(Πεκίνο, 4-6 Νοέμβρη)
Τους τελευταίους μήνες διαμαρτυρίες που αφορούν τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας έχουν ξεσπάσει σε εργοστάσια και ανθρακωρυχεία κινεζικής ιδιοκτησίας σε μια σειρά αφρικανικές χώρες. Τον Ιούλη του 2006 πέντε εργάτες δολοφονήθηκαν και κάποιοι τραυματίστηκαν, όταν εκατοντάδες διαμαρτύρονταν για την απόσυρση αύξησης μισθών σ’ ένα ορυχείο χαλκού της Ζάμπια, ιδιοκτησίας της κινέζικης κυβέρνησης.
Φυσικά, το Πεκίνο καλύπτει αυτή την ιμπεριαλιστική του επέκταση με αντιιμπεριαλιστικά μπλα-μπλα. «Η Κίνα πάντα υποστήριζε την Αφρική στον αγώνα για απελευθέρωση και ανάπτυξη», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζίνταο στην εναρκτήρια ομιλία του στο φόρουμ. «Εμείς», προσθέτει ο Χου Χόνγκγι, ειδικός επί της Αφρικής στο κινέζικο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Πεκίνου, «δεν αποδεχόμαστε την άποψη της Δύσης η οποία επιβάλλει τις αξίες και το πολιτικό σύστημά της σε άλλες χώρες» (σωστά, άμα η δουλειά -προς το παρόν- γίνεται και αλλιώς, ποιος ο λόγος να χαλάμε της καρδιές μας;). Στο ως άνω φόρουμ ο ίδιος ο κινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα διπλασιάσει τη βοήθεια και θα επεκτείνει τα αξίας 5 δισ. δολαρίων προνομιούχα δάνεια και πιστώσεις σε αφρικανικές χώρες μέσα στην επόμενη τριετία.
Αυτό είναι μέρος της πραγματικότητας. Φέτος τον Ιούλη εκατοντάδες εργάτες προσπάθησαν να μπουκάρουν στο ορυχείο χαλκού «NFC Αfrica» στο Τσαμπίσι της βορειανατολικής Ζάμπια, που είναι κινέζικης ιδιοκτησίας (NFC = Non-Ferrous Metals Coporation = Εταιρία μη σιδηρούχων μεταλλευμάτων). Ενας από τους εργάτες, ονόματι Ελίας Ζάιμα, 32 χρόνων, δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι. «Οταν βγήκα από το νοσοκομείο, παρουσιάστηκα στο εργοστάσιο, αλλά μου ανακοίνωσαν την απόλυσή μου ως ενός εκ των πρωτεργατών της διαμαρτυρίας», διηγείται σε δημοσιογράφο των Los Angeles Times. «Οι αμοιβές είναι εξαιρετικά χαμηλές», αναφέρει ο 25χρονος Γκέυκο Νγκούνι, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Δεν υπάρχουν άδειες. Μας αντιμετωπίζουν σαν μηδενικά. Το μόνο που ενδιαφέρει τη διεύθυνση του ορυχείου Κόλλουμ είναι τα κέρδη», προσθέτει. Παρά την αύξηση που πέτυχαν οι εργάτες εξακολουθούν να δουλεύουν νύχτα-μέρα χωρίς διακοπή.
Τον Απρίλη του 2006 σε έκρηξη που έγινε σε εργοστάσιο εκρηκτικών της NFC, το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το ορυχείο του Τσαμπίσι, σκοτώθηκαν 50 εργάτες τους οποίους, όπως λέγεται, είχαν αφήσει κλειδωμένους μέσα.
Στην Αφρική ζουν περίπου 80.000 Κινέζοι, πολλοί από τους οποίους είναι εργάτες που τους έφεραν να δουλέψουν σε ορυχεία, οικοδομές και εργοστάσια κινέζικης ιδιοκτησίας. Εδώ και δεκαετίες κινέζοι έμποροι έχουν εγκατασταθεί και εδραιωθεί στην Αφρική.
Και ποιος κερδίζει από όλη αυτή την υπόθεση; Οχι βέβαια οι Κινέζοι εργάτες και αγρότες, αλλά οι Κινέζοι επιχειρηματίες, διευθυντές και τα κυβερνητικά στελέχη με τις φουσκωμένες από λεφτά τσέπες και μούρες. (Τώρα, ο Περισσός σε σχέση με την Κίνα εξακολουθεί να κάνει τον… Κινέζο).