Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία
  • Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο
  • Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά
  • Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας
  • Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη
  • Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Μεγάλος πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ η λαϊκή εξέγερση
Διεθνή

Μπαχρέιν

Μεγάλος πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ η λαϊκή εξέγερση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Φεβ 2011, 00:00

Καθώς ο άνεμος της εξέγερσης σαρώνει τη μια μετά την άλλη τις αραβικές χώρες, το μεγαλύτερο πρόβλημα, μετά την Αίγυπτο, αυτή τη στιγμή για το Λευκό Οίκο, αποτελεί η λαϊκή εξέγερση στο Μπαχρέιν. Το μικροσκοπικό αυτό νησιωτικό βασίλειο του Περσικού Κόλπου, αλλά στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, κυβερνάται εδώ και δύο αιώνες από τη σουνιτική δυναστεία των Αl – Khalifa, η οποία εφαρμόζει συστηματικά μια πολιτική αποκλεισμών, περιθωριοποίησης και διακρίσεων σε βάρος των Σιιτών, που αποτελούν το 70% του ντόπιου πληθυσμού. Ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται σε 1.3 εκατομμύρια, από τον οποίο οι μισοί είναι ξένοι.

Πολύχρονη καταπίεση
 
 
Παρόλο που οι Σιίτες αποτελούν το 80% του εργατικού δυναμικού είναι αποκλεισμένοι από τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα και στις δυνάμεις ασφάλειας, καθώς και από διάφορες κοινωνικές παροχές. Περισσότερο από τα δύο τρίτα του στρατού και της αστυνομίας αποτελούνται από ξένους Σουνίτες, που προέρχονται κυρίως από την Υεμένη, την Ιορδανία και το Πακιστάν, στους οποίους χορηγούνται με διαδικασία εξπρές ιθαγένεια, εκλογικό δικαίωμα και σπίτια. Ετσι η μοναρχία εξασφαλίζει ουσιαστικά μισθοφόρους πιστούς στις εντολές της και ταυτόχρονα προσπαθεί να αλλάξει τη σύνθεση του πληθυσμού.
 
Η καταπάτηση των πολιτικών, κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων από τη μοναρχία τρέφει τη δυσαρέσκεια και το μίσος του σιιτικού πληθυσμού και προκαλεί αντιδράσεις και αντιστάσεις εδώ και χρόνια, οι οποίες καταστέλλονται με τη βία, την τρομοκρατία, τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια. Εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κληρικοί και πολιτικοί αντίπαλοι της μοναρχίας, κρατούνται σε 4 φυλακές μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Μανάμα. Σε σχετική έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Φεβρουάριο του 2010, η «Human Rights Watch» χαρακτηρίζει «ρουτίνα τη χρήση βασανιστηρίων και την εξευτελιστική μεταχείριση με σκοπό την απόσπαση ομολογιών από πολιτι- κούς αντιπάλους». Η πρακτική αυτή συνεχίζεται, σύμφωνα και με τη νέα έκθεση της οργάνωσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του 2011.
 
Η πολιτική ένταση ανέβηκε πάλι τον περασμένο Αύγουστο, δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, όταν η κυβέρνηση άρχισε να συλλαμβάνει εκατοντάδες, κυρίως Σιίτες, ακτιβιστές και το Σεπτέμβριο παρέπεμψε σε δίκη 23 σιίτες πολιτικούς και κληρι-   κούς, με την κατηγορία της αποσταθεροποίησης της χώρας με τη βία και το σαμποτάζ.
 
Η λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία και στην Αίγυπτο άρχισαν να ανεβάζουν ξανά επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο στο Μπαχρέιν και ο βασιλιάς σε μια προσπάθεια να προλάβει μια νέα κοινωνική έκρηξη ανακοίνωσε ότι θα δοθεί σε κάθε οικογένεια το ποσό των 2.700 δολαρίων. Ομως η χειρονομία του έπεσε στο κενό.
 
 
Μέρες οργής

Η 14η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως «μέρα οργής», γιατί ήταν η δέκατη επέτειος του δημοψηφίσματος για τον Εθνικό Χάρτη Δράσης, με τον οποίο ο βασιλιάς Χαμάντ είχε υποσχεθεί ότι θα μετασχηματίσει το Βασίλειο σε Συνταγματική Μοναρχία. Φυσικά, επρόκειτο για φάρσα. Το εκλεγμένο κοινοβούλιο, στο οποίο βέβαια οι εκπρόσωποι των σιιτικών κομμάτων είναι μειοψηφία, έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο. Η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του συμβουλίου της Σούρα, τα μέλη του οποίου διορίζονται από το βασιλιά και απορρίπτουν ή εγκρίνουν κάθε νόμο.
 
