Ενώ η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που συζητά για το νομοσχέδιο της Γιαννάκου συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της (μία συνεδρίαση την εβδομάδα) φαίνεται πως υπάρχει δυστοκία στο να βρουν φοιτητές να πάρουν μέρος σ’ αυτή τη φάρσα (πέρα από την πρόθυμη ΔΑΠ, βέβαια). Ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής είχε ανακοινώσει ότι στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης θα καλούνταν μόνο εκπρόσωποι των παρατάξεων και του συντονιστικού των καταλήψεων, εμφανίστηκαν τελικά ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ Θ. Βερέμης, ο πρόεδρος του ΣΑΠΕ (Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) Χ. Μασσαλάς και ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ (Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) Μπρατάκος.
Σε ερώτηση της Μ. Αποστολάκη «πού είναι οι φοιτητές;», ο πρόεδρος απάντησε ότι είχαν πει πως θα κληθούν οι τρεις συν φοιτητές (ψέμα, γιατί μόνο φοιτητές είχε αναγγείλει ότι θα κληθούν) και ότι αυτά τα κανονίζουν οι υπηρεσίες της Βουλής, που τον ενημέρωσαν ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, τα οποία θα επιλύσει ο ίδιος σε συνεννόηση με τα κόμματα. Προφανώς δεν βρήκαν άλλους πρόθυμους εκτός από τους ΔΑΠίτες και τώρα θέλουν να συνεννοηθούν με το ΠΑΣΟΚ, μπας και τους φέρει και κάναν ΠΑΣΠίτη. Το ΠΑΣΟΚ ασφαλώς και θέλει να βοηθήσει την κυβέρνηση (το έχει πει κατ’ επανάληψη, όπως έχουμε γράψει στα ρεπορτάζ των προηγούμενων δύο εβδομάδων), όμως δεν ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να πείσει την ΠΑΣΠ να πάρει μέρος στο «διάλογο» φάρσα, σε μια περίοδο που αυτή προσπαθεί να επανακάμψει στο φοιτητικό κίνημα κουνώντας αριστερές σημαίες. Εν πάση περιπτώσει, η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα δείξει.
Οι διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ φάνηκαν και από το γεγονός ότι ο Βερέμης, προκλητικός έως επιπέδου υβρισμού, όπως πάντα, έφυγε από τη συνεδρίαση ατσαλάκωτος. Οι νεοδημοκράτες τον αβαντάρισαν, η επικεφαλής των Πασόκων Μ. Αποστολάκη το ίδιο και μόνο καναδυό Πασόκοι βουλευτές του «την είπαν» λίγο, περισσότερο γιατί τους ενόχλησε η προκλητικότητά του και όχι γιατί διαφωνούν επί της ουσίας.
Η Γιαννάκου στο μεταξύ έχει στήσει μια φάμπρικα με τους καθηγητές των ΤΕΙ, που δείχνουν πρόθυμοι να τη στηρίξουν. Επισκέφτηκε το ΤΕΙ της Καλαμάτας και οργάνωσε φιέστα με τους τοπικούς φορείς, τάζοντας αναβαθμίσεις και άλλα ηχηρά, ενώ είχε και συνάντηση με την πενταμελή επιτροπή της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, στην οποία τα βρήκαν σε όλα. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τις θέσεις που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο σύνολο εξέφρασε», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΤΕΙτζήδων Π. Κικίλιας (πρόεδρος ΤΕΙ Πειραιά). Επειδή η ΠΟΣΔΕΠ δεν προσέρχεται στο «διάλογο» και οι πρυτάνεις κρατούν αποστάσεις, πρώτο γιατί δεν τους πολυπαίρνει να βγουν σήμερα, μετά απ’ όσα προηγήθηκαν, στο πλευρό της κυβέρνησης και δεύτερο γιατί υπάρχουν ισχυρές αντιθέσεις και μέσα στους κόλπους τους (χαρακτηριστικά αυτά που έγιναν στην τελευταία έκτακτη σύνοδο), η Γιαννάκου βρίσκει καταφύγιο στους πρόθυμους ΤΕΙτζήδες, τους οποίους σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως «γλάστρα» στο διάλογο φάρσα.
Η Γιαννάκου συναντήθηκε και με τον Καραμανλή στο Μαξίμου την ίδια μέρα. Και βέβαια, δε συναντήθηκε με τον Καραμανλή για να τον ενημερώσει για τα νέα βιβλία των σχολείων και τους διορισμούς εκπαιδευτικών, όπως δήλωσε. Για το νόμο-πλαίσιο συζήτησαν και τη μεθόδευση που θα ακολουθήσουν. Οταν βγαίνοντας από το Μαξίμου ρωτήθηκε αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του νομοσχεδίου, η Γιαννάκου έδωσε μια ακόμα σιβυλλική απάντηση: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω τίποτα άλλο, πέραν του ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Πρέπει και η κοινωνία και όλοι να καταλάβουμε ότι ο μόνος τρόπος για να συνθέτουμε, όσο μπορούμε περισσότερο, είναι η δημόσια διαβούλευση. Και αυτό, το έχει εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας από την πρώτη στιγμή και το εφαρμόζει μέχρις εξαντλήσεως και τώρα».
Αυτό εμάς μας «μυρίζει» νομοσχέδιο στο τέλος του καλοκαιριού (η Βουλή, ως γνωστόν, συνεδριάζει εν ολομελεία). Γιατί ως τότε «τα περιθώρια θα έχουν εξαντληθεί». Σε λίγο δε θα έχουν να συζητήσουν τίποτα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.