Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τάφος για τους σιωναζιστές κομάντο η Κοιλάδα Μπεκάα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 7 Μάρτη
  • Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης
  • «Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;
  • Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Εκοψαν πάλι την εκπαιδευτική άδεια του Ν. Ρωμανού
Καταστολή

Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Εκοψαν πάλι την εκπαιδευτική άδεια του Ν. Ρωμανού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Οκτ 2015, 00:00

Στις 3 του περασμένου Ιούνη, όταν απορρίφθηκε για πρώτη φορά η αίτηση του Νίκου Ρωμανού να του δοθεί η εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται, ο (τότε και τώρα) υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος έκανε μια δήλωση, η οποία υπάρχει ακόμη ανηρτημένη σε Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Ελεγε ότι «η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα», δικαιολογούνταν για την καθυστέρηση στη μη έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ («η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί») και δήλωνε αποφασισμένος να «παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση».

Ηταν, όμως, κατηγορηματικός σε ένα πράγμα: «Ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο».

Αυτό δεν το αμφισβήτησε ούτε ο γνωστός διώκτης των πολιτικών κρατούμενων εφέτης ειδικός ανακριτής Ε. Νικόπουλος. Στο έγγραφό του (αρ. πρωτ. 528/29.5.2015) έγραφε: «Η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση των καταδίκων και υποδίκων σπουδαστών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αφορά την περίπτωση όπου τούτοι έχουν παρακολουθήσει μαθήματα εξ αποστάσεως και έχουν συμμετάσχει κατά τους όρους που ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη ρητή διατύπωση του προαναφερόμενου άρθρου». Εκείνο που επικαλέστηκε ήταν η μη έκδοση της ΚΥΑ: «Ωστόσο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση από την οποία ο νομοθέτης ρητά εξάρτησε τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση δεν έχει εισέτι εκδοθεί και συνεπώς η αίτηση του εν θέματι κρατουμένου δεν έχει νόμιμο έρεισμα». Ετσι, εξέτασε το αίτημα Ρωμανού σαν να ίσχυε ακόμη το παλιό καθεστώς (ενώ δεν ίσχυε) και εισηγήθηκε την απόρριψή του. Ενώ, όμως, ο ανακριτής έλεγε πως η εκπαιδευτική άδεια αφορά καταδίκους και υποδίκους, το συμβούλιο της φυλακής αποφάσισε ότι «ελλείπει η προϋπόθεση που ορίζει ο νόμος στην παρ. 1 του άρθρ. 58 του Σωφρονιστικού Κώδικα για τη σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση, αφού ο κρατούμενος είναι και υπόδικος, καθόσον με τα έγγραφά του ο κ. Ειδικός Εφέτης Ανακριτής εξέφρασε αρνητική γνώμη, και συνεπώς το Συμβούλιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αξιολόγηση της υπό κρίση αίτησης».

