Εκεί στο Μαρούσι έχουν κατεβάσει τα μολύβια και καρτερούν να τελειώσει πρώτα το θέατρο της σκληρής διαπραγμάτευσης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι περιθώρια στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και σε κάθε επίσκεψη συνδικαλιστών φροντίζουν να τους προειδοποιήσουν εξαρχής για τα όρια της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Το σταθερό αυτό μότο που οι «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν τον ελληνικό καπιταλισμό και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης κρίσης, δεν έχουν κουραστεί να επαναλαμβάνουν και να το κάνουν σαφές, φαίνεται να το αγνοούν οι συνδικαλιστές του αγωνιστικού ρεφορμισμού, που αυτή την περίοδο έχουν αναγάγει σε αγωνιστική τακτική τις επισκέψεις στο υπουργείο Παιδείας και τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, συντηρώντας και αυτοί από την πλευρά τους το κλίμα αναμονής και εφησυχασμού, τη στιγμή που θα έπρεπε να σημάνει γενικός συναγερμός για τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται στα διαβούλια των Βρυξελλών και τα σκληρά χρόνια που θα συνεχίσουμε να ζούμε.
Τις δυο προηγούμενες εβδομάδες, μετά τις επισκέψεις των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, που είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν αντ’ αυτού, έκαναν το Συντονιστικό Νηπιαγωγών και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Α΄ Αθηνών, «Αθηνά», Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ανω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Αριστοτέλης, «Δ. Γληνός», Καλλιθέας – Μοσχάτου, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κορυδαλλού – Αγ. Βαρβάρας, «Κ. Σωτηρίου», «Παρθενώνας», Πειραιά «η Πρόοδος», «Περικλής», Νέας Σμύρνης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου, η Ε΄ ΕΛΜΕ και η ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής (σ.σ. ελέγχονται κυρίως από τις Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις).
Ιδού πώς απάντησε το υπουργείο στα επίμαχα ζητήματα που τέθηκαν (αντιγράφουμε από τα δελτία Τύπου που εξέδωσαν οι εκπαιδευτικοί):
Συντονιστικό Νηπιαγωγών
«…Ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε εξαρχής ότι μπορεί να συζητήσει και να ανταποκριθεί σε αιτήματα θεσμικής μορφής, ενώ σε ό,τι αφορά διεκδικήσεις που απαιτούν χρηματοδότηση οι δυνατότητες είναι αυστηρά περιορισμένες στα πλαίσια των δημοσιονομικών δεσμεύσεων».
♦ Για την καθιέρωση επιτέλους της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Για να πάψει το έγκλημα του αποκλεισμού των προνηπίων από την πρόσβαση στο νηπιαγωγείο. Η ικανοποίηση αυτού του χρόνιου αιτήματος απαιτεί εξασφάλιση κατάλληλων κτιριακών υποδομών και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, καθώς και διορισμό όλων των αναπληρωτών με βάση την προϋπηρεσία:
«Ο κ. Κουράκης δήλωσε ότι η στόχευση -σύμφωνα και με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης- είναι να γίνει συμπερίληψη όλων των νηπίων και μεσοπρόθεσμα όλων των προνηπίων στο πλαίσιο της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής. Η διάταξη για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική αγωγή δεν θα είναι στο νομοσχέδιο που κατατίθεται έως τις αρχές Απριλίου στη Βουλή και με το οποίο θα γίνονται ρυθμίσεις για επείγοντα εκπαιδευτικά θέματα. Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής θα είναι εφικτή, αφού υπάρξει διασφάλιση των δύο βασικών της παραμέτρων, της επάρκειας των υποδομών και της στελέχωσης με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Στην παρούσα συγκυρία, αν και η παιδεία είναι προτεραιότητα, υπάρχουν δυσκολίες οικονομικής φύσεως» (οι υπογραμμίσεις δικές μας).
♦ Για την άμεση έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζεται το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών κατά ανάλογο τρόπο με των δασκάλων (Ν 4115/30-1-2013, αρ. 39, παρ. 5β), καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιοτυπίες της λειτουργίας των Νηπιαγωγείων:
«Ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κοστολόγηση του μέτρου και η θεσμοθέτηση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών θα πραγματοποιηθεί με την άμεση έκδοση Υ.Α. στην περίπτωση που το ποσό που αναλογεί μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια δαπανών μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί αλλά προτεραιότητα για το Υπουργείο αποτελεί η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό».
♦ Για τον τρόπο καθορισμού της οργανικότητας των νηπιαγωγείων, ζήτημα που άπτεται άμεσα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων:
«Ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι θα εξετάσει το θέμα της οργανικότητας, είναι αντίθετος στις συγχωνεύσεις που έγιναν με μοναδικό κριτήριο τον περιορισμό του οικονομικού κόστους και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για εξασφάλιση κατάλληλων κτιριακών υποδομών για όλα τα παιδιά 4-6 χρόνων».
