Εντονος αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο χώρο της ψυχικής υγείας και ειδικότερα ανάμεσα στους εργαζόμενους των δομών αποασυλοποίησης (πρόγραμμα Ψυχαργώ), καθώς βρίσκονται πάνω από 7 μήνες απλήρωτοι και δεν έχουν καμία διαβεβαίωση αν και πότε θα τους καταβληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί. Τα σωματεία εργαζομένων στις δομές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Μάρτη έξω από το υπουργείο Υγείας από τις 7 το πρωί και απεργία στις 6 Μάρτη με νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο. Την ίδια ώρα, ο Αβραμόπουλος θα συναντά τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα ψυχικής υγείας με σκοπό την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, η οποία έχει διακοπεί εδώ και ένα μήνα.
Ηδη, την προηγούμενη ε-βδομάδα άλλες δύο δομές (ένα κέντρο ημέρας και μια κινητή μονάδα) ανέστειλαν τη λειτουργίας τους, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλοι κρατικοδίαιτοι ιδιοκτήτες ΜΚΟ, που εκτιμούν ότι έπεσαν έξω στα επιχειρηματικά τους σχέδια. Οι άλλοτε συνέταιροι του υπουργείου στρέφουν τα βέλη τους εναντίον του και καλούν σε συστράτευση τους εργαζόμενους και τις οικογένειες των ψυχικά ασθενών.
Το θέμα αναμένεται να λάβει έντονη δημοσιότητα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι ιδιοκτήτες των ΜΚΟ θα έχουν συνάντηση με τον Παπούλια, ενώ στο επικοινωνιακό παιχνίδι θα παίξει και ο Γιωργάκης, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό και αναμένεται να επισκεφτεί και κάποιες από τις δομές.
Οι μέρες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το χώρο της αποασυλοποίησης, καθώς μετά την παταγώδη αποτυχία του πειράματος ανάθεσης των δομών σε «μη κερδοσκοπικούς φορείς» αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η πρόβλεψη του ν. 2716/99 για ανάθεση λειτουργίας τέτοιων δομών σε κερδοσκοπικούς φορείς (ήδη η Euromedica ετοιμάζεται να ανοίξει μεγάλη ψυχιατρική κλινική στην Πάτρα και να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της στη Θεσσαλονίκη). Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με το κράτος να αποποιείται κάθε ευθύνη και υποχρέωση για δωρεάν και δημόσια ψυχική υγεία.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να συστρατευθούν με τα αφεντικά τους και πέρα από την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων πρέπει να θέσουν ως στρατηγικό στόχο την ένταξη των δομών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Να πουν όχι στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και την εμπορευματοποίση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Χρειάζεται να εντα- θούν οι προσπάθειες για περαιτέρω συντονισμό της δράσης και για την ανάδειξη αιτημάτων και διεκδικήσεων που θα διασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθούς για τους ίδιους, όπως και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και θεραπευτικής υποστήριξης για τους ανθρώπους με ψυχικό πόνο.
Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πιο αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα.
ΥΓ: Ο τίτλος του σημειώματος προέρχεται από ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζόμενων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων.