Στο προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάδα και κυβερνάται από την «πρώτη φορά Αριστερά» αν δε δώσει έγκριση η τρόικα -νυν το κουαρτέτο των «θεσμών»- δεν κινείται φύλλο.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας Φίλη («Εφημερίδα των Συντακτών», 8/12), εκφράζοντας τη δυσφορία του για την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια στη Βουλή και αναφέρεται στον τρόπο επιλογής των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Η εντύπωση που αποκομίσαμε από τη συνάντηση μαζί σας ήταν πως δεν πρόκειται να υποβληθούν αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς», λέει ο Κοστέλο.
Και με ύφος γκαουλάιτερ τονίζει: «Η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια δεν θα ήταν σύμφωνη με το Μνημόνιο και θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM».
Κοντολογίς, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλεί ακόμη και με διακοπή του «προγράμματος» έτσι και ο υπουργός Παιδείας δεν πάρει πίσω την τροπολογία για την εκλογή των Διευθυντών.
Σημειώνουμε ότι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης εκλέγονται από πενταμελές Περιφερειακό Συμβούλιο, με τρία από τα πέντε μέλη διορισμένα και τα μόριά τους προέρχονται από «αντικειμενικά μετρήσιμα» κριτήρια όπως η επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση και η υπηρεσιακή κατάσταση και η διοικητική εμπειρία, καθώς και από τη μυστική ψηφοφορία των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων, και την προφορική συνέντευξη. Αλλά, ως φαίνεται, ούτε και με αυτή τη ρύθμιση είναι ευχαριστημένο το κουαρτέτο των «θεσμών».
Οταν το γεγονός έγινε γνωστό μετά το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο Φίλης ήταν υποχρεωμένος να δώσει μια απάντηση-εξήγηση, επικαλούμενος την υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας «να νομοθετεί… προκειμένου να αντιμετωπίζει επείγοντα λειτουργικά προβλήματα, με σεβασμό στη συνταγματική τάξη και τις υποχρεώσεις της χώρας».
Βεβαίως, εκτός από αυτή την καθαρά αμυντική σε ύφος απάντηση, ο υπουργός Παιδείας έστειλε και μήνυμα υποταγής στα αφεντικά, δηλώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να κάνει του κεφαλιού του, ότι το υπουργείο προχωρεί «με σχέδιο και μεθοδικότητα» «στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», γι' αυτό και οργανώνει τον «εθνικό διάλογο» και «στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία, σε συνεργασία με τους θεσμούς και τον ΟΟΣΑ».
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής είπε ότι εκτός από το σχέδιο νόμου για την έρευνα, θα σταλούν για έγκριση στους «θεσμούς» και οι ρυθμίσεις για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις των «θεσμών» για τις ρυθμίσεις για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ (οι ρυθμίσεις αφορούν τις αλλαγές στις αρμοδιότητες των Συμβουλίων διοίκησης, τις αλλαγές στα εκλεκτορικά σώματα με συμμετοχή των φοιτητών, κ.λπ.).
Αποδεικνύεται ότι ούτε μια τροπολογία δεν μπορεί να περάσει η κυβέρνηση της «σκληρής διαπραγμάτευσης» αν δε συναινέσουν τα αφεντικά των ιμπεριαλιστών δανειστών.