Ηταν φανερό ότι γινόταν μια αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου, κρίνοντας τον Ρωμανό ως υπόδικο. Ο Ρωμανός, όμως, είναι καταδικασμένος (κάθειρξη 15 ετών και 10 μηνών για την υπόθεση του Βελβεντού), ενώ η υποδικία του είναι καθαρά εικονική, αφού αφορά την κατηγορία της συμμετοχής στη ΣΠΦ, για την οποία οι κατηγορούμενοι αυτής της υπόθεσης απαλλάσσονται σε διαδοχικές δίκες. Αυτή την απόφαση του συμβουλίου της φυλακής, που εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, την είδε ο Ν. Παρασκευόπουλος, που αν μη τι άλλο τα νομικά τα γνωρίζει καλά. Είχε, λοιπόν, δυο επιλογές: ή να κινήσει διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου του συμβουλίου (όπως ζητούσαμε εμείς) ή να κάνει νομοθετική ρύθμιση, για να διευκρινίσει με σαφήνεια ότι ο νέος νόμος ισχύει και για τους υπόδικους. Δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Στις 3 Ιούλη, με καθυστέρηση επτά μηνών, εκδόθηκε η ΚΥΑ (ΦΕΚ 1368Β), που προβλέπει: «Κρατούμενος που έχει παρακολουθήσει με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, δικαιούται να αιτηθεί ενώπιον του Συμβουλίου του άρθρου 70 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα εκπαιδευτικής άδειας καθώς και άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση». Επαναλαμβάνει το νόμο ουσιαστικά. Στο μεταξύ, ο Ν. Ρωμανός έχει χάσει την εξεταστική περίοδο του Ιούνη και επανέρχεται τον Αύγουστο ζητώντας άδεια για την εξεταστική του Σεπτέμβρη. Κι ενώ σύμφωνα με όσα έχουν προηγηθεί η άδεια έπρεπε να του χορηγηθεί ασυζητητί, το συμβούλιο της φυλακής, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του, εισαγγελέα Ποιμενίδη, άρχισε το ίδιο βιολί: απευθύνθηκε και πάλι στον ανακριτή, που δεν έχει καμιά αρμοδιότητα, όπως ο ίδιος είχε παραδεχτεί στο έγγραφό του  το Μάη. Και μέσα απ’ αυτή τη μεθόδευση, και η νέα αίτηση του Ν. Ρωμανού απορρίφθηκε!

Στις 22 Σεπτέμβρη, ο ανακριτής Ε. Νικόπουλος έστειλε την απάντησή του στο συμβούλιο της φυλακής, φροντίζοντας από την πρώτη κιόλας παράγραφο να αυτοανακηρυχτεί αρμόδιος (απάντησε έτσι σ’ εμάς που υποστηρίζαμε ότι με το προηγούμενο έγγραφό του είχε κηρύξει τον εαυτό του αναρμόδιο, και πρόσφερε κάλυψη στο συμβούλιο της φυλακής για την αυθαιρεσία του). Είναι αρμόδιος, λέει, γιατί ο Ρωμανός είναι και υπόδικος! Στη συνέχεια, αφού παραθέτει τι λένε ο νόμος και η εφαρμοστική ΚΥΑ, καταλήγει ότι «η αίτηση είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη αφού ο αιτών (σ.σ. ο Ρωμανός) δεν επικαλείται ούτε άλλωστε προκύπτει ότι τηρήθηκε η διαδικασία των άρθρων 3 και επ. της προαναφερόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης»! Προχωράει μάλιστα και παραπέρα ο Ε. Νικόπουλος, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη φορά. Εξετάζει και «την περίπτωση κατά την οποία ήθελε εκτιμηθεί ότι ζητεί τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας γενικώς», επικαλείται πολιτικά κείμενα του Ν. Ρωμανού για να υποστηρίξει ότι  «δεν γίνεται κανενός είδους αναφορά στις σπουδές του» (!) και καταλήγει ότι «προέχει η εξασφάλιση της παρουσίας του στο Δικαστήριο και η υποβολή του στην εκτέλεση των αποφάσεων που θα εκδοθούν»! Οσο λοιπόν ο Ρωμανός θα παραμένει… αμετανόητος αναρχικός, δε θα πάρει εκπαιδευτική άδεια!

Δυο μέρες μετά από το έγγραφο Νικόπουλου (στις 24 Σεπτέμβρη), το συμβούλιο της φυλακής, με πρόεδρο την αντεισαγγελέα εφετών Πειραιά Στ. Περιμένη και μέλη τη διευθύντρια της φυλακής Χ. Κουτσομιχάλη και την κοινωνική λειτουργό Β. Φραγκαθούλα, αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη της αίτησης Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια, γιατί εξέφρασε αρνητική γνώμη ο ειδικός εφέτης ανακριτής. Και σε μια επίδειξη πρόκλησης, προτείνει στο Ρωμανό να δώσει εξετάσεις… εξ αποστάσεως!

Τον Ιούνη κανένας δεν επικαλέστηκε ότι ο Ρωμανός δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Επικαλέστηκαν τη μη έκδοση της ΚΥΑ. Τώρα που η ΚΥΑ έχει εκδοθεί, ισχυρίζονται ότι ο Ρωμανός δεν πληροί τις προϋποθέσεις (ενώ έχει περάσει το 1/3 των μαθημάτων και η εξεταστική περίοδος αφορά το ίδιο εξάμηνο)! Μιλάμε για καφκικό εφιάλτη δηλαδή.

Αποκλειστικά υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση είναι ο πρώην και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος. Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, έκανε το παπί. Επικοινωνήσαμε μαζί του και του ζητήσαμε να πάρει θέση, διότι υπήρχε ευθεία παραβίαση του νόμου από το συμβούλιο της φυλακής, που έκρινε ότι ο Ρωμανός είναι «και υπόδικος» και γι’ αυτό απευθύνθηκε στον ανακριτή της υπόθεσης, ζητώντας τη σύμφωνη γνώμη του για να προχωρήσει στην εξέταση του αιτήματός του. Οπως γράψαμε στο φύλλο μας της 12ης Σεπτέμβρη, ο Ν. Παρασκευόπουλος εμφανίστηκε σαν Πόντιος Πιλάτος, επικαλούμενος γελοίες δικαιολογίες, όπως ότι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και δεν έχει μαζί του το φάκελο.

Επανερχόμενος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Ν. Παρασκευόπουλος βρήκε ξανά μπροστά του το ζήτημα του Ρωμανού. Και αναγκάστηκε να πάρει θέση, γιατί έγινε κατάληψη στο ΤΕΙ Αθήνας με αίτημα να δοθεί στον Ν. Ρωμανό η άδεια που δικαιούται. Βγήκε σε πρωινάδικο με δηλώσεις, τις οποίες μάζεψε και σε Δελτίο Τύπου του υπουργείου. Προσπερνάμε τα περί «εξανθρωπισμού της φυλακής» και «εκπαίδευσης των κρατουμένων» και πάμε στο ζουμί: «Ωστόσο, η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, σε περίπτωση κρατουμένου που είναι υπόδικος, επαφίεται στη δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα.
Εφόσον, πάντως, η εμπειρία έδειξε ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση».

Τον Ιούνη, ο Παρασκευόπουλος έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χορήγηση άδειας στον Ρωμανό. Τώρα, έρχεται και δικαιώνει τους χειρισμούς του συμβουλίου της φυλακής και του εφέτη ειδικού ανακριτή, λέγοντας ότι έχουν την απόλυτη αρμοδιότητα ν’ αποφασίσουν επί υποδίκων! Ερμηνεύει το νόμο το ίδιο αυθαίρετα με τους υφισταμένους του.  Τους έκλεισε το μάτι να απορρίψουν για μια φορά ακόμη το αίτημα του Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια. Και για να χρυσώσει το χάπι, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική παρέμβαση! «Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ρύθμιση μέσα στο πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή. Ελπίζω μέσα στον Οκτώβριο», είπε στην τηλεοπτική του εμφάνιση. Στο μεταξύ, ο Ρωμανός χάνει και αυτή την εξεταστική περίοδο και θα πρέπει να περιμένει το Φλεβάρη. Αν ο Παρασκευόπουλος κάνει τη νομοθετική παρέμβαση που ανήγγειλε και δεν την φάει κι αυτή το σκοτάδι για μερικούς μήνες, όπως έγινε με την έκδοση της ΚΥΑ, που ο Παρασκευόπουλος την καθυστέρησε πέντε μήνες.

