«Κωλόχαρτο, χωρίς καμιά πρακτική αξία» χαρακτηρίζαμε τον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, στο προηγούμενο φύλλο της «Κ». Κωλόχαρτα, όμως, δεν εκδίδει μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Κομισιόν. Υποτίθεται πως και η κυβέρνηση και η Κομισιόν στηρίζονται στα ίδια δεδομένα (συμφωνημένα ανάμεσα στην ΕλλΣτατ, τη Eurostat, την κυβέρνηση και την τρόικα). Πώς, λοιπόν, δίνουν διαφορετικά νούμερα, όχι μόνο σε προβλέψεις για το μέλλον, αλλά ακόμα και σε στοιχεία απολογισμού, όπως π.χ. τα στοιχεία του 2009, που είναι τελειωμένα;
Δείτε τον πίνακα και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Στις τρεις στήλες του παρατίθενται τα «δεδομένα» και οι «προβλέψεις» της κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού πρώτα και στο σχέδιο μετά, ενώ στο τέλος παρατίθενται τα «δεδομένα» και οι «προβλέψεις» της Κομισιόν, όπως περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεσή της, στο κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα.
Ας πάρουμε καταρχάς το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Το 2009 είναι συμφωνημένο, με βάση την τελευταία αναθεώρηση της Eurostat. Για το 2010, όμως, η μεν κυβέρνηση μιλά για 9,4% του ΑΕΠ, η δε Κομισιόν για 9,6%. Από πού προκύπτει η διαφορά; Δεν μας λένε. Στην πραγματικότητα, το έλλειμμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, πάνω από 10%, λόγω της «μαύ-ρης τρύπας» στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Για το 2011 κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνούν: έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 7,4%. Στο 2012, όμως, γίνεται το έλα να δεις. Η μεν κυβέρνηση «προβλέπει» περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 6,5%, η δε Κομισιόν «προβλέπει» αύξηση του ελλείμματος στο 7,6%! Ετσι, για το 2012 οι μεταξύ τους «εκτιμήσεις» έχουν ένα άνοιγμα 1,1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ!
Επόμενο μέγεθος το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Προϋπολογισμός και έκθεση της Κομισιόν δεν συμφωνούν ούτε για το 2009, που έχει κλείσει. Στο 115% του ΑΕΠ «υπολογίζει» το χρέος η κυβέρνηση, στο 126,8% η Κομισιόν! Ετσι, φτάνουμε στο 2012 η μεν κυβέρνηση να μιλά για χρέος ίσο με το 148,9% του ΑΕΠ, η δε Κομισιόν να το ανεβάζει στο 156% του ΑΕΠ! Και βέβαια, κάθε άλλο παρά ασήμαντη είναι η διαφορά. Μιλάμε για πάνω από 16 δισ. ευρώ.
Πάμε στην ανεργία. Η Κομισιόν προσθέτει κάθε χρόνο ένα 0,4% πάνω από τις «προβλέψεις» της κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τις «προβλέψεις» που έκανε στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2010 και το 2011.
Είναι φανερό, ότι η Κομισιόν είναι πιο «απαισιόδοξη» από την κυβέρνηση, η οποία έχει κάθε λόγο να «τσιμπάει» τα δυσμενή νούμερα προς τα κάτω και τα ευμενή προς τα πάνω. Ομως, το αλαλούμ που επικρατεί δείχνει πως και η μια πλευρά και η άλλη εκδίδουν κωλόχαρτα χωρίς καμιά πρακτική αξία. Κωλόχαρτα τα οποία στη συνέχεια αντικαθιστούν με άλλα κωλόχαρτα, σαν να μην τρέχει τίποτα. Μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε θα ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός στη Βουλή, πολλά θ’ αλλάξουν. Και στη συνέχεια θ’ αλλάζουν μήνα με το μήνα, ανάλογα με το παζάρι που θα κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα.
Τι μένει, λοιπόν; Μένει η βαρβαρότητα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, η οποία στραγγίζει τον ελληνικό λαό, καταργεί ακόμα και τα στοιχειώδη του αστικού «κράτους πρόνοιας» και προωθεί την «κινεζοποίηση» του ελληνικού προλεταριάτου.