Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Τρομοκρατικές ποινές με ανυπόστατες κατηγορίες σε Σαραφούδη και Ναξάκη
Καταστολή

Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

Τρομοκρατικές ποινές με ανυπόστατες κατηγορίες σε Σαραφούδη και Ναξάκη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Νοέ 2016, 00:00

Βαριές ποινές επέβαλε στους Γρηγόρη Σαραφούδη και Γιάννη Ναξάκη το τρομοδικείο (Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων), που εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της ληστείας στον Πυργετό Λάρισας. Στον Ναξάκη επέβαλε εννιά χρόνια για ληστεία, δύο χρόνια για κλοπή αυτοκινήτου και δύο χρόνια για οπλοφορία. Κατά συγχώνευση ποινή 11 χρόνων φυλάκισης και πρόστιμο 1.000 ευρώ. Στον Σαραφούδη επέβαλε 8 χρόνια για ληστεία, 18 μήνες για κλοπή αυτοκινήτου και 2 χρόνια για παράνομη οπλοφορία. Κατά συγχώνευση ποινή 9 χρόνων και 9 μηνών φυλάκισης και πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της εισαγγελέα για τις ποινές ήταν χαμηλότερη! Στον Σαραφούδη 6 + 1 +1 χρόνια, αντίστοιχα για τα τρία αδικήματα και στον Ναξάκη 8 + 2 + 1 χρόνια.

Το τρομοδικείο απάλλαξε και τους δύο αναρχικούς αγωνιστές από την κατηγορία της συμμετοχής στη ΣΠΦ («τρομοκρατία»), καθώς ο βασικός οργανωτής των διώξεων της ΣΠΦ, τμηματάρχης της Αντιτρομοκρατικής Ε. Χαρδαλιάς, κατέθεσε στο ακροατήριο ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος τους.

Το σημειώνουμε γιατί στο πρωτόδικο τρομοδικείο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων), είχαν δικαστεί και για συμμετοχή στη ΣΠΦ, με αποτέλεσμα οι ποινές που τους επιβλήθηκαν για ληστεία, κλοπή αυτοκινήτου και οπλοφορία να αυξηθούν, καθώς υπολογίστηκαν με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα. Και στους δύο είχαν επιβληθεί ποινές φυλάκισης 6 χρόνων για συμμετοχή στη ΣΠΦ, 10 χρόνια για ληστεία, 5 χρόνια για κλοπή του αυτοκινήτου και 2 χρόνια για οπλοκατοχή, κατά συγχώνευση 16 χρόνια. Ακόμα και η κλοπή αυτοκινήτου αναβαθμίστηκε σε κακούργημα με την επιβαρυντική περίσταση του 187Α.

Μολονότι οι δύο κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν από την κατηγορία της «τρομοκρατίας», το τρομοδικείο φρόντισε να τους επιβάλει ποινές βαρύτερες από το πρωτόδικο. Στο πρωτόδικο, με την επιβαρυντική περίσταση του 187Α, που προβλέπει για ληστεία ποινή 10-20 χρόνια, τους επιβλήθηκε ποινή 10 ετών (η κατώτερη προβλεπόμενη, δηλαδή). Στο δεύτερο βαθμό, χωρίς την επιβαρυντική περίσταση του 187Α, δηλαδή με προβλεπόμενη ποινή 5-20 χρόνια, επιβλήθηκαν ποινές 8 και 9 χρόνων (σε Σαραφούδη και Ναξάκη, αντίστοιχα), δηλαδή αρκετά πάνω από το προβλεπόμενο κατώτερο όριο των 5 χρόνων. Πρυτάνευσε η εκδικητική διάθεση και η πολιτική σκοπιμότητα της «ποινής προς παραδειγματισμόν».

Εχει σημασία να θυμίσουμε την αιτιολογία της καταδικαστικής πρότασης που έκανε στον πρώτο βαθμό η εισαγγελέας Ολγας Σμυρλή. Είπε, ότι επιβαρυντικά στοιχεία για τους Σαραφούδη και Ναξάκη δεν προέκυψαν ούτε στην προανάκριση, ούτε στην ανάκριση, ούτε στην ακροαματική διαδικασία. Ομως, επειδή είναι αναρχικοί, κάποια στιγμή εντάχθηκαν στην οργάνωση και κάποια άλλη στιγμή έκαναν τη ληστεία! Το μόνο στοιχείο που υπήρχε ήταν η «ανίχνευση» βιολογικού υλικού σε μείγμα! Το τρομοδικείο, με πρόεδρο τον Κυρ. Οικονόμου, δέχτηκε την εισαγγελική πρόταση και τους καταδίκασε. Ηταν μια από τις ελάχιστες καταδικαστικές αποφάσεις Τριμελών Εφετείων Κακουργημάτων που καταδίκασαν με μόνο «αποδεικτικό» στοιχείο την ύπαρξη DNA. Ολες, όμως, οι πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις με μοναδικό στοιχείο το DNA κατέπεσαν στα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων.

