Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης, η υπεράσπιση Κανά (Κ. Συνοδινός) ζήτησε να κάνει μια δήλωση. Είπε πως οι μάρτυρες υπεράσπισης του Α. Κανά είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, που ήρθαν να καταθέσουν την εμπειρία τους από τη γνωριμία τους με τον Κανά και όχι κρίσεις. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για το ότι ο Κανάς δεν είναι επικίνδυνη προσωπικότητα, αλλά ένας κοινωνικός άνθρωπος που αγαπά την ανθρώπινη ζωή. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έρχονταν να υπερασπιστούν έναν επικίνδυνο τρομοκράτη, προσβάλλοντας τη θρησκεία τους, τη ζωή τους, τη διαδρομή και την προσωπικότητά τους. Οι άνθρωποι αυτοί κονιορτοποίησαν το κατηγορητήριο που στηρίχτηκε στα όσα είπε η Κυριακίδου, που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν θα ήταν ικανά να οδηγήσουν ανθρώπους στο εδώλιο. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να είναι οι ένορκοι σ’ αυτή τη δίκη και η υπεράσπιση θεωρεί πως η αθωότητα του Α. Κανά έχει αποδειχτεί.
Αμέσως μετά είχαμε το «κλου» της δίκης. Αμοιρίδης Αναστάσιος, τέως συμμαθητής της Κυριακίδου, ανθυπαστυνόμος της Αντιτρομοκρατικής, παρασημοφορηθείς για διείσδυση σε τρομοκρατική οργάνωση. Γενικό συμπέρασμα από την κατάθεσή του; Πουλάω τρελίτσα. Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά.
Αφού έδωσε τα στοιχεία της ταυτότητάς του και δήλωσε ότι κατοικεί στο κτίριο της ΓΑΔΑ (!!!), ο Αμοιρίδης άρχισε να απαντά σε ερωτήσεις του προέδρου.
Δήλωσε, αρχικά, ότι δεν θυμόταν καθόλου την Κυριακίδου, ούτε και τώρα θυμάται αν υπήρξαν συμμαθητές. Εδώ δεν θυμάμαι τους καθηγητές μου, θα θυμόμουν τους συμμαθητές μου; Πριν 9-10 μήνες τοποθετήθηκε υπεύθυνος στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Στην αρχή παρακολουθούσαμε την Κυριακίδου από μακριά, διακριτικά, γιατί δεν είχαμε γραπτή εισαγγελική εντολή. Οταν πήραμε γραπτή εντολή, από το νέο εισαγγελέα, τον κ. Ασπρογέρακα, την πλησιάσαμε για να μας πει το πρόγραμμά της και να τη συνοδεύουμε. Τότε μου είπε «δε με θυμάσαι εμένα, πηγαίναμε μαζί στο νυχτερινό». Δεν τη θυμόμουν, ούτε τώρα τη θυμάμαι.
Ο πρόεδρος ζητάει το ΦΕΚ και διαβάζει την αιτιολογία της παρασημοφόρησης του Αμοιρίδη, που είναι ο μόνος μεταξύ 150 περίπου παρασημοφορηθέντων που βραβεύεται για διείσδυση.
Ο Αμοιρίδης απαντά ότι ουδέποτε είχε διαβάσει το ΦΕΚ, δεν ήξερε τίποτα. Χτες έμαθα ότι γράφει για διείσδυση. Εγώ νόμιζα ότι ήταν για τις υπηρεσίες που πρόσφερα επί 7-10 χρόνια στην Αντιτρομοκρατική. Ποια διείσδυση; Δεν ξέρω τίποτα για διείσδυση. Αλλωστε, και το ΦΕΚ δεν αναφέρει τίποτα για 17Ν ή ΕΛΑ, γενικά μιλάει για διείσδυση σε χώρους πληροφοριών. Εγώ δεν ξέρω τίποτα ούτε για τον ΕΛΑ ούτε για τη 17Ν. Εγώ ήμουν στο ελικόπτερο δυο χρόνια και βρήκα τρία αυτοκίνητα με εκρηκτικά. Γι’ αυτό νόμιζα ότι βραβεύομαι. Επρεπε να προσέξει αυτός που έγραψε την ΕΔΕ. Δεν έκανα εγώ καμιά διείσδυση. Εγώ μπορεί να καθόμουν στα Εξάρχεια και να έπινα καφέ και να άκουγα τους πιτσιρικάδες που έλεγαν θα πάμε να κάψουμε αυτοκίνητα στη Χαριλάου Τρικούπη και να τηλεφωνούσα πάνω και να τους έλεγα θα κάψουν αυτοκίνητα. Αυτό δεν είναι διείσδυση.
Απαντώντας σε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις του προέδρου, είπε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για τους κατηγορούμενους ή για την υπόθεση του ΕΛΑ. Η Κυριακίδου προσπαθούσε να του πιάσει κουβέντα και να του πει, αλλά αυτός της έλεγε «Κοίταξε να δεις Σοφία, αυτά να τα πεις στο δικαστήριο, εμένα δεν με ενδιαφέρουν, δεν θέλω ν’ ακούσω τίποτα». Της έκοβε τον αέρα, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Αργότερα, όμως, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα και άλλων παραγόντων, απάντησε ότι η Κυριακίδου του έλεγε τα βάσανα που πέρασε από τον Κανά, αλλά του έλεγε και ότι αυτός γκρέμισε όλη την Αθήνα και για μια έκρηξη σε ναυτιλιακή εταιρία και για κάποιο περιοδικό που αυτή βοηθούσε να εκδοθεί και ότι ο Κανάς της είχε δώσει ψεύτικη ταυτότητα με το όνομα Σκουτουδάκη και για την Πάτμου και για την Πολέμωνος, αλλά… αυτός δεν ήθελε ν’ ακούσει!
Δηλαδή, του είχε πει όλο το σενάριο, αλλά αυτός… δεν ήθελε ν’ ακούσει. Επέμενε ο εισαγγελέας να του πει πληροφορίες για τους κατηγορούμενους, αλλά ο Αμοιρίδης σφίγγα: Εγώ ήμουν δυο χρόνια στο ελικόπτερο και μετά στο γραφείο, αρχειοθετούσε χαρτιά, έκοβα αποκόμματα από εφημερίδες, τέτοια δουλειά. Διακρίνατε στην Κυριακίδου κάποιο μένος, κάποιο μίσος; ρωτά ο εισαγγελέας. Οχι –απαντά ο Αμοιρίδης- κανένα μίσος, μόνο παράπονο που δεν είχαν μια κανονική ζωή, δεν πήγαιναν σε ταβέρνες, δεν είχαν κοινωνική ζωή!
Η εφέτης Μ. Χυτήρογλου κάνει συγκεκριμένες, κλειστές ερωτήσεις και ο Αμοιρίδης αρχίζει να ρετάρει. Πότε ξεκίνησε το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και πότε έφυγε αυτός από το πρόγραμμα; Με τα χίλια ζόρια λέει ότι ξεκίνησε με την Κυριακίδου αρχές Ιούλη του 2002 (δεν θυμάται καλά, αλλά είναι κατά 90% βέβαιος!) και αυτός έφυγε πριν 6 μήνες.
Η εφέτης ξαναδιαβάζει το ΦΕΚ και λέει πως απ’ αυτό φαίνεται πως ο Αμοιρίδης είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την εξάρθρωση. Το διαψεύδει και δηλώνει ότι αυτός μόνο στις συλλήψεις συμμετείχε, χωρίς να ξέρει τίποτα. Δηλαδή, μας λέτε ότι αυτό που γράφει εδώ δεν είναι αλήθεια, επιμένει η εφέτης. Ναι, απαντά ο Αμοιρίδης, που σε άλλες ερωτήσεις επιβεβαιώνει πως πήρε και αμοιβή (1200 ευρώ, απαντά κομπιάζοντας).
