Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οταν ο κοσμοπολιτισμός παραβλέπει την Ιστορία και την κοινωνία
  • Σαν σήμερα 15 Μάρτη
  • Χεζμπολά: Ρουκέτες, drones, rουκέτες, drones κ.ο.κ.
  • Η εμμονή του Ισραήλ με το Χιάμ: Ενας λόφος, πέντε πόλεμοι και κανένα μάθημα
  • Το bullying από τη διοικητική ιεραρχία της εκπαίδευσης έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά
  • Η σκανδαλώδης ευνοϊκή μεταχείριση των νεοναζιστών εγκληματιών επιβεβαίωσε ότι αυτοί θεωρούνται σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Μνημόνια μέχρι το 2020 (και βλέπουμε)
Πολιτική

Μνημόνια μέχρι το 2020 (και βλέπουμε)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Σεπ 2013, 00:00

Καλά πέρασε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για τη συγκυβέρνηση. Κάτι το μειωμένο πολιτικό ενδιαφέρον, κάτι το ταξίδι του Σαμαρά στις ΗΠΑ και οι νέοι ύμνοι προς το «success story», το μιντιακό σύστημα του «μνημονιακού τόξου» κατάφερε να κρύψει αυτά που έγραφαν την ίδια περίοδο όλες οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, στις οποίες κυριαρχούσε η συζήτηση για το «νέο πρόγραμμα» που θα χρειαστεί για την Ελλάδα.

Οχι πως η Ελλάδα αποτελεί το μείζον πρόβλημα της ΕΕ, αλλά όπως και να το κάνουμε η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει τις «άκρες» της και δε θέλει να υποστεί το SPD μια συντριπτική ήττα στις γερμανικές εκλογές. Επρεπε να προσφέρουν στον Στάινμπρουκ ένα τουλάχιστον θέμα στο οποίο να μπορεί να πει έστω κάτι ενάντια στη Μέρκελ. Γι’ αυτό και οι Χριστιανοδημοκράτες τα ‘βαλαν κάτω, είδαν ότι δεν πρέπει ν’ αφήσουν το θέμα να σέρνεται και ο Σόιμπλε έκανε τη γνωστή δήλωση, που έβαλε τέρμα και στη φιλολογία του success story και ανάγκασε τη συγκυβέρνηση να τρέχει πίσω από το θέμα «νέο δάνειο – νέο μνημόνιο».

Τι είπε ο Σόιμπλε; Αυτό που γνωρίζουν οι πάντες: «Θα υπάρξει αναγκαστικά νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ώστε να βοηθηθεί αυτή η χώρα να ανεβεί το λόφο». Ακολούθησε η γνωστή συζήτηση που εξακολουθεί μέχρι τώρα, λες και η γερμανική προεκλογική εκστρατεία δεν έχει σοβαρότερο θέμα ν’ ασχοληθεί. Δεν στερείται, όμως, ενδιαφέροντος αυτή η συζήτηση, αν κανείς ξεδιαλέξει τις προεκλογικές μπουρδολογίες περί «γερμανών φορολογούμενων» που θα «πληρώσουν την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος» και μείνει στα ουσιαστικά στοιχεία.

Πόσο συζητήθηκε, για παράδειγμα, στην Ελλάδα, η δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Μάρκους Κέρμπερ, ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακάμψει και να γυρίσει σε ρυθιμούς ανάπτυξης εάν δεν της χαριστεί το μισό του χρέους της», και γι’ αυτό χρειάζεται ένα «έξυπνο κούρεμα». Δηλαδή, να μπορέσει να πληρώσει τμήμα του χρέους της με τμήματα της κρατικής περιουσίας της, που θα περάσουν στην ιδιοκτησία του ESM (Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης).

Είναι άραγε άσχετη η πρόταση του προέδρου των γερμανών βιομηχάνων από την πρόταση για δημιουργία εταιρίας με έδρα το Λουξεμβούργο, στην οποία θα περάσουν ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, που όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της 14ης Οκτώβρη; Η απόφαση είναι παρμένη από παλιά, η συγκυβέρνηση φυσικά το ξέρει, γι’ αυτό και προσπαθεί να περιορίσει τη συζήτηση στην «ελληνικότητα» της διοίκησης αυτής της εταιρίας. Λες κι έχει καμιά σημασία αν τυπικά θα βάλουν επικεφαλής της εταιρίας κάποιον έλληνα γιάπη.

Από τη στιγμή που μίλησε ο Σόιμπλε και περιέγραψε το πώς βλέπει η κυβέρνηση Μέρκελ το «ελληνικό πρόβλημα» και τις προοπτικές του, ο Στουρνάρας μετατράπηκε σε προπαγανδιστή της καγκελαρίας στην Ελλάδα. «Οχι νέο κούρεμα» είναι η φράση που επαναλαμβάνει συνεχώς, για ν’ ακουστεί μέχρι το Βερολίνο και να καταλάβουν η Μέρκελ με τον Σόιμπλε πως και ο ίδιος και η συγκυβέρνηση έχουν πάρει το μάθημά τους και δεν πρόκειται να κάνουν κάποιο λάθος που θα κάνει ζημιά στην προεκλογική εκστρατεία των Χριστιανοδημοκρατών. Βλέπετε, ήταν αυτός που στις 15 του περασμένου Φλεβάρη δήλωνε στη Βουλή, απαντώντας στον Τσίπρα, ότι «όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, που, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα το αποκτήσουμε φέτος, θα έχουμε και περαιτέρω κούρεμα». Και μετά, αναγκαζόταν να κάνει νυχτερινή διορθωτική δήλωση, επειδή τον πήραν από το Βερολίνο και του τράβηξαν τ’ αυτιά. Τώρα ο Στουρνάρας δηλώνει, πότε στη «Χάντελσμπλατ» και πότε στο «Πρώτο Θέμα», ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται δεύτερο κούρεμα χρέους, διότι μπορεί να μειώσει το χρέος της με άλλους τρόπους, όπως η χαλάρωση των όρων στα υφιστάμενα πακέτα διάσωσης.

Ο Στουρνάρας, όμως, έχει και άλλο νταλκά. Από τη στιγμή που μίλησε ο Σόιμπλε για «νέο πρόγραμμα», δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μη σκέφτεται «και νέο μνημόνιο». Βγαίνει, λοιπόν, ο Στουρνάρας, με ύφος χιλίων Πινόκιο, και λέει: «Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους». Τα ίδια δηλώνει και ο Βενιζέλος (συμπληρώνοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει νέα μέτρα), τα ίδια διοχετεύει ως λόγια του Σαμαρά και το προπαγανδιστικό επιτελείο του Μαξίμου.

Οι ευρωπαίοι ιθύνοντες, ό-μως, έχουν άλλη γνώμη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ζητηθούν νέες δύσκολες αποφάσεις από την Αθήνα αλλά και θα βρεθούν χρήματα με δημιουργικούς τρόπους, όπως είναι η χορήγηση παράτασης στους χρόνους αποπληρωμής των δανείων», έγραψαν οι Financial Times, επικαλούμενοι γερμανικές πηγές. «Προφανώς, ένα νέο πρόγραμμα στήριξης θα περιλαμβάνει επαρκείς όρους», δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο Ντεϊσελμπλούμ, αφού προηγουμένως προεξόφλησε σχεδόν ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να βγει στις «αγορές» για δανεισμό ούτε το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Περί νέου Μνημόνιου μίλησε και η Δαμανάκη.

Γι’ αυτό, όμως, δεν χρειαζόμαστε δηλώσεις. Το λέει η απλή λογική. Ενα «νέο πρόγραμμα» δε θα περιλαμβάνει μόνο ένα νέο δάνειο, για να κλείσει το περιβόητο «χρηματοδοτικό κενό» της τελευταίας περιόδου του τρέχοντος «προγράμματος». Θα περιλαμβάνει και μέτρα διαχείρισης του χρέους, που αν δεν είναι νέο κούρεμα, θα είναι μείωση επιτοκίων, παράταση χρόνου εξώφλησης και άλλα παρόμοια διαχειριστικά μέτρα. Υπάρχει περίπτωση να μη συνοδεύεται αυτή η νέα συμφωνία από νέο μνημόνιο; Αλλωστε, η φράση «νέο πρόγραμμα» αυτό ακριβώς υπονοεί.

Εκείνο που δεν τονίζεται καθόλου, όμως, είναι πως το «νέο πρόγραμμα» αφορά την περίοδο 2015-2016. «Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016», δήλωσε στη Welt am Sonntag ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Μέρκελ. Γι’ αυτό μιλούν όλοι για μικρό ποσό δανείου.