Η καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με πρόεδρο την Κομ. Παρτσαλίδου, για τους Σαραφούδη και Ναξάκη, στηριγμένη αποκλειστικά στην «ανίχνευση» βιολογικού υλικού σε μείγμα, είναι ίσως η μοναδική. Είναι απόφαση έωλη από νομική άποψη, που υπακούει σε πολιτικές προκαταλήψεις. Είναι απόφαση παραδειγματικού τύπου και κατά τη γνώμη μας πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα προκειμένου αυτή η απόφαση να εξαφανιστεί από το νομολογιακό χάρτη.

Οπως είπαμε, στο πρωτόδικο δικαστήριο η εισαγγελέας Σμυρλή έκανε νομικό σάλτο και η πρότασή της ήταν εξαιρετικά σκληρή. Κάτω από το βάρος της πολεμικής που ασκήσαμε σ’ αυτή την απροκάλυπτη καταδικαστική πρόταση, η εισαγγελέας αναδιπλώθηκε και στην τρίτη δίκη για το Βόλο πρότεινε την αθώωση αναρχικών αγωνιστών των οποίων DNA βρέθηκε ακόμα και στη γιάφκα της ΣΠΦ στο Βόλο, όπου βρέθηκε οπλισμός της οργάνωσης. Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα μεγάλο απόσπασμα από αυτή την πρόταση της εισαγγελέα Σμυρλή, στην οποία αναλύει εμπεριστατωμένα γιατί δεν πρέπει να καταδικαστούν οι Αργύρης Ντάλιος και Νίκος Ρωμανός με μοναδικό στοιχείο την ανίχνευση βιολογικού υλικού τους στη γιάφκα του Βόλου. Η νομική ανάλυση της εισαγγελέα Σμυρλή καταδεικνύει την πολιτική προκατάληψη που οδήγησε το τρομοδικείο στην καταδίκη των Σαραφούδη και Ναξάκη για την υπόθεση του Πυργετού.

«Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα και όπως αναφέρεται σ’ αυτό, αναμφισβήτητη όμως είναι και η συμμετοχή στην ανωτέρω οργάνωση των δύο πρώτων κατηγορουμένων, ήτοι των ΡΩΜΑΝΟΥ Νικολάου και ΝΤΑΛΙΟΥ Αναργύρου καθώς και η άμεση σχέση τους με τις προαναφερόμενες οικίες-κρησφύγετα της οργανώσεως, ήτοι τα διαμερίσματα επί της οδού Ελλησπόντου, αριθ. 53 της Ν. Ιωνίας Βόλου και Σαπφούς, αριθ. 182 της Καλλιθέας Αττικής, όπου βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικά στοιχεία των εν λόγω κατηγορουμένων και άλλων μελών της τρομοκρατικής οργανώσεως».

Αφού αναφέρθηκε στο τι λέει το παραπεμπτικό βούλευμα για την ενοχή των δύο κατηγορούμενων και στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν τα αποτυπώματα και το βιολογικό υλικό είναι αρκετά ως στοιχεία για να υιοθετήσει στην πρότασή της την θέση του βουλεύματος, ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν ενταχθεί στην ΣΠΦ, η εισαγγελέας τόνισε: «Το ερώτημα που τίθεται για τη σχέση των κατηγορούμενων ΝΤΑΛΙΟΥ και ΡΩΜΑΝΟΥ με την πράξη της κατοχής όπλων, όπως κατηγορούνται στην Ελλησπόντου, πώς θεμελιώνεται η πράξη αυτή και ποια στοιχεία που την επιβεβαιώνουν (ή αν δεν θεμελιώνεται, ποια την αποδομούν)». Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο DNA και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό είναι ισχυρό αποδεικτικό μέσο, όμως δεν είναι αρκετό, χωρίς την παρουσία άλλων στοιχείων, για να σχηματιστεί η δικανική πεποίθηση περί ενοχής των ατόμων που βρέθηκε βιολογικό τους υλικό:

«Από εγκληματολογικής όμως πλευράς της εξιχνίασης συγκεκριμένου εγκλήματος, και όταν πλέον διερευνώνται αξιόποινες πράξεις με τη βοήθεια και αυτής της επιστημονικής ανακάλυψης, ως αποδεικτικού στοιχείου, τότε θα πρέπει και λαμβάνεται υπόψη σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία, συνθήκες και διάφορους παράγοντες και με οποιοδήποτε άλλη παράμετρο, της συγκεκριμένης πράξης, με λεπτομερή και υπεύθυνη διερεύνηση  κάθε εγκλήματος, με σκοπό τελικά την εξεύρεση της αλήθειας, την διεξαγωγή δίκαιης δίκης και της απόδοσης βέβαια δικαιοσύνης. Ετσι σημασία  έχει και ο συνδυασμός και άλλων παραγόντων και συνθηκών, δηλαδή τα σημεία, ο χώρος και τόπος, που εντοπίζεται και η σχέση τους  με το υλικό αντικείμενο του εγκλήματος, ο βαθμός αμεσότητας μ’ αυτό και επιρρεασμού της διαπίστωσης και κρίσης για αυτή τη σχέση».

Στη συνέχεια, η εισαγγελέας ασχολήθηκε με το πού βρέθηκε βιολογικό υλικό του ΝΤΑΛΙΟΥ (σε μια φιάλη) και αναρωτήθηκε αν πράγματι αυτή ήταν μέσα στα απορρίμματα που μαζεύτηκαν από τον κάδο, αν βρέθηκε και σε άλλα σημεία του σπιτιού βιολογικό υλικό του ΝΤΑΛΙΟΥ και αν διαπιστώθηκε η παρουσία του ΝΤΑΛΙΟΥ στο σπίτι της Ελλησπόντου 53 στη Ν. Ιωνία του Βόλου από τους αστυνομικούς που παρακολουθούσαν το σπίτι  σε 24ωρη βάση. Είπε: «Δηλαδή κατά πρώτο, αν δεχθούμε ότι η εύρεση της φιάλης  στα απορρίμματα προέρχεται από το διαμέρισμα και έτσι προκύπτει η παρουσία του Ντάλιου κάποια χρονική στιγμή σ’ αυτό. Αλλά για την σχέση του με την κατοχή των όπλων στο διαμέρισμα και η πρόθεση να συμμετέχει από κοινού σ’ αυτήν την κατοχή από ποιά στοιχεία προκύπτει; Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού Χαρδαλιά, όποιος επισκεπτόταν το διαμέρισμα αυτό δεν πήγαινε για κοινωνική επίσκεψη. Είναι μια κρίση, άποψη, που στηρίζεται στην σκέψη, ότι ένα σπίτι με τον οπλισμό δεν θα δεχόταν καμιά επίσκεψη ατόμου που δεν είχε την γνώση και πρόθεση να κατέχει αυτόν τον οπλισμό. Αποψη, κρίση, που δεν μπορεί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως τεκμήριο, ως αποδεκτό ότι όποιος επισκέφθηκε το διαμέρισμα είναι συμμέτοχος και σ’ αυτήν την πράξη, αλλά θα πρέπει να τεκμηριώνεται και με στοιχεία.

Ενώ πολύ περισσότερο, δεν διαπιστώθηκε η παρουσία του ΝΤΑΛΙΟΥ και η διαμονή του σ’ αυτό το διαμέρισμα, από ευρήματα σε διάφορα σημεία του σπιτιού, από κάποιο άλλο στοιχείο και ειδικά από τη λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού, που να φανερώνει τη διαμονή του για κάποιο χρονικό διάστημα, ότι έκανε χρήση του σπιτιού. Βέβαια και σ’ αυτή την περίπτωση από μόνο απ’ αυτά τα στοιχεία χωρίς την συνδρομή και άλλων αποδεικτικών στοιχείων και παραγόντων, όπως ανέφερα δεν μπορούν να οδηγήσουν στην άνευ λόγου, σχέση με τη διερευνώμενη πράξη της κατοχής οπλισμού. Δεν διαπιστώθηκε η παρουσία του ΝΤΑΛΙΟΥ και η διαμονή του σ’ αυτό το διαμέρισμα από την μαρτυρία των αστυνομικών που παροκολουθούσαν επί 24ωρου βάσης το σπίτι αυτό. Μάλιστα όπως κατέθεσε  ο αστυνομικός Χαρδαλιάς, κατά το χρονικό διάστημα παρακολούθησης του διαμερίσματος στην οδό Ελλησπόντου, από αστυνομικούς δεν έγινε αντιληπτή η παρουσία του ΝΤΑΛΙΟΥ και ενώ δινόταν λεπτομερής αναφορά για τα άτομα που επισκέπτονταν το διαμέρισμα, γνωστών και αγνώστων…».

Στη συνέχεια η εισαγγελέας αναφέρθηκε στον ΡΩΜΑΝΟ. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την πρόταση της εισαγγελέα Ολγας Σμυρλή για την αποδεικτική αξία της ύπαρξης αποτυπωμάτων και βιολογικού υλικού «από εγκληματολογικής πλευράς της εξιχνίασης συγκεκριμένου εγκλήματος», όπως υπάρχει στις σελίδες 80-92 της σχετικής απόφασης (εδώ). Κατά την άποψή μας, στην υπόθεση του Βόλου η εισαγγελέας Σμυρλή έκανε προσέγγιση ολόπλευρη και νομικά άρτια για την αποδιδόμενη από το σαθρό κατηγορητήριο κατηγορία για διακεκριμένη κατοχή όπλων από τους Αρ. Ντάλιο και Ν. Ρωμανό στο διαμέρισα της Ελλησπόντου 53 στην Ν. Ιωνία Βόλου.

Η πρόταση της εισαγγελέα εξόργισε τον σεναριογράφο της Αντιτρομοκρατικής Ε. Χαρδαλιά, ο οποίος σε μετεγενέστερη κατάθεσή του εξέφρασε τη διαφωνία του για την αθώωση του Αρ. Ντάλιου και ισχυρίστηκε ότι με την ανίχνευση βιολογικού υλικού στους τόπους δύο ληστειών, (Πυργετό και Φιλώτα) προκύπτει η εμπλοκή τους στις δύο ληστείες! Και βέβαια, ο Χαρδαλιάς διαφώνησε ανοιχτά με την εμπεριστατωμένη πρόταση της εισαγγελέα, ότι δεν αρκεί η παρουσία ακόμα και ατομικού βιολογικού υλικού στον τόπο του εγκλήματος για να οδηγηθεί  ένα δικαστήριο σε καταδικαστική απόφαση, χωρίς άλλα στοιχεία. Γι’ αυτό ανέφερε με νόημα ότι βρέθηκε βιολογικό υλικό στον τόπο που έγιναν οι δύο ληστείες. Οπως σημειώναμε στο ρεπορτάζ μας «ελπίζει ότι το τρομοδικείο, που εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό τη ληστεία στον Πυργετό, θα αποφασίσει να καταδικάσει τους Γρ. Σαραφούδη και Ι. Ναξάκη για τη ληστεία και την κλοπή αυτοκινήτου».

Ο αντιτρομοκρατικάριος Χαρδαλιάς πήγε στο δικαστήριο να καταθέσει και να πει για το βιολογικό υλικό, προφανώς γιατί επεδίωκε να καταδικαστούν οι Γρ. Σαραφούδης και Ι. Ναξάκης. Ηθελε να μη φύγουν «άβρεχτοι» αυτοί οι αγωνιστές, για να σταλεί ένα τρομοκρτικό μήνυμα στους νέους αγωνιστές. Μολονότι η απαλλαγή των δύο αγωνιστών απ’ όλες τις κατηγορίες ήταν μονόδρομος για το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αυτό επέλεξε να συνταχθεί με την υπόδειξη της Αντιτρομοκρατικής, παίρνοντας μια καταδικαστική απόφαση που ισοδυναμεί με δικαστικό πραξικόπημα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

Φονιάδες των λαών
Επόμενο άρθρο

Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

Σχετικά Αρθρα

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 19:46

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 11:34

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 10:55

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

Καταστολή 5 Νοέ 2025, 21:43

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Καταστολή 4 Νοέ 2025, 22:33

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

Εργατικά 4 Νοέ 2025, 08:18
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

Ημέρα ακτινολογίας.

Ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας.

1901: Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη («Ευαγγελικά»), έντεκα νεκροί, ογδόντα τραυματίες, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης που υπέβαλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα.

1903: Ταραχές με αφορμή την παράσταση “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο με κείμενο σε απλή καθαρεύουσα, δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

1917: Καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία γης στη Ρωσία. Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού καθιερώνεται ως η νέα κυβέρνηση και διορίζει τον Λένιν πρόεδρο, τον Λέον Τρότσκι κομισάριο εξωτερικών και τον Στάλιν κομισάριο εθνοτήτων.

1925: Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Γερμανία).

1932: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ.

1938: Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της “Νύχτας των κρυστάλλων“.

2001: Εκρηξη σε διαμέρισμα της οδού Μαυρικίου, τραυματισμός Κυριάκου Μαζοκόπου.

2007: Ο πατέρας πέντε παιδιών Ιλμι Λατές εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από τη Λεβαία Φλώρινας, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    17Ν
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Εφετείο 17Ν
  • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    ΕΛΑ
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Ποιοι είμαστε
  • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Επικοινωνία
  • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Όροι χρήσης
  • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Ποιοι είμαστε
  • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Επικοινωνία
  • Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Δικαστική απόφαση «προς παραδειγματισμόν»

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo