Το 2005 το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΕΥΣ) είχε κρίνει, (καθ’ υπόδειξη κυβερνητικών στελεχών, ως κατάλληλο για γενικό διευθυντή του υπουργείου Γεωργίας τον Ε. Περουτσέα, στέλεχος της ΝΔ, επί δεκαετίες αποσπασμένο στην ΑΔΕΔΥ. Την απόφαση αυτή του ΕΥΣ προσέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Α. Κατζηλάκης, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια είναι τμηματάρχης του Τμήματος Χωροταξίας της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του υπουργείου και καταφανώς υπερέχει του Ε. Περουτσέα. Στις 27.3.2008 το ΣτΕ δημοσιοποίησε την απόφασή του, με την οποία δικαίωσε τον Α. Κατζηλάκη, διότι «εμφανίζει, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, κατάδηλη υπεροχή σε σχέση με τον επιλεγέντα Ε. Περουτσέα εν όψει της διαρκούς και όχι ευκαιριακής επαγγελματικής κατάρτισης του αιτούντος, αλλά και των εξαιρετικών του γνώσεων».
Σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι κάποιος από τους υποψήφιους έχει κατάδηλη υπεροχή έναντι του επιλεγέντα, πρέπει να συνταχθεί ειδική αιτιολογία για την παράλειψη. Ομως, αυτό δεν έγινε στην περίπτωση Κατζηλάκη και το ΣτΕ δέχθηκε την αίτηση ακύρωσης που αυτός υπέβαλε, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια. Στις αποφάσεις του το ΣτΕ συνήθως υιοθετεί μόνο τον όρο «υπεροχή» και όχι «κατάδηλη υπεροχή», για να μην υποχρεώνεται το ΕΥΣ να συντάσσει ειδική αιτιολογία σε περιπτώσεις παράλειψης. Ιδού το σχετικό απόσπασμα: «Επειδή, υπό τα δεδομένα αυτά, η αίτηση ακυρώσεως πρέπει να γίνει δεκτή για έλλειψη ειδικής αιτιολογίας για την παράλειψη του αιτούντος, όπως βασίμως προβάλλεται, και η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο για νέα κρίση που να είναι νόμιμη, ενώ παρέλκει ως αλυσιτελής η εξέταση των λοιπών λόγων ακυρώσεως».
Μετά απ’ αυτή την απόφαση του ΣτΕ, που κοινοποιήθηκε και στο ΕΥΣ, το τελευταίο αναγκάστηκε να ξανασυνεδριάσει στις 7 και 19 Μάη για ν’ αποφανθεί υποτίθεται για τους Ε. Περουτσέα και Α. Κατζηλάκη, να κρίνει αντικειμενικά για τον πιο κατάλληλο και σε περίπτωση παράλειψης του Α. Κατζηλάκη να εκδώσει ειδική αιτιολογία. Οι κύριοι του ΕΥΣ και αυτή τη φορά αποφάσισαν, ότι κατάλληλος είναι ο Ε. Περουτσέας και τσαμπουκαλίδικα δεν εξέδωσαν την απαιτούμενη ειδική αιτιολογία για την παράλειψη του Α. Κατζηλάκη, όπως τους υποχρέωνε το ΣτΕ με την απόφασή του. Ο Α. Κατζηλάκης πιέζει γραπτά και προφορικά τον γραμματέα του ΕΥΣ, όπως και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, απαιτώντας την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Αυτοί όμως συνεχίζουν το χαβά τους. Μάλιστα, ο γραμματέας του ΕΥΣ είχε το θράσος να του γνωστοποιήσει ότι είναι πολύ δύσκολο να βγάλουν την ειδική αιτιολογία. Αφού όμως δε μπορούν να βγάλουν ειδική αιτιολογία, οφείλουν να κάνουν γενικό διευθυντή τον Α. Κατζηλάκη. Αυτό λέει η κοινή λογική και η απόφαση του ΣτΕ.
Η κυβερνητική λογική και πρακτική λέει ότι έχουν «γραμμένη» κι αυτή ακόμη την αστική νομιμότητα και ότι μοναδικό τους κριτήριο στην εκλογή προϊστάμενων διευθύνσεων και γενικών δι-ευθύνσεων είναι η οσφυοκαμψία και το «yes sir». Στο ΕΥΣ συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ, με τακτικό μέλος τον πρόεδρό της Σ. Παπασπύρου και αναπληρωματικό τον Η. Δόλγερα. Ο Σ. Παπασπύρου δεν πηγαίνει στο ΕΥΣ και αυτή την περίοδο τον αναπληρώνει ο τελευταίος. Κάναμε ρεπορτάζ και διαπιστώσαμε ότι ο Η. Δόλγερας δεν πήρε μέρος στο ΕΥΣ, γιατί αν πήγαινε θα υποστήριζε τον Ε. Περουτσέα, που ήταν 23 χρόνια στην ΑΔΕΔΥ! Ο Σ. Παπασπύρου ισχυρίστηκε, ότι ο Η. Δόλγερας δεν πήγε γιατί ήταν στο Βόλο και ειδοποιήθηκε την παραμονή. Στο ερώτημά μας, γιατί η ΑΔΕΔΥ δεν έβγαλε καταγγελία ενάντια στο ΕΥΣ που παράνομα αγνόησε την απόφαση του ΣτΕ, ο Σ. Παπασπύρου μας απάντησε ότι δεν είχε το φάκελο του Α. Κατζηλάκη για να τον μελετήσει και να βγάλει ανακοίνωση. Αυτό που είπε δεν ισχύει, γιατί τόσο αυτός όσο και ο Η. Δόλγερας είχαν λάβει γνώση της απόφασης του ΣτΕ.