Και μετά το 2016; Θα είναι διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος; Θα υπάρξει γοργή καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να αποπληρώνει κανονικά το χρέος; Μην ξεχνάμε ότι το σχέδιο «βιωσιμότητας» που έφτιαξαν πριν από δέκα μήνες δεν ήταν παρά ένα σχέδιο επί χάρτου, που χτίστηκε στην παραδοχή ότι  από το 2014 μέχρι το 2022 ο ελληνικός καπιταλισμός θα αναπτύσσεται με ρυθμό 2,5% το χρόνο κατά μέσο όρο! Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο για την πορεία του χρέους στη διπλανή σελίδα και θα διαπιστώσετε ότι το χρέος θα παραμείνει μη διαχειρίσιμο και μετά το «νέο πρόγραμμα», μετά το 2016 δηλαδή.

Τι θα κάνουν τότε; Ο,τι κάνουν και τώρα. Θα δίνουν νέα δάνεια για να αποπληρώνονται τα παλιά και θα κρατούν τον ελληνικό λαό αλυσοδεμένο στη φυλακή της «κινεζοποίησης», γιατί αυτή αποτελεί όρο και για τη δημιουργία πλεονασμάτων που θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους και για την εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας στο κεφάλαιο.

Η ανταλλαγή πυρών με διαχειριστικά σχέδια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μια μεγάλη παγίδα. Ερίζουν για το ποιος έχει το καλύτερο σχέδιο διαχείρισης, ενώ η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης. Μόνο μια πολιτική που θα διαγράψει το σύνολο του χρέους και θα τσακίσει τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής μπορεί ν’ αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Μια τέτοια πολιτική, όμως, απαιτεί επαναστατική ανατροπή και όχι σχέδια διαχείρισης, τα οποία θα συζητηθούν με την ΕΕ και τα οποία στηρίζονται στην «υγιή επιχειρηματικότητα».

Εκείνο που πρέπει να γίνει καθαρό είναι πως οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έχουν δανείσει την Ελλάδα και αυτοί έχουν και θα έχουν τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις. Αυτοί θα εισηγηθούν το πιο κατάλληλο σχέδιο διαχείρισης και θα το αλλάζουν από καιρού εις καιρόν, ανάλογα με τις νέες ανάγκες που θα δημιουργούνται. Κι αν τα επενδυτικά τους σχέδια το επιτρέπουν, θα κάνουν και επενδύσεις στην Ελλάδα, με όρους Κίνας φυσικά.

Νέα μέτρα θα παίρνονται συνέχεια, ακόμα κι αν αυτά δεν έχουν τη μορφή νέων μεγάλων περικοπών σε μισθούς και μαζικών απολύσεων. Οι συντάξεις θα χτυπηθούν. Η Υγεία θα κατεδαφιστεί. Η Παιδεία θα εξευτελιστεί. Τα πολλά έχουν ήδη γίνει, οπότε απομένουν διορθωτικές κινήσεις. Ομως, η κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ούτε ελάχιστα προς το καλύτερο. Δείτε τι γίνεται με το πετρέλαιο θέρμανσης. Κάποιοι κυβερνητικοί ξεκινούν μια συζήτηση για σχετική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (μετά και το περσινό φιάσκο), όμως ο Στουρνάρας σπεύδει να τους βάλει πάγο, λέγοντας πως κάθε συζήτηση είναι πρόωρη. Λέει ο Σαμαράς (σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα), ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τα κοινωνικά στρώματα που υποφέρουν και δυο μέρες μετά βγαίνει ο Στουρνάρας και το μαζεύει (χωρίς βέβαια να θίξει την πρωθυπουργική δημαγωγία).

Ο Βενιζέλος, που ακόμα παίζει με την «προγραμματική συμφωνία» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να πείσει τον Σαμαρά να καταλήξουν σ’ ένα κείμενο, δίνει τις δικές του διαβεβαιώσεις: δε θα υπάρξουν νέα μέτρα. Αυτόν, όμως, κανένας δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Αντίθετα, πολλοί «καταπίνουν» το παιχνίδι των «καλών» και των «κακών» που παίζεται για μια ακόμη φορά, με την κυβέρνηση να ανθίσταται δήθεν στις πιέσεις της τρόικας και να τραβάει «κόκκινες γραμμές». Ομως, ακόμα κι αν δεν παρθεί ούτε ένα νέο μέτρο τα επόμενα χρόνια (πράγμα που αποκλείεται), ο εφιάλτης είναι ήδη εδώ και βασανίζει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚαι ληγμένα τρόφιμα για τη φτωχολογιά
Επόμενο άρθρο Στις προσταγές των Αμερικανών

Σχετικά Αρθρα

Η σκανδαλώδης ευνοϊκή μεταχείριση των νεοναζιστών εγκληματιών επιβεβαίωσε ότι αυτοί θεωρούνται σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος

Πολιτική 14 Μαρ 2026, 11:42

Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Πολιτική 12 Μαρ 2026, 00:03

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

Πολιτική 11 Μαρ 2026, 19:27

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

Πολιτική 11 Μαρ 2026, 15:47

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

Πολιτική 11 Μαρ 2026, 13:34

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

Πολιτική 10 Μαρ 2026, 14:10
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Οταν ο κοσμοπολιτισμός παραβλέπει την Ιστορία και την κοινωνία

Αλάα Αλ-Ασουάνι: Τα δέντρα περπατούν στην Αλεξάνδρεια

15 Μαρ 2026, 08:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάρτη

15 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Χεζμπολά: Ρουκέτες, drones, rουκέτες, drones κ.ο.κ.

14 Μαρ 2026, 20:34
Διεθνή

Η εμμονή του Ισραήλ με το Χιάμ: Ενας λόφος, πέντε πόλεμοι και κανένα μάθημα

14 Μαρ 2026, 20:09
Παιδεία

Το bullying από τη διοικητική ιεραρχία της εκπαίδευσης έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά

«Κέρβερος» με τους εκπαιδευτικούς, «αρνάκι» με τους σχολάρχες

14 Μαρ 2026, 11:59
Πολιτική

Η σκανδαλώδης ευνοϊκή μεταχείριση των νεοναζιστών εγκληματιών επιβεβαίωσε ότι αυτοί θεωρούνται σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος

14 Μαρ 2026, 11:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

14 Μαρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάρτη

14 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι ιρανοί ηγέτες βγήκαν στο δρόμο μαζί με τον κόσμο, ανεβάζοντας στα ύψη το ηθικό του λαού

Οι αμερικανοσιωναζιστές βομβάρδιζαν τη γύρω περιοχή, αλλά κανένας δεν πτοήθηκε

13 Μαρ 2026, 19:54
Διεθνή

Οι επιχειρήσεις της Χεζμπολά είναι καθημερινές, με την ίδια ένταση, και όχι «μία στις τόσες»

13 Μαρ 2026, 18:55
Κόντρες

Νέα άθλημα: εναέριο σλάλομ

13 Μαρ 2026, 14:36
Διεθνή

Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας

Οταν η «Ευρώπη φρούριο» συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω

13 Μαρ 2026, 09:58
Πολιτισμός

Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

13 Μαρ 2026, 00:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάρτη

13 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Αλλοι πλακώνονται στα καταφύγια και άλλοι στριμώχνονται στους δρόμους

12 Μαρ 2026, 14:19
Κόντρες

Η δυστυχία τους είναι ότι το Σύνταγμά τους δεν προβλέπει φίμωτρο

12 Μαρ 2026, 12:34
Διεθνή

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

12 Μαρ 2026, 10:19
Πολιτική

Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

12 Μαρ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

12 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάρτη

Ημέρα επαφής.

Ημέρα κατά της αστυνομικής βίας.

Ημέρα καταναλωτή.

1969: Πεθαίνει ο Γιάννης Πασσαλίδης.

1971: Πέντε καταδίκες μελών του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

1979: Αυθόρμητη παράδοση του Λογγίνου Παξινόπουλου, καταζητούμενου μέλους της Οργανώσεως Εθνικής Αποκαταστάσεως και πρώην διοικητή των χουντικών “Αλκίμων“.

1995: Δύο ρουκέτες κατά των εγκαταστάσεων του “Mega channel” στην Παιανία (17Ν).

2006: Πεθαίνει ο Γεώργιος Ράλλης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo