Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη
  • Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη
  • Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ
  • «Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»
  • Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν
  • Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος
Οικονομία

Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Ιούν 2013, 00:00

Αν δεν είχαν σύμμαχο ολόκληρο το σύστημα των αστικών ΜΜΕ, ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα θα είχαν καταγράψει μια μεγάλη προπαγανδιστική ήττα, λίγο πριν το ταξίδι του πρώτου στην Κίνα. Διότι πάνω που είχαν στήσει μια εκστρατεία, σύμφωνα με την οποία το Μνημόνιο όπου να ‘ναι τελειώνει και η ανάπτυξη όπου να ‘ναι ξεκινάει, ήρθε η Κομισιόν με την έκθεσή της να υπενθυμίσει πως υπάρχει υπόλοιπο μέτρων γύρω στα 7-8 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16.

Το Eurogroup είχε αποφασίσει την εκταμίευση και της δόσης του Ιούνη μαζί μ’ αυτή του Μάη (συνολικά 7,5 δισ. ευρώ), η τρόικα διατάχθηκε να μην έρθει τον Ιούνη για επικαιροποίηση του Μνημόνιου, αλλά μια και καλή τον Οκτώβρη, για να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2014, όλα έδειχναν πως η συγκυβέρνηση μπορούσε να στήσει μια μίνι εκστρατεία προπαγάνδας πανηγυρίζοντας για τις επιτυχίες της και εξαπατώντας τον ελληνικό λαό, αλλά ήρθε αυτή η τυπική υπενθύμιση των μέτρων του 2015-16 από την Κομισιόν και θόλωσε την εικόνα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας 13 Μάη, ο Στουρνάρας έσπευσε να στείλει non paper («άτυπη ενημέρωση» λένε αυτά τα χαρτάκια) από τις Βρυξέλλες, που έλεγε: «Το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015-2016. Το αντίθετο, έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που πρόσφατα ψηφίστηκε και ήταν προαπαιτούμενο για να πάρουμε δόση του δανείου, το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015-16 εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις του 2013-14».

Η έκθεση της Κομισιόν όμως ήταν σαφής: απαιτούνται μέτρα ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και 2,2% του ΑΕΠ το 2016. Σύνολο 4% του ΑΕΠ τη διετία, ήτοι κοντά στα 8 δισ. ευρώ. Πανικόβλητος ο Στουρνάρας έστειλε νέο non paper την επομένη (Τρίτη, 14 Μάη): «Σχετικά με την έκθεση ότι θα έχουμε μέτρα 8 δισ. για 2015-16.  Ακόμα και αν το κενό είναι όπως λέει η Κομισιον, αυτό σημαίνει 4.2 δισ. συνολικά για την διετία 2015-16 – όχι 8 δισ. Το συνολικό κενό δεν είναι 1.8% το 2015 και επιπλέον 2.2% κενό το 2016. Το 2.2% του 2016 είναι σωρευτικό. Αμα πάρεις μόνιμα μέτρα 1.8% το 2015, τότε χρειάζεσαι μόνο επιπλέον 0.4% μέτρα το 2016. 4,2 δισ.  προσαρμογή είναι σαφώς πιο εύκολο να γίνει χωρίς νέα μέτρα – είναι περίπου 5% αύξηση των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης το 2015-16 που θεωρούμε ότι θα έρθει αυτόματα μόλις βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία (μετά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου), σταθεροποιηθεί η οικονομία, και αρχίζουν να αποδίδουν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού».

Από εκεί που έλεγε δεν υπάρχει τίποτα για το 2015-16, πήγε στα 4,2 δισ., που θα βρεθούν όμως χωρίς νέα μέτρα. Ακολούθησε το ταξίδι Σαμαρά στην Κίνα και η αναπτυξιολογία γνώρισε νέες δόξες. Οι επισημάνσεις της έκθεσης της Κομισιόν θάφτηκαν, με την αμέριστη βοήθεια των αστικών ΜΜΕ.

Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε την κολοκυθιά με τα  νούμερα. Τη γυμνή αλήθεια θα περιγράψουμε. Γιατί δε θα έρθει η τρόικα τον Ιούνη; Μήπως γιατί όλα πάνε καλά; Αστεία πράγματα. Απλά, η Μέρκελ με τον Σόιμπλε αποφάσισαν για τους δικούς τους προεκλογικούς λόγους να σταματήσει κάθε ενασχόληση με τις χώρες σαν την Ελλάδα μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Γιατί η φιλολογία περί την πορεία εκτέλεσης των προγραμμάτων δίνει λαβή στους πολιτικούς αντιπάλους των Χριστιανοδημοκρατών να τους κατηγορούν ότι «δίνουν τα λεφτά των γερμανών φορολογούμενων για τη χρηματοδότηση αποτυχημένων προγραμμάτων». Γι’ αυτό και εκταμίευσαν με τη μία και τις δύο δόσεις (άλλωστε, από το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ τα 5,6 δισ. διατέθηκαν με τη μία για την πληρωμή ομολόγου ύψους 5,6 δισ. που κατείχε η ΕΚΤ και έληξε στις 20 Μάη).

Μήπως, όμως, πάει τόσο καλά το «πρόγραμμα» που την τρόικα πλέον θα τη βλέπουμε όλο και πιο αραιά, όπως λέει ο Σαμαράς; Αστεία πράγματα. Αρκεί να σημειώσουμε πως η Κομισιόν στην έκθεσή της σημειώνει πως η πρόσβαση του ελληνικού κράτους στις «αγορές» θα είναι δύσκολη για πολλά χρόνια μετά τη λήξη του «προγράμματος», ενώ ο Σαμαράς, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα βγει στις «αγορές» το πρώτο εξάμηνο του 2014! Ο Στουρνάρας όπου βρεθεί κι όπου σταθεί διατυμπανίζει ότι η ανάπτυξη θ’ αρχίσει τέλη του 2013 με αρχές του 2014, όμως ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση για την Ελλάδα και το 2014. Υπάρχει, βέβαια, και μια «λεπτομέρεια», την οποία η κυβερνητική προπαγάνδα κρύβει επιμελέστατα. Η περιβόητη ανάπτυξη του 2014, έτσι όπως περιγράφεται στο τελευταίο Μνημόνιο, είναι μόλις 0,6%.

Ας επανέλθουμε όμως στα νέα μέτρα, σημειώνοντας πως, ακόμα και να μην υπήρχε η πρόβλεψη για πρόσθετα μέτρα 7-8 δισ. ευρώ το 2015-16, η ίδια η πραγματικότητα άλλα αποκαλύπτει. Η προπαγανδιστική καμπάνια της κυβέρνησης στήθηκε με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Μια προσεκτική ματιά σ’ αυτά τα στοιχεία, όμως, αποκαλύπτει πως πρόκειται για κατασκευασμένη (διά της «δημιουργικής λογιστικής») μαγική εικόνα. Ενώ στο τετράμηνο υπάρχει μια «μαύρη τρύπα» στα έσοδα ύψους 473 εκατ. ευρώ, εμφανίζεται μείωση του λεγόμενου πρωτογενούς ελλείμματος. Πώς συνέβη αυτό; Με την τεχνητή συγκράτηση των δαπανών, η οποία ξεπερνά τα 2,5 δισ.  Η επιστροφή φόρων το τετράμηνο ήταν προϋπολογισμένη για 869 εκατ., αλλά επιστράφηκαν μόνο 325 εκατ. Πετσοκόφτηκαν οι πληρωμές για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων κατά 900 εκατ. ευρώ. Γύρω στο 1,5 δισ. είναι οι λειτουργικές δαπάνες των οποίων οι πληρωμές αναβλήθηκαν. Αυτά τα ποσά, όμως, θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες και όταν έρθει η ώρα να ξαναγίνει παζάρι με την τρόικα, θα έχει φανεί η πραγματική εικόνα που θα είναι γκρίζα και όχι ροζ όπως την εμφανίζουν τώρα.

Τα υπόλοιπα, που λέει ο Σαμαράς, για το χρέος που θ’ αρχίσει να μειώνεται, είναι πραγματικά για τα πανηγύρια. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το χρέος πρέπει να «κουρευτεί» ξανά. Αλλιώς, θα πρέπει ο ελληνικός καπιταλισμός για την επόμενη εικοσαετία να αναπτύσσεται με ρυθμό 5% το χρόνο. Αυτό είναι πραγματικό ανέκδοτο και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί. Αν πρέπει κάτι να σημειώσουμε σε σχέση με το χρέος είναι πως μόνο το 2013, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ο ελληνικός λαός θα πληρώσει κάτι λιγότερο από 60 δισ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια. Το ποσό αυτό τα επόμενα χρόνια, που θα έχει λήξει η περίοδος χάριτος, θα είναι μεγαλύτερο (περισσότερα για το χρέος δημοσιεύουμε σε ειδική ανάλυση στη σελίδα 8).

Ολ’ αυτά, όμως, η συζήτηση για τα νέα μέτρα, το ύψος τους και τη φύση τους, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, με βάση τη γνωστή λογική του Χότζα. Δηλαδή, ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ευχαριστημένος αν δεν παρθούν νέα μέτρα (πράγμα που έτσι κι αλλιώς αποκλείεται) στον τομέα των μισθών και συντάξεων; Οποιος μπαίνει σ’ αυτή τη συζήτηση, που σκόπιμα έχουν ανοίξει τα αστικά ΜΜΕ, πραγματικά γίνεται αυτόχειρας. Δέχεται –ενδεχομένως χωρίς να το συνειδητοποιεί– ότι η «κινεζοποίηση» πρέπει να γίνει καθεστώς, φτάνει να υπάρξουν κάποιες δουλειές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν γίνεται καμιά συζήτηση για αλλαγή της ήδη διαμορφωμένης κατάστασης στον εργασιακό τομέα και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Διαμορφώνεται έτσι μια συνείδηση αποδοχής των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που κάποια στιγμή θα δημιουργήσουν. Ακόμα και ως προς τη δημοσιονομική πολιτική, από την οποία στενάζει ο ελληνικός λαός, η μόνη συζήτηση που γίνεται είναι για τον ΦΠΑ στην εστίαση, άντε και για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο Στουρνάρας, μάλιστα, φροντίζει να διαμηνύει συνεχώς, ότι «ναι μεν πάμε καλά, όμως υπάρχουν πιέσεις για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής που δεν πρέπει να γίνουν δεκτές». Αυτοπροβάλλεται έτσι ο ίδιος σαν ο βράχος που ανακόπτει τα κύματα της «ανευθυνότητας».

Είναι δεδομένο ότι η καπιταλιστική ύφεση κάποια στιγμή θα τελειώσει. Θα τελειώσει γιατί δε θα μπορεί να πέσει άλλο ο ελληνικός καπιταλισμός. Θα υπάρξει μια σταθεροποίηση σ’ ένα ορισμένο επίπεδο εσωτερικής κατανάλωσης (εξαιρετικά χαμηλό) και σ’ ένα ορισμένο επίπεδο εξαγωγών. Ποιος θα καθορίσει αυτό το επίπεδο; Η παγίωση της «κινεζοποίησης» του ελληνικού λαού. Δεν έχει σημασία να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη χρονική στιγμή του περάσματος από την ύφεση σε μια αναιμική ανάπτυξη (γιατί αναιμική θα είναι η ανάπτυξη και τέτοια θα παραμείνει). Δείτε την Κίνα. Εδώ και χρόνια έχει τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κόσμο, όμως ο λαός της λιμοκτονεί, βιώνει τη μισθωτή δουλεία στην κυριολεξία. Αυτό θα είναι το πρότυπο –τηρουμένων των αναλογιών– για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Εξευτελιστικά μεροκάματα, μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, υψηλή ανεργία για να ασκείται πίεση στους εργαζόμενους, και αναιμική ανάπτυξη, η οποία θα καλύπτει μια σταθεροποιημένη χαμηλή κατανάλωση και έναν εξαγωγικό τομέα ο οποίος θα αποδίδει το μέγιστο κέρδος στους μονοπωλητές της Δύσης και τους έλληνες καπιταλιστές.

Αυτό το μέλλον ονειρεύονται οι έλληνες εργαζόμενοι για τους ίδιους και τα παιδιά τους; Ασφαλώς όχι. Ομως, αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν και αυτοί που διαχειρίζονται σήμερα τις κρατικές υποθέσεις του ελληνικού καπιταλισμού και αυτοί που φιλοδοξούν να τους διαδεχτούν στην κυβέρνηση.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 53η συνεδρίαση, Παρασκευή 31.5.13
Επόμενο άρθρο 4η δίκη για την ΣΠΦ – 7η συνεδρίαση, Δευτέρα 3.6.13

Σχετικά Αρθρα

Θεοδωρικάκος: Ενας ακόμα Πινόκιο του Μητσοτάκη

Οικονομία 5 Σεπ 2025, 18:25

Από τα τρένα στα αστικά: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί

Εργατικά 9 Ιούλ 2025, 07:21

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

Αγροτικά 2 Ιούλ 2025, 22:08

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

Εργατικά 1 Ιούλ 2025, 21:50

Το μεγάλο φαγοπότι των απευθείας αναθέσεων

Οικονομία 6 Ιούν 2025, 06:30

Σιδηρόδρομοι: Ο Μητσοτάκης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια

Οικονομία 15 Μάι 2025, 21:11
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη

20 Οκτ 2025, 09:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη

20 Οκτ 2025, 00:01
Υγεία

Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ

19 Οκτ 2025, 20:17
Ιστορία

«Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»

19 Οκτ 2025, 12:10
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

19 Οκτ 2025, 10:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

19 Οκτ 2025, 00:01
Ιστορία

Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»

18 Οκτ 2025, 18:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Οκτ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη

18 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

17 Οκτ 2025, 21:04
Κόντρες

H επιτομή της βαρβαρότητας

17 Οκτ 2025, 19:06
Διεθνή

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

17 Οκτ 2025, 14:27
Πολιτική

Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες

17 Οκτ 2025, 10:07
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Παιδεία

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

16 Οκτ 2025, 13:09
Διεθνή

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

16 Οκτ 2025, 13:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη

Ημέρα στατιστικής.

Ημέρα κατά της οστεοπόρωσης.

Ημέρα ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ημέρα μακεδονικού αγώνα.

Γουατεμάλα: Ημέρα επανάστασης (1944).

Κένυα: Ημέρα Jomo Kenyatta.

1938: Το Κομμουνιστικό Κόμμα κηρύσσεται εκτός νόμου στην Τσεχοσλοβακία.

1967: Ανακαλύπτεται στην πλατεία Κολωνακίου αυτοσχέδια βόμβα που δεν εξερράγη.

1969: Πρώτη εμφάνιση οργάνωσης «20 Οκτώβρη» με βόμβα σε κάδο απορριμμάτων στη Δεξαμενή.

1977: Απόπειρα εμπρησμού των αποθηκών της AEG (Ρέντης), δολοφονία του Χρήστου Κασίμη (ΕΛΑ).

1977: Βόμβα στο γερμανικό προξενείο της Πάτρας.

1986: Βόμβα στο ΙΔ’ αστυνομικό τμήμα (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo