Για δεύτερη φορά ο Κ. Κιλτίδης, ως αρμόδιος για τη δασική πολιτική υφυπουργός, επανέλαβε την ιδέα της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Γεωργίας, ότι μπορεί ν’ αρχίσει η σύνταξη των δασικών χαρτών από τους νομούς Αττικής και Χαλκιδικής, με χρηματοδότηση από τον «Ειδικό Φορέα Δασών» του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών (ΚΤΓΚΔ). Τη δεύτερη φορά, μιλώντας στην ημερίδα που οργάνωσε ο Φορέας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, έθεσε ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών στην Αττική και τη Χαλκιδική, την οριστικοποίηση της εκδίκασης στο ΣτΕ των δύο προσφυγών κατά των δασοκτόνων εγκυκλίων του Ε. Μπασιάκου και του Φ. Χατζημιχάλη, που ήταν ο αρμόδιος για τη δασική πολιτική υφυπουργός της κυβέρνησης Σημίτη.
Αυτό, όμως, είναι άδηλο, αφού μέχρι τώρα η εκδίκαση της προσφυγής έχει αναβληθεί οκτώ φορές! Η τελευταία αναβολή ήταν τον περασμένο Οκτώβρη, γιατί ορίστηκε νέα εισηγήτρια μετά την προαγωγή σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ του προηγούμενου εισηγητή Π. Πικραμένου, που είχε εισηγηθεί ότι το άρθρο 1 του δασοκτόνου νόμου 32078/2003 είναι συνταγματικό. Ως ημέρα εκδίκασης των δύο προσφυγών έχει οριστεί η 1η Φλεβάρη του 2008. Δεν είναι, όμως, σίγουρο ότι αυτές θα εκδικαστούν το Φλεβάρη του 2008 και δεν θα έχουμε κι άλλες αναβολές, είτε γιατί η εισηγήτρια θα είναι ασθενής είτε γιατί δεν πρόλαβε να ετοιμάσει την εισήγησή της είτε για άλλο λόγο.
Η προϋπόθεση αυτή, λοιπόν, του Κ. Κιλτίδη για τη σύνταξη των δασικών χαρτών είναι εκ των πραγμάτων ανασφαλής, παραπέμπει στο απώτερο μέλλον και ανοίγει το δρόμο στη νομιμοποίηση της οριοθέτησης των δασών και δασικών εκτάσεων και στην αποδοχή του προϊόντος αυτής της κάλπικης, αντιεπιστημονικής διαδικασίας ως δασικών χαρτών, αφού το 2009 δεν θα υπάρχει τίποτ’ άλλο πέραν αυτής.
Η συσχέτιση ακόμη της σύνταξης των δασικών χαρτών με τη χρηματοδότηση του «Ειδικού Φορέα Δασών» παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες, γιατί είναι περιορισμένη η χρηματοδότηση αυτού του Φορέα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ απ’ αυτόν πρέπει να χρηματοδοτηθούν και άλλες εργασίες για την προστασία και ανάπτυξη των δασών, εξίσου σημαντικές με τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Από την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες θα ευνοηθεί η εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ, που θα επιβάλει την οριοθέτηση ως δασικούς χάρτες και θα καλέσει τη Διεύθυνση Δασών να την επικυρώσει.
Εάν πραγματικά ο Κ. Κιλτίδης και όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας είχαν την πολιτική βούληση να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες, θα αποφάσιζε να χρηματοδοτήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό το έργο. Το αναγκαίο ποσό των 160 εκατ. ευρώ είναι ελάχιστο μπροστά στα ποσά που δίνονται ως κρατική χρηματοδότηση στο κεφάλαιο για επενδύσεις, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό δε θα δαπανηθεί σ’ ένα χρόνο αλλά θα μοιραστεί σε αρκετά χρόνια.
Ο Κ. Κιλτίδης οφείλει, εδώ και τώρα, να ανακαλέσει την επαίσχυντη τοποθέτησή του (την έκανε στη Βουλή στις 22 Νοέμβρη, κατά την πρωτομιλία του στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Σ. Χαλβατζή), ότι η οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων είναι επιστημονική, συστηματική και αντικειμενική. Ζητήσαμε εδώ και πολλές μέρες συνάντηση μαζί του, για να μας επιχειρηματολογήσει γι’ αυτή την τόσο επικίνδυνη θέση του. Επειδή του είναι δύσκολο, εάν όχι αδύνατο να επιχειρηματολογήσει για μια θέση που του επιβλήθηκε από τον Γ. Σουφλιά, γι’ αυτό τρενάρει τη συνάντηση. Εμείς θα επιμένουμε στο αίτημά μας, γιατί τόσο ο Κ. Κιλτίδης, όσο και ο Α. Κοντός αποφεύγουν τις άτυπες συνεντεύξεις Τύπου, για να μη μπαίνουν στη δοκιμασία των βασανιστικών και τεκμηριωμένων ερωτήσεων και τοποθετήσεων.