Η ειρηνική διαδήλωση της 14ης Φεβρουαρίου χτυπήθηκε από την αστυνομία με πραγματικά πυρά, με αποτέλεσμα ένα νεκρό και δεκάδες τραυματίες. Την επομένη, στην κηδεία του θύματος έπεσε νεκρός ένας ακόμη διαδηλωτής. Το καθεστώς, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κλιμάκωση της εξέγερσης, αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή τους διαδηλωτές με τις σφαίρες, με αποκορύφωμα, στις 16 Φεβρουαρίου, την νυχτερινή επιδρομή του στρατού και της αστυνομίας με δακρυγόνα και σφαίρες, χωρίς προειδοποίηση, την ώρα του ύπνου, εναντίον των εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στην κεντρική πλατεία του Μαργαριταριού στην πρωτεύουσα Μανάμα, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και 231 τραυματίες. Στρατός και τανκς αναπτύχθηκαν στην πλατεία και στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.
 
Ομως η πρωτοφανής βία δεν κατάφερε να τρομοκρατήσει και να κρατήσει στα σπίτια του το λαό. Την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτές αψήφισαν τις απαγορεύσεις και βγήκαν στους δρόμους για να τιμήσουν ή να κηδέψουν τους νεκρούς της εξέγερσης. Και αυτή τη φορά δέχτηκαν πραγματικά πυρά από ελικόπτερα, ελεύθερους σκοπευτές και στρατιώτες.
 
Το ίδιο βράδυ, μπροστά στον κίνδυνο να πάρει η εξέγερση ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ο διάδοχος του θρόνου Σαλμάν, ύστερα από παρέμβαση του Ομπάμα, που κάλεσε την κυβέρνηση να «σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού και να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις», έδωσε εντολή στο στρατό να αποσυρθεί και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο, με γενικολογίες περί «σταθερότητας», «ασφάλειας», «ηρεμίας» και «εθνικής ενότητας», χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση.
Το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου, δεκάδες χιλιάδες λαού επέστρεψαν στην πλατεία του Μαργαριταριού πανηγυρίζοντας και έστησαν σκηνές για να παραμείνουν.
 
Ο Sheikh Ali Salman, επικεφαλής του σιιτικού κινήματος Al – Wefaq, της μεγαλύτερης ομάδας της αντιπολίτευσης στη βουλή, απέρριψε την πρόταση του διαδόχου, θέτοντας ως όρο τη διάλυση της κυβέρνησης και την παραίτηση του πρωθυπουργού Khalifa bin Salman al – Khalifa, θείου του διαδόχου, που βρίσκεται στον πρωθυπουργικό θώκο 40 χρόνια.
Την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μανάμα, με τη συμμετοχή άνω των 100.000 διαδηλωτών. Το ίδιο βράδυ ο βασιλιάς ανακοίνωσε την απελευθέρωση 50 πολιτικών κρατούμενων, μεταξύ των οποίων 23 Σιίτες που κατηγορούνταν ότι συνομωτούσαν για την ανατροπή της μοναρχίας.
 
Τα αιτήματα της εξέγερσης

 
Τα αιτήματα των διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και πολλοί σουνίτες νεολαίοι, που υποφέρουν από την φτώχεια και την καταπίεση, είναι: η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων, νέο σύνταγμα και ελεύθερες εκλογές, τέλος στην πολιτική των διακρίσεων σε βάρος των Σιιτών και κάθε μορφής διαχωρισμού και διχασμού, ανάκληση των νόμων για την ιθαγένεια, ελευθερία του τύπου και της θρησκείας και τέλος στα βασανιστήρια. Ομως μετά τις δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας και του στρατού άρχισε να βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση το σύνθημα για κατάργηση της μοναρχίας. Γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στη μοναρχία, αλλά και σε πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσα στις οποίες και το σιιτικό κίνημα Al – Wefaq, που αποδέχονται αστικοδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια της συνταγματικής μοναρχίας. Η ηγεσία του Al – Wefaq φοβάται μήπως απομονωθεί από τους διαδηλωτές και μειωθεί η πολιτική της επιρροή προς όφελος πιο ριζοσπαστικών κινημάτων, όπως το παράνομο σιιτικό Wafa, που υποστηρίζει την κατάργηση της μοναρχίας, και το άλλο μεγάλο σιιτικό κίνημα Haq, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου, Hassan Mushaima, ήταν ο ηγέτης της μεγάλης σιιτικής εξέγερσης στο Μπαχρέιν το 1994 και ο οποίος επιστρέφει από το Λονδίνο, όπου είχε πάει πέρσι για θεραπεία. Ο φόβος αυτός αλλά και η απροθυμία της μοναρχίας να προχωρήσει σε κάποια ουσιαστική κίνηση αναγκάζουν την ηγεσία του Αl – Wefaq να μην αποδέχεται μέχρι στιγμής την πρόταση της μοναρχίας για «εθνικό διάλογο».
 
Ζωτικής σημασίας σύμμαχος των ΗΠΑ

Η σουνιτική δυναστεία του Μπαχρέιν είναι στενός και ζωτικής σημασίας σύμμαχος των ΗΠΑ. Στο έδαφος του μικρότερου αραβικού κρατιδίου είναι εγκατεστημένο από το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο το αργηγείο του 5ου αμερικάνικου στόλου, όπου υπηρετούν 4.000 αμερικάνοι στρατιώτες. Και δεν είναι μόνο το Μπαχρέιν. Είναι το Κουβέιτ, που χρησιμοποιείται ως βάση για τις αμερικάνικες επιχειρήσεις στο Ιράκ. Είναι το Κατάρ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικάνικων στρατιωτικών επιχειρήσεων για όλη τη Μέση Ανατολή καθώς και μια αεροπορική βάση που χρησιμοποιείται για τις αμερικάνικες αεροπορικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Είναι οι στρατιωτικές βάσεις στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν. Ολες αυτές οι βάσεις, που φιλοξενούν 27.000 περίπου αμερικάνους στρατιώτες (εκτός από τους 50.000 που παραμένουν στο Ιράκ) αποτελούν τη στρατιωτική ασπίδα που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ για να παρακολουθούν στενά το Ιράν και να διασφαλίζουν την παραγωγή και τη μεταφορά του πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο και τα στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διακινείται το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
 
Η αποσταθεροποίηση στο Μπαχρέιν αποτελεί απειλή για όλα τα καθεστώτα του Περσικού Κόλπου, όπου οι λαϊκές μάζες και κυρίως η νεολαία υποφέρουν από την ανεργία και την καταπίεση. Αν η λαϊκή εξέγερση στο Μπαχρέιν, ακόμη και χωρίς την πτώση της μοναρχίας, πετύχει κάποιες σημαντικές αστικοδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξουν επιπτώσεις σ’ όλες τις χώρες του Περσικού Κόλπου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα αμερικάνικα συμφέροντα. Γι’ αυτό η εξέγερση στο Μπαχρέιν αποτελεί, μετά την Αίγυπτο, το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για το Λευκό Οίκο αυτή τη στιγμή στην περιοχή.
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές και η σαουδαραβική μοναρχία, που νιώθει να απειλείται στα ανατολικά και νότια σύνορά της. Γιατί στην πλούσια σε πετρέλαιο ανατολική επαρχία της Al Hassa είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος σιιτικός πληθυσμός (2 εκατομμύρια περίπου) της Σαουδικής Αραβίας, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τους Σιίτες του Μπαχρέιν και συνεπώς κινδυνεύ-ει να μολυνθεί από τον ιό της λαϊκής εξέγερσης, ενώ στα νότια σύνορά της βρίσκεται σε εξέλιξη η λαϊκή εξέγερση της Υεμένης. Δεν είναι τυχαίο που ο σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα, επιστρέφοντας, ύστερα από τρίμηνη απουσία του από τη χώρα για νοσηλεία, ανακοίνωσε στις 23 Φεβρουαρίου ότι θα διατεθεί ποσό ύψους 10.7 δισ. δολαρίων για αύξήσεις στους μισθούς (15% στους κρατικούς υπαλλήλους), για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τη νεολαία, για υποτροφίες φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό και για τη διαγραφή κάποιων δανείων. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο εμίρης του Κουβέιτ είχε ανακοινώσει τη χορήγηση 3.572 δολαρίων σε κάθε πολίτη της χώρας (1.12 εκατομμύρια είναι ο πληθυσμός) και την δωρεάν παροχή τροφίμων για 14 μήνες σε όλους τους πολίτες.
 
Είναι προφανές ότι τόσο οι Αμερικάνοι και η σαουδαραβική μοναρχία όσο και τα υπόλοιπα δικτατορικά καθεστώτα του Περσικού Κόλπου θέλουν να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο αλώβητη η εξουσία της σουνιτικής δυναστείας των Αl – Khalifa στο Μπαχρέιν, κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες αστικοδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, γιατί διαφορετικά θα είναι αναπόφευκτη η κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τις σιιτικές πολιτικές δυνάμεις, γεγονός που, εκτός των άλλων, θεωρούν ότι θα ενισχύσει τη θέση του Ιράν στην περιοχή.
 
Καθώς ο αραβικός γίγαντας αφυπνίζεται, οι Αμερικάνοι αναγκάζονται να παίρνουν αποστάσεις από τους εκλεκτούς τους τυράννους και να παίζουν το ρόλο του «υπέρμαχου» των δημοκρατικών ελευθεριών και των λαϊκών δικαιωμάτων, στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο τις εξελίξεις και να έχουν τις μικρότερες δυνατόν απώλειες.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Μπαχρέιν

Δυναμώνει η αλληλεγγύη
Επόμενο άρθρο

Μπαχρέιν

«Μαρινάκη μπουχέσα στο πρόσωπό σου καθρεφτίζεται όλη η βρωμιά του ελληνικού κράτους» (πανό οπαδών του Παναθηναϊκού)

Σχετικά Αρθρα

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

Διεθνή 7 Νοέ 2025, 14:06

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

Διεθνή 6 Νοέ 2025, 11:45

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

Διεθνή 6 Νοέ 2025, 10:47

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

Διεθνή 5 Νοέ 2025, 17:51

Νετανιάχου: Εγκλημα είναι η αποκάλυψη της κακοποίησης των παλαιστίνιων κρατούμενων και όχι η κακοποίηση!

Διεθνή 3 Νοέ 2025, 20:03

Αποκαλύψεις για την εν ψυχρώ δολοφονία της οικογένειας Ραζάμπ και άλλα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας του σιωναζιστικού στρατού

Διεθνή 3 Νοέ 2025, 19:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Νοέ 2025, 22:33
Παιδεία

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

4 Νοέ 2025, 17:30
Εργατικά

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

4 Νοέ 2025, 08:18
Αγροτικά

«Είστε επικίνδυνα άσχετοι και ανεύθυνοι, λειτουργείτε με δόλο και σας νοιάζει μόνο να καλύψετε την κόπρο και τις ευθύνες σας»

Υπόμνημα-κόλαφος προς Τσιάρα από τους κτηνοτρόφους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4 Νοέ 2025, 07:53
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

1917: Οκτωβριανή επανάσταση.

1936: Οι ναζί διαγράφουν επίσημα χιλιάδες ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο της γερμανικής γλώσσας.

1939: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Χίτλερ από τον Γκέοργκ Αϊσλερ στο κελάρι μπυραρίας στο Μόναχο.

1943: Ναζί πυρπολούν το Καρπενήσι και καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του.

1967: Πανό για τα πενήντα χρόνια της οκτωβριανής επανάστασης απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, τριάντα συλλήψεις.

1967: Πρώτη βόμβα της ΔΑ (στην οδό Αδμήτου).

1985: Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του μεγάρου δικαιοσύνης από αντάρτες στη Μπογκοτά (Κολομβία) με εκατό νεκρούς (ανάμεσα τους δέκα όμηροι δικαστικοί και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Μπαχρέιν

    17Ν
    • Μπαχρέιν

      Εφετείο 17Ν
  • Μπαχρέιν

    ΕΛΑ
    • Μπαχρέιν

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Μπαχρέιν

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Μπαχρέιν

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Μπαχρέιν

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Μπαχρέιν

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Μπαχρέιν

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Μπαχρέιν

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Μπαχρέιν

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Μπαχρέιν

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Μπαχρέιν

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Μπαχρέιν

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Μπαχρέιν

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Μπαχρέιν

      Μπαχρέιν

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Μπαχρέιν

      Μπαχρέιν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Μπαχρέιν

      Μπαχρέιν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Μπαχρέιν

      Μπαχρέιν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Μπαχρέιν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Μπαχρέιν

    Μπαχρέιν

    Ποιοι είμαστε
  • Μπαχρέιν

    Μπαχρέιν

    Επικοινωνία
  • Μπαχρέιν

    Μπαχρέιν

    Όροι χρήσης
  • Μπαχρέιν

    Μπαχρέιν

    Ποιοι είμαστε
  • Μπαχρέιν

    Μπαχρέιν

    Επικοινωνία
  • Μπαχρέιν

    Μπαχρέιν

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo