Οίκοι μόδας όπως οι Prada και Hugo Boss και μεγάλες αλυσίδες ρούχων όπως οι Adidas, Primark, Zara και H&M είναι ανάμεσα στις φίρμες που ράβουν τα εμπορεύματά τους στο «ευρωπαϊκό Μπαγκλαντές». Από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μέχρι τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, περίπου τρία εκατομμύρια εργάτες, στην πλειοψηφία γυναίκες, ράβουν ρούχα για τις φίρμες αυτές με εξευτελιστικά μεροκάματα, σε εξοντωτικές συνθήκες, χωρίς εργατικά δικαιώματα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού «Guardian» (10/6/14), που αναφέρεται σε έρευνα της ΜΚΟ «Clean Clothes Campaign». Κατά κανόνα, οι εργάτες αυτοί δεν πληρώνονται για τις υπερωρίες, δεν παίρνουν άδειες και οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι χαμηλότερες από το βασικό μισθό.
Για παράδειγμα, η Adidas, οι πωλήσεις της οποίας έφτασαν στα 14,5 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά, ράβει τα ρούχα της στη Γεωργία, όπου οι εργάτες παίρνουν μεροκάματο 5 ευρώ για 8ωρη εργασία, σε συνθήκες ανεπαρκούς θέρμανσης, κλιματισμού και εξαερισμού, με επιπτώσεις στην υγεία τους, πρέπει να πάρουν άδεια για να πάνε στην τουαλέτα και πιέζονται να μην παίρνουν αναρρωτικές άδειες.
Στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, μέλη της ΕΕ από το 2007, πολλοί εργάτες πληρώνονται λιγότερο από τον κατώτερο μισθό. Στη Βουλγαρία, όπου ο μισός πληθυσμός ζει κάτω από το επίσημο επίπεδο φτώχειας, πολλοί εργάτες στον κλάδο του ενδύματος πληρώνονται για πλήρη απασχόληση με 129 ευρώ το μήνα, όταν ο κατώτερος μισθός το 2013 ήταν 159 ευρώ. Στη Ρουμανία, πολλοί εργάτες στον ίδιο κλάδο πληρώνονται για πλήρη απασχόληση με 124 ευρώ το μήνα, δηλαδή 55 ευρώ λιγότερο από τον κατώτερο μισθό που είναι 179 ευρώ.
Αυτή είναι η κατάσταση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία –σύμφωνα με το Μνημόνιο– αποτελεί μέτρο σύγκρισης και πρότυπο προς το οποίο πρέπει να συγκλίνουν οι μισθοί στην Ελλάδα.








