Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 2 Ιούνη
  • Τους σάρωσαν τα αντιστασιακά Μποφόρ(ια)
  • Το Ιράν σταματάει κάθε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, μέχρι να «συμμαζέψουν» το Ισραήλ
  • Η κατασκευασμένη πραγματικότητα του Νετανιάχου δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική κατάσταση
  • Ο Μπεν Γκβιρ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
  • Σαν σήμερα 1 Ιούνη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «Καταργούν» το άρθρο 16 χωρίς να το αναθεωρήσουν
Παιδεία

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «Καταργούν» το άρθρο 16 χωρίς να το αναθεωρήσουν

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Μάι 2008, 00:00
Βαρύ πλήγμα υπέστη το προφίλ του «μεταρρυθμιστή» Καραμανλή, από την αποτυχία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Τούτο δεν μπορεί να το καταπιεί με τίποτε. Ειδικά, που τη μαχαιριά τού την έδωσε το φοιτητικό κίνημα. Πέρασε τον ασφαληστρικό νόμο, ξεπούλησε τον ΟΤΕ, έθαψε μια σειρά από σκάνδαλα, χωρίς ν’ ανοίξει στην ουσία ρουθούνι κι ενώ είναι πάνω στ’ άλογο, του στραπατσάραν το προφίλ κάτι παλιόπαιδα, που ξεχύθηκαν στους δρόμους και κατέλαβαν τα πανεπιστήμια, για να προασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να μην επιτρέψουν την έφοδο των επιχειρήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, με την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Αυτά τα «παλιόπαιδα», τα «ακραία μικροσύνολα», όπως τα αποκαλεί, γεμάτος χολή, ο υπουργός Παιδείας, είναι που υποχρέωσαν το ΠΑΣΟΚ σε άτακτη υποχώρηση, σε αποχώρηση από την αναθεωρητική διαδικασία (ως κόμμα εξουσίας το ΠΑΣΟΚ, δε θέλησε να λουστεί το ξεφτιλίκι που θα το πλήρωνε εκλογικά αργότερα), με συνέπεια να μη συγκεντρώνονται οι απαραίτητοι ψήφοι για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
 

Μόνοι σύμμαχοι της «επάρατης δεξιάς», ΚΚΕ και ΣΥΝ, μαζί με το φασιστικό ΛΑΟΣ, κανονικοί θεσμολάγνοι και στυλοβάτες του συστήματος, ξεπληρώνοντας γραμμάτια νομιμοφροσύνης. Η ξεφτίλα τους μέγιστη, αν σκεφτεί κανείς ότι η συνταγματική αναθεώρηση έμεινε κενό γράμμα κάτω από τα χτυπήματα του κινήματος. Η κυβέρνηση τους το αναγνώρισε αυτό, γι’ αυτό και τους απηύθυνε δημόσιο έπαινο μέσα στη βουλή.
 
 Ειδικά, όσον αφορά στο άρθρο 16, όμως, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως Λερναία Υδρα. Ενα κεφάλι της έκοψαν, άλλα φυτρώνουν στη θέση του. Αγωνίζεται να ικανοποιήσει τα αφεντικά της σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ενδοχώρα, γι’ αυτό και μέσα από πλάγιους δρόμους προσπαθεί να παρακάμψει το άρθρο 16 και να επιτρέψει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στην ουσία, αγωνίζεται να προσδώσει πανεπιστημιακό κύρος σε όλες τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, τις επονομαζόμενες και «κολέγια», που έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης με «πανεπιστήμια» του εξωτερικού, ικανοποιώντας την απαίτηση των ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ (κυρίως της Βρετανίας και της Γαλλίας), των οποίων τα «πανεπιστήμια» έχουν στην Ελλάδα μεγάλα συμφέροντα και κοντά στο βασιλικό να ποτίσει και τη γλάστρα των αμερικανικών κολεγίων, που δεν επιθυμούν να μείνουν έξω απ’ το χορό (εξ ου και οι συχνές επισκέψεις στο Στυλιανίδη μελών του αμερικανικού κογκρέσου και του αμερικανού πρέσβη). Αγωνίζεται να ανοίξει το δρόμο στα ξένα πανεπιστήμια να κάνουν «αρπαχτές» στην ελληνική αγορά (φυσικά δεν πρόκειται για πανεπιστήμια με τη σημασία που έχουμε συνηθίσει να αποδίδουμε στον όρο, αλλά για μεμονωμένες σχολές, που δεν απαιτούν ιδιαίτερη υποδομή και έξοδα λειτουργίας, σε ειδικότητες προσφιλείς για την αγορά, που έχουν πιθανότητες να αποφέρουν τεράστια κέρδη στα μητρικά ιδρύματα), μιας και η ζήτηση στη χώρα μας είναι αυξημένη, λόγω και της καρμανιόλας των πανελληνίων εξετάσεων. Η κυβέρνηση πασχίζει να ικανοποιήσει και ντόπια κεφάλαια να αποκτήσουν κέρδη και από εκπαιδευτικές μπίζνες. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρεται αναφανδόν στο «επιχειρηματικό ενδιαφέρον» «σοβαρών ελλήνων χορηγών, μεγάλων ιδρυμάτων, επιχειρηματιών και επιχειρήσεων», που με το σημερινό καθεστώς της συνταγματικής απαγόρευσης του άρθρου 16, υποχρεώνονται οι κακομοίρηδες να γίνονται «υπεργολάβοι ή και υπάλληλοι ξένων ιδρυμάτων», χωρίς να τσεπώνουν όλο το χοντρό παραδάκι οι ίδιοι. Βεβαίως μιλάμε για «πανεπιστήμια» του τύπου που περιγράψαμε παραπάνω. Από την πίτα θέλουν να φάνε και άλλοι «θεσμοί», όπως το παπαδαριό και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Είναι γνωστές οι επαφές του μακαριστού με το υπουργείο Παιδείας, συνάντηση όμως 2 ωρών είχε πρόσφατα και ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος με το Στυλιανίδη, χωρίς να αποκαλύψει το ακριβές περιεχόμενό της. Τις δε προθέσεις της ΓΣΕΕ να μετεξελίξει το «μαγαζί» της, την Ακαδημία Εργασίας, σε πανεπιστήμιο, μας τις είχε κάνει γνωστές ο πολύς Πολυζωγόπουλος.
 
Επωφελούμενο και από τη διαδικασία της Μπολόνια, όμως το ελληνικό αστικό κράτος (αποτίμηση των σπουδών σε πιστωτικές μονάδες, διευκόλυνση της κινητικότητας, φοιτητές-πελάτες), θέλει να δημιουργήσει τους όρους, μέσω της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων από τη μια και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πανεπιστήμιου από την άλλη, για να προσελκύσει στην Ελλάδα φοιτητές-πελάτες και από τα μεσοαστικά στρώματα των χωρών της βαλκανικής, του Ευξείνου Πόντου, της Μεσογείου κ.λπ., λειτουργώντας ως συλλογικός καπιταλιστής. Χαρακτηριστική είναι η κλάψα του Στυλιανίδη στη βουλή, κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του άρθρου 16, για τα καλά που πέτυχε η Βρετανία, που «επένδυσε στο να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο» (αγορά πτυχίων για κάθε βαλάντιο και για όλα τα επίπεδα), με 112.000 φοιτητές από κράτη της ΕΕ και 38.000 Κινέζους.
 
Εχει λυσσάξει, λοιπόν, η ελληνική πλουτοκρατία, που δε μπορεί να εφορμήσει, καταρρίπτοντας όλα τα εμπόδια στην μεγάλη «αγορά των πτυχίων». Εχει λυσσάξει που δε μπορεί να το πετύχει αυτό βατά, χωρίς να δημιουργεί τριγμούς στην «εσωτερική τάξη και εσωτερική ισορροπία» καταπώς λέει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, μέσω δηλαδή της αναθεώρησης του άρθρου 16. Από την άλλη, όμως, δεν κωλώνει να ισοπεδώσει και τους ίδιους τους «θεσμούς», όπως είναι το Σύνταγμα, στο οποίο κατά τα άλλα η ίδια ομνύει.
 
Η κυβέρνηση «ανακάλυψε» τη διασταλτική ερμηνεία του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία υπάρχει η δυνατότητα, ακόμη και σήμερα με το υφιστάμενο καθεστώς του άρθρου 16, να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα μη κρατικό-μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, με τη μορφή του ΝΠΔΔ. Η κίνηση αυτή, όπως δήλωσε ο Στυλιανίδης, θα συνοδεύεται από εκτελεστικό νόμο που θα αναφέρεται στην οργάνωση, τη λειτουργία, τον τρόπο εισαγωγής, το διδακτικό προσωπικό κ.λπ., ενώ αυτό το εγχείρημα μπορούν να το επωμιστούν φορείς όπως η Τοπική Αυτοδιοί-κηση, ο δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, η Εκκλησία, κ.λπ. και βεβαίως θα υπάρξουν και «χορηγοί που θα συμπράξουν σε μια τέτοια προσπάθεια».
 
Το επιχείρημα αυτό προσέφερε στην κυβέρνηση το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ο «ασκών και την εσωτερική αντιπολίτευση» (!) Βαγγέλης Βενιζέλος, που σε ανύποπτο χρόνο είχε συντάξει σχετικό επιστημονικό κείμενο ως συνταγματολόγος. Ο Στυλιανίδης δεν έχασε την ευκαιρία να στριμώξει άγρια το ΠΑΣΟΚ, να το κολλήσει στον τοίχο. Στη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στη βουλή, κατέθεσε στα πρακτικά το παραπάνω κείμενο και υπενθύμισε τις δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ των μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων του Γιώργου Παπανδρέου και την ανάλογη παρέμβαση του στενού του συνεργάτη καθηγητή Παμπούκη. Υπενθύμισε επίσης ότι ο Γιωργάκης, ως υπουργός Παιδείας, και ο Βενιζέλος, ως υπουργός Δικαιοσύνης, είχαν θεσμοθετήσει δια νόμου στη βουλή το πρώτο μη κρατικό-μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ το 1996, κόντρα στο άρθρο 16 και ότι ψήφισαν το νόμο 2413 στις 17 Ιουνίου του 1996, με τον οποίο ιδρύουν διεθνές πανεπιστήμιο ελληνικών σπουδών στην Ολυμπία, με τη μορφή μάλιστα ΝΠΙΔ, καθιερώνοντας παράλληλα και δίδακτρα για τους φοιτητές του.
 
Πώς απάντησε το ΠΑΣΟΚ και ο κατά τα άλλα λαλίστατος Βενιζέλος; Επί της ουσίας «μούγκα στη στρούγκα». Η εκσυγχρονίστρια Διαμαντοπούλου, η και εκπρόσωπος για θέματα Παιδείας, ψέλλισε κάτι για δημιουργία σύγχυσης και ότι ο υπουργός δυναμιτίζει το κλίμα.
 
Η στάση αυτή δεν είναι τυχαία, ούτε αποτέλεσμα μόνο αμηχανίας. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για μια μελλοντική αναθεώρηση του άρθρου 16. Γι’ αυτό και δε θέλει να φορτωθεί τώρα με μια δήλωση ανάγκης κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.
 
Αλλωστε ο αρχηγός του, Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο μοναδικός που υποστήριξε την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από την συνταγματική αναθεώρηση ακόμη του 2001. Θυμίζουμε επίσης ότι σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψε την πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στην προ-αναθεωρητική βουλή του 2007. Η δε «διαφοροποίηση» Βενιζέλου- Λοβέρδου ήταν επί της τακτικής. Υποστήριζαν δηλαδή, πως το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να ψηφίσει στην προ-αναθεωρητική βουλή την αναθεώρηση του άρθρου 16, για να μη λύσει τα χέρια της ΝΔ, αλλά να ψηφίσει στην αναθεωρητική βουλή για να ελέγξει το περιεχόμενο της τελικής ρύθμισης. Αλλο αν τελικά οι Πασόκοι αναγκάστηκαν να ανακρούσουν πρύμναν και να την «κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια, κάτω από την κατακραυγή του φοιτητικού κινήματος.
 
Στέλλοντας μήνυμα στα αφεντικά, ντόπια και ξένα, το ΠΑΣΟΚ φροντίζει να κάνει σαφείς τις προθέσεις του, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτές της ΝΔ. Η Αννούλα άφησε το «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» και επανήλθε τούτη τη φορά με ξεκάθαρη δήλωση στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (18 Μαΐου). «Εχουμε διατυπώσει τη θετική θέση μας για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, συνοδευόμενη από τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις δέκα μεγάλες προτεραιότητες που αφορούν μια προοδευτική αναθεώρηση του Συντάγματος. Μία από αυτές αφο ρούν την Παιδεία. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι σημαντική και πρέπει να γίνει με συναινετικό τρόπο» είπε.
 
Αποκαλυπτικότατες και στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Μολονότι προσπαθεί να υπεκφύγει, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία ηττήθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος και ότι η αξία της αναθεώρησης δε μπορεί να περιορίζεται στις μεταρρυθμίσεις για την ανώτατης παιδεία, στη συνέχεια ρίχνει το κανόνι: «εξάλλου είναι ένα θέμα (η μεταρρύθμιση της ανώτατης παιδείας), το οποίο ενδεχομένως να λυθεί με την υιοθέτηση των οδηγιών της ΕΕ, καθώς υπερισχύει το κοινοτικό έναντι του εθνικού δικαίου». Το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Παπακωνσταντίνου, κλείνει το μάτι στη ΝΔ και δείχνει ότι συγκατατίθεται στην εξέλιξη, που συχνά πυκνά επικαλείται ο Στυλιανίδης τελευταία, σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί η λύση της διασταλτικής ερμηνείας του Συντάγματος. Και η εξέλιξη αυτή είναι η αναμενόμενη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ότι το κοινοτικό δίκαιο κατισχύει του ελληνικού Συντάγματος. Και βέβαια, μπορεί αυτή η τροπή να δημιουργεί κάποιους τριγμούς στον πολιτειακό χάρτη, όπως δήλωσε ο Στυλιανίδης (τον βρίσκει λέει απροετοίμαστο), είναι όμως μια διέξοδος, αφού η ελληνική αστική τάξη θα έχει την τύχη να το παίξει Πόντιος Πιλάτος.
 
Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤο «μπλοκ» των καταλήψεων ενάντια σε κυβέρνηση και πέμπτη φάλαγγα
Επόμενο άρθρο Επίσημη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά Αρθρα

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Καταστολή 29 Μάι 2026, 20:55

Ολόκληρος Σύλλογος Διδασκόντων εγκαλείται πειθαρχικά επειδή έπεσε το ταβάνι του σχολείου!

 Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη

Παιδεία 28 Μάι 2026, 05:40

Δήμος Αθήνας: Καμιά απάντηση για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την καλή λειτουργία των σχολείων

Παιδεία 26 Μάι 2026, 20:35

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες

Οικονομία 26 Μάι 2026, 12:24

Πανελλαδικό Συντονιστικό Συλλόγων Οικοτρόφων: Οι οικότροφοι φοιτητές ζητoύν αναβάθμιση των εστιών

Οχι καταστολή και συκοφάντηση των αγώνων τους

Παιδεία 26 Μάι 2026, 08:32

Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Αντί για λύσεις στα προβλήματα, νουθεσία και τρομοκρατία

Παιδεία 26 Μάι 2026, 08:26
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούνη

2 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Τους σάρωσαν τα αντιστασιακά Μποφόρ(ια)

Οι σιωναζιστές «κατέλαβαν» το κάστρο Μποφόρ μόνο για να βγάλουν φωτογραφίες

1 Ιούν 2026, 19:23
Διεθνή

Το Ιράν σταματάει κάθε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, μέχρι να «συμμαζέψουν» το Ισραήλ

Μπαίνει και η Γάζα στην εξίσωση των διαπραγματεύσεων

1 Ιούν 2026, 18:50
Διεθνή

Η κατασκευασμένη πραγματικότητα του Νετανιάχου δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική κατάσταση

1 Ιούν 2026, 11:22
Βαθύ Κόκκινο

Ο Μπεν Γκβιρ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

1 Ιούν 2026, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούνη

1 Ιούν 2026, 00:01
Καταστολή

Επιστροφή στην εποχή Πιουριφόι με ωμή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Διατάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ξαναβάλει στη φυλακή τον Αλ. Γιωτόπουλο

31 Μάι 2026, 09:34
Εργατικά

Ο Δημήτρης Αντωνίου συνεχίζει ανυποχώρητος να διεκδικεί την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσής του από το ΕΚΠΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 2 Ιουνίου 11 π.μ. στο Εφετείο Αθηνών 

31 Μάι 2026, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Μάη

31 Μάι 2026, 00:01
Αγροτικά

Αρχισε το φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων: Δώδεκα νέες εστίες μεταξύ 21 και 29 Μάη

Επλήγη για πρώτη φορά και η Αρκαδία (δύο εστίες μέχρι στιγμής)

30 Μάι 2026, 10:45
Καταστολή

Το Σύμφωνο έγινε νομοσχέδιο-σκούπα: διαλογή, κράτηση, απελάσεις και φακέλωμα στο όνομα της «ευρωπαϊκής τάξης»

30 Μάι 2026, 08:45
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

30 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάη

30 Μάι 2026, 00:01
Καταστολή

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

29 Μάι 2026, 20:55
Κόντρες

Follow the money

29 Μάι 2026, 20:41
Διεθνή

Times of Israel: Σε στρατηγικό αδιέξοδο η σιωνιστική οντότητα

29 Μάι 2026, 14:04
Υγεία

Για τα μάτια της Σταμάτας…

29 Μάι 2026, 12:22
Διεθνή

Το Ιράν έχει κερδίσει τον πόλεμο. Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την ώρα του απολογισμού

Η ισορροπία δυνάμεων έχει μεταβληθεί και τα κράτη της Μέσης Ανατολής δεν θα αποδεχτούν πλέον μια περιφερειακή τάξη που υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

29 Μάι 2026, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Μάη

29 Μάι 2026, 00:01
Καταστολή

Κατέρρευσε το στημένο κατηγορητήριο εναντίον των συλληφθέντων στις 6 Μάρτη του 2021

28 Μάι 2026, 19:00
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούνη

Ιταλία: Ημέρα δημοκρατίας-συντάγματος.

Τυνησία: Ημέρα νεολαίας.

Ισλανδία: Ημέρα ναυτικών.

1936: Ενας νεκρός και δεκαεπτά τραυματίες από επίθεση χωροφυλάκων σε ειρηνική διαδήλωση στον Βόλο.

1964: Ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

1968: Κυκλοφορεί στο εξωτερικό το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του ΚΚΕ “Ελεύθερη πατρίδα“.

1972: Μετά από ανταλλαγή πυρών συλλαμβάνονται στη Φρανκφούρτη οι Αντρέας Μπάαντερ, Χόλκερ Μάινς και Γιαν-Καρλ Ράσπε και λίγο αργότερα η Γκούντρουιν Ενσλιν στο Αμβούργο (RAF).

1973: Ανακαλύπτεται βόμβα κάτω από αυτοκίνητο ξένης αποστολής στο Καλαμάκι.

1982: Πέντε βόμβες σε αμερικανικά αυτοκίνητα και πολυεθνικές εταιρίες (ΕΛΑ).

2005: Βόμβα του Επαναστατικού Αγώνα έξω από το υπουργείο Απασχόλησης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Την ανάγκη να υπάρξει μια «εθνική κοινωνική συμφωνία» για τη μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90,1 και τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα. «Χρειάζεται μια εθνική κοινωνική συμφωνία. Να αναλάβουν την ευθύνη τους οι δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, η βιομηχανία τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, μειώνοντας τις τιμές σε μια σειρά προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το δικό της χέρι, με ελέγχους και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, σημειώνοντας όμως ότι σε μια ελεύθερη οικονομία οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, καθώς «υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο δεν τα βγάζει εύκολα πέρα ή και δεν τα βγάζει καθόλου πέρα». «Δεν λέει κανείς να μην κερδίζουν οι επιχειρήσεις, γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις πηγαίνουν μπροστά όταν έχουν κέρδος. Αλλά μπορούν να κρατήσουν ισορροπίες και να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα», πρόσθεσε.

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Καλά, αυτός δεν είναι που ως τώρα έχει «υπογράψει» κάμποσες «εθνικές συμφωνίες μείωσης των τιμών»; Αυτός είναι, δεν κάνετε λάθος. Μα αφού έχουν ήδη συναφθεί τέτοιες συμφωνίες, γιατί χρειάζεται και άλλη μία; Πώς αλλιώς θα κάνει ντόρο ο πολιτικός σαλταδόρος και γυρολόγος κομμάτων; Φίδια πουλούσε τις προηγούμενες φορές, φίδια πουλάει και τώρα. Κι ένας φιδέμπορας της αστικής πολιτικής δεν κουράζεται ποτέ. Πουλάει φίδια στο «λαουτζίκο» και την ίδια στιγμή κλείνει πονηρά το μάτι στους καπιταλιστές, τους στυλοβάτες της «πατρίδας»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo