Μετά τους λεονταρισμούς, χάριν της προπαγάνδας, ήρθε η ώρα της ανώμαλης προσγείωσης. Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί –εμμέσως πλην σαφώς– ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης που χειρίζεται το θέμα.
«Τα ποσά που αποδόθηκαν σε άλλες χώρες», απάντησε σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, «αποδόθηκαν με τη διαδικασία του συμβιβασμού». Σημείωσε, δε, με νόημα, ότι οι απαιτήσεις αποζημιώσεων από τη Siemens «πρέπει να λυθούν με σεβασμό στο νόμο, διαφορετικά η βλάβη θα είναι μεγαλύτερη ακόμη και από το ίδιο το σκάνδαλο». Σαφής η τοποθέτηση. Δεν έχουμε κανένα επαναστατικό καθεστώς στην Ελλάδα. Το ισχύον σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο γύρω απ’ αυτό προστατεύουν απόλυτα τα συμφέροντα της Siemens και κάθε καπιταλιστικής επιχείρησης. Το πολύ που μπορεί να γίνει, λοιπόν, είναι να καθήσουν οι δικηγόροι της Siemens με τους δικηγόρους του δημοσίου και να επιχειρήσουν να βρουν κάποιο συμβιβασμό. Η Siemens θα δεχτεί να καταβάλει κάποια αποζημίωση για «ηθική βλάβη» (για να ‘χει να την επιδεικνύει ως λάφυρο η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό), θα καθαρίσει τ’ όνομά της και θα πάρει ως δώρο κάποιες προμήθειες του δημοσίου.
Βέβαια, την περασμένη εβδομάδα είχαμε και δηλώσεις του Παπανδρέου και επιστολή Παμπούκη προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν ότι «η Ελληνική Δημοκρατία θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής μας άμεσης ζημίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρεία σας». Αυτό χρειαζόταν να πει τότε, για να σκεπάσει λίγο τον απόηχο από το κουκούλωμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Τώρα που το θέμα έφυγε από την ατζέντα των ΜΜΕ, έφτασε η ώρα της αποκλιμάκωσης και των λόγων. Τώρα, ο Παμπούκης λέει απλώς ότι «διερευνάται το θέμα τη αποζημίωσης του Δημοσίου για ηθική βλάβη, από τις συμβάσεις που υπέγραψε με τη γερμανική εταιρεία».