Πριν καλά-καλά προλάβει να δουλέψει η κυβερνητική προπαγάνδα με τη «μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ», το ίδιο το ΔΝΤ φρόντισε να την ακυρώσει, ανακοινώνοντας μέσα σε δυο ώρες ότι κάνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να «πακεταριστούν» οι τρεις δόσεις του Ιούνη και να πληρωθούν στο τέλος του μήνα.
Οσοι γνωρίζουν τα της λειτουργίας του ΔΝΤ γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια τυπική διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται με αυτόματο πιλότο. Τότε γιατί η κυβέρνηση προσπάθησε να της δώσει δραματικές διαστάσεις, με σύσκεψη στο Μαξίμου, στην οποία υποτίθεται ότι αντιπαρατέθηκαν τρεις προτάσεις, για να επιλεγεί τελικά αυτή του αιτήματος για «πακετάρισμα»; Γιατί στα παπαγαλάκια δόθηκε εντολή να παρουσιάζουν την είδηση σαν απόφαση να μην καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ, ενώ στην πραγματικότητα η είδηση ήταν πως υποβλήθηκε αίτημα για ενιαία καταβολή στο τέλος του μήνα;
Η απάντηση είναι νομίζουμε προφανής. Ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του προσπαθούν να πουλήσουν ψευτομαγκιά στο εσωτερικό της χώρας, για να μπορέσουν να σερβίρουν ευκολότερα τη μνημονιακή συμφωνία που είναι αποφασισμένοι να υπογράψουν. Ετσι, μολονότι είχαν τα λεφτά και τα είχαν βάλει στο λογαριασμό του ΔΝΤ, αποφάσισαν (μετά από δήθεν δραματική σύσκεψη) να υποβάλουν αίτημα «πακεταρίσματος», για να δείξουν πως είναι… σκληρά διαπραγματευτικά καρύδια.
Γι’ αυτό και το ΔΝΤ έσπευσε αμέσως να κάνει δεκτό το αίτημα, μην επιτρέποντάς τους να παίξουν άλλο αυτό το παιχνίδι σε βάρος του. Το παιχνίδι που οι Αμερικανοί ονομάζουν blame game (σε ποιον θα πέσει το φταίξιμο) και το οποίο μαεστρικά έπαιξαν οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές τις τελευταίες εβδομάδες, διαρρέοντας πως είναι το ΔΝΤ αυτό που εμποδίζει τη συμφωνία, απαιτώντας τη λήψη σκληρών μέτρων. Ετσι, το ΔΝΤ εμφανίστηκε να προσφέρει διευκόλυνση ρευστότητας στην ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που η ΕΚΤ εξακολουθεί να κρατά όλες τις κάνουλες κλειστές.








