Σημαντικότατη κάμψη του ρυθμού αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής καταγράφεται από την ΕΣΥΕ το Γενάρη του 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (Ορυχεία-Λατομεία, Μεταποίηση, Ηλεκτρισμός-Φυσικό Αέριο-Νερό) σημείωσε άνοδο 1,5%, ενώ το Γενάρη του 2007 είχε σημειώσει άνοδο 5,3%. Αναλυτικότερα, η παραγωγή στα Ορυχεία-Λατομεία σημείωσε πτώση 3,6% (έναντι αύξησης 11,4% το 2007), στη Μεταποίηση σημείωσε αύξηση 1,2% (έναντι 6,4% το 2007) και στον Ηλεκτρισμό-Φυσικό Αέριο-Νερό σημείωσε αύξηση 4,1% (έναντι αύξησης 0,1% το 2007).
Ο ελληνικός καπιταλισμός, που την τελευταία δεκαετία είχε σημειώσει μια αναζωογόνηση, έχει πλέον «λαχανιάσει» και σιγά-σιγά μπαίνει στη φάση της ύφεσης. Γιατί πέρα από το «φρενάρισμα» της βιομηχανικής παραγωγής πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη σημαντική κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και τη σημαντική πτώση του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης.
Ακόμα και οι πρωτοετείς των Οικονομικών Σχολών γνωρίζουν ότι αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση πάνω στην εργατική τάξη, ώστε να αποδεχτεί τις λεγόμενες ελαστικές μορφές απασχόλησης. Παρά ταύτα, ο μεν Αλογοσκού-φης εξακολουθεί τις καθησυχαστικές δηλώσεις, οι δε μηχανισμοί της κυβέρνησης (ΕΣΥΕ και ΟΑΕΔ) εξακολουθούν να «μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για την ανεργία.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των καπιταλιστών δε διστάζουν να πουν τα πράγματα με τ’ όνομά τους: «Παραγνωρίζεται το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια διεθνώς κρίσιμη συγκυρία. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση επιβραδύνει την ανάπτυξη και ενισχύει τον πληθωρισμό και την ανεργία. Η αλματώδης άνοδος των τιμών στους τομείς της ενέργειας και όλων των πρώτων υλών, έχει προσλάβει τη μορφή ενός καταιγισμού αυξήσεων που ακουμπούν εμάς, όπως και τους πολίτες όλου του κόσμου, ολοένα και περισσότερο, ολοένα και πιο πιεστικά. Ο αρχικός εφησυχασμός και οι καθησυχαστικές δηλώσεις αποδεικνύονται μέρα με τη μέρα εκτός τόπου και χρόνου. Οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική ύφεση θα αυξάνονται και αποτελεί στρουθοκαμηλισμό να ελπίζει κανείς ότι θα περάσουν δίπλα μας, εφόσον ζούμε με το καθεστώς του ευρώ, στην ενιαία Ευρώπη του παγκόσμιου ανταγωνισμού» (δηλώσεις προέδρου ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, 5.3.08).