Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρωτοπόρο στις μπίζνες με επιχειρηματικά συμφέροντα, ανακοίνωσε περιχαρές ότι υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την εφοπλ(η)στ(ρ)ική εταιρία Dynacom Tankers Management Ltd (DTM) του Προκοπίου για την ίδρυση και λειτουργία Επώνυμης Εδρας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου.
Ο τίτλος της Επώνυμης Εδρας, δώρο στον εφοπλ(η)στή και την προώθηση των συμφερόντων του και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι «Γαλάζια Οικονομία» (σε αντιπαράθεση με τη «Γαλάζια Πατρίδα» του άλλου εθνικιστή Ερντογάν; Ούτε καν κάτι σχετικό με τον όρο Ναυτιλιακή Βιομηχανία που είναι και διεθνής).
Περιχαρής ο Πρύτανης του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης δήλωσε: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό του και αναπτύσσοντας ουσιαστικές συνέργειες με την επιχειρηματική κοινότητα, δημιουργεί έναν νέο χώρο παραγωγής γνώσης και καινοτομίας, που θα συμβάλει στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επιστημόνων και στελεχών και θα ενισχύσει τη διεθνή παρουσία του Πανεπιστημίου στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ «Το γνωστικό της αντικείμενο της Εδρας θα καλύπτει ζητήματα όπως η απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών, η ενεργειακή μετάβαση, η εφαρμογή των διεθνών περιβαλλοντικών κανονισμών, η πράσινη χρηματοδότηση, η διαχείριση κινδύνων, καθώς και η αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things και τα Big Data, για την ανάπτυξη «έξυπνων» λιμένων και αποδοτικότερων ναυτιλιακών συστημάτων».
Ειδικά «τη διαχείριση κινδύνων» και τα «αποδοτικότερα ναυτιλιακά συστήματα», τάχα για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και όχι της δίψας για μέγιστη κερδοφορία, τα κατέχει ιδιαιτέρως καλά ο ιδιοκτήτης της εταιρίας εφοπλιστής Προκοπίου.
Η εταιρία του Προκοπίου είναι, σύμφωνα με τους Financial Times, στην κορυφή της σχετικής κατάταξης που από τον Ιούλιο του 2023 και μετά εξασφάλισε έσοδα τουλάχιστον 915 εκατ. δολαρίων από τη μεταφορά ρωσικού αργού, τη στιγμή που τα γκεσέμια της ΕΕ και από κοντά και ο Μητσοτάκης επαίρονται για τις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στον ρωσικό ιμπεριαλισμό.
Την ιστορική παράδοση της κονόμας με το σπάσιμο αποκλεισμών που επιβάλουν περιστασιακά τα γεωπολιτικά συμφέροντα καπιταλιστικών χωρών, στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, συνεχίζει και η Olympic Shipping & Management του Ομίλου Ωνάση, που κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, με εκτιμώμενα έσοδα τουλάχιστον 404 εκατ. δολάρια.
Καράβι της εταιρίας Προκοπίου (το Kavomaleas) προσπάθησε να πουλήσει ψευτο-μαγκιές και στο Ιράν, επιχειρώντας να περάσει τα Στενά του Ορμούζ προς τον Περσικό Κόλπο με απενεργοποιημένο τον πομπό AIS, παραβιάζοντας τη συμφωνία, όμως πήρε το μάθημά του και ακινητοποιήθηκε.
Με αυτόν τον ευγενή εφοπλ(η)στή, στον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπούλησε και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επαίρεται τώρα η διοίκηση ενός δημόσιου Πανεπιστήμιου, του ΑΠΘ, ότι προωθεί τη «γνώση», την «καινοτομία» και την «έρευνα».








