Επρεπε να περάσει ένας μήνας απεργίας πείνας και οι τρεις από τους πέντε ιρανούς απεργούς πείνας να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, για να παραδεχτεί ο Χρυσοχοΐδης ότι «ο πρόσφυγας που ζητάει πολιτικό άσυλο έχει ισχυρό συμβολισμό για εμάς»! Ο εκλεκτός των Αμερικανών «αποδέχτηκε» τα αιτήματα των ιρανών απεργών πείνας που από τις 19 Οκτώβρη προχώρησαν στο έσχατο μέσο για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: Πολιτικό άσυλο (όντας μάλιστα αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ακόμα και από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ)! Ο Χρυσοχοΐδης τους υποσχέθηκε ότι θα τεθούν σε καθεστώς «επικουρικής προστασίας» που θα τους εξασφαλίσει κοινωνικές παροχές υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, θα τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και θα μεριμνήσει για το πρόβλημα στέγασής τους.
Για το πολιτικό άσυλο που ζητούσαν οι απεργοί, ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι θα «επανεξετάσει» το αίτημά τους υπό το νέο σύστημα που θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες! Δηλαδή, το αίτημα για πολιτικό άσυλο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες κι αυτό θεωρείται σεβασμός των αγώνων των ιρανών απεργών πείνας! Σημειώνουμε ότι δυο βδομάδες πριν, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιεύτηκε στο https://iranianrefugeesfromtipf.blogspot.com/, ο Παναγιώτης Κοντός, προϊστάμενος Γραμματείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέφτηκε τους απεργούς πείνας και τους δήλωσε ότι αν δε σταματήσουν την απεργία μέσα σε μια βδομάδα θα λάβει μέτρα για να τους διώξει από το χώρο του ασύλου! Οι απεργοί δεν ψάρωσαν και συνέχισαν την απεργία τους, οπότε ο Χρυσοχοΐδης έσπευσε να το παίξει «δημοκράτης».
Οι πέντε απεργοί πείνας είχαν αποχωρήσει από την οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού» που μάχονταν το ιρανικό καθεστώς και είχε τις βάσεις της στο Ιράκ. Μετά την αμερικάνικη εισβολή, η ηγεσία της οργάνωσης ήρθε σε συμφωνία με τους Αμερικάνους και όσοι αντιτάχτηκαν σ’ αυτή τη συμφωνία φυλακίστηκαν. Οπως κατήγγειλαν οι απεργοί πείνας (σε συνέντευξή τους στο ραδιοφωνικό σταθμό 98FM, στις 9 Νοέμβρη) οι Αμερικάνοι τους έστειλαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο οποίο έμειναν γύρω στα 200 άτομα επί πέντε χρόνια, όπου τους βασάνισαν και τους απείλησαν ότι αν μιλήσουν θα το πληρώσουν ακριβά. Οι πέντε Ιρανοί που έκαναν απεργία πείνας στα Προπύλαια το έσκασαν παράνομα από το Ιράκ και ήρθαν στην Ελλάδα (αφού πρώτα πέρασαν από την Τουρκία που τους έδιωξε) πριν από δύο χρόνια. Οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν άθλιες. Χωρίς στέγη και τροφή, χωρίς δουλειά και ταξιδιωτικά έγγραφα, οι ιρανοί πρόσφυγες έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν ότι στην Ελλάδα περνούν χειρότερα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βαγδάτη!
Πόσο θράσος μπορεί να έχει ένας υπουργός για να υποστηρίζει ότι «σέβεται τον αγώνα που κάνουν» και τον «ισχυρό συμβολισμό» του πρόσφυγα που ζητά πολιτικό άσυλο (το οποίο δεν δίνει η κυβέρνηση);