Το να περιορίσουμε το Ασφαλιστικό στην απασχόληση ανασφάλιστων αλλοδαπών εργατών από τον Β. Μαγγίνα είναι βέβαια ηλίθιο. Εκ των πραγμάτων, όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από τους ανασφάλιστους Ινδούς στο κτήμα του Μαγγίνα, έτσι όπως γίνεται από τα ΜΜΕ, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Από τη στιγμή, όμως, που το θέμα άνοιξε, δε μπορούμε να το αφήσουμε έτσι, δίνοντας την ευκαιρία στον υπουργό Εργασίας να ξεφύγει και να σώσει το πολιτικό του σαρκίο.
Τι έκανε ο Μαγγίνας; Το ίδιο που κάνουν όλοι οι ευυπόληπτοι μπουρζουάδες που έχουν εξοχικές βίλες σπαρμένες σε διάφορα σημεία της χώρας. Βρήκε μια οικογένεια αλλοδαπών εργατών, τους «τσεκάρισε» (κάθε μπουρζουάς -πόσο μάλλον ένας μπουρζουάς πολιτικός- έχει τους «σέμπρους» του στην επαρχία που διατηρεί τη βίλα, για να του δίνουν ραπόρτο για πρόσωπα και πράγματα) και τους εγκατέστησε σ’ ένα λυόμενο μέσα στο κτήμα. Οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται ως φύλακες, ως συντηρητές και ως υπηρετικό προσωπικό, όταν τ’ αφεντικά επισκέπτονται τη βίλα. Για να μην τους πληρώνουν κι από πάνω (όπως επιβάλλεται) τους βρίσκουν και καμιά δουλειά στην περιοχή. Επειδή γενικά οι μπουρζουάδες είναι γενναιόδωροι άνθρωποι απέναντι στο υπηρετικό προσωπικό, όταν μένουν ευχαριστημένοι τους πετάνε και κανένα μπουρμπουάρ ή τους επιτρέπουν να ψωνίζουν τα της διαβίωσής τους από το σούπερ-μάρκετ στο οποίο έχουν ανοιχτό λογαριασμό. Ετσι, κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά. Η βίλα φυλάσσεται, είναι συντηρημένη, καθαρή κι όταν θέλουν να την επισκεφτούν κάνουν ένα τηλεφώνημα και η οικογένεια των αλλοδαπών τους τα έχει όλα έτοιμα. Τους πάει μέχρι και τον καφέ στο κρεβάτι.
Αυτό ακριβώς κατέγραψε το ρεπορτάζ του «Θέματος» την προηγούμενη Κυριακή. Κάποιος από τους κατοίκους της περιοχής το σφύριξε στην εφημερίδα (στα μικρά μέρη όλες οι λεπτομέρειες αυτού του τύπου είναι γνωστές και υπάρχουν πολλοί –ακόμα και Νεοδημοκράτες- που τα ΄χουν πάρει στο κρανίο με την ασφαλιστική πολιτική) και τα υπόλοιπα ήταν πανεύκολα, ακόμα και για πρωτάρηδες του ρεπορτάζ. Μέσα στην ταραχή του ο Μαγγίνας δεν κατάλαβε πως ουσιαστικά επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ. Γράφει στη γραπτή δήλωση που διένειμε με καθυστέρηση σχεδόν 48 ωρών: «Θέλω να σημειώσω ότι η δημοσιογραφική αυτή “αποκάλυψη” δεν προέκυψε από καμία καταγγελία, αλλά από ρεπορτάζ το οποίο διεξήχθη με την παραβίαση του οικιακού μου ασύλου, με μεθόδους παραπλάνησης και τεχνασμάτων».
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Εγινε παραβίαση του οικογενειακού του ασύλου, λέει ο Μαγγίνας. Τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής; Μπήκαν κρυφά στη βίλα, πήδησαν τα κάγκελα, πώς ακριβώς έγινε η παραβίαση; Γιατί εμείς είδαμε τον Ινδό επιστάτη να ποζάρει στο φωτογραφικό φακό της εφημερίδας. Αν οι άλλοι είχαν μπει με τσαμπουκά, θα είχε τηλεφωνήσει στους μπάτσους, που θα κατέφθαναν σε λίγα λεπτά στο κτήμα του υπουργού. Αν πάντως είναι παραβίαση, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, γιατί δεν τους τραβάει μια ξεγυρισμένη μήνυση και μια αγωγή στο καπάκι, να μάθουν να μη μπαίνουν σε ξένα σπίτια; Από την άλλη, όμως, παραδέχεται ότι έγινε ρεπορτάζ. Ξέρει πολύ καλά ότι οι άνθρωποι του Ζούγκλα δεν πάνε πουθενά χωρίς να είναι «καλωδιωμένοι». Κάμερα-στυλό στο πέτο, μικρόφωνο-ψείρα στο άλλο πέτο, ό,τι συζήτησαν με τους Ινδούς είναι καταγεγραμμένο και ο Μαγγίνας το ξέρει καλά. Γι’ αυτό και μιλά για «μεθόδους παραπλάνησης και τεχνασμάτων». Δεν θα ‘πρεπε, όμως, να είναι λίγο συγκεκριμένος; Πώς ακριβώς τους παραπλάνησαν τους Ινδούς; Τι τους είπαν και προπαντός τι απάντησαν οι Ινδοί;
Στην εφημερίδα, πάντως, ο Κουμάρ Σόνο δηλώνει ευθέως ότι είναι εργάτης του Μαγγίνα και φωτογραφίζεται μάλιστα μέσα στο κτήμα. Λέει: «Εγώ είμαι ασφαλισμένος μόνο στον επιπλοποιό που δουλεύω. Αλλη επιπλέον ασφάλιση δεν ξέρω να έχω. Πάντως, έχω χαρτιά και είμαι ευχαριστημένος που δουλεύω στον κ. υπουργό. Δεκατρία χρόνια είμαι εδώ στην Ελλάδα και δουλεύω σκληρά για να ζήσουμε εγώ και η οικογένειά μου. Από τον κ. υπουργό δεν έχω κανένα παράπονο. Μας φέρεται πολύ καλά. Τώρα για ένσημα και τέτοια παίρνω από τον επιπλοποιό, ο υπουργός μού έχει πει ότι δεν χρειάζεται να μου βάζει κι εκείνος. Η γυναίκα μου δεν έχει ένσημα, αλλά πάει στους γιατρούς με το δικό μου βιβλιάριο».
Ολα αυτά (και πολλά ακόμη, που σίγουρα θα τ’ ακούσουμε «λάιβ» από κάποια εκπομπή του Ζούγκλα) υποδηλώνουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με ό,τι αυτή σημαίνει:μισθοδοσία, ασφάλιση, αναφορά στη φορολογική δήλωση. Γι’ αυτό και ο Μαγγίνας μιλά για «παραπλάνηση και τεχνάσματα» και κατέφυγε στη γελοία δικαιολογία της «φιλοξενίας», δικαιολογία που επικαλούνται όσοι συλλαμβάνονται να απασχολούν ανασφάλιστους αλλοδαπούς. Είναι σίγουρο, ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι έχουν ήδη δασκαλευτεί καταλλήλως, για να πουν ότι δεν εργάζονται για τον υπουργό, αλλά πως αυτός ο τόσο πονόψυχος άνθρωπος τους μάζεψε από το δρόμο (δε ντράπηκε ο γελοίος να μιλήσει ακόμα και για «διάφορα προβλήματα σχετικά με την ενοικίαση κατοικίας», που δήθεν αντιμετώπιζε η οικογένεια των αλλοδαπών) και τους έδωσε σπίτι να μείνουν. Γνωστά κόλπα είν’ αυτά και δε θα πρωτοτυπήσει καθόλου ο υπουργός.
Αν είχε φιλότιμο, ο Β. Μαγγίνας θα είχε παραιτηθεί αμέσως. Δεν χρειάζεται να πούμε γιατί. Δεν είναι ο μόνος που το κάνει αυτό, όμως είναι υπουργός και μάλιστα ο υπουργός που έχει το θράσος να μιλά για ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία και να προαναγγέλλει ανατροπές σε βάρος των εργαζόμενων. Ποιος; Ενας άνθρωπος που παρά τα λεφτά που κονομάει φέρεται με τόσο φτηνιάρικο τρόπο απέναντι στο υπηρετικό του προσωπικό, σκεφτείτε πώς θα φερθεί απέναντι στους εργαζόμενους όλης της χώρας. Μολονότι ο Μαγγίνας δέχτηκε πυρά (ανοιχτά ή καλυμμένα) και από το χώρο της ΝΔ, το μέγαρο Μαξίμου τον κάλυψε πλήρως. Μάλιστα, επειδή τη Δευτέρα ο Ρουσόπουλος είχε πει ότι δεν υπήρξε επικοινωνία Καραμανλή-Μαγγίνα και αυτό ερμηνεύτηκε από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο ως αποστασιοποίηση του μεγάρου Μαξίμου από τον υπουργό, επανήλθε την Τρίτη για να πει ότι το πρωί της ίδιας μέρας υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον υπουργό του (κοίτα, ρε παιδί μου, κάτι συμπτώσεις!). Στάση λογική και αναμενόμενη από πλευράς Καραμανλή. Δυο μέρες πριν την πρώτη γενική απεργία για το Ασφαλιστικό δεν είναι φρόνιμο να ξεφορτώνεσαι τον αρμόδιο υπουργό. Το ζήτημα, όμως, παραμένει ανοιχτό και η τύχη του Μαγγίνα εξαρτάται από τις τελικές αποφάσεις που θα παρθούν για το Ασφαλιστικό.
Εκείνο που έχει σημασία για τους εργαζόμενους είναι να απεμπλακούν από τη φιλολογία περί το πρόσωπο του Μαγγίνα και να εστιάσουν την προσοχή τους στο Ασφαλιστικό. Οχι μόνο στην άμυνα απέναντι στην κυβερνητική επίθεση, αλλά κυρίως στην επίθεση, στην προβολή και τη διεκδίκηση ταξικών ασφαλιστικών αιτημάτων.
ΥΓ: Στη δήλωσή του ο Β. Μαγγίνας αναφέρεται μόνο στο ζευγάρι των Ινδών που μένουν μέσα στο κτήμα του. Ομως, το ρεπορτάζ μιλούσε και για τρίτο άτομο, το οποίο πηγαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κουρεύει το γκαζόν, χρησιμοποιώντας μηχάνημα του κτήματος. Ο εργάτης αυτός δήλωσε στην εφημερίδα, οι άνθρωποι της οποίας τον πέτυχαν την ώρα της δουλειάς: «Φροντίζω τον κήπο και ο κ. Μαγγίνας με πληρώνει μετρητά. Αυτά τα βιβλιάρια και τα δελτία που μου λέτε δεν ξέρω τι είναι». Ξέχασε, άραγε, ο υπουργός ν’ αναφερθεί και σ’ αυτόν τον εργάτη, που δε μπορεί να τον εμφανίσει ως «φιλοξενούμενο»;