Εξακολουθεί να ζορίζεται ο Δ. Χριστόφιας, γι’ αυτό άλλωστε ψάχνει τρόπο για να αναβάλει, έστω και για ένα μήνα, την προγραμματισμένη (από τον περασμένο Μάρτη) για τις 21 Ιούνη συνάντησή του με τον Ταλάτ. Εκεί που προσπαθούσε να ελέγξει την κατάσταση στο εσωτερικό, με συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, βγήκε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν και δήλωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν, μετά την τελευταία συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ ταυτίζεται με τις θέσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για το Κυπριακό. Είτε στέκει είτε όχι η διαπίστωση Μπαμπατζάν, το βέβαιο είναι πως την έκανε σκόπιμα, για να βάλει σφήνα στις συνομιλίες και να δυσκολέψει το Χριστόφια. Είναι φανερό ότι αυτή την περίοδο η Τουρκία δε θέλει καμιά συμφωνία. Γι’ αυτό και ο Μπαμπατζάν ξεμπροστιάζει τον Χριστόφια, ώστε να τον οδηγήσει σε αναδίπλωση.
Ο Χριστόφιας, φυσικά, το ‘πιασε, γι’ αυτό και απέδωσε τις δηλώσεις Μπαμπατζάν σε ενδεχόμενη προσπάθεια να προκαλέσει εντάσεις. «Οι δηλώσεις του κ. Μπαμπατζάν στοχεύουν στην ενότητά μας», δήλωσε, προσθέτοντας πως το σχέδιο Ανάν μιλά για νέο συνεταιρισμό, όπως και η τουρκική θέση, «αλλά εμείς μιλάμε για συνεταιρισμό, και δεν δέχομαι να μπει η λέξη νέος». «Αν η Τουρκία δεν μετακινηθεί από τις απαράδεκτες θέσεις της, δεν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού», κατέληξε. «Το κράτος που θα δημιουργηθεί, θα είναι ένα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, που είναι η βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Τι διαφορά, όμως, έχει ο «συνεταιρισμός» από το «νέο συνεταιρισμό»; Από άποψη διεθνούς δικαίου, ο συνεταιρισμός (είτε σκέτος είτε νέος) υποδηλώνει ένωση δύο κυρίαρχων κρατών. Γι’ αυτό και βρίσκεται πιο κοντά στην τουρκική ιδέα της «παρθενογένεσης».
Τα ζόρια του Χριστόφια διέκρινε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και σε μια εντυπωσιακή επανάκαμψή του στην πολιτική σκηνή, από την οποία είχε εξαφανιστεί μετά το εκλογικό Βατερλό του, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σε δυο θέσεις στο «Φιλελεύθερο» της Λευκωσίας, καταφέρθηκε ενάντια στο κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ («συμφωνία» το χαρακτήρισε), άφησε αιχμές για τη διαπραγματευτική ικανότητα του Χριστόφια, πρόβλεψε ναυάγιο των συνομιλιών και επίρριψη της ευθύνης στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η πλευρά Χριστόφια δε μπήκε σε συζήτηση με τον Παπαδόπουλο και περιορίστηκε σε μια αυτοκρατορικού τύπου ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου Αντρου Κυπριανού, σύμφωνα με την οποία «ο κυπριακός λαός εξέλεξε τον Δ. Χριστόφια και θέλω να το κάνω ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι από εδώ και πέρα στο Κυπριακό θα ακολουθείται η πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια και όχι η πολιτική του οποιουδήποτε άλλου».