Δεν έχει προηγούμενο ο σάλος που έχει ξεσπάσει από τη διαρροή των 251.287 τηλεγραφημάτων που ξεκίνησαν να δημοσιεύονται από την ιστοσελίδα του Wikileaks (https://cablegate.wikileaks.org/index.html) την περασμένη Κυριακή 28 Νοέμβρη και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στους ερχόμενους μήνες. Τα τηλεγραφήματα μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και 274 πρεσβειών των ΗΠΑ ανά τον κόσμο χρονολογούνται από το 1966 μέχρι το Φλεβάρη αυτού του χρόνου, ενώ 15.662 από αυτά έχουν χαρακτηριστεί απόρρητα. Οπως φαίνεται διέρρευσαν μέσω του συστήματος Secret Internet Protocol Router Network (SIPRNet) που είναι το παγκόσμιο δίκτυο του αμερικάνικου στρατού στο Ιντερνετ, που διατηρείται χωριστά από το υπόλοιπο δίκτυο και διοικείται από το υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ.
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, οι πληροφορίες άρχισαν να εξαπλώνονται μέσω Ιντερνετ προκειμένου να διευκολυνθούν οι αμερικάνικες υπηρεσίες στο εξωτερικό και τις διάφορες πρεσβείες (το 2002 μόλις 125 πρεσβείες ήταν διαδικτυωμένες στο SIPRNet, το 2005 ο αριθμός αυξήθηκε στις 180 και σήμερα σχεδόν όλες οι πρεσβείες έχουν διαδικτυωθεί). Το δίκτυο όμως τέθηκε τώρα εκτός λειτουργίας, για να «διορθωθούν κάποιες αδυναμίες», αφού η διαρροή τόσων πολλών εγγράφων έπληξε την διεθνή εικόνα των ΗΠΑ.
Η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε τη διαρροή «επίθεση στη διεθνή κοινότητα», η Wall Street Journal αποκάλεσε τον ιδρυτή της ιστοσελίδας Τζούλιαν Ασάνζ «εχθρό των ΗΠΑ», αναφέροντας ότι αν ζούσε ο Λίνκολν θα τον χαρακτήριζε «μαχητή του εχθρού» (!), ενώ ο σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης και του ίδιου του καναδού πρωθυπουργού Τομ Φλάναγκαν δήλωσε ζωντανά, σε δελτίο ειδήσεων καναδικού τηλεοπτικού καναλιού, ότι ο Ασάνζ θα έπρεπε να δολοφονηθεί! Μόνο οι New York Times έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για επιβεβαίωση της πολιτικής Ομπάμα έναντι του προκατόχου του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Ιράν που ο Ομπάμα δεν ενέδωσε στις «πιέσεις» της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ να εξαπολύσει πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά προτίμησε τις κυρώσεις, καταλήγοντας ότι τα διαβαθμισμένα έγγραφα που αποκαλύφτηκαν δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ και χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις δηλώσεις της Κλίντον.
Ο Ασάνζ, που είναι αυστραλός υπήκοος, απείλησε με νέες αποκαλύψεις για τη διαφθορά των στελεχών μεγάλης αμερικάνικης τράπεζας, προκαλώντας κατρακύλα στις μετοχές της Bank of America. Η «διεθνής κοινότητα» αντέδρασε αστραπιαία. Η Ιντερπόλ τον έχει κατατάξει στους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους, μετά το ένταλμα σύλληψης σουηδικού δικαστηρίου στα μέσα Νοέμβρη με την κατηγορία του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ η αστυνομία της Αυστραλίας ψάχνει τους νόμους για να δει αν μπορεί και αυτή να τον κυνηγήσει βάσει του νόμου της χώρας! Φυσικά, ο Ασάνζ είναι άφαντος και κανείς δεν ξέρει ποιος κρύβεται από πίσω του (κάποιος ανταγωνιστής των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα, γιατί όχι η Ρωσία ή η Κίνα;).
Το σίγουρο είναι ότι τα έγγραφα που αποκαλύφτηκαν αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την ιμπεριαλιστική υποκρισία των ΗΠΑ που «μάχονται για τη δημοκρατία», αλλά την ίδια στιγμή ενίσχυσαν στρατιωτικά πραξικοπήματα, όπως στην Ονδούρα που το έπαιζαν «ανήξερες», ενώ αποκαλύπτεται ότι γνώριζαν τι ακριβώς έγινε από την αρχή, έκαναν μυστικά παζάρια για να εξαπολύσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε «τρομοκράτες» με το κάλυμμα ότι αυτές γίνονται από το ντόπιο στρατό στην Υεμένη, γνώριζαν για την επικείμενη επίθεση των Σιωνιστών στη Λωρίδα της Γάζας δύο χρόνια πριν, ρωτώντας την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή αν ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Γάζα αν το Ισραήλ νικούσε τη Χαμάς, και φτάνοντας στο σημείο να μην διστάσουν να φακελώσουν ακόμα και αξιωματούχους του ΟΗΕ για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων στη διεθνή σκακιέρα.
Τα τηλεγραφήματα που έχουν βγει στη δημοσιότητα δεν δείχνουν κάτι το συνταρακτικό. Αλλωστε, η αμερικάνικη «δημοκρατία» έχει αποκαλυφθεί στα μάτια της ανθρωπότητας από τη βαναυσότητά της στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Απλά, με τα έγγραφα αυτά ξεγυμνώνεται ακόμα περισσότερο η αμερικάνικη πολιτική στα μάτια των πολλών, αφού οι Αμερικάνοι φαίνονται να συμπεριφέρονται σαν διεθνείς νταβατζήδες.
ΥΓ: Εκτός από τις ΗΠΑ, ξεσκεπάστηκε και η Βραζιλία του Λούλα, αφού από τα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν φαίνεται ότι υπήρξε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε «αντιτρομοκρατικά» θέματα, παρά το γεγονός ότι η βραζιλιάνικη κυβέρνηση δεν το αποδεχόταν ανοιχτά. Απλά φυλάκιζε ύποπτους για «τρομοκρατία», φορτώνοντάς τους κατηγορίες για «ναρκωτικά», προκειμένου να μη φανεί αυτή η συνεργασία!