Αψηφώντας την παγωνιά και το χιόνι που καλύπτει τη χώρα αυτές τις μέρες, χιλιάδες φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις σ’ όλη τη Βρετανία στις 30 Νοεμβρίου, στην τρίτη κατά σειρά «εθνική μέρα δράσης» εναντίον του τριπλασιασμού των διδάκτρων και την περικοπή μέχρι και 80% της κρατικής επιχορήγησης στα πανεπιστήμια.
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν, εκτός από το Λονδίνο, στο Μπράιτον, στο Μπρίστολ, στο Μάντσεστερ, στο Νιουκάστλ, στο Εδιμβούργο, στο Κέμπριτζ και στην Οξφόρδη.
Συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας έγιναν στο Λονδίνο όταν η αστυνομία επιχείρησε να απωθήσει βίαια του διαδηλωτές γύρω από την πλατεία Τράφαλγκαρ, κατά τη διάρκεια των οποίων έσπασαν τζάμια και εκτοξεύτηκαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας, που επιτέθηκε με κλομπς στους διαδηλωτές.
Νωρίτερα, προκλήθηκε χάος στο κέντρο του Λονδίνου, όταν χιλιάδες διαδηλωτές που κατευθύνονταν προς το κοινοβούλιο για να ξεφύγουν από την προσπάθεια της αστυνομίας να τους περικυκλώσει και να τους ακινητοποιήσει για ώρες, όπως έκανε την προηγούμενη φορά, διαλύθηκαν σε πολλές χωριστές διαδηλώσεις στους γύρω δρόμους αναγκάζοντας την αστυνομία να τρέχει πίσω τους.
Παράλληλα, σε μερικές πόλεις έγιναν καθιστικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις (Λονδίνο, Μπίρμινχαμ), μεγάλες ομάδες φοιτητών εισέβαλαν σε δημοτικά κτίρια για να διαμαρτυρηθούν ή να διακόψουν συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων που συζητούσαν την περικοπή δαπανών.
Η έκταση και η διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων έχει προκαλέσει ανησυχία στις αρχές, που φοβούνται ότι η αναταραχή στα πανεπιστήμια μπορεί να εξαπλωθεί, καθώς οι περισσότερες διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν οργανωθεί από φοιτητές που έχουν καταλάβει 32 πανεπιστήμια σ’ όλη τη Βρετανία, ανεξάρτητα από την Εθνική Ενωση Φοιτητών (NUS), η οποία, αφού καταδίκασε την κατάληψη των κεντρικών γραφείων του κυβερνώντος κόμματος κατά την πρώτη μεγάλη φοιτητική διαδήλωση στο Λονδίνο και κάθε μορφή βίας από τη μεριά των φοιτητών, κράτησε θέση παρατηρητή των εξελίξεων. Οπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Guardian” (28/11/10), o πρόεδρος της NUS Ααρον Πόρτερ, μιλώντας στους φοιτητές που έχουν καταλάβει το University College of London (UCL), οι οποίοι απειλούσαν ότι θα καταθέσουν πρόταση άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την «επιφυλακτικότητα που έδειξε η NUS απέναντι στο φοιτητικό ακτιβισμό» και δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής:
♦ Η NUS υποστηρίζει τη λίστα των αιτημάτων της κατάληψης του UCL
♦ H ΝUS θα υποστηρίζει δημόσια όλες τις φοιτητικές καταλήψεις στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας της και σε όλα τα διαθέσιμα μέσα.
♦ Η NUS θα καλέσει για νέο κύμα καταλήψεων ως νόμιμη μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων και τις περικοπές.
♦ Η NUS θα οργανώσει την νομική και οικονομική βοήθεια για όλες τις σημερινές και μελλοντικές καταλήψεις.
♦ Θα καλέσει σε νέα «εθνική μέρα δράσης» όταν ψηφιστεί από τη βουλή το νομοσχέδιο για τα δίδακτρα και τις περικοπές.
Είναι φανερό ότι η ηγεσία της NUS, κάτω από την πίεση του φοιτητικού ριζοσπαστισμού, αναγκάζεται να συρθεί πίσω από τις φοιτητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις, με στόχο να τις θέσει υπό έλεγχο και να τις ευνουχίσει. Μυρίστηκε μπαρούτι και σπεύδει πριν πάρει φωτιά.
Στους δρόμους κατέβηκαν επίσης χιλιάδες φοιτητές στην Ιταλία ακόμη μια φορά στις 30 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές δαπανών στα πανεπιστήμια που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Στη Ρώμη, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία που επεχείρησε να σταματήσει την πορεία τους προς το ιστορικό κέντρο κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κλείνοντας τους δρόμους με αστυνομικά κλειστά φορτηγά.