Ο Α. Κοντός από την εποχή που ήταν υφυπουργός είχε δημιουργήσει ένα ειδικό γραφείο ελέγχων (ένα ακόμη ελεγκτικό όργανο πλάι στα τόσα άλλα, με πενιχρότατο ελεγκτικό έργο) με στόχο τη δημιουργία της εντύπωσης, ότι δήθεν η νεοδημοκρατική πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σε αντίθεση με τις πασοκικές, κάνει ουσιαστικούς ελέγχους.
Στα πλαίσια αυτής της τακτικής, το γραφείο αυτό ανακοινώνει, ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα, τους ελέγχους που έγιναν και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.
Στις 10 Δεκέμβρη με προσωπική ανακοίνωσή του ο υπουργός γνωστοποίησε ότι ύστερα από ελέγχους που έκανε η Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής σε πέντε επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών βρήκε ότι δύο απ΄αυτές είχαν στις αποθήκες τους σύνθετες ζωοτροφές, με κρεατάλευρα, για μηρυκαστικά και κοτόπουλα, ενώ δύο άλλες είχαν στις αποθήκες τους σύνθετες ζωοτροφές αναμιγμένες με Γενετικά Τροποιημένους Οργανισμούς (μεταλλαγμένα). Η Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής κάνει ελάχιστους ελέγχους στις ζωοτροφές και το πιθανότερο είναι να έπεσε καμιά καταγγελία ή να τα βρήκαν στα πλαίσια των ευκαιριακών και μεμονωμένων ελέγχων-γιουρουσιών που κάνουν. Θυμίζουμε ότι η Διεύθυνση αυτή είχε κατηγορηθεί από το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της ΕΕ, ότι δεν κάνει ελέγχους στις ζωοτροφές για την ύπαρξη διοξινών, ενώ ο προϊστάμενός της είχε παραδεχτεί ότι δεν έγιναν πράγματι έλεγχοι εκείνη την περίοδο και προσπάθησε να δικαιολογηθεί με την έλλειψη προσωπικού. Τα αναφέραμε όλ’ αυτά για να πούμε ότι οι δύο συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν είναι οι μοναδικές που βάζουν κρεατάλευρα στις σύνθετες ζωοτροφές. Από τη στιγμή που οι έλεγχοι είναι από ανύπαρκτοι έως ελάχιστοι είναι επόμενο να βρεθούν μόνο δύο επιχειρήσεις.
Το Σεπτέμβρη του 2005 είχε επισκεφτεί την Ελλάδα κλιμάκιο του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων για να δει τι γίνεται με τα υποπροϊόντα των σφαγείων και ιδιαίτερα μ’ αυτά που απαγορεύεται να πηγαίνουν στη ζωοτροφική αλυσίδα. Διαβάζοντας την τελική έκθεση που συνέταξε μαθαίνουμε ότι στην Ελλάδα παράγονται τουλάχιστον 260.000 τόνοι ζωικών υποπροϊόντων εκ των οποίων οι 130.000 τόνοι είναι υλικά που απαγορεύεται η επεξεργασία τους και η είσοδός τους στην ζωοτροφική αλυσίδα. Αυτά πρέπει να καίγονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μετά να θάβονται σε οργανωμένες και καλά κατασκευασμένες χωματερές, για να μη μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Ομως, μόνο οι 68.000 τόνοι ζωικών υποπροϊόντων υπέστησαν επεξεργασία, ενώ οι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν, ότι οι απομένοντες 200.000 τόνοι υπέστησαν επεξεργασία και θάφτηκαν σε αδέσποτες και άλλες χωματερές και δεν πήγαν όλοι ή ένα μέρος τους στη ζωοτροφική αλυσίδα, μετά από επεξεργασία. Ακόμη, οι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι όλοι αυτοί οι τόνοι που υπέστησαν επεξεργασία ήταν υλικά κατηγορίας 3 και ότι μπορούν τα κρεατάλευρα αυτά να πάνε νόμιμα σε συγκεκριμένες χρήσει.
Αν λοιπόν ο Α. Κοντός γνώριζε όλη αυτή την κατάσταση με τα ζωικά υποπροϊόντα θα έκανε το παπί και δε θα δημοσιοποιούσε την απόφαση για τις τέσσερις επιχειρήσεις, γιατί θα του επέστρεφε σαν μπούμερανγκ. Αλλωστε, είναι συνηθισμένη πρακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας να κουκουλώνει διάφορες παρανομίες δικές της και τρίτων. Ο Α. Κοντός έκανε μεγάλη γκάφα με τη δημοσιοποίηση αυτών των αποφάσεων. Ομολογεί, έστω μέσα στην ασχετοσύνη του και στην προσπάθειά του να παρουσιάσει ελεγκτικό έργο, ότι στη ζωοτροφική αλυσίδα μπήκαν μαζικά τα κρεατάλευρα. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έμαθαν από εμάς την ανακοίνωση αυτή του Α. Κοντού τραβούσαν τα μαλλιά τους. Τη χαρακτήρισαν μεγάλη γκάφα, που μπορεί να κοστίσει στην Ελλάδα εάν την πληροφορηθούν οι Κομισάριοι.