Εχουμε ένα νόμο, που ψηφίστηκε εσπευσμένα με τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να σταματήσει την απεργία πείνας ο Ν. Ρωμανός. Θυμόμαστε καλά τι έγινε τότε στη Βουλή και πόσο επέμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αυτή η ρύθμιση. Κι αυτός ο νόμος παραμένει ανεφάρμοστος, πότε γιατί δεν εκδόθηκε η ΚΥΑ και πότε γιατί τον ερμηνεύουν όπως τους βολεύει, ενώ ο Ν. Παρασκευόπουλος καλύπτει την αυθαιρεσία και υπόσχεται μελλοντικές λύσεις.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Λευτεριά στην Εύη Στατήρη
Επόμενο άρθρο

Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Η απαξίωση του δημόσιου σχολείου

Σχετικά Αρθρα

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Εργατικά 4 Μαρ 2026, 18:02

Σικελία, Χίος, Μεσόγειος: υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες – Τα σύνορα της Ευρώπης περιγράφονται με πτώματα

Διεθνή 22 Φεβ 2026, 09:22

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

Καταστολή 19 Φεβ 2026, 14:24

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

Καταστολή 19 Φεβ 2026, 13:25

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

Καταστολή 17 Φεβ 2026, 18:46

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

Καταστολή 17 Φεβ 2026, 12:56
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Τάφος για τους σιωναζιστές κομάντο η Κοιλάδα Μπεκάα

Εκαναν απόβαση από αέρος και έπεσαν σε ενέδρα των μαχητών της Αντίστασης

7 Μαρ 2026, 09:37
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

7 Μαρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάρτη

7 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης

6 Μαρ 2026, 19:40
Διεθνή

«Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;

Δημόσια επίπληξη εμιρατινού δισεκατομμυριούχου προς τον Τραμπ

6 Μαρ 2026, 14:45
Διεθνή

Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο

6 Μαρ 2026, 14:01
Πολιτική

8 Μάρτη: Η γυναικεία χειραφέτηση φυσικό μέτρο της γενικής χειραφέτησης

Η απελευθέρωση της γυναίκας θα είναι κομμουνιστική ή δε θα υπάρξει

6 Μαρ 2026, 13:10
Παιδεία

Σε συνέχειες η απάτη της πανεπιστημιοποίησης των κολλεγίων

6 Μαρ 2026, 12:28
Διεθνή

Ιράν: Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους σιωναζιστές

6 Μαρ 2026, 10:54
Διεθνή

Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Πέρα από την καθήλωση του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

6 Μαρ 2026, 09:49
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

6 Μαρ 2026, 05:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

6 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος

Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι νεοναζιστές εγκληματίες

5 Μαρ 2026, 21:05
Κόντρες

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

5 Μαρ 2026, 19:22
Διεθνή

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

5 Μαρ 2026, 17:18
Διεθνή

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

5 Μαρ 2026, 13:04
Διεθνή

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

5 Μαρ 2026, 11:44
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό

5 Μαρ 2026, 09:29
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
Ιστορία

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

5 Μαρ 2026, 06:14
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάρτη

Αλβανία: Ημέρα των δασκάλων.

1907: Δολοφονείται στον Πυργετό Λάρισας ο Μαρίνος Αντύπας.

1910: Συγκρούσεις αστυνομικών – χωρικών στο χωριό Τοπουσλάρ (Θεσσαλία) επειδή δεν δόθηκε λύση στο θέμα της διανομής των κτημάτων, έξι νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες, όλοι χωρικοί.

1931: Αγριες συγκρούσεις απεργών αρτεργατών με την αστυνομία (Αθήνα).

1936: Φοιτητές συγκρούονται με αστυνομικούς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολλοί τραυματίες από λιθοβολισμούς.

1948: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επίσημα στην Ελλάδα.

1951: Φανατικός εθνικιστής που διαφωνεί με τη φιλοδυτική πολιτική της χώρας του σκοτώνει τον πρωθυπουργό της Περσίας Αλί Ραζμάρα.

1964: Εισβολή ομάδας ακροδεξιών στη Βουλή.

1971: Βόμβα (ΑΑΑ) στα γραφεία της λιβυκής πρεσβείας.

1972: Βόμβες (ΑΑΑ) στην πλατεία Συντάγματος και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    17Ν
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Εφετείο 17Ν
  • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    ΕΛΑ
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Ποιοι είμαστε
  • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Επικοινωνία
  • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Όροι χρήσης
  • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Ποιοι είμαστε
  • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Επικοινωνία
  • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo