Δεν λέει τίποτα καινούργιο η έκθεση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για το Ασφαλιστικό. Απλά, δημοσιοποιήθηκε τώρα, γιατί αυτό προβλέπεται από το νόμο. Και βέβαια, η ευκαιρία δεν έμεινε αναξιοποίητη. Η μεν αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλυσε το Ασφαλιστικό με το νόμο Πετραλιά, η δε κυβέρνηση υποστήριξε πως η Αρχή στηρίζεται σε παλιά στοιχεία, τα οποία «έχουν αλλάξει άρδην», μετά την ψήφιση του νόμου Πετραλιά, και το μόνο που επιβεβαιώνει η έκθεσή της είναι η «αναγκαιότητα της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης».
Τι σόι Εθνική Αναλογοστική Αρχή είν’ αυτή, που δημοσιοποιεί έκθεση στηριζόμενη σε μπαγιάτικα στοιχεία (από τη μελέτη που είχε ανατεθεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και η οποία χρυσοπληρώθηκε χωρίς να χρησιμεύσει σε τίποτα), χωρίς να μπει στον κόπο να τα επικαιροποιήσει με βάση τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο; Σιγά που θα κάθονταν να κάνουν επικαιροποιήσεις. Αλλωστε, η αποστολή τους είναι καθαρά προπαγανδιστική. Να φέρνουν κατά καιρούς στο προσκήνιο το Ασφαλιστικό, να δημιουργούν κλίμα με την καταστροφολογία και να στρώνουν το δρόμο σε νέες ανατροπές σε βάρος των εργαζόμενων και συνταξιούχων. Αυτό έκαναν και τώρα, εισηγούμενοι τη θέσπιση γενικού ορίου συνταξιοδότησης (χωρίς καμιά πρόωρη, δηλαδή), τον καθορισμό ενιαίας μεθόδου υπολογισμού των συντάξεων και των αναπροσαρμογών τους (εξίσωση προς τα κάτω) και τη σταδιακή σύγκλιση των παροχών Υγείας (στον κοινό παρονομαστή του πιο άθλιου επιπέδου παροχών).
Μας θυμίζει, λοιπόν, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ότι οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό δεν τέλειωσαν με το νόμο Πετραλιά, όπως δεν είχαν τελειώσει και με τους προηγούμενους ασφαληστρικούς νόμους. Αλλωστε, έχει ανοίξει το θέμα της κατάργησης των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) και η κυβέρνηση περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να νομοθετήσει σύμφωνα με τις υποδείξεις της κακόφημης επιτροπής Μπεχράκη.
Αυτή η υπενθύμιση πρέπει να «διαβαστεί» και με διδακτικό τρόπο. Η μάχη οπισθοφυλακών, στην οποία χρόνια τώρα επιδίδονται οι εργαζόμενοι, με όλο και πιο απογοητευτικά γι’ αυτούς αποτελέσματα, μόνο ήττες συσσωρεύει. Το Ασφαλιστικό πρέπει να τεθεί συνολικά σε καθαρά ταξική βάση, για να υπάρχουν περιθώρια μικρών έστω νικών στον αμυντικό αγώνα. Η επίθεση στα ΒΑΕ είναι μια ευκαιρία για ταξική αντεπίθεση. Η κατάργησή τους είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αντιασφαλιστική αλυσίδα. Αν δεν περάσει, τότε μπορεί αυτή η επιμέρους νίκη να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για αντεπίθεση.