Η ΑΕΚ θα έχει την τιμητική της στο σημερινό φύλλο. Τα γεγονότα στη Λιβαδειά είναι το κορυφαίο θέμα της αθλητικής επικαιρότητας και η συζήτηση για τη βία στα γήπεδα και την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει δώσει τη θέση της στη συζήτηση για την δημιουργία της Σούπερ Λίιγκ.
Πριν προχωρήσουμε στο σχολιασμό των όσων διαδραματίστηκαν στη Λιβαδειά και κυρίως τον απόψεων που διατυπώνονται από τον εσμό των πολιτικών, των παραγόντων και των καπιταλιστών που διοικούν τις ΠΑΕ, των δημοσιογράφων και λοιπών συγγενών, αξίζει να αναφερθούμε σε δυο σημαντικές επικοινωνιακές επιτυχίες του προέδρου της ΑΕΚ, του Θεμιστοκλή Νικολαΐδη, από τις οποίες όμως, εξαιτίας των γεγονότων στη Λιβαδειά, δεν κατάφερε να αποκομίσει τα προσδοκώμενα κέρδη. Αναφερόμαστε στη Γ.Σ. των παλαίμαχων της ΑΕΚ και στις εξελίξεις στο θέμα του γηπέδου.
Στην πρόσφατη Γ.Σ. του συλλόγου των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, ο Νικολαΐδης κατάφερε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα σε βάρος του, να πάρει με το μέρος του την πλειοψηφία τους και να καταστείλει εν τη γεννέσει τους τις όποιες αντιδράσεις. Πριν λίγο καιρό και με αφορμή την πολιτική της ΠΑΕ στο γηπεδικό και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα επεισόδια στον αγώνα με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, οι παλαίμαχοι είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την πολιτική της ΠΑΕ. Ο Νικολαΐδης μιλώντας στη Γ.Σ. έκανε καταρχάς την αυτοκριτική του για τον τρόπο επικοινωνίας του με τους παλαίμαχους, ανέλυσε ορισμένες πτυχές της πολιτικής του και ζήτησε την βοήθειά τους προκειμένου να αποφασίζουν μαζί για τα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν στο μέλλον την ομάδα. Οι παλαίμαχοι από την πλευρά τους είδαν θετικά τον τρόπο που τους αντιμετώπισε ο πρόεδρος της ΑΕΚ και ανακοίνωσαν την απόφασή τους να τον στηρίξουν και να τον βοηθήσουν όποτε τους το ζητήσει.
Η δεύτερη επικοινωνιακή επιτυχία έχει να κάνει με το θέμα του νέου γηπέδου. Από την ΠΑΕ ΑΕΚ «διέρρευσαν» τα σχέδια και οι μακέτες του νέου γηπέδου και έγινε γνωστή η καταρχήν συμφωνία με τον Δήμο Μενιδίου για την παραχώρηση συγκεκριμένης έκτασης προκειμένου σ’ αυτή να αναγερθεί το γήπεδο. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μενιδίου πήρε απόφαση υπέρ της συμφωνίας και πλέον απομένει η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΧΩΔΕ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η επικοινωνιακή επιτυχία του Νικολαΐδη δεν είναι βέβαια η συμφωνία με τον Δήμο Μενιδίου, αλλά το πρόσωπο το οποίο ηγείται της προσπάθειας για την ανέγερση του νέου γηπέδου. Επικεφαλής στην προσπάθεια αυτή, τοποθετήθηκε η Λούση Μπάρλου, κόρη του αείμνηστου Λουκά Μπάρλου, στο όνομα του οποίου πίνουν νερό όσοι έχουν σχέση με την ΑΕΚ. Με τον τρόπο αυτό ο Νικολαΐδης αφενός προσπαθεί να συνδέσει τη χρυσή εποχή του Μπάρλου με τη δική του εποχή και αφετέρου επιδιώκει να μειωθούν οι αντιδράσεις του κόσμου της ΑΕΚ, για την απόφασή του να χτίσει το νέο γήπεδο μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι οι μη οργανωμένοι φίλοι της ΑΕΚ έχουν βαρεθεί το σίριαλ με το πού θα γίνει το γήπεδο, καταλαβαίνουμε ότι με τέτοιου είδους επικοινωνιακές κινήσεις ο Νικολαΐδης κερδίζει πόντους στην κόντρα που έχει με τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας του.
Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν, τα όσα διαδραματίστηκαν στη Λιβαδειά δεν του επέτρεψαν να κεφαλαιοποιήσει στο μέγιστο τα κέρδη από τις δύο επιλογές του. Αλλά ας ασχοληθούμε και με τα γεγονότα της Λιβαδειάς και τον ντόρο που γίνεται από την περασμένη Κυριακή.
Από όλα όσα ακούσαμε και διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες, δύο είναι κατά τη γνώμη μου τα σημεία που αξίζει να σταθούμε. Το πρώτο έχει να κάνει με τη δήλωση-τελεσίγραφο του Νικολαΐδη προς την Original: «Θα πρέπει να γίνει μια τελευταία κουβέντα με την Original, γιατί πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διαλέξουν μια όχθη, ή από δω ή από εκεί. Νομίζω ότι αν και όταν θέλουν, δεν γίνονται επεισόδια. Από εδώ και πέρα πρέπει να είμαστε ή μαζί σε αυτό ή απέναντι. Μέση λύση δεν υπάρχει. Με οποιονδήποτε δεν είναι μαζί μας σε αυτό το κομμάτι που λέγεται βία στην ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο είμαστε απέναντι και κόβουμε κάθε επαφή και σχέση». Γραμμή Μπους ενάντια στους «τρομοκράτες» και τους συνοδοιπόρους επιλέγει ο πρόεδρος της ΑΕΚ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς ρίχνει τις ευθύνες για τα επεισόδια στην Original, η οποία αν ή όταν θέλει μπορεί να επιβάλλει την τάξη και να μην τα αφήσει να γίνονται. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Νικολαΐδης υιοθετεί την άποψη της αστυνομίας για προσχεδιασμένα επεισόδια από μια ομάδα οργανωμένων οπαδών, οι οποίοι έδρασαν τουλάχιστον με την ανοχή της Original, αν όχι υπό την καθοδήγησή της. Στην πυρά λοιπόν οι οργανωμένοι οπαδοί, οι οποίοι πρέπει ή να υπογράψουν «δήλωση μεταμέλειας» και τυφλή υπακοή στον πρόεδρο ή να καούν στο πυρ το εξώτερο και να σαπίσουν σε κάποια φυλακή.
Αυτό είναι το δεύτερο σημείο που αξίζει να σταθούμε. Η λύση που προτείνει και ταυτόχρονα απαιτεί ο εσμός είναι η καταστολή και η παραδειγματική τιμωρία των νεολαίων που συμμετέχουν σε πράξεις βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. «Μόνο αν οδηγηθούν μερικοί από τους ταραξίες στη φυλακή με βαριές ποινές θα λυθεί το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, αφού αυτό θα λειτουργήσει παραδειγματικά για τους υπόλοιπους», υποστήριζε με καμάρι και ύφος χιλίων καρδιναλίων ένας «εκλεκτός» συνάδελφος. Μήπως και αυτό σας θυμίζει κάτι από την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» που έχει υιοθετήσει η αστική τάξη μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, για να αντιμετωπίσει με οποιοδήποτε τρόπο και οτιδήποτε αμφισβητεί την κυριαρχία της; Οπως ακριβώς αντιμετωπίζονται όσοι επιλέγουν τη λαϊκή αντιβία σαν μέτρο αντίστασης στην πολιτική των καπιταλιστών, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι νεολαίοι που τα σπάνε στα γήπεδα.
Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ιεροσυλία και ατόπημα τη σύγκριση, όμως αν το σκεφτούν καλύτερα θα δουν ότι στον πυρήνα του ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι «τρομοκράτες» είναι ο ίδιος με τον οποίο προτείνουν κάποιοι να αντιμετωπίζονται οι νεολαίοι στα γήπεδα. Ισως γιατί οι αντιδράσεις τους και ο τρόπος δράσης τους είναι –τηρουμένων των αναλογιών- το ίδιο ακραίος. Περισσότερα στο επόμενο φύλλο, αφού ο χώρος της στήλης δεν επαρκεί.
ΥΓ: Η εκδοχή που προβάλλεται για το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια είναι αυτή της Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία ομάδα από οπαδούς της ΑΕΚ που δεν είχαν εισιτήρια προσπάθησε με ντου να μπει στο γήπεδο. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη εκδοχή που όχι μόνο διαφοροποιείται από την πρώτη, αλλά και «εκθέτει» όσους υιοθέτησαν την άποψη της προβοκάτσιας και των προσχεδιασμένων επεισοδίων. Σύμφωνα με αυτή (την ψαρέψαμε από την ανταπόκριση δημοσιογράφου – απεσταλμένου αθλητικής εφημερίδας), περίπου στο 10ο λεπτό οπαδοί του Λεβαδειακού πήγαν προς την εξέδρα των οπαδών της ΑΕΚ και επιχείρησαν να πάρουν κάποιο πανό, οι ΑΕΚτζήδες τους κυνήγησαν έξω από το γήπεδο και άρχισαν οι συμπλοκές. Τότε οι μπάτσοι επέλεξαν να ρίξουν τα ασφυξιογόνα, με αποτέλεσμα, αντί να σταματήσουν τα επεισόδια, να γίνουν ανεξέλεγκτα. Μάλιστα, ορισμένοι από τους μπάτσους με τη συμπεριφορά τους (έκαναν χειρονομίες και νοήματα) έριχναν λάδι στη φωτιά, αντί να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Οσοι έχουμε μια στοιχειώδη επαφή με τα γήπεδα, αλλά και την εμπειρία από τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι μπάτσοι σε διαδηλώσεις ή μαζικές κινητοποιήσεις μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε, ότι η δεύτερη εκδοχή έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι αληθινή.