Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;
  • Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών
  • Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 1 Αυγούστου
  • Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» της ανάκαμψης;
Διεθνή

Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» της ανάκαμψης;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Νοέ 2009, 00:00

«Η παρούσα οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ ήταν η πιο σοβαρή από τη δεκαετία του 1930. Από τότε που ξεκίνησε η ύφεση το Δεκέμβριο του 2007, το πραγματικό (προσαρμοσμένο με τον πληθωρισμό) ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έπεσε κατά 3.7%, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά περίπου 6.7 εκατομμύρια και το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε από το 4.9% στο 9.4%. Ομως, ο βαθμός των απωλειών θέσεων εργασίας μειώθηκε τους τελευταίους μήνες και μια ποικιλία άλλων δεικτών υποδηλώνει ότι η ύφεση μπορεί να έχει τελειώσει ή θα μπορούσε να τελειώσει μέσα στους επόμενους μερικούς μήνες». 

Το παραπάνω απόσπασμα από την τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Αμερικάνικου Κογκρέσου[1], μοιάζει να επιβεβαιώνεται. Η «ανάκαμψη» μοιάζει να επιστρέφει και το ΑΕΠ να αυξάνεται για πρώτη φορά μετά από τέσσερα τρίμηνα διαρκούς πτώσης. Το ίδιο ισχύει και για τις εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις που αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από εφτά τρίμηνα.  Βέβαια, η τελευταία έκθεση για το ΑΕΠ[2] δεν ενέπνεε και τόση αισιοδοξία, εφόσον μείωσε κατά 20% το ποσοστό αύξησής του (στην αρχική έκθεση προβλεπόταν αύξηση 3.5% σε ετήσια βάση, στη δε δεύτερη έκθεση η αύξηση περιορίστηκε στο 2.8%).

Πόσο όμως μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι ήρθε η περιβόητη «ανάκαμψη»; Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας δούμε ορισμένα στοιχεία σχετικά με το βάθος της κρίσης στην αμερικάνικη οικονομία.

Βαρυχειμωνιά

Κοιτάξτε τα γραφήματα που αλιεύσαμε από δύο εκθέσεις του αμερικάνικου Κογκρέσου[1],[3]. Η αξία τους έγκειται στο ότι αποτυπώνουν συγκριτικά στοιχεία σε βάθος χρόνου (από το 1950 η πρώτη έκθεση, από το 1970 η δεύτερη) και δίνουν ανάγλυφα το βάθος της παρούσας κρίσης.

Οπως έχουμε επανειλημμένα γράψει σ’ αυτές εδώ τις στήλες, τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζουν οι στατιστικές υπηρεσίες τείνουν να παρουσιάσουν αμβλυμμένες τις ταξικές αντιθέσεις, γι’ αυτό και δεν πρέπει να βασίζεται κανείς στην αξιοπιστία τους όταν θέλει να βρει συγκεκριμένα νούμερα. Για παράδειγμα, η ανεργία κρύβεται αποκλείοντας τους ανέργους που δεν θεωρούνται ότι ανήκουν στο εργατικό δυναμικό (δηλαδή αυτούς που έπαψαν να ψάχνουν για δουλειά τέσσερις βδομάδες πριν τη μέρα της απογραφής), ενώ αν κάποιος δουλέψει έστω και μία ώρα τη βδομάδα της απογραφής δεν θεωρείται άνεργος! Παρόμοια τερτίπια χρησιμοποιούνται και σε άλλες μετρήσεις (π.χ. στη μέτρηση της φτώχειας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ, να υπάρχουν άνθρωποι που υποσιτίζονται αλλά δεν θεωρούνται φτωχοί!). Ομως, τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα γιατί δείχνουν (έστω και στρεβλωμένα) τις τάσεις που επικρατούν. Αυτές δεν μπορούν να τις κρύψουν εύκολα και αυτές οι τάσεις φαίνονται ξεκάθαρα στα γραφήματα που παραθέτουμε.

Τι προκύπτει από το διάβασμα αυτών των στοιχείων;

1 Οτι η ανεργία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα μετά την δεκαετία του ’50 (μόνο κατά την κρίση των αρχών της δεκαετίας του ’80 σημειωνόταν μεγαλύτερη ανεργία, όπως προκύπτει από το γράφημα 1).

2 Οτι τα χρήματα που δόθηκαν για μισθούς σε σχέση με τον παραγόμενο πλούτο βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της μεταπολεμικής περιόδου (από 55% του ΑΕΠ, που ήταν το μέγιστο ποσοστό που σημειώθηκε τη δεκαετία του ’50, έπεσαν κοντά στο 40%, σύμφωνα με το γράφημα 2, στο οποίο τα ποσοστά που αφορούν στους μισθούς φαίνονται στα αριστερά του γραφήματος). Σημειώνουμε ότι τα χρήματα αυτά συμπεριλαμβάνουν όλους τους μισθούς (στελεχών, διευθυντάδων κτλ) και σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνουν τον πλούτο που πέρασε στα χέρια της εργατικής τάξης. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, τότε ο πλού-τος που πέρασε στα χέρια των παραγωγών του θα είναι σίγουρα πολύ μικρότερος. Πάντως, και από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ξεκάθαρα η τάση που επικρατεί.

3 Τα κέρδη των εταιριών φαίνεται να έπεσαν ραγδαία μέσα στα τελευταία δύο χρόνια (από κοντά στο 12% του ΑΕΠ το 2007, στο 7% περίπου το 2009, όπως φαίνεται από το γράφημα 2), μετά από μια επταετία έκρηξης κερδών. Ομως, τα κέρδη αυτά σίγουρα δεν αποτυπώνουν όλα τα χρήματα που έβγαλαν οι εταιρίες με διάφορους μη ελεγχόμενους από το κράτος τρόπους π.χ. από τους φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό.

4 Στο χαμηλότερο μεταπολεμικό επίπεδο βρίσκονται και οι καθαρές επενδύσεις (βλ. γράφημα 3), γεγονός ενδεικτικό της κρίσης που μαστίζει την αμερικάνικη οικονομία.

5 Οι καταναλωτικές δαπάνες κατακρημνίστηκαν στα χειρότερα επίπεδα από το 1970 (βλ. γράφημα 4).


Χιονισμένη άνοιξη

Αν τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν ανάγλυφα το βάθος της παρούσας κρίσης, δύο ακόμα στοιχεία προειδοποιούν ότι η περιβόητη ανάκαμψη δεν θυμίζει καλοκαίρι αλλά… χιονισμένη άνοιξη.

Το πρώτο έχει να κάνει με την έκρηξη της ανεργίας, για την οποία οι διευθυντάδες έξι μη κυβερνητικών οργανώσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου:

«Η ανεργία στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 10% τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μέσα σε ένα τέταρτο του αιώνα. Περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι ικανοί και πρόθυμοι για εργασία δε μπορούν να βρουν δουλειά. Πάνω από ένας στους τρεις άνεργους εργάτες ήταν άνεργος για έξι μήνες ή περισσότερο. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αφροαμερικανοί και λατινοαμερικανοί εργάτες είναι ακόμα πιο αποθαρρυντική, με την ανεργία στο 15.7% και 13.1% αντίστοιχα. Αυτές οι δυσοίωνες στατιστικές δεν δίνουν την πλήρη εικόνα της κατάστασης. Υπάρχουν ακόμα 9 εκατομμύρια άνθρωποι που δουλεύουν στη μερική απασχόληση, επειδή δε μπορούν να βρουν δουλειά πλήρους απασχόλησης. Εκατομμύρια άλλοι έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να ψάξουν για δουλειά και γι’ αυτό δεν υπολογίζονται στα επίσημα στοιχεία για την ανεργία. Συνολικά, το 17.5% του εργατικού δυναμικού είναι υποαπασχολήσιμο –περισσότερο από 27 εκατομμύρια Αμερικανοί– συμπεριλαμβανομένου του ενός τετάρτου των εργατών από τις μειονότητες. Τέλος, δεδομένων των ατόμων που μετακινούνται εντός και εκτός των θέσεων εργασίας, μπορούμε να αναμένουμε το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού και το 40% των έγχρωμων εργατών να είναι άνεργο ή υποαπασχολήσιμο κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο.

Παρά το αποτελεσματικό και τολμηρό πακέτο στήριξης εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μια περίοδο υψηλής ανεργίας. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, χωρίς περαιτέρω δράση, θα έχουμε πιθανόν ανεργία 8% ή περισσότερο, ποσοστό υψηλότερο ακόμα και από τα χειρότερα των προηγούμενων δύο οικονομικών κρίσεων»[4].

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την τραγική κατάσταση του προϋπολογισμού για τον οποίο το αμερικάνικο Κογκρέσο αναφέρει: «Η ανισορροπία του προϋπολογισμού που προβλέπεται για το 2009 και σε όρους δολαρίου και σχετικά με το μέγεθος της οικονομίας, είναι σημαντικά μεγαλύτερη από οποιαδήποτε στιγμή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με 1.6 τρισ. δολάρια, το προβλεπόμενο έλλειμμα γι’ αυτό το χρόνο θα είναι περίπου τρεισήμισι φορές το μέγεθος του περσινού ελλείμματος των 459 δισ. δολαρίων. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το έλλειμμα του 2009 θα είναι περίπου διπλάσιο από οποιοδήποτε έλλειμμα τα τελευταία 60 χρόνια»[1].

Πού οφείλεται η έκρηξη του ελλείμματος; Μα φυσικά στα τεράστια πακέτα στήριξης των καπιταλιστών, δηλαδή το ζεστό χρήμα που τους έδωσαν απλόχερα οι κυβερνήσεις, τα οποία θα συνεχιστούν, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο του G20. Η «ανάκαμψη» οφείλεται κατά κύριο λόγο σ’ αυτά τα πακέτα στήριξης. Γι’ αυτό και κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι η παρούσα «ανάκαμψη» θα συνεχιστεί χωρίς αυτά τα πακέτα. Είναι περιττό να ρωτήσουμε ποιος θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο…

Κώστας Βάρλας

Παραπομπές:

[1] The budget and economic outlook – An update – Αύγουστος 2009. Αμερικάνικο Κογκρέσο – Γραφείο Προϋπολογισμού (Congressional Budget Office).

[2] Gross Domestic Product – Third quarter 2009 (second estimate) – 24/11/09 – Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης υπουργείου Εμπορίου ΗΠΑ. Η έκθεση αυτή είναι η δεύτερη από τις τρεις που δημοσιεύονται για κάθε τρίμηνο.

[3] The budget and economic outlook – Fiscal years 2009-2019 – Γενάρης 2009. Αμερικάνικο Κογκρέσο – Γραφείο Προϋπολογισμού (Congressional Budget Office).

[4] Εκκληση διευθυντικών στελεχών έξι μη κυβερνητικών αμερικάνικων ινστιτούτων για ανάληψη δράσης κατά της ανεργίας, 16/11/09.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕίναι άσχετος με τον αθλητισμό, άρα ελπίζουμε…
Επόμενο άρθρο Αφγανιστάν: Οι Αμερικάνοι εξωθούν σε εμφύλιο μακελειό

Σχετικά Αρθρα

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

Διεθνή 1 Αυγ 2026, 10:19

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

Διεθνή 1 Αυγ 2026, 09:43

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

Διεθνή 31 Ιούλ 2026, 18:47

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

Διεθνή 31 Ιούλ 2026, 18:22

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

Διεθνή 31 Ιούλ 2026, 11:52

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

Διεθνή 29 Ιούλ 2026, 20:05
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

Ημέρα πολυτέκνων.

Ημέρα προσκοπικού μαντιλιού.

Ελβετία: Ημέρα συνομοσπονδίας (1291).

Ζαΐρ: Ημέρα γονέων.

1834: Καταργείται η δουλεία στη βρετανική αυτοκρατορία και στις αποικίες, 770.000 σκλάβοι αποκτούν την ελευθερία τους.

1912: Ιδρύεται το πρώτο εργατικό συνδικάτο στην Ιαπωνία.

1927: Ιδρύεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

1973: Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης.

1978: Βόμβες καταστρέφουν τέσσερα λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo