«Το ύψος της εθνικής σύνταξης είναι 384 ευρώ. Οπως έχουμε πει υπάρχει μια συζήτηση για το εάν στα 15 χρόνια θα μπορούσε να είναι μικρότερη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απηχούν ούτε καν το κλίμα των διαπραγματεύσεων νούμερα σαν το 288 ευρώ». Η δήλωση έγινε από τον Κατρούγκαλο έξω από το «Χίλτον», καθώς αποχωρούσε παρέα με τον Τσακαλώτο από την προτελευταία συνάντηση με την τρόικα/κουαρτέτο, μια μέρα πριν οι επικεφαλής αναχωρήσουν για τις πασχαλινές διακοπές τους.
«Οπως έχουμε πει»; Πότε ακριβώς το είπαν; Για πάνω από τρεις μήνες, ολόκληρη η κυβερνητική προπαγάνδα, με γκεσέμι τον ίδιο τον Κατρούγκαλο, έχει ως ακρογωνιαίο λίθο της την «εθνική σύνταξη των 384 ευρώ», που θα την παίρνουν όλοι όσοι έχουν 15 συνεχή χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Aπ' όταν ήρθε η τρόικα και ξανάρχισε η διαπραγμάτευση, με εντατικό ρυθμό πια, άρχισαν πρώτα τις διαρροές στα παπαγαλάκια για αναλογική απόδοση της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» και στο φινάλε βγήκε ο Κατρούγκαλος και το παρουσίασε σαν κάτι… γνωστό και αυτονόητο.
Οι αναγνώστες της «Κόντρας» θυμούνται πολύ καλά πως από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε -με απόλυτη κατηγορηματικότητα, μάλιστα- ότι αποκλείεται να δοθεί ακέραια η εθνική σύνταξη σε όλους. Η δήλωση Κατρούγκαλου ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό για το οποίο ήμασταν σίγουροι, ξεκινώντας από συγκεκριμένα δεδομένα της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τα οποία και παρουσιάσαμε.
Εκείνο που έχουμε να σημειώσουμε αυτή τη στιγμή είναι πως κανένας δεν πρέπει να είναι σίγουρος ούτε για το ύψος της εθνικής σύνταξης (αν δηλαδή θα είναι 384 ευρώ και όχι μικρότερη) ούτε για τον τρόπο εφαρμογής της αναλογικότητας (δηλαδή, ακέραιο το ποσό για 20 πλήρη χρόνια ασφάλισης και πάνω) και μειωμένο για όσους έχουν από 15 μέχρι 20 πλήρη χρόνια ασφάλισης. Το τελικό μοντέλο θα το μάθουμε όταν υπάρξει νομοσχέδιο και όχι προπαγανδιστικά σχέδια ή εξίσου προπαγανδιστικές δηλώσεις.
«Επαναλαμβάνω ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν. Και δεν έχει μπει στο τραπέζι ούτε από τους Θεσμούς», συνέχισε ο Κατρούγκαλος. Και κατέληξε τάχαμου αγανακτισμένος: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί εξακολουθεί να είναι στον “αέρα'' αυτή η συζήτηση». Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι πρόκειται να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είχαν μειωθεί το περασμένο καλοκαίρι κατά 6% (και κατά 2% οι κύριες συντάξεις). Κι αυτό, όμως, μην το δένετε κόμπο, αν δεν δείτε το νομοσχέδιο. Γιατί το παζάρι γίνεται όχι για να μην μειωθούν οι συντάξεις, αλλά για το πόσο θα μειωθούν. Κι αν ο λογαριασμός του Μνημόνιου (1% του ΑΕΠ το 2016 και 0,25% το 2015) δεν βγαίνει, τότε μπορεί να μειωθούν όχι μόνο οι επικουρικές, αλλά και οι κύριες συντάξεις.
Το σημαντικότερο είναι πως όλες οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν με το νέο σύστημα. Και η «προσωπική διαφορά», που θα εμφανίζεται σαν κάτι που «δεν το δικαιούνται» οι συνταξιούχοι, θα είναι μια δεξαμενή για πετσοκόμματα και του χρόνου και τα επόμενα χρόνια. Κανένας δεν πρόκειται να γλιτώσει από την κλίνη του Προκρούστη, είτε είναι ήδη συνταξιούχος, είτε περιμένει να του υπολογίσουν τη σύνταξη, είτε θα βγει στη σύνταξη στο άμεσο μέλλον, είτε θα βγει στη σύνταξη μετά από μερικά χρόνια, είτε είναι νέος και σκέφτεται ότι κάποια στιγμή πρέπει κι αυτός ως εργαζόμενος (με μεγάλα διαστήματα ανεργίας) να βγει στη σύνταξη. Ολοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι και θα ήταν θανάσιμο ταξικό λάθος να σκεφτόμαστε ότι άλλος βράζει στον πάτο του καζανιού, άλλος στη μέση και άλλος στον αφρό.
Πόσο χαμηλότερες θα είναι οι συντάξεις με το νέο σύστημα; «Παραμένει, φυσικά, η βασική μας διαφορά ανάμεσα στο πόσο αναλογικό, που θέλουν αυτοί, και κατά πόσο αναδιανεμητικό υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων που θέλουμε εμείς», είπε ο Κατρούγκαλος, ξεχνώντας και τη σωστή σύνταξη που διδάχτηκε ως δικηγόρος. Κι όταν ρωτήθηκε αν οι τροϊκανοί «δεν δέχονται τα ποσοστά αναπλήρωσης», επέλεξε να πει το ίδιο πράγμα με… κατρουγκάλειο τρόπο: «Αρα υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακριβώς».
Πάμε, λοιπόν, σε μείωση ακόμα κι αυτών των άθλιων ποσοστών αναπλήρωσης που δημοσιοποιήθηκαν με το σχέδιο Κατρούγκαλου (ήταν ελάχιστα ψηλότεροι απ' αυτούς που ισχύουν με τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη). Ομως το μεγάλο πετσόκομμα στις συντάξεις, ακόμα και σε σχέση με τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, θα επέλθει με τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών βάσει του μέσου όρου ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου. Ζήτημα για το οποίο τα παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ ούτε μιλάνε ούτε ρωτάνε. Με τη μείωση και των ποσοστών αναπλήρωσης, οι λεγόμενες ανταποδοτικές συντάξεις θα γίνουν άθλια φιλοδωρήματα επιπέδου κατοστάρικου!
Η τρόικα έφυγε για πάσχα, αλλά τα τεχνικά κλιμάκια έμειναν στην Αθήνα και εργάζονται πυρετωδώς με τους συμβούλους του Κατρούγκαλου για να καταλήξουν στις τελικές ρυθμίσεις. «Πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα», ανακοίνωσαν η Κομισιόν, το ΔΝΤ και ο Ντεϊσελμπλούμ. Εργάζονται για να βρουν το συνδυασμό εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θ' ανταποκρίνεται στα προκαθορισμένα μεγέθη που έχουν θέσει. Λίγο πάνω στην ανταποδοτική, λίγο κάτω στην εθνική, ή αντίστροφα, στο τέλος θα συμφωνήσουν σ' ένα εφιαλτικό σύστημα, που δε θα μετατρέπει μόνο τις συντάξεις σε άθλια φιλοδωρήματα, αλλά και θα δρομολογεί τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο κι αυτό είναι που πρέπει να νοηματοδοτήσει τη σκέψη και τη συνείδηση κάθε εργαζόμενου και να παρακινήσει τη θέλησή όλων να μην το αφήσουν να περάσει. Από εμάς και από κανέναν άλλο εξαρτάται.