Στις 5 Σεπτέμβρη του 2008 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Νέες Δρυάδες», «Περιβαλλοντικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Διονύσου Αττικής» και «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» μαζί με έξι κατοίκους, που αναπτύσσουν έντονη αφιλοκερδή δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας, έκαναν προσφυγή κατά της απόφασης του Γ. Σουφλιά 21976/23-5-08 (ΦΕΚ 1054 Β/6-6-08). Πριν μιλήσουμε για την απόφαση αυτή, ας πούμε μερικές κουβέντες για τη δασοκτόνα συμπεριφορά και δράση του Γ. Σουφλιά. Ηταν από τους κύριους παράγοντες που έκαναν τα πάντα για να μην εγκριθεί το μέτρο 226Β του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013 (μέτρο για τη χρηματοδότηση της δαπάνης για τη σύνταξη των δασικών χαρτών) από την Κομισιόν και ο κύριος εμπνευστής του κυβερνητικού σχεδίου να πλασαριστεί η περιβόητη οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων ως η βάση δεδομένων (και όχι μόνο) για τη σύνταξη των δασικών χαρτών στην Ελλάδα. Ο Γ. Σουφλιάς επέβαλε αυτή την πολιτική στον αρμόδιο για τα δάση υφυπουργό Κ. Κιλτίδη καθώς και στον νυν υπουργό Γεωργίας Α. Κοντό.
Με την απόφαση που προσέβαλαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ο Γ. Σουφλιάς εγκρίνει μονομερώς τον κανονισμό των προεκτιμώμενων αμοιβών από την εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ για τις μελέτες κατάρτισης των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με το νόμο 3127/2003, έπρεπε ο κανονισμός αυτός να εγκριθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Γ. Σουφλιά και Α. Κοντού. Ο Α. Κοντός, όμως, έκανε την πάπια και άφησε ανεξέλεγκτο τον Γ. Σουφλιά να φτιάξει όπως θέλει τους δασικούς χάρτες. Ως τώρα ο Σουφλιάς φώναζε ότι είναι άλλο πράγμα η οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων, που κάνει η Κτηματολόγιο ΑΕ, και άλλο η σύνταξη των δασικών χαρτών, που θα γίνει από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας. Φυσικά, από την πρώτη στιγμή, και εμείς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας δεν είχαμε χάψει τα παραμύθια του και είχαμε αποκαλύψει τα σχέδιά του να αποχαρακτηρίσει μεγάλο τμήμα δασών και δασικών εκτάσεων.
Μ’ αυτή την υπουργική απόφαση (άρθρο 2 παρ.3) ο Γ. Σουφλιάς συνδέει άμεσα την οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων με τη σύνταξη των δασικών χαρτών των 107 υπό κτηματογράφηση δήμων της χώρας. Τέλος, με την απόφαση αυτή εισάγεται, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας, το δικαίωμα σε μια ιδιωτική εταιρία, την Κτηματολόγιο ΑΕ, να νομοθετεί αλλάζοντας κατά το δοκούν διατάξεις των Τεχνικών Προδιαγραφών που καθορίστηκαν με βάση την ΚΥΑ του 2007, που είχαν συνυπογράψει οι Ε. Μπασιάκος και Γ. Σουφλιάς. Δικαίωμα που δεν το έχουν ούτε οι υπουργοί, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να τις αλλάξουν με τροποποίηση της ΚΥΑ με νέα ΚΥΑ, με την προϋπόθεση ότι προβλέπεται σχετική εξουσιοδοτική πράξη. Και όλα αυτά υποτίθεται για να μην έχουν οι υπουργοί το απεριόριστο δικαίωμα (που ανήκει μόνο στη Βουλή) να νομοθετούν.
Η παρέμβαση αυτή των περιβαλλοντικών οργανώσεων προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Δυσαρέστησε εχθρούς και «φίλους» του περιβάλλοντος, οι οποίοι δεν ανέμεναν αυτή την κίνηση. Μάλιστα, είχαν πιστέψει (μετά τον ουσιαστικό παροπλισμό και τα διάφορα παιχνίδια της ΠΕΔΔΥ), ότι έχουν δεμένο το γάιδαρό τους και ελεύθερο το πεδίο δράσης στη δασοκτόνα πολιτική τους. Ικανοποίησε, όμως, όλους όσοι αγωνίζονται αφιλοκερδώς για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.
ΥΓ: Την Τετάρτη 1 Οκτώβρη, εάν δε γίνει η απεργία των δικαστικών υπαλλήλων ή δεν ζητηθεί αναβολή, θα εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή του ΓΕΩΤΕΕ και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης του Γ. Σουφλιά για την κτηματογράφηση των 107 Δήμων.