πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα

30 Απρ 2026, 20:12
Πολιτισμός

Yπεραστικοί: «Πρωτομαγιά 1944»

Η καινούργια δημιουργία της μπάντας «τα λέει όλα»

30 Απρ 2026, 18:50
Διεθνή

Drone FPV της Χεζμπολά καταστρέφει ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα και τραυματίζει 12 στρατιώτες στη δυτική Γαλιλαία

Είναι η πρώτη φορά που drone FPV της Χεζμπολά με οπτική ίνα έφτασε στη δυτική Γαλιλαία

30 Απρ 2026, 18:04
Κόντρες

Maple Leaf Rag

30 Απρ 2026, 14:50
Διεθνή

Ο Τραμπ απειλεί να διατηρήσει τον αποκλεισμό του Ιράν, η Τεχεράνη απειλεί με «πρακτική» δράση

30 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Ο σιωναζιστικός στρατός «απέτυχε σε όλα τα μέτωπα»

Δημοσκόπηση της σιωνιστικής κρατικής τηλεόρασης

30 Απρ 2026, 08:56
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μάη

Ημέρα ηλίου.

Ημέρα κατά του άσθματος.

1886: Σε συνέχεια των γεγονότων της Πρωτομαγιάς στο Σικάγο, η αστυνομία ανοίγει πυρ κατά εργατών του εργοστασίου McCormick σκοτώνοντας έξι εργάτες.

1933: Αποφασίζεται η συγκέντρωση όλων των κομμουνιστών στις φυλακές της Ακροναυπλίας.

1937: Οδομαχίες μεταξύ CNT και ΚΚ Ισπανίας στη Βαρκελώνη.

1944: Ιδρύεται το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

1944: Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν πενήντα Ελληνες στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

1945: 145 ταγματασφαλίτες επιδράμουν στη Μικρή Βόλβη Θεσσαλονίκης.

1972: Τρεις συλλήψεις μελών της ΑΑΑ για τοποθετήσεις βομβών.

1981: Ανατινάζεται το αυτοκίνητο του α’ γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας, βόμβες στις γραμμές του τραίνου που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές ΕΘΥΛ και «Esso Pappas» και στο αυτοκίνητο του υπεύθυνου των εταιρειών.

2004: Τριπλή βομβιστική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιτελικό κράτος σημαίνει αν κολλήσει κάπου ένα έργο, θα χτυπήσει ένα καμπανάκι και κάποιος θα ασχοληθεί – επιτελικό κράτος σημαίνει να κάνουμε Υπουργικό Συμβούλιο κάθε μήνα και να έχουμε προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου στην αρχή του χρόνου. Είναι ένας τρόπος διαχείρισης και διοίκησης που φέρνει κοντά την τεχνοκρατική με την πολιτική αντίληψη… Οσοι επιμένουν να βρίσκουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δήθεν τεχνοκρατών που διορίζονται και πολιτικών που εκλέγονται, δεν αντιλαμβάνονται ότι στη ΝΔ είμαστε μια ομάδα, ένα ανοιχτό δημοκρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα – τα συζητούμε ανοιχτά, είμαστε μία οικογένεια και για αυτό προχωράμε τελικά μπροστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Επιτελικό κράτος σημαίνει να παίρνεις την αρμοδιότητα της ΕΥΠ/ΚΥΠ στο μέγαρο Μαξίμου και να «βυσματώνεις» όλους όσους διαχειρίζονται συμβάσεις – από υπουργούς μέχρι ανώτατους καραβανάδες – μη τυχόν και κάνουν «δουλειές» μόνοι τους. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διορίζεις κεντρικά και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και τους επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων, ώστε ο υπουργός να είναι περικυκλωμένος από ανθρώπους του Μαξίμου. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διοικεί ένας αυτοκρατορίσκος με μια αυλή Ηρακλέων του Στέματος που λογοδοτούν μόνο σ’ αυτόν. Αυτά τα γνωρίζουν οι πάντες, αλλά άρχισαν να τα «κοπανάνε» οι γαλάζιοι βουλευτές και πρώην υπουργοί στον Μητσοτάκη τώρα, που τον βλέπουν στριμωγμένο στα σκοινιά. Μ’ άλλα λόγια, βγάζουν την ουρά τους απέξω και δείχνουν με το δάχτυλο τον αυτοκρατορίσκο και την αυλή του, για να διασωθούν οι ίδιοι εκλογικά και πολιτικά. Δεν είναι πρωτοφανή αυτά. Εχουν ξαναγίνει στο παρελθόν κι ας μην είχε λανσαριστεί ο όρος «επιτελικό κράτος», με αξεσουάρ το τάμπλετ του Σκέρτσου και τους «κοριούς» του Δημητριάδη και του Κοντολέοντα. Ενόψει όλων των παραπάνω, η αποστροφή του Μητσοτάκη ότι «είμαστε μια οικογένεια» θυμίζει σαπουνόπερα τύπου «Τόλμη και γοητεία». Με ισχυρές καπιταλιστικές οικογένειες να συντρώγουν και να συνδεξιώνονται την ίδια στιγμή που το κάθε μέλος της οικογένειας σκάβει το λάκο των άλλων. Μήπως έτσι δεν είναι και η σχέση του μικρού Κυριάκου με τη μεγαλύτερη αδερφή του; Αυτός της απαγόρευσε να συμμετάσχει στις κυβερνήσεις του κι αυτή δεν τον κάλεσε ούτε στο γάμο του γιου τους. Αφήστε το γεγονός ότι, εκτός των αναγκαίων πολιτικών συνευρέσεων, οικογενειακή σύναξη έγινε μόνο στην κηδεία του Δρακουμέλ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo