Παρόλο που έχει περάσει περισσότερο από μια βδομάδα από τη σύνοδο κορυφής 65 χωρών για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο, στις 28 Ιανουαρίου, εξακολουθεί να γίνεται πολύς λόγος για το διαβόητο σχέδιο για τη «συμφιλίωση και την ενσωμάτωση» των Ταλιμπάν στην αφγανική κοινωνία, το οποίο εγκρίθηκε από τη σύνοδο και αποφασίστηκε η χρηματοδότησή του με 140 εκατομμύρια δολάρια σε πρώτη φάση. Οπως έχουμε γράψει και στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας», πρόκειται για ένα πρόγραμμα εξαγοράς μαχητών, με δέλεαρ την παροχή θέσεων εργασίας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και άλλων οικονομικών κινήτρων, αν αποσκιρτήσουν από τις γραμμές των Ταλιμπάν και καταθέσουν τα όπλα.
Παράλληλα, εξελίσσεται μια επιχείρηση φημολογίας και παραπληροφόρησης για υποτιθέμενες συναντήσεις ανώτατων αφγανών κυβερνητικών αξιωματούχων και όχι μόνο με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση των μαχητών και του αφγανικού λαού. Σ’ αυτήν ενεπλάκη τις τελευταίες μέρες και ο απερχόμενος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Kai Eide, που οι «πληροφορίες» τον φέρουν να έχει συναντηθεί τις τελευταίες μέρες στο Ντουμπάι με εκπρόσωπο της ηγεσίας των Ταλιμπάν.
Στην επιχείρηση αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. Αρκετοί αναλυτές (New York Times, Washington Post κ.ά) τον παρουσιάζουν να διαφωνεί με το Λευκό Οίκο στο ζήτημα της προσέγγισης με την ηγεσία των Ταλιμπάν. Γιατί, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι το σχέδιο «συμφιλίωσης και ενσωμάτωσης» απευθύνεται σε χαμηλού και μεσαίου επιπέδου μαχητές, με στόχο την αποδυνάμωση της εξέγερσης. Αντίθετα, ο αφγανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στη σύνοδο του Λονδίνου, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η προσέγγιση με την ηγεσία των Ταλιμπάν είναι ζήτημα – κλειδί στο σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρότασή του για σύγκληση τις επόμενες βδομάδες της «Loya Jirga», του μεγάλου συμβουλίου των φυλάρχων, καθώς και η επίσκεψή του στις 3 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, για να ζητήσει τη μεσολάβηση του σαουδάραβα βασιλιά, λόγω των σχέσεων που είχε με την ηγεσία των Ταλιμπάν, καθώς η Σαουδική Αραβία ήταν η πρώτη χώρα και μια από τις τρεις χώρες που είχαν αναγνωρίσει την κυβέρνησή τους.
Ωστόσο, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο Χαμίντ Καρζάι έχει κάποιες διαφωνίες, το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό για νατου επιτρέψουν οι αμερικάνοι πάτρωνές του να διαφοροποιείται και μάλιστα να προωθεί δικές του θέσεις. Κατά τη γνώμη μας, παίζει το ρόλο του λαγού, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους Αμερικάνους, και ταυτόχρονα εξυπηρετεί την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», που επιχειρούν να εφαρμόσουν με το σχέδιο εξαγοράς μαχητών. Αλλωστε, παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν, ενόψει της συνόδου κορυφής του Λονδίνου, ανώτατοι αμερικάνοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός πολέμου Ρόμπερτ Γκέιτς, που χαρακτήρισε τους Ταλιμπάν «κομμάτι του πολιτικού οικοδομήματος» του Αφγανιστάν, υπό τον όρο να καταθέσουν τα όπλα. Και ο διοικητής των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεΐ ΜακΚρίσταλ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στους «Financial Times» (25/1/10), όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συμμετοχής της ηγεσίας των Ταλιμπάν σε κυβέρνηση στην Καμπούλ, απάντησε ότι «όποιος αφοσιώνεται στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, οποιοσδήποτε του οποίου το μέλλον επικεντρώνεται στις σωστές ιδέες για το Αφγανιστάν μπορεί να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση».
Ο Λευκός Οίκος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να νικήσει στρατιωτικά τους Ταλιμπάν, γνωρίζει ότι το σχέδιο εξαγοράς και διάσπασής τους είναι πολύ πιθανόν να έχει την τύχη προηγούμενων ανάλογων προσπαθειών. Γι’ αυτό επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος να διαπραγματευθεί με την ηγεσία των Ταλιμπάν μια αξιοπρεπή συμφωνία εξόδου από το βάλτο του Αφγανιστάν. Αφού όμως πρώτα τους αποδυναμώσει, αυξάνοντας και κλιμακώνοντας τις επιθέσεις εναντίον τους, ώστε να τους οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος και να επιβάλλει τους όρους του.
Από την πλευρά τους, η ηγεσία των Ταλιμπάν απάντησε στο όργιο της φημολογίας και της παραπληροφόρησης διαψεύδοντας με ανακοίνωσή της τη συνάντηση εκπροσώπων της τόσο με τον απερχόμενο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Kai Eide όσο και με αφγανούς αξιωματούχους. Εδωσε επίσης στη δημοσιότητα την απάντησή της στη σύνοδο του Λονδίνου, την οποία παραθέτουμε, θεωρώντας ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την όσο το δυνατόν πιο σφαιρική ενημέρωση των αναγνωστών μας.
Ανακοίνωση του Ηγετικού Συμβουλίου του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν σχετικά με τη σύνοδο του Λονδίνου 28 Ιανουαρίου, 2010
Ο κόσμος γνωρίζει ότι η Αμερική επιτέθηκε βάναυσα και παράνομα στο Ισλαμικό Εμιράτο και στο έθνος μας μετά τις 11/9, με το πρόσχημα του αποκαλούμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, καταλαμβάνοντας την αγαπημένη μας χώρα.
Αυτό το παγκόσμιο έγκλημα επιδείνωσε παραπέρα τα προβλήματα και τις κακουχίες του βασανισμένου και δυστυχισμένου λαού μας.
Ενα μαύρο σύννεφο φρικαλεοτήτων και βιαιοπραγιών σκέπασε το δυστυχισμένο έθνος μας. Ενα όργιο δολοφονιών, κλοπών, απατών, προσβολών των εθνικών και θρησκευτικών αξιών μας και άλλων απρεπειών άρχισε αμέσως υπό το όνομα της δημοκρατίας, της ανοικοδόμησης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι θηριωδίες και οι βαρβαρότητες σήκωσαν το κεφάλι τους στη χώρα υπό το ίδιο όνομα της δημοκρατίας και της αποκατάστασης, προκαλώντας μια κατάσταση αναρχίας, ανασφάλειας, πλιάτσικου, εμπορίου ναρκωτικών , διαφθοράς σε κυβερνητικούς κύκλους και γραφεία. Λαθρέμποροι ναρκωτικών και αλκοολούχων προϊόντων, παραβάτες ανθρώπινων δικαιωμάτων, διεφθαρμένα πρόσωπα, εθνικοί προδότες και άρπαγες της ιδιωτικής περιουσίας του λαού άρπαξαν την εξουσία. Αυτοί έκαναν τις πιο εξευτελισμένες εκλογές, για την νοθεία στις οποίες μιλά τώρα ο κόσμος.
Οι πολεμοκάπηλοι κυβερνήτες υπό την καθοδήγηση του Ομπάμα και του Μπράουν θέλουν να εξαπατήσουν τους λαούς του κόσμου συγκαλώντας τη σύνοδο του Λονδίνου για να δείξουν ότι ο (αφγανικός) λαός τους υποστηρίζει ακόμη. Ετσι ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την οργή του δικού τους λαού. Βέβαια, αυτοί εισέβαλαν στη χώρα μας παραβιάζοντας όλους τους ηθικούς και νομικούς κανόνες και αρχές. Συνεπώς, όλοι οι Αφγανοί και οι Μουσουλμάνοι έχουν καθήκον να περιφρουρήσουν και να υπερασπίσουν τη ζωή, την περιουσία, την τιμή και τις θρησκευτικές αξίες τους. Οι Μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου είναι γιοι αυτής της γης. Γνωρίζουν κάθε βουνοκορφή και φαράγγι αυτής της χώρας και είναι έτοιμοι για την υπεράσπισή της. Η τελική ήττα και ο εξευτελισμός θα είναι η μοίρα των εισβολέων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ηγέτης των πιστών Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ έχει πει καθαρά ότι θέλουμε μια ισλαμική εξουσία στη χώρα μας. Δεν έχουμε πρόθεση να βλάψουμε γειτονικές χώρες καθώς και άλλες χώρες του κόσμου, ούτε βέβαια θέλουμε να μας βλάψουν αυτές. Δεν θα επιτρέψουμε το έδαφός μας να χρησιμοποιηθεί εναντίον κάποιας άλλης χώρας.
Το Ισλαμικό Εμιράτο θέλει να έχει καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού και θα πάρει μέτρα για μακροπρόθεσμη διμερή συνεργασία, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Θέλουμε και οι άλλοι να ανταποκριθούν στη χειρονομία μας με παρόμοιους σκοπούς. Παραπέρα, το Ισλαμικό Εμιράτο δεσμεύεται να πάρει μέτρα για την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των πολιτών υπό το φως των θεμελιωδών αρχών του Ισλάμ και των απαιτήσεων του σύγχρονου κόσμου.
Το Ισλαμικό Εμιράτο θέλει να δημιουργήσει μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα χωρίς γλωσσικές και φυλετικές προκαταλήψεις, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συνεργαστούν σε κλίμα αδελφότητας και ενότητας. Ετσι θα υποστηρίζουν μια πραγματική ισλαμική εξουσία, ενσάρκωση των ευγενών φιλοδοξιών των εκλεκτών μαρτύρων της επανάστασης, προστάτη της ζωής, της περιουσίας, της τιμής, των θρησκευτικών αξιών, των εθνικών και ιστορικών αρετών.
Προκαλεί λύπη το ότι οι εισβολείς υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ επιμένουν στη στρατιωτική προσέγγιση του ζητήματος. Λέμε καθαρά ότι, αν οι εισβολείς θέλουν να σώσουν τους εαυτούς τους από παραπέρα οικονομικές και ανθρώπινες απώλειες, πρέπει να μην παραπλανούν τους λαούς τους με απατηλά σχέδια και στρατηγικές, ούτε να χάνουν χρόνο γι’ αυτά ή να προκαλούν στο λαό μας κι άλλα βάσανα και προβλήματα. Πρέπει να αποδεχτούν τη λύση που προτείνει το Ισλαμικό Εμιράτο, που είναι η πλήρης αποχώρηση των δυνάμεων εισβολής από τη χώρα μας. Σ’ αυτό βρίσκεται η σωτηρία και η ασφάλεια για τους εισβολείς. Αν πράγματι θέλουν να πάρουν φιλικά μέτρα για τη λύση του ζητήματος, πρέπει να απελευθερώουν τους κρατούμενους στις φυλακές στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Γκουαντανάμο και σ’ άλλες φυλακές. Δεν έπρεπε να τους έχουν κρατήσει τόσα πολλά χρόνια ενάντια σ’ όλες τις αρχές του κόσμου. Επρεπε να έχουν καταργήσει τη μαύρη λίστα και να μην έχουν στείλει περισσότερα στρατεύματα. Επρεπε να έχουν εκπληρώσει αυτά που λένε.
Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι σύνοδοι έχουν συγκληθεί στο παρελθόν, όπως στη Βόννη, στο Παρίσι και στο Τόκυο. Μια τεράστια πολυδάπανη προπαγανδιστική εκστρατεία μέσω των μίντια είχε προηγηθεί της σύγκλησης των συνόδων, όμως αυτές ήταν άκαρπες στο ζήτημα των Αφγανών. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε αντί να βελτιωθεί, γιατί αυτές οι σύνοδοι δεν συγκλήθηκαν με βάση τη θέληση και τα αιτήματα των Αφγανών.
Ολες οι προσπάθειες θα είναι άκαρπες μέχρι να υπάρξει αποφασιστικότητα για να αναζητηθεί μια πραγματική λύση του ζητήματος. Αν το αφγανικό ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί με ρεαλιστικό τρόπο και για μια ακόμη φορά γίνει προσπάθεια να παραταθεί η στρατιωτική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική κατοχή της χώρας, κι αυτή η σύνοδος θα καταλήξει όπως οι προηγούμενες.
Τέλος, θέλουμε να πούμε ότι η Τζιχάντ και η αντίσταση του λαού μας ενάντια στις θηριωδίες και τις βαρβαρότητες των εισβολέων δυναμώνουν μέρα με τη μέρα. Ο εχθρός δεν θα μπορέσει να αποδυναμώσει ή να εμποδίσει αυτή την τάση με τεχνάσματα. Οπως στο παρελθόν, προσπαθούν και τώρα να μπερδέψουν το μουσουλμανικό και γενναίο λαό μας και την ηγεσία του, το Ισλαμικό Εμιράτο. Ανοκοινώνουν ότι θα προσφέρουν χρήματα, εργασία και ευκαιρία για μια άνετη ζωή στο εξωτερικό σε όσους Μουτζαχεντίν συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τη Τζιχάντ. Νομίζουν ότι οι Μουτζαχεντίν έχουν πάρει τα όπλα για να κερδίσουν χρήματα ή να αρπάξουν την εξουσία ή ότι εξαναγκάστηκαν να στραφούν στα όπλα. Αυτό είναι αβάσιμο και μάταιο. Αν ο σκοπός των Μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου ήταν η κατάκτηση υλικών στόχων, θα αποδέχονταν από την αρχή την κυριαρχία των εισβολέων και θα τους υποστήριζαν. Τα πάντα θα ήταν στο χέρι τους, άνετη ζωή, χρήματα και εξουσία. Ομως το Ισλαμικό Εμιράτο δεν θα εμπορευτεί ποτέ την πίστη, τη συνείδηση, το έδαφος και τη χώρα για υλικά οφέλη, ούτε θα υποκύψει ποτέ σε εκφοβισμό και για προσωπικά προνόμια. Ενα τέτοιο αχρείο παιχνίδι δεν ταιριάζει στην ιστορία του τιμημένου λαού του Αφγανιστάν.
Οι ηττημένοι εισβολείς πρέπει να γνωρίζουν ότι τα τερτίπια και οι κολακείες τους δεν θα πετύχουν να εξαπατήσουν το φιλελεύθερο λαό του Αφγανιστάν. Οι εισβολείς δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να θέσουν τέλος στην κατοχή της χώρας και του εδάφους μας.