Η εξευτελιστική για έναν πρώην εισαγγελέα, βουλευτή και υπουργό απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για βίαιη προσαγωγή του Χρήστου Μαρκογιαννάκη και η εξίσου εξευτελιστική για έναν αντιστράτηγο ε.α. της Αστυνομίας εμφάνιση του τέως διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Δημήτριου Χωριανόπουλου σφράγισαν τη σημερινή συνεδρίαση του τρομοδικείου του Κορυδαλλού.
Μολονότι κλήθηκε για δεύτερη φορά, ο Μαρκογιαννάκης –λαλίστατος στα κανάλια, όπως σημείωσε και ο εισαγγελέας της έδρας– απαξίωσε να παραστεί στο δικαστήριο, φτύνοντας κατάμουτρα δικαστές και εισαγγελείς. Η απόφαση για βίαιη προσαγωγή του πάρθηκε χάρη στην επιμονή των Ν. Μαζιώτη, Π. Ρούπα και των συνηγόρων τους, που απέκρουσαν και τον τελευταίο ελιγμό που επεχείρησε ο πρόεδρος του τρομοδικείου.
Ο πρόεδρος ζήτησε από τον Ν. Μαζιώτη να καταθέσει στη γραμματέα τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των τηλεοπτικών συνεντεύξεων Μαρκογιαννάκη, πράγμα που έγινε. Να τις αναγνώσουμε, δήλωσε δήθεν αθώα, μολονότι η δίκη δεν έχει μπει στη φάση της ανάγνωσης εγγράφων. Ο Ν. Μαζιώτης αντέδρασε αποφασιστικά και έντονα. Αυτό που πάτε να κάνετε, είπε, είναι πρόσχημα, για να πείτε μετά ότι διαβάσαμε τι είπε, άρα δε χρειάζεται να καλέσουμε τον Μαρκογιαννάκη. Να του κάνετε βίαιη προσαγωγή. Δεν είναι βουλευτής, πολίτης είναι όπως κάθε άλλος πολίτης. Αν δεν εξαντληθεί το θέμα της παρουσίας του, δεν υπάρχει λόγος πρόωρης ανάγνωσης εγγράφων, συμπλήρωσε η Δ. Βαγιανού. Ετσι, μετά απ’ αυτές τις αντιρρήσεις, ο πρόεδρος δεν έκανε πράξη την πρόθεσή του. Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι δεν κρίνει αναγκαία την παρουσία του Μαρκογιαννάκη, ανεξάρτητα από τη μη υπεύθυνη συμπεριφορά του. Το ζήτημα του αν παρακολουθούνταν ο Μαζιώτης, κατέληξε, δεν υπάρχει περίπτωση να το πληροφορηθεί κανείς με αξιοπιστία από υπηρεσιακούς παράγοντες αυτών των υπηρεσιών (της Αντιτρομοκρατικής, δηλαδή). Ακόμα και αν συνέβαινε, δε θα το ομολογούσαν. Το ζήτημα αυτό μόνο διά της κοινής λογικής μπορεί να διερευνηθεί!
Ακολούθησε καταιγισμός τοποθετήσεων από τα μέλη του ΕΑ και τους συνηγόρους τους. Δεν καλέσαμε τους πρώην διοικητές της Αντιτρομοκρατικής για να παρουσιάσουν στοιχεία, είπε η Π. Ρούπα. Το ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ενέργειες της οργάνωσης είναι δεδομένο από την ίδια τη δικογραφία. Ομως, υπάρχει το ζήτημα της αρχηγίας που μπορεί να κριθεί και μέσα απ’ αυτές τις καταθέσεις. Είμαστε σίγουροι ότι και σεις θα πάτε στην ηθική αυτουργία, όπως έκαναν και άλλα δικαστήρια. Το ζήτημα είναι να εκτιμηθεί αν αυτοί που τους φορτώνετε την αρχηγία είχαν την ελευθερία κινήσεων για να παίξουν ένα τέτοιο ρόλο. Δεν περιμέναμε ότι οι δύο της ΔΑΕΕΒ θα έλεγαν την αλήθεια, αλλά όχι και τόσο ψεύδος. Ας έρθει λοιπόν ο Μαρκογιαννάκης, που έχει μιλήσει σχετικά. Εφόσον άνοιξε αυτό το θέμα, πρέπει να συνεχιστεί. Αλλιώς θα είναι σαν να κρατάτε αυτό που σας βολεύει, αυτό που είπε ο Χωριανόπουλος, ότι δήθεν ο Μαζιώτης δεν παρακολουθούνταν.
Από τον Οκτώβρη σας είπαμε, σημείωσε ο Ν. Μαζιώτης, ότι υπάρχει σύμφυση μεταξύ Αστυνομίας και δικαστικής εξουσίας. Αυτό απέδειξε προηγουμένως ο εισαγγελέας. Γίνεστε συνεργοί ψεμάτων, συνέχισε. Σας λένε οι μπάτσοι «δεν είδα, δεν ξέρω, δεν αντιλήφθηκα» και σεις το δέχεστε, γιατί έχετε σκοπό να δεχτείτε ό,τι λέει η Αστυνομία. Από την αρχή έχετε βγάλει καταδικαστική κρίση και απλά κρατάτε τα προσχήματα: να τηρήσουμε τη διαδικασία, να μην υπάρξουν εντάσεις. Σας ξαναλέω, ότι οι μόνοι που λέμε την αλήθεια είμαστε εμείς, τα μέλη του ΕΑ. Εσείς είστε συνεργοί ψεμάτων, δέχεστε ό,τι σας λέει η Αστυνομία κι αυτό δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη.
Ο Σπ. Φυτράκης είπε πως πρέπει να δούμε και τι λένε τα πολιτικά όργανα των μηχανισμών καταστολής και πως γι’ αυτό εμμένει στο αίτημα να έρθουν όσοι έχουν κληθεί και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε και με τα δημοσιογραφικά έγγραφα.
Εχει σημασία, σημείωση η Δ. Βαγιανού, συμφωνώντας με την Π. Ρούπα, να διερευνήσουμε τη δυνατότητα κατευθυντήριου ρόλου που αποδίδεται από το κατηγορητήριο στους κατηγορούμενους. Πώς μπορεί να κατευθύνει κάποιος, όταν παρακολουθείται στενά; Και στο κάτω-κάτω, τι είναι ο Μαρκογιαννάκης και θα μας επιβάλει την επιλογή του «εγώ δεν εμφανίζομαι»; Γιατί να υποκλιθούμε στις δικές του επιλογές; Επανερχόμενη η Π. Ρούπα σημείωσε πως αυτά θα έπρεπε να τα λέει η έδρα και όχι οι κατηγορούμενοι.
Ετσι, το δικαστήριο, δεν είχε άλλη επιλογή από το να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του Μαρκογιαννάκη. Μένει να δούμε αν και πώς θα υλοποιηθεί αυτή η απόφασή του.
Ο Δ. Χωριανόπουλος, που προηγήθηκε στο εδώλιο του μάρτυρα, έκανε μια ακόμα άθλια εμφάνιση μετά από την εμφάνισή του στη δίκη της ΣΠΦ. Ενα ανθρωπάκι, μαζεμένο, σχεδόν φοβισμένο, που μιλούσε ψιθυριστά (συνέχεια ο πρόεδρος του ζητούσε να μιλήσει πιο δυνατά, γιατί δεν τον άκουγαν ούτε οι συνήγοροι!) και που επέμεινε πεισματικά να λέει ότι υπηρέτησε στην Αντιτρομοκρατική ως υποδιοικητής από το 2005 μέχρι το 2008 και δεν ξέρει τίποτα για παρακολουθήσεις του Μαζιώτη ή άλλων. Ξέρει μόνο ότι την περίοδο που ήταν διοικητής, από το Μάρτη μέχρι το Νοέμβρη του 2009 (δηλαδή μέχρι τρεις μήνες πριν τις συλλήψεις των κατηγορούμενων), ο Μαζιώτης δεν παρακολουθούνταν! Και γιατί παρακαλώ; Γιατί η Αντιτρομοκρατική, όταν τη διηύθυνε αυτός, δεν παρακολουθούσε κανέναν, παρά μόνο αν είχε στοιχεία, αποδείξεις (με ενδείξεις δεν έκανε παρακολούθηση!), οπότε έφτιαχνε δικογραφία και την έστελνε στον εισαγγελέα! Για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους (μεταξύ αυτών και ο Μαζιώτης με τη σύντροφό του Π. Ρούπα) δεν υπήρχαν στοιχεία, γι’ αυτό και δεν παρακολουθούνταν. Παρουσίασε την Αντιτρομοκρατική όχι μόνο σαν μια απολύτως νομότυπη και δημοκρατικά λειτουργούσε υπηρεσία, αλλά και σαν μια υπηρεσία που απλά πρωτοκολλεί δικογραφίες, σε στιλ αστυνομικού τμήματος επαρχιακής κωμόπολης! «Για τον κ. Χωριανόπουλο το κράτος είναι ένα υπόδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας», σχολίασε σαρκαστικά η Π. Ρούπα, όταν ολοκλήρωσε τις δικές της ερωτήσεις προς τον μάρτυρα.
Κι αυτά που είπε ο Μαρκογιαννάκης, ότι ο Μαζιώτης παρακολουθούνταν συστηματικά από Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ και πως μετά το χτύπημα με ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία δόθηκε εντολή από τον Πολύδωρα να τον αναλάβει μόνο η Αντιτρομοκρατική; Να ρωτηθεί ο Μαρκογιαννάκης, αυτός (ο Χωριανόπουλος) δεν ξέρει τίποτα. Βέβαια, του ξέφυγε ότι η υπηρεσία του ενημερώθηκε το άλλο πρωί για την προσαγωγή των Μαζιώτη-Ρούπα στη Θήβα (ο Μαρκογιαννάκης έχει πει ότι αυτή η προσαγωγή σχεδιάστηκε για να ελεγχθεί το κινητό του Μαζιώτη). Αφού ο Μαζιώτης δεν ενδιέφερε τη ΔΑΕΕΒ και δεν παρακολουθούνταν, γιατί ενημερώθηκε αυτή η υπηρεσία για την προσαγωγή; Οταν ο Σ. Νικητόπουλος του είπε ότι υποτιμά τη νοημοσύνη και των κατηγορούμενων και του δικαστήριου, όταν λέει ότι η υπηρεσία του δεν έκανε παρακολουθήσεις, θυμίζοντας δεκάδες καταγγελίες κομμουνιστών και αναρχικών για παρακολούθησή τους, ο Χωριανόπουλος απάντησε σαν αστός πολιτικός: «Δεν μπορώ να απολογηθώ για όλη την Αστυνομία, ούτε για την υπηρεσία μου όλες τις εποχές, αλλά μόνο για την περίοδο που ήμουν εγώ διοικητής»!
Στη διάρκεια της κατάθεσης του Χωριανόπουλο, ο εισαγγελέας Α. Λιόγας, που γενικά είναι προσεκτικός και χαμηλών τόνων, κατάφερε να εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αποδεικνύοντας πως άλλο η εμφάνιση και άλλο η ουσία. Ο Σπ. Φυτράκης ρώτησε τον μάρτυρα αν ο ίδιος, ως διοικητής της ΔΑΕΕΒ, θα προχωρούσε στη σύλληψη ατόμων με μοναδικό στοιχείο ότι συναντήθηκαν για καφέ κι ανάμεσά τους ήταν και ο Μαζιώτης. Ο Χωριανόπουλος απάντησε πως για να σχηματιστεί δικογραφία θα έπρεπε να υπάρχουν αποδείξεις και μια τέτοια συνάντηση δεν αποτελεί απόδειξη. Τότε παρενέβη ο εισαγγελέας, που δεν του άρεσε η απάντηση, για να πει ότι ο μάρτυρας δεν ξέρει όλα τα στοιχεία και πως της συνάντησης στο καφέ της Καισαριανής είχε προηγηθεί τηλεφώνημα ανάμεσα σε δύο από τους κατηγορούμενους από το οποίο προέκυπτε πως κάτι ετοίμαζαν!
Η Αννυ Παπαρρούσου αντέδρασε έντονα, παρατηρώντας ότι καταλαβαίνει την ανάγκη του εισαγγελέα να υπερασπιστεί την κατηγορία, όμως το τηλεφώνημα στο οποίο αναφέρθηκε ο εισαγγελέας δεν αφορά τον Νικητόπουλο, για τον οποίο έγινε η ερώτηση. Γιατί το βάζετε παραπλανητικά; ρώτησε τον εισαγγελέα, υπενθυμίζοντας ότι ο τμηματάρχης της Αντιτρομοκρατικής Παπαθανασάκης μίλησε για χαλαρή παρακολούθηση των κατηγορούμενων μετά από τη συνάντηση στην Καισαριανή. Τσουρουφλισμένος ο εισαγγελέας και μάλλον συνειδητοποιώντας τη «χοντράδα» του, προτίμησε να σιωπήσει.
Ο Χωριανόπουλος είπε πως δεν υπήρχαν στοιχεία, ο Παπαθανασάκης είπε πως μέχρι τις συλλήψεις, που τις χαρακτήρισε προληπτικές, δεν υπήρχαν στοιχεία. Η κατηγορία έχει αποδομηθεί πλήρως, σχολίασε ο Π. Ρουμελιώτης (υπεράσπιση Κάτσενου). Αν. Παπαρρούσου και Σπ. Φυτράκης στηλίτευσαν και πάλι την αυθαιρεσία του εισαγγελέα, αναφερόμενοι στο γεγονός της σύλληψης Νικητόπουλου χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο.
Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από τον μάρτυρα, σχολίασε η Δ. Βαγιανού. Ηρθε να υπερασπιστεί τα στεγανά της υπηρεσίας του. Ομως, η αλήθεια είναι ότι ο Μαζιώτης παρακολουθούνταν στενά από τότε που αποφυλακίστηκε και οι Παυλόπουλος, Μαρκογιαννάκης και Κοραντής (τότε διοικητής της ΕΥΠ) έχουν πει δημόσια πως αυτή η παρακολούθηση δεν διακόπηκε ποτέ.
Αντί να μιλήσει ο Μαρκογιαννάκης για μη παρακολούθηση, το κάνει ένας που ήταν μέσα στις παρακολουθήσεις, σχολίασε η Π. Ρούπα. Περιέγραψε και πάλι τη στενή παρακολούθηση που υφίσταντο η ίδια και ο σύντροφός της, αναφέρθηκε στα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου που φωτογράφιζαν τον Μαζιώτη και κατέληξε: αν ο Χωριανόπουλος έλεγε αλήθεια, τότε ο Μαρκογιαννάκης θα προσπαθούσε να καθαρίσει τη θέση του και να πει «αυτά μου έλεγαν οι υφιστάμενοί μου» και όχι να δίνει και στοιχεία για τις παρακολουθήσεις του Μαζιώτη. Από πού τα βρήκε αυτά τα στοιχεία αν όχι από τους υφισταμένους του; Θύμισε μάλιστα τη δήλωση Μαρκογιαννάκη ότι ενημερωνόταν όχι μόνο από τα στελέχη, αλλά και από απλούς τμηματάρχες.
Οι υπόλοιποι πέντε μάρτυρες που κατέθεσαν δεν είχαν να εισφέρουν τίποτα, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτύρων του κατηγορητήριου. Κάποιο ενδιαφέρον είχε η κατάθεση της τηλεφωνήτριας του «Ποντικιού», η οποία απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως οι οδηγίες που της έδιναν τηλεφωνικά για το πού ακριβώς έχει αφεθεί ο φάκελος με την προκήρυξη ήταν πάντοτε ακριβέστατες και ποτέ δεν υπήρξε μπέρδεμα. Ανάλογη ήταν και η ακρίβεια των τηλεφωνικών προειδοποιήσεων σχολίασε η Δ. Βαγιανού. Επίσης, η Αν. Παπαρρούσου βρήκε την ευκαιρία να σχολιάσει πως ο Σ. Νικητόπουλος βρίσκεται κατηγορούμενος επειδή στο σπίτι του βρέθηκε φύλλο του «Ποντικιού» με προκήρυξη του ΕΑ! Η συνήγορος θύμισε τι γράφει το βούλευμα: «Ο Νικητόπουλος δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να αρνηθεί» ότι είχε στο σπίτι του το «Ποντίκι» με την προκήρυξη!
Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή, 1 Ιούνη και όλοι περιμένουμε να δούμε αν θα προσέλθει ο Μαρκογιαννάκης. Κανονικά, πρέπει να προσαχθεί βιαίως από την Αστυνομία…