Λαρς Φον Τρίερ, Τζιμ Τζάρμους, Μίκαελ Χάνεκε, Αφοί Νταρντέν, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Γκας Βαν Σαντ, Κιμ, Κι Ντουκ είναι μερικοί από τους σκηνοθέτες που παρελαύνουν φέτος στις Κάννες. Δυο τουλάχιστον από τις ταινίες που παρουσιάζονται, το «Μαντερλέι», δεύτερο μέρος της τριλογίας του Τρίερ, και το «Μια ιστορία βίας» του Κρόνενμπεργκ, καταγγέλλουν τη σύγχρονη αμερικάνικη πραγματικότητα. Είναι η πρώτη φορά που οι συντάκτες αυτής της στήλης θα ήθελαν να βρίσκονται στις Κάννες.
ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΑΝΤΟ
Παράφορο πάθος
Δεύτερη ταινία του Ιταλού θεατρικού σκηνοθέτη Ρομπέρτο Αντό που υπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Σαλβατόρε Μαρκαρέλι. Πρόκειται για μια σκοτεινή ιστορία με ήρωα ένα διάσημο συγγραφέα που ζει μακριά από τη δημοσιότητα, βλέπει όμως την τακτοποιημένη ζωή του να καταρρέει, όταν έρμαιος του πάθους για τη γυναίκα του προγονού του, πέφτει θύμα εκβιασμού και πολλές πτυχές της κρυφής ζωής του έρχονται στο φως.
Πάντως, παρά το δαιδαλώδες σενάριο και το διάσημο καστ που ενσαρκώνει τους ήρωες (Ντανιέλ Οτέιγ, Αννα Μουγκλαλίς, Γκρέτα Σκάκι), η ταινία αυτή αδυνατεί να ξεπεράσει την μετριότητα. Ισως γι’ αυτό στηρίζει πολλά στις κρυφές χάρες που σε πολλές σκηνές αποκαλύπτει το ελληνικής καταγωγής μοντέλο Αννα Μουγκλαλίς. Ποιον τελικά ενδιαφέρουν το παρελθόν και οι εμμονές ενός πάμπλουτου συγγραφέα (που κανείς τελικά δεν καταλαβαίνει γιατί αξίζει να είναι διάσημος) που ζει σε μια έπαυλη στη λίμνη της Γενεύης; Και τί υπόσταση, τί εσωτερικότητα, τί δραματουργικό βάθος να δώσει ο Ντανιέλ Οτέιγ σ’ αυτόν τον μάλλον ασήμαντο άνθρωπο; Εκείνο που απομένει είναι τα γκρο πλαν στα όμορφα πρόσωπα των ηθοποιών.
ΤΖΟΡΤΖ ΛΟΥΚΑΣ
Star Wars Episode III
Η εκδίκηση των Σιθ
Η ταινία αυτή ολοκληρώνει τη γνωστή τριλογία του Λούκας, η ανάπτυξη της οποίας κράτησε σχεδόν 30 χρόνια. Δεν αξίζει να σταθούμε σε μια παιδική, επίπεδη, απλοϊκή και ανούσια ιστορία, όσο να επισημάνουμε δυο στοιχεία που πιθανόν έχουν κάποιο νόημα:
1) Τέτοιου τύπου ταινίες είναι ασφαλώς μια επιβράβευση της ανθρώπινης επινοητικότητας και φαντασίας.
2) Η πρώτη από τη σειρά ταινιών Star Wars, η «Επίθεση των κλώνων», ήταν η πρώτη ταινία που έκανε χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η τεχνική του κινηματογράφου φέρεται να κέρδισε πολλά από τις νέες τεχνολογικές μεθόδους στον τομέα των εφέ, που ανέπτυξε η Industrial Light and Magic, εταιρία που ίδρυσε ο Τζ. Λούκας το 1977.
Πέραν τούτων ουδέν.