Αυτό είναι από τα ανήκουστα. Σύμφωνα με διαρροές στον αστικό Τύπο (διαρροές από την ίδια την κυβέρνηση, καθόσον περιέχουν και αποσπάσματα από το σχετικό σχέδιο νόμου και την εισηγητική του έκθεση), δε θα πετσοκοπεί μόνο το εφάπαξ όσων δεν το έχουν πάρει ακόμη, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί, και όσων πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από εδώ και πέρα, αλλά θα επιβληθεί ειδικό χαράτσι και στη σύνταξη όσων έχουν ήδη πάρει το εφάπαξ από το 1995 και μετά! Θα βάλουν, δηλαδή, ειδικό χαράτσι για το εφάπαξ που δεν το έδωσαν μόνοι τους στον εαυτό τους οι εργαζόμενοι, αλλά το πήραν με κρατικές αποφάσεις, βάσει των όσων ίσχυαν τότε που συνταξιοδοτήθηκαν. Ο αστικός «νομικός πολιτισμός» επαίρεται για την αρχή σύμφωνα με την οποία καμιά ποινή δεν επιβάλλεται χωρίς αδίκημα και κανένα αδίκημα δεν τιμωρείται αναδρομικά, εδώ όμως επιβάλλεται ποινή και χωρίς να έχει υπάρξει αδίκημα και αναδρομικά.
Με τη λογική αυτή, μπορούν οποτεδήποτε να επιβάλλουν χαράτσι σε οποιονδήποτε συνταξιούχο, λέγοντάς του ότι κακώς έπαιρνε τόση σύνταξη στο παρελθόν, γιατί οι αναλογιστικές μελέτες έδειξαν ότι «δεν τη δικαιούνταν». Αυτό ακριβώς επικαλείται η αιτιολογική έκθεση της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία αναφέρει: «Επειδή οι συνταξιούχοι φορέων κύριας ασφάλισης που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους και στους οποίους έχει χορηγηθεί ήδη από τους φορείς-τομείς τους το ποσό του εφάπαξ ιδιαίτερα αυξημένο, χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, με επιβάρυνση του τομέα, κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης η θέσπιση ειδικής μηνιαίας εισφοράς στο συνολικό ποσό της σύνταξης, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση των ειδικών εισφορών και των μειώσεων που επήλθαν στη σύνταξή τους».
Περιττεύει να πούμε πώς διαμορφώνονται αυτές οι αναλογιστικές μελέτες. Ξεκινούν από το αποτέλεσμα που θέλει να βγάλει η κυβέρνηση και ανάλογα διαμορφώνουν τους όρους. Περνάνε στο ντούκου την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, οπότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι εκείνο που φταίει είναι οι υψηλές παροχές (εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις κ.λπ.).
Πρέπει να σημειώσουμε ακόμη, πέρα από το χαράτσι, ότι για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου και της ΔΕΗ, το πετσόκομμα στο εφάπαξ είναι το δεύτερο μέσα σ’ ένα χρόνο.