♦ Για βοηθητικό προσωπικό στο νηπιαγωγείο, με σχέση εργασίας μόνιμη και σταθερή:
«Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο ενδυνάμωσης του Νηπιαγωγείου θα γίνουν προσπάθειες για την υλοποίηση προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ που θα αφορά τους σχολικούς βοηθούς, σχολικούς νοσηλευτές τραπεζοκόμους».
♦ Για την επαναλειτουργία της Μετεκπαίδευσης, της μοναδικής δημόσιας και δωρεάν επιμόρφωσης, μέσω της οποίας υπήρχε η δυνατότητα του συγκερασμού της εμπειρίας από τη σχολική τάξη με τη νέα επιστημονική γνώση και τη σύνδεση με τα πανεπιστήμια:
Τη θέση αυτή «επιβεβαίωσε και ο Υπουργός, χωρίς όμως καμία αναφορά σε σχετική πρόβλεψη για επαναλειτουργία ακόμη».
♦ Για την Αξιολόγηση:
«Δεσμεύτηκε για την κατάργηση του ΠΔ152/13 της αξιολόγησης όχι όμως για την ακώλυτη βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών…».
Σύλλογοι Εκπαιδευτικών
♦ Για τα κενά, τους διορισμούς και τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα:
«Οι εκπρόσωποι του υπουργείου από την πλευρά τους, δεν δεσμεύτηκαν για την άμεση κάλυψη των φετινών κενών θέτοντας ως όριο τη δημοσιονομική πολιτική. Ανέφεραν επίσης, ότι τη νέα χρονιά τα πράγματα θα είναι ακόμα δυσκολότερα μια και το ΕΣΠΑ μειώθηκε κατά 40% και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους αναπλήρωσης αυτής της μείωσης…
Για τους μόνιμους διορισμούς, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δήλωσαν ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στον αριθμό των διορισμών στο δημόσιο από αυτούς που είχε καταγράψει στον προϋπολογισμό η προηγούμενη κυβέρνηση αφαιρώντας όμως τον αριθμό της επαναφοράς των διαθέσιμων και της επαναπρόσληψης των απολυμένων.
Στην επιμονή των σωματείων για συγκεκριμένες δεσμεύσεις στον αριθμό των διορισμών και στο χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων, δεν δεσμεύτηκαν συγκεκριμένα στο πότε και στο πόσοι και δήλωσαν ότι θα γίνουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα υπουργεία για να γίνει η κατανομή του αριθμού.
Στα ζητήματα που τέθηκαν από τα σωματεία για τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις των αναπληρωτών ΕΣΠΑ, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου απάντησαν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θεσμοθετημένη εναρμόνιση του εργασιακού καθεστώτος των αναπληρωτών με εκείνο των μόνιμων…
Δήλωσαν επίσης, ότι προσανατολίζονται στη μετατροπή της ποινής των αναπληρωτών σε περίπτωση άρνησης διορισμού σε ένα από δύο χρόνια που είναι σήμερα. Τα εκπαιδευτικά σωματεία ανέπτυξαν με επιμονή την ανάγκη να αφαιρεθεί εντελώς η ποινή ειδικά για τους αναπληρωτές οι οποίοι βιώνουν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες πρόσληψης και εργασίας».
♦ Για την φτωχοποίηση των μαθητών:
«Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου απάντησαν ότι αναμένεται νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου θα προβλέπεται σημαντική στήριξη μεγάλου τμήματος μαθητών που έχουν οικονομική ανάγκη και παράλληλα μέριμνα για το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, ενώ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια σκέψη για την ιατρική περίθαλψη» (σ.σ. η κολοβή αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης).
♦ Για την επαναπρόσληψη διαθέσιμων:
«Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου, δεσμεύτηκαν για άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την επαναπρόσληψη όλων των διαθέσιμων και απολυμένων με την επαναφορά ειδικοτήτων και την ένταξή τους στις προηγούμενες θέσεις τους ή σε άλλες αν το επιθυμούν, ωστόσο δεν απάντησαν για το συντάξιμο χρόνο που έχει απολεσθεί και ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει για επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών από τους μισθούς τους».
♦ Αξιολόγηση, ακώλυτη βαθμολογική/μισθολογική εξέλιξη, μισθοί, πολυνομοσχέδιο για την παιδεία:
«Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δεσμεύτηκαν για την άμεση κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου και των διατάξεων που αφορούν την αξιολόγηση όχι όμως των νομοθετημάτων στο σύνολό τους ούτε και σε ό,τι αφορά άλλα ζητήματα όπως η ακώλυτη βαθμολογική/μισθολογική εξέλιξη ή οι αρμοδιότητες των στελεχών εκπαίδευσης. Για την ακώλυτη βαθμολογική/μισθολογική εξέλιξη, παρέπεμψαν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επικαλούμενοι και πάλι τα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια, ενώ για το δεύτερο ζήτημα, ανέφεραν ότι οι αρμοδιότητες των στελεχών εκπαίδευσης και το ζήτημα του εκδημοκρατισμού του σχολείου θα τεθούν σε πολυνομοσχέδιο που θα έρθει σε άλλη χρονική στιγμή, πιθανόν στις αρχές φθινοπώρου μετά από