Η εφέτης ρωτάει και για τον Πουλλακίδα και ο Αμοιρίδης απαντά ότι ήταν γνωστοί, ότι συναντήθηκαν κάπου στην Αχαρνών (ο Πουλλακίδας είπε ότι ήπιαν καφέ στη «Χαρά», που είναι στην Πατησίων), ότι στην τελευταία συνάντησή τους του είπε ότι ήταν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, χωρίς να του αναφέρει όνομα, και ότι ο Πουλλακίδας δεν του είπε τίποτα για τη δική του γνωριμία με την Κυριακίδου και για την περιπέτειά του που τον οδήγησε σε απόταξη!
Θυμίζουμε, ότι στην προηγούμενη δίκη, μάρτυρας υπεράνω υποψίας, ο Σπ. Χρήστου, γαμπρός του εισαγγελέα Βερνάρδου, είπε μόνος του, χωρίς να τον ρωτήσει κανείς, ότι έμαθε πως ο Κανάς έβαλε τη βόμβα στο Θησείο από τον Πουλλακίδα, με τον οποίο σύχναζαν στο ίδιο καφενείο, ο οποίος το είχε μάθει από την Κυριακίδου. Επίσης, ο Πουλλακίδας κατέθεσε πως όταν συνάντησε τον Αμοιρίδη αυτός του είπε ότι ήταν στη φύλαξη της Κυριακίδου.
Οταν ο αναπληρωτής πρόεδρος, λίγο αργότερα, ανέφερε στον Αμοιρίδη τι έχει καταθέσει ο Πουλλακίδας, αυτός απάντησε αρχικά ότι δεν του είπε τίποτα, ύστερα είπε ότι δεν θυμάται και όταν ο δικαστής του θύμισε ότι μόλις πριν είπε πως δεν έκανε λόγο, απάντησε ότι δεν θυμάται αλλά ξέρει το χαρακτήρα του και γι’ αυτό αποκλείει να του είπε κάτι για την Κυριακίδου.
Οι δικαστές έχουν καταλάβει, βέβαια, ότι τους δουλεύει ψιλό γαζί, αλλά συγκρατούν την ψυχραιμία τους (μέρος της δουλειάς τους, ειδικά όταν έχουν μπροστά τους έναν αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής, παρασημοφορηθέντα μάλιστα).
Ο εφέτης Λ. Ντούλης, με ήρεμο ύφος αλλά με ένα μπαράζ επιθετικών επί της ουσίας ερωτήσεων, αμφισβητεί ευθέως τον ισχυρισμό του Αμοιρίδη ότι δεν θυμάται την Κυριακίδου από το σχολείο. Ο Αμοιρίδης δίνει κάποιες γελοίες απαντήσεις που οδηγούν τον εφέτη στο συμπέρασμα: Αξιότιμε κύριε μάρτυς, είσαστε μαζί για τρία χρόνια στο σχολείο και θέλετε να πιστέψουμε ότι εσείς, ένας αξιωματικός των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, δεν θυμόσαστε αυτά που θυμάται όλος ο κόσμος; 10-12 άτομα ήταν ο κορμός των μαθητών! Κάτι δε μας λέτε σωστά. «Οπως τα λέτε λογικό είναι, αλλά δεν θυμάμαι», είναι η απάντηση του Αμοιρίδη!
Επανέρχεται ο πρόεδρος και του λέει πως από μια πρόχειρη ματιά που έριξε στο ΦΕΚ για κάθε βραβευθέντα υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτιολογία, αλλά μόνο για τον ίδιο αναφέρει διείσδυση.
Τρελίτσα και πάλι ο Αμοιρίδης: Γι’ αυτό να ρωτήσετε αυτόν που έγραψε την ΕΔΕ, εγώ δεν ξέρω τίποτα, μόλις χτες το έμαθα.
Σε νέες ερωτήσεις του προέδρου απαντά ότι υπήρχαν κάποιοι που έκαναν τα ίδια μ’ αυτόν αλλά δεν βραβεύτηκαν και διαμαρτύρονταν. Περίπου το 80% της υπηρεσίας βραβεύτηκε. Οι υπόλοιποι γιατί εξαιρέθηκαν; ρωτάει ο πρόεδρος. Αυτό το γνωρίζει η υπηρεσία, απαντά ο Αμοιρίδης.
Οι δικαστές επιμένουν στα ζητήματα των αμοιβών. Κατασπαταλήθηκαν 3,5-4 δισ. πετάει σε μια στιγμή ο Αμοιρίδης. Η Κυριακίδου πήρε; ρωτάει ο πρόεδρος και ο Αμοιρίδης σπεύδει να απαντήσει ότι δεν πήρε δραχμή. Επειδή χρησιμοποίησε τη φράση «δεν δέχτηκε τίποτα», τον ρωτούν αν της προτάθηκε και αρνήθηκε. Σπεύδει να το διορθώσει. Οταν τον ρωτούν πώς το ξέρει, απαντά ότι το έμαθε από την ίδια. Οταν οι δικαστές (ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής εφέτης) του επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να εκφράζει σιγουριά επειδή του το έχει πει η Κυριακίδου και καταλαβαίνει πως έκανε «γκέλα», επιστρατεύει το επιχείρημα ότι το έμαθε και από την υπηρεσία του και μάλιστα από τον αρχηγό, με τον οποίο συνομίλησε σε μια δεξίωση! (Δηλαδή, σε μια δίωξη που ήταν παρόντες 500 μπάτσοι, ο Νασιάκος διάλεξε τον Αμοιρίδη για να του πει ότι η Κυριακίδου δεν πήρε λεφτά! Αυτό ήταν το φλέγον θέμα της εποχής!). Το βλέπετε λογικό να μη πήρε χρήματα, όταν όπως είπατε κατασπαταλήθηκαν τόσα δισεκατομμύρια, μια μάρτυρας σαν την Κυριακίδου, που ήταν τόσο σημαντική; επανέρχεται ο πρόεδρος. Ξέρω ότι δεν πήρε δραχμή, απαντά ο Αμοιρίδης. Πού πήγαν τα λεφτά δεν ξέρω, αυτό το ξέρει η υπηρεσία!
Ο αναπληρωτής πρόεδρος ρωτάει πως αυτός, ένας αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής, στον οποίο η Κυριακίδου έδειξε γνωριμία και διάθεση να μιλήσει, δεν ενδιαφέρθηκε να συζητήσει μαζί της για να μάθει τυχόν περισσότερες πληροφορίες. Η απάντηση Αμοιρίδη είναι… συγκλονιστική: Εφόσον η τρομοκρατία είχε εξαρθρωθεί και το θέμα είχε κλείσει, δεν είχα κανένα ενδιαφέρον!
Σε άλλες ερωτήσεις από την έδρα, ο Αμοιρίδης μπερδεύει τις ημερομηνίες που η ομάδα του μετέφερε την Κυριακίδου στην Εισαγγελία και στο Εφετείο (στον ανακριτή). Δεν ταιριάζουν με τίποτα με τις ημερομηνίες που φέρουν οι καταθέσεις της Κυριακίδου.
Ο Α. Κωνσταντάκης κάνει μια κρίσιμη ερώτηση: Γιατί η Κυριακίδου λέει πως δεν σας γνωρίζει; Ο Αμοιρίδης σπεύδει να απαντήσει (είναι φανερό πως έχει ετοιμαστεί και περιμένει πως κάποια στιγμή θα του γίνει η ερώτηση): Της δόθηκαν οδηγίες από την υπηρεσία να μη πει πουθενά για τη φρούρησή της. Συμπεριλαμβανομένων και των μελών του δικαστηρίου; επιμένει ο συνήγορος. Κόκαλο ο Αμοιρίδης. Σε λίγο συνέρχεται και ψελλίζει κάποιες δικαιολογίες, ότι μπορεί η Κυριακίδου να μην κατάλαβε καλά!
Η Α. Ζορμπαλά επιμένει στις ημερομηνίες που η φύλαξη της Κυριακίδου ήταν διακριτική (από απόσταση) και έγινε κανονική. Αποδεικνύεται ότι την περίοδο που ο Αμοιρίδης υποστηρίζει ότι η φύλαξη ήταν εξ αποστάσεως, η Κυριακίδου μεταφερόταν για να καταθέσει στο πρώτο δικαστήριο με δύο αυτοκίνητο (μεταφοράς και συνοδευτικό) και 7 ασφαλίτες συνοδεία! Δηλαδή, η φύλαξη ήταν επιλεκτικά διακριτική, σχολιάζει «δηλητηριωδώς» η συνήγορος.
Ο Αμοιρίδης ήταν επικεφαλής της ομάδας προστασίας μαρτύρων, υποτίθεται ότι ακόμα δεν είχε πλησιάσει την Κυριακίδου για να του πει αυτή ότι τον γνώριζε και ήταν συμμαθητές, αλλά η ομάδα του μετέφερε καθημερινά την Κυριακίδου στο δικαστήριο, επί τουλάχιστον μισό μήνα που κράτησε η κατάθεσή της στην πρώτη δίκη!
Ας σημειωθεί ότι προηγούμενα είχε καταθέσει πως όταν πήραν γραπτή εισαγγελική εντολή για τη φύλαξη, ήταν αυτός που πλησίασε την Κυριακίδου και της το ανακοίνωσε και αυτή του είπε «Δεν με θυμάσαι; Πηγαίναμε μαζί στο νυχτερινό»)! Κοντολογίς, αποκαλύφτηκε ότι λέει παραμύθια στο δικαστήριο.
Αμέσως μετά αποκαλύπτεται ότι ο Αμοιρίδης συνοδεύεται στο δικαστήριο από συναδέλφους του. Πριν υποβληθεί αίτημα απομάκρυνσής τους, σηκώνονται και βγαίνουν από την αίθουσα μόνοι τους, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος. Ο Κ. Αγαπίου δράττεται της ευκαιρίας και λέει στο δικαστήριο πως για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης, στο χώρο που οδηγεί από τη δικαστική αίθουσα προς τη φυλακή υπάρχουν δυο άγνωστα άτομα, που δεν είναι ούτε οι γνωστοί αστυνομικοί ούτε σωφρονιστικοί υπάλληλοι!
Στις ερωτήσεις του Κ. Συνοδινού ο Αμοιρίδης πέφτει σε σωρεία αντιφάσεων σε σχέση με τη συνάντησή του με τον Πουλλακίδα. Αλλα είχε καταθέσει ο Πουλλακίδας, άλλα λέει ο Αμοιρίδης. Το πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα: Ο Αμοιρίδης δηλώνει ότι ο Πουλλακίδας ήταν με τη στολή, όμως ο Πουλλακίδας εκείνη την περίοδο είχε αποταχθεί. Καταλαβαίνει τη γκάφα του και διορθώνει ότι ήταν με το πουκάμισο χωρίς το εθνόσημο! Μπορεί να αποτάχθηκε και να είχε τον καημό να φορά το πουκάμισο της υπηρεσίας, ξέρω εγώ; λέει!! Σε όσες ερωτήσεις έχουν σχέση με την υπόθεση και πρέπει να αποκαλύψει στοιχεία για τη δράση της υπηρεσίας του είναι σφίγγα: Δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να πω, είναι οι απαντήσεις του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Κ. Αγαπίου, ο Αμοιρίδης ισχυρίζεται ότι μπορεί να βγει εξ ολοκλήρου πλαστογραφημένη ταυτότητα, γεγονός που αμφισβητείται ευθέως από τον πρόεδρο. Γιατί, βέβαια, άλλο παραποιημένη ταυτότητα και άλλο εξαρχής πλαστή. Είπε επίσης, ότι δεν γνωρίζει τίποτα ούτε για τον Αγαπίου ούτε για άλλους κατηγορούμενους, γιατί αυτός δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή την έρευνα.
Κανένας από τους παριστάμενους συνηγόρους δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να σχολιάσει την κατάθεση Αμοιρίδη. Ηταν όλα τόσο σαφή και η δυσφορία της έδρας ήταν ολοφάνερη. Η Αντιτρομοκρατική «έφτυσε» το δικαστήριο. Κάλεσε ένα στέλεχός της και αυτό εμφανίστηκε ψευδόμενο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της κατάθεσής του. Εγινε φανερό ότι ο Αμοιρίδης χρησιμοποίησε τη γνωριμία του με την Κυριακίδου στο στήσιμο της σκευωρίας ενάντια στους Κανά, Αθανασάκη και Αγαπίου. Επαιξε ρόλο συνδετικού κρίκου, κάτω από συνθήκες που βέβαια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε (ούτε έχουν καμιά σημασία). Αυτές τις κρίσιμες λεπτομέρειες τις έκρυψε από το δικαστήριο, λέγοντας όλα αυτά τα «τρελά» που δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Εκείνο που φώναζε ο Κανάς από την πρώτη δίκη, για το δεσμό Κυριακίδου-Αμοιρίδη-Πουλλακίδα, προέκυψε πέραν πάσης αμφιβολίας.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν μάρτυρες υπεράσπισης του Μ. Κασίμη.
Ο βιοτέχνης Μανώλης Βαρσαμίδης, πρώην γραμματέας του συλλόγου των εργαστηρίων λαϊκής τέχνης, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Μ. Κασίμη, ως στελέχους του ΕΟΜΜΕΧ και σκιαγράφησε με θερμά χρώματα την προσωπικότητά του, ενώ αναφέρθηκε στην εργατικότητά του και στα εξοντωτικά ωράρια με τα οποία εργαζόταν.
Ανάλογου περιεχόμενου ήταν και η κατάθεση του Κυριάκου Στριγκάρη, προέδρου του Συλλόγου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και του επιχειρηματία Δημήτρη Γεωργιάδη.
Ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου Βασίλειος Γεωργόπουλος αναφέρθηκε επίσης με θερμά λόγια στην προσωπικότητα του Μ. Κασίμη και στη συμμετοχή του στα κοινά στην περιοχή της κατοικίας του.
Ακόμα πιο θερμά για τον Μ. Κασίμη, τη δράση του και τις απόψεις του μίλησε ο Γρηγόρης Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου υπαλλήλων ΕΟΜΜΕΧ, που τον γνωρίζει επί εικοσαετία. Δεν έχει καμιά σχέση με τις κατηγορίες ήταν η κατηγορηματική τοποθέτησή του. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμπαράσταση που έδειξαν όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΟΜΜΕΧ στο συνάδελφό τους όλα αυτά τα χρόνια. Από το 1987 που επιχειρήθηκε η εμπλοκή του μέχρι τη μέρα της δίωξής του, που όλος ο κόσμος στον ΕΟΜΜΕΧ ξεσηκώθηκε. Ολες οι αποφάσεις του Συλλόγου –είπε- ήταν ομόφωνες, ενώ συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των συναδέλφων στην οικονομική στήριξη του Μιχάλη, που περνάει οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της δίωξής του. Ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο και ψήφισμα συμπαράστασης του Συλλόγου.
Ανάλογου περιεχομένου ήταν οι καταθέσεις της Ευαγγελίας Βασιλακάκη και της Αδαμαντίας Νικήτα, στελεχών του ΕΟΜΜΕΧ. Εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους για την αθωότητα του Μ. Κασίμη και την αγανάκτησή τους για την ταλαιπωρία που έχει υποστεί.
Ο Τάκης Τσαπόγας, χημικός μηχανικός, διευθυντής θυγατρικής του ΕΟΜΜΕΧ αναφέρθηκε επίσης στην προσωπικότητα και την επαγγελματική σταδιοδρομία του Μ. Κασίμη στον Οργανισμό και μετέφερε την αρχική απορία, που στη συνέχεια μετατράπηκε σε θυμό, για τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν. Θυμό όχι μόνο των συναδέλφων του, αλλά και των μικρομεσαίων σε όλη την Ελλάδα, που τον γνώριζαν εξαιτίας της δουλειάς του.
Τέλος, η Ελένη Φουντά, αδελφή του Μ. Κασίμη, αναφέρθηκε στη δολοφονία του αδελφού τους Χρήστου και στα όσα τράβηξε έκτοτε η οικογένειά τους, από τη συνεχή παρακολούθηση. Φοβόμασταν ακόμα και για τα παιδιά μας, γιατί δεν γνωρίζαμε οι άνθρωποι αυτοί μέχρι πού μπορούσαν να φτάσουν. Τις λεπτομέρειες –είπε- τις περιέγραψα στην προηγούμενη δίκη. Αθωώθηκε, βέβαια, ο Μιχάλης, αλλά βρίσκεται και πάλι στο εδώλιο, αδίκως, για μια υπόθεση που φαίνεται να μην έχει τελειωμό.
Αναφέρθηκε στην προσωπική διαδρομή του Μιχάλη. Στις σπουδές του στη Βιέννη αρχικά και στη Στουτγάρδη στη συνέχεια, στο γάμο του και την εγκατάστασή του στη Γερμανία και στην αναγκαστική εγκατάλειψη αυτής της ζωής, για να έρθει στην Ελλάδα να βοηθήσει την οικογενειακή κατάσταση, κυρίως τις ανάγκες της άρρωστης μητέρας του. Ξέρω τη ζωή του –κατέληξε- και με κατακλύζουν αισθήματα πικρίας και θυμού κατά της Πολιτείας, η οποία επίσης ξέρει τη ζωή μας, γιατί μας παρακολουθούσε. Εύχομαι και ευελπιστώ να είναι η τελευταία φορά που αναγκάζομαι να έρθω σε ένα δικαστήριο για να υπερασπιστώ τον αδερφό μου.
Η εφέτης Μ. Χυτήρογλου ζήτησε από τη μάρτυρα να δώσει μια περιγραφή του Χρήστου Κασίμη, επειδή έχει δοθεί μια περιγραφή από την Κυριακίδου η οποία έχει αμφισβητηθεί. Ο αδερφός μου –είπε η Ε. Φουντά- ήταν ένα ψηλό παιδί, με πλούσια καστανά μαλλιά, ανοιχτόχρωμος, επιβεβαιώνοντας έτσι (εμμέσως, βέβαια), ότι η Κυριακίδου ποτέ στη ζωή της δεν είχε δει τον Χρ. Κασίμη.
Σχολιάζοντας την κατάθεση Αμοιρίδη ο Κ. Αγαπίου είπε πως υπήρξε μια συνεισφορά σημαντική. Το πρώτο σημείο αυτής της συνεισφοράς είναι πως η βράβευσή του οφειλόταν στην προστασία της Κυριακίδου μετά την πρώτη κατάθεσή της. Το δεύτερο είναι πως διείσδυση στην Κυριακίδου δεν υπήρξε, πολύ περισσότερο σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα. Διαβάζοντας λέξη προς λέξη όσα αναγράφονται στο ΦΕΚ για τη βράβευση Αμοιρίδη, ο Κ. Αγαπίου είπε πως από την κατάθεση του μάρτυρα προκύπτει ότι τίποτ’ απ’ αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σημείωσε, ακόμη, ότι από τις απαντήσεις του μάρτυρα προέκυψε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να τον συνδέει (τον Αγαπίου) με όσα του αποδίδονται στην προηγούμενη και σ’ αυτή τη δίκη. Θύμισε επίσης στο δικαστήριο ότι δυο φορές ο Αμοιρίδης είπε «και να το ‘ξερα δεν θα σας το έλεγα», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία κάνει ό,τι θέλει και έχει υποκαταστήσει κάθε άλλο θεσμό.
Ο Α. Κανάς σχολίασε ότι με την κατάθεση του Αμοιρίδη επιβεβαιώθηκε η σκευωρία που έχει στηθεί από τους αστυνομικούς μηχανισμούς. Αποδείχτηκε ότι Κυριακίδου, Αμοιρίδης και Πουλλακίδας γνωρίζονταν αλλά στο δικαστήριό είπαν ότι δεν γνωρίζονταν. Κι αφού τέλειωσε με τον Αμοιρίδη, ασχολήθηκε πάλι με το αγαπημένο του θέμα… τις ύβρεις κατά Τσιγαρίδα!
Επειδή ο Κανάς προσπάθησε να πει ότι ο Χρ. Τσιγαρίδας δεν γνώριζε τον Χρ. Κασίμη και δεν υπήρξε μέλος του ΕΛΑ (!), ζήτησε το λόγο ο Μ. Κασίμης για να πει ότι στην προηγούμενη δίκη ο ίδιος είχε κάνει μια περιγραφή του αδελφού του, που ήταν εντελώς διαφορετική από την περιγραφή της Κυριακίδου, η οποία το πιο πιθανό είναι ότι είχε δει τον αδελφό μου από μια φωτογραφία νεκρό. Δεν θέλω να μπω σε κάποια πράγματα που σχολιάζονται και καταγγέλλονται εδώ μέσα –είπε με νόημα ο Μ. Κασίμης- όμως η υπόθεση έχει καταντήσει γελοία και κάποια στιγμή ορισμένοι πρέπει να συναισθανθούν τη θέση τους.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας, αγνοώντας για μια φορά ακόμα το βαρετό (και γραφικό πλέον) παραλήρημα Κανά, έκανε ένα δηκτικό σχόλιο για την κατάθεση Αμοιρίδη. Στο Ιράκ –είπε- αφήνουν αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά στην άκρη του δρόμου και τα ανατινάζουν αργότερα. Γιατί δεν στέλνουν τον Αμοιρίδη να τα ανακαλύπτει; «Για το ελικόπτερο λέτε», σχολίασε ο πρόεδρος, που… έπιασε το υπονοούμενο.
Ο Κ. Αγαπίου διευκρίνισε ότι δεν έχει κανένα λόγο να καλέσει μάρτυρες υπεράσπισης, διότι το μοναδικό θέμα που έθεταν οι αλληλοσυγκρουόμενες καταθέσεις Κυριακίδου, η Πολέμωνος, έχει διευκρινιστεί πλήρως. Δεν υπάρχει και επομένως εξέλιπαν οι λόγοι να καλέσει μάρτυρες.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας ζήτησε για προσωπικούς λόγους να αρχίσει την απολογία του την Τετάρτη. Ο Κ. Αγαπίου είπε πως οι λόγοι που επικαλείται ο Τσιγαρίδας πρέπει να γίνουν σεβαστοί και να ληφθεί υπόψη και η επιβαρυνμένη κατάσταση της υγείας του. Για παρεμφερείς λόγους και οι υπόλοιποι θέλουν λίγο χρόνο για να ετοιμαστούν. Η έδρα (πρόεδρος και εισαγγελέας) πρότεινε να αρχίσουν οι Μ. Κασίμης και Γ. Σερίφης και στο ενδιάμεσο να ετοιμαστούν οι υπόλοιποι. Τελικά, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει την Τετάρτη ο Χρ. Τσιγαρίδας και να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι χωρίς άλλη διακοπή.