Στο τελευταίο τεύχος του «Επειδή…», περιοδικού της ΟΤΟΕ, δημοσιεύεται άρθρο του Θεόδωρου Παπαβλασόπουλου, Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της ΟΤΟΕ (πολύ προχωρημένη η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των τραπεζοϋπάλληλων, έχει πόστα λες και είναι επιχείρηση), με τίτλο: «Τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και το ασφαλιστικό των τραπεζών». Το άρθρο περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το ζήτημα, χωρίς να παίρνει θέση. Εχει περισσότερο ενημερωτικό-τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Μεταξύ των άλλων, λοιπόν, διαβάζουμε και τι πρέπει να κάνουν οι Τράπεζες, ώστε να εγγράψουν συγκεκριμένα ποσά σε συγκεκριμένους λογαριασμούς του παθητικού τους. Ποσά που αφορούν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλιστικών ταμείων:
«Θα πρέπει να εκπονηθεί Αναλογιστική Μελέτη, η οποία θα φέρει σε σημερινές αξίες τα θεμελιωμένα μέχρι σήμερα δικαιώματα των ενεργών υπαλλήλων -όχι τα μελλοντικά- καθώς και το σύνολο των δικαιωμάτων των συνταξιούχων, με βάση τους όρους των Καταστατικών, και το ποσό που θα προκύψει θα το αφαιρέσει από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου. Το έλλειμμα που θα προκύψει (δεν μιλάμε για πλεόνασμα, για να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί, διότι κανένα Ταμείο δεν είναι πλεονασματικό), θα εγγραφεί στο παθητικό της τράπεζας» (τεύχος 9, Μαρ-Απρ 2005, σ. 23, η έμφαση δική μας).
Σ’ αυτή την επισήμανση βρίσκεται όλη η αλήθεια για το Ασφαλιστικό στις τράπεζες. Τα Ταμεία είναι ελλειμματικά και οι Τράπεζες δεν γουστάρουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι πρόθυμες να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση να δώσουν ένα ποσό (και μάλιστα σε δόσεις δεκαετίας) κι ύστερα να νίψουν τα χέρια τους και ν’ αφήσουν το έλλειμμα στο ΙΚΑ. Οι Τράπεζες, βέβαια, και η κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να κρύψουν αυτή την αλήθεια. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΟΤΟΕ, όμως, γιατί τόσο καιρό δεν έκανε μια πρόχειρη έστω αναλογιστική μελέτη και να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της; Τη δυνατότητα την είχε και την έχει και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και το επιστημονικό δυναμικό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.Δεν το έκανε διότι βλέπει το ζήτημα καθαρά συντεχνιακά. Δεν θέλει ν’ ανοίξει μέτωπο με τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση. Τόσο καιρό έκανε μαζί τους παζάρι, διαβούλια επί διαβουλίων, πίσω από τις πλάτες των εργαζόμενων. Οταν, λοιπόν, κάνεις παζάρι, δεν μπορείς να βγαίνεις και να αποκαλύπτεις αλήθειες που καίνε.
Στα όσα αναφέρονται στη διπλανή στήλη για τα ελλείμματα των τραπεζοϋπαλληλικών Ταμείων (με ευθύνη των Τραπεζών, βεβαίως), ας προσθέσουμε και δυο ομολογίες από ανθρώπους… υπεράνω υ-ποψίας:
«Το ασφαλιστικό των τραπεζών είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο και με πολλές πτυχές θέμα: δεν είναι μόνον τα διάφορα ταμεία, κύρια και επικουρικά, που παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα και που στο σύνολό τους είναι μεγαλύτερα από το σύνολο των κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος».
Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, (Ναυτεμπορική, 27.6.05)
«Υπολογίζεται από τις πρώτες μελέτες που έχουν γίνει ότι το κόστος από την υπαγωγή του επικουρικού της Εμπορικής Τράπεζας μπορεί και να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Είναι ένα τεράστιο κόστος, δεδομένου ότι τα κεφάλαια της Εμπορικής Τράπεζας φθάνουν μόλις το 1,2 δισ. ευρώ. Θα υποχρεωθεί το δημόσιο να κάνει αύξηση κεφαλαίου και να ζητήσει και από τους άλλους μετόχους να συμμετάσχουν».
Γιώργος Αλογοσκούφης, Βουλή, 27.6.05