Ληγμένα τρόφιμα, σκεύη πεταμένα στο πάτωμα, τοίχοι και πατώματα γεμάτα υγρασία, ανειδίκευτοι αλλοδαποί που πηδούσαν από τα παράθυρα για να μη συλληφθούν, προσωπικό χωρίς βιβλιάρια υγείας. Εικόνες ανείπωτης αθλιότητας κατέγραψαν συνεργεία ελέγχου της Νομαρχίας Αθηνών, που επισκέφτηκαν ιδιωτικά γηροκομεία της πρωτεύουσας.
Την περασμένη Τρίτη ο νομάρχης Γ. Σγουρός παρέδωσε φάκελο με τα αποτελέσματα των ελέγχων μαζί με μηνυτήρια αναφορά κατά των υπευθύνων εννέα «οίκων ευγηρίας» στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλο. Λίγη ώρα αργότερα, ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Γ. Κωνσταντόπουλος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, ο νομάρχης και αντινομάρχης και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ακολούθησαν οι καθιερωμένες δηλώσεις, που πήραν τη μορφή πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στον υφυπουργό και το νομάρχη! Ο υφυπουργός, σε μια συνήθη εκδήλωση πολιτικής και κοινωνικής υποκρισίας, ζήτησε αυστηρή εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τα γηροκομεία, την ίδια στιγμή που σε νομοσχέδιο του υπουργείου που βρίσκεται στη Βουλή δίνεται παράταση στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και γηροκομείων για να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις που απαιτεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο!
Φυσικά, και ο νομάρχης και ο υφυπουργός ήξεραν πολύ καλά τι κατάσταση επικρατεί σ’ αυτούς τους σύγχρονους Καιάδες, όπου πετούν τους ηλικιωμένους για να τους ξεφορτωθούν (συχνά και για να τους απομυζήσουν τη σύνταξη), επειδή ο… πολιτισμός μας δεν επιτρέπει την ευθανασία. Δεκαετίες τώρα κάνουν τα στραβά μάτια στην εγκληματική ασυδοσία των εμπόρων της υγείας. Απλά, ο πασόκος νομάρχης διάλεξε την περίοδο που κυβερνά η ΝΔ για να στείλει ελεγκτές και να διαπιστώσουν την κατάσταση. Οσο κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ έκανε το κορόιδο ο κ. Σγουρός.








