«Από ό,τι μαθαίνω ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες χωρίς εγώ να τους ενημερώσω για τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να παραδώσω στον επόμενο Πρόεδρο της Βουλής, θα υπηρετώ την πατρίδα και το καθήκον», δήλωσε η Κωνσταντοπούλου παραλαμβάνοντας τυπικά από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Α. Μανιτάκη το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα. Κάρφωσε, υποτίθεται, τον Τσίπρα που είχε ήδη συναντηθεί με τον Καμμένο και είχε ανακοινώσει ότι θα συγκυβερνήσουν! Λες και υπήρχε οποιοδήποτε τυπικό εμπόδιο στο να ανακοινώσουν δυο κόμματα τη συνεργασία τους, όπως έκαναν και όλα τα υπόλοιπα, ανακοινώνοντας τη στάση που θα κρατήσουν. Αυτό πάντα γίνεται και δε δημιουργεί κανένα θεσμικό πρόβλημα, διότι οι θεσμικές διαδικασίες ακολουθούν. Οταν όμως διακατέχεσαι από σύνδρομο μεγαλοπρέπειας, όπως η Κωνσταντοπούλου, θα πεις ό,τι παπαριά σου έρχεται στο μυαλό, στην προσπάθειά σου να παράξεις πολιτικό λόγο μέσω της θεσμολαγνείας, αγνοώντας τον κίνδυνο της γελοιοποίησης.
Ομως, όπως και άλλες φορές έχουμε επισημάνει, η θεσμολαγνεία της Κωνσταντοπούλου είναι α’λα καρτ. Εφαρμόζεται μόνο σε βάρος εκείνων που κατά καιρούς είναι πολιτικοί αντίπαλοι της ίδιας και του πολιτικού κόμματος στο οποίο συμμετέχει. Οταν πρόκειται για το προσωπικό της συμφέρον και το συμφέρον των φίλων της, τότε κουρελιάζει κάθε θεσμική διαδικασία.
Μπορεί να μην εκλέχτηκε βουλευτής, διατηρεί όμως τον τίτλο της προέδρου της Βουλής μέχρι τη σύγκληση της επόμενης. Κι επειδή το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης των εκλογών προβλέπει ότι η Βουλή που εκλέχτηκε στις 20 Σεπτέμβρη θα συγκληθεί σε πρώτη συνεδρίαση την 1η Οκτώβρη, η Κωνσταντοπούλου αποφάσισε στο ενδιάμεσο να πραγματοποιήσει εργασίες η «Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους» (22-25 Σεπτέμβρη). Ηταν, λέει, προγραμματισμένες αυτές οι εργασίες. Το ότι στο μεταξύ διαλύθηκε η Βουλή, προκηρύχτηκαν εκλογές και η Κωνσταντοπούλου δεν εκλέχτηκε καν βουλευτής δεν έχει καμιά σημασία. Η αυτοπροβαλλόμενη ως θεσμολάγνα απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής σχεδίασε έτσι τα πράγματα ώστε να δώσει το προσωπικό της σόου για τελευταία φορά, αδιαφορώντας ότι έτσι ξεφτιλίζει τους θεσμούς που υποτίθεται ότι υπηρετεί και προστατεύει. Μήπως, όμως, είναι η πρώτη φορά;