Στις 25 Ιούνη του 2026 η Εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου, με εμπεριστατωμένη και άρτια νομικά πρόταση που διήρκησε 2 ώρες και 15 λεπτά, πρότεινε την ενοχή σύμφωνα με το κατηγορητήριο και των 58 κατηγορούμενων από την Κρήτη που φέρονται ότι είχαν νοικιάσει ψευδώς βοσκότοπους σε δήθεν καλή γεωργική κατάσταση, είτε ως νέοι είτε ως νεοεισερχόμενοι αγρότες.
Πρότεινε ακόμη να σταλούν τα πρακτικά μαζί με την απόφαση για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για διάπραξη αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος από τους ελεγκτές Παπάζογλου και Δανιηλίδη, που ανήκουν στην ΠΔ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, και ενδεχομένως και κατά της προϊστάμενης Χαριτίνης Παπαθανασίου.
Οι φερόμενοι ως εκμισθωτές των βοσκότοπων σε καλή γεωργική κατάσταση στην Καστοριά – μέλη της ευρύτερης «οικογένειας» των Ξυλούρηδων – ενώ δεν διέθεταν ιδιόκτητους βοσκότοπους δεν είναι κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση. Προφανώς, έχουν διαχωριστεί και θα παραπεμφθούν με άλλη δικογραφία με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.
Την επομένη, στις 26 Ιούνη, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή των 57 κατηγορούμενων και την απαλλαγή της Ευγ. Δερμιτζάκη – κατά πλειοψηφία, με διαφωνία της προέδρου – με το επιχείρημα ότι επέστρεψε τις επιδοτήσεις μαζί με τους τόκους. Αυτή η απόφαση πάρθηκε με νομικό σάλτο, παραβιάζοντας κατάφωρα το άρθρο 405 του Ποινικού Κώδικα .
Οσον αφορά το αίτημα της ΕΕΕ Χαρίκλειας Θάνου για τη διαβίβαση των πρακτικών μαζί με την απόφαση, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί με την ολοκλήρωση της απόφασή του με την επιβολή των ποινών.
Το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας θα συνεδριάσει αύριο, 1η Ιούλη του 2026, στις 12 μ (δικαστήρια Ευελπίδων, Κτίριο 9, αίθουσα 16) για να ανακοινώσει τις ποινές των 57 καταδικασθέντων και την απόφασή του επί του αιτήματος της ΕΕΕ Χαρίκλειας Θάνου.
Η κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση για την κατηγορούμενη Ευγ. Δερμιτζάκη πάρθηκε κατά παράβαση του άρθρου 405 ΠΚ και θα αποτελέσει μια σοβαρή νομολογία αν το Ελληνικό Τμήμα των Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων δεν υποβάλει έφεση κατ’ αυτής.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης δεκάδων χιλιάδων λαμόγιων που έλαβαν παράνομα κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ θα επιχειρήσουν να την αξιοποιήσουν για να πετύχουν την αθώωσή τους.
Επ’ ευκαιρία, θυμίζουμε ότι στις 29 Ιούλη του 2025, τα παιδιά του Ν. Χλύκα Φωτεινή και Απόστολος καθώς και η γυναίκα του Η. Καλφούτζου καταδικάστηκαν από το Δ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας σε ποινές 10, 15 και 15 μηνών αντίστοιχα, παρότι είχαν επιστρέψει τις παράνομες επιδοτήσεις. Δεν αθωώθηκαν. Γιατί με την επιστροφή των παράνομων κοινοτικών επιδοτήσεων μαζί με τους τόκους δεν αποκαταστάθηκε η ζημιά που προκλήθηκε στους πραγματικούς αγρότες.
Το άρθρο 405 ΠΚ προβλέπει (η έμφαση δική μας):
Γενική διάταξη
-
- Για την ποινική δίωξη των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 387 και 389, στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 390, στο άρθρο 397 και στην παρ. 1 του άρθρου 404 απαιτείται έγκληση.
- Το αξιόποινο των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθρο 386, στις παρ. 1 και 3 του άρθρου 386Α και στα άρθρα 386Β, 387, 389, 390, 394, 397 και 404 εξαλείφεται αν ο υπαίτιος, με δική του θέληση και πριν από την πρώτη εξέτασή του ως υπόπτου ή κατηγορουμένου ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου. Η μερική μόνο ικανοποίηση εξαλείφει το αξιόποινο κατά το αντίστοιχο μόνο μέρος.
- Εάν ο υπαίτιος των πλημμελημάτων της παρ. 2 μέχρι το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα, καταβάλλοντας αποδεδειγμένα, ιδίως ενώπιον δημόσιας αρχής ή με τραπεζική κατάθεση ή με μη ανακλητή δημόσια παρακατάθεση, το κεφάλαιο και τους τόκους υπερημερίας, από την ημέρα τέλεσης του εγκλήματος, μπορεί να απαλλάσσεται από κάθε ποινή.
- Εάν ο υπαίτιος των κακουργημάτων που προβλέπονται στην παρ. 2, μέχρι το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ικανοποιήσει πλήρως τον ζημιωθέντα, καταβάλλοντας αποδεδειγμένα, ιδίως ενώπιον δημόσιας αρχής ή με τραπεζική κατάθεση ή με μη ανακλητή δημόσια παρακατάθεση, το κεφάλαιο και τους τόκους υπερημερίας, από την ημέρα τέλεσης του εγκλήματος, τιμωρείται με μειωμένη ποινή κατά το άρθρο 83 και εφόσον κριθεί από τις περιστάσεις, αν η πλήρης ικανοποίηση λάβει χώρα μέχρι την αμετάκλητη παραπομπή, μπορεί να απαλλαγεί από κάθε ποινή.
Σύμφωνα με τη φράση που επισημάναμε, δεν απαλλάσσονται, ως γενική αρχή, αυτοί που έχουν επιστρέψει τις παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις μαζί με τους τόκους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί έχει προκληθεί ζημιά στους πραγματικούς αγρότες, καθώς απ’ αυτούς αφαιρέθηκε οριζόντια το 3% των δικαιωμάτων προκειμένου να σχηματιστεί το Εθνικό Απόθεμα (ΕΑ) από το οποίο λαμβάνουν δικαιώματα οι νέοι αγρότες.
Κατά συνέπεια, με την επιστροφή των παράνομων κοινοτικών επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τα λαμόγια δεν αποκαθίσταται η ζημιά που υπέστησαν οι πραγματικοί αγρότες με την αφαίρεση του 3% των δικαιωμάτων τους.
Και η ζημιά αυτή των πραγματικών παραγωγών είναι διαρκής, γιατί τα λαμόγια ναι μεν επέστρεψαν τις επιδοτήσεις μιας χρονιάς, αλλά ταυτόχρονα κρατούν τα δικαιώματα που έλαβαν παράνομα από το ΕΑ και είτε υποβάλλουν τις επόμενες χρονιές νέα ΕΑΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης) και εισπράττουν ξανά παράνομα κοινοτικές επιδοτήσεις, μιας και οι έλεγχοι που διεξάγονται στα πλαίσια τα εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι της πλάκας, είτε τα μεταβιβάζουν πουλώντας σε άλλους.
Με τη δε ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, όπου υπάρχει το ακαταδίωκτο για όλους τους υπάλληλους από την κορυφή μέχρι τον πάτο, θα διαιωνίζεται η δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Μιας οργάνωσης που ο Μητσοτάκης θα την χρησιμοποιήσει για να κερδίσει ξανά τις βουλευτικές εκλογές.
Η ΕΕΕ Χαρίκλεια Θάνου επισήμανε ότι με την επιστροφή των παράνομων κοινοτικών επιδοτήσεων η βλάβη στους πραγματικούς αγρότες δεν αποκαθίσταται και γι’ αυτό πρότεινε την καταδίκη και της Ελευθ. Δερμιτζάκη. Το γεγονός ότι η Χ. Θάνου δεν αναφέρθηκε στην μη επιστροφή στο ΕΑ των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν παράνομα δεν μειώνει στο ελάχιστο την πρότασή της για την καταδίκη και της Δερμιτζάκη.
Η ΕΕΕ Θάνου με την πρότασή της απέδειξε ότι – σύμφωνα με την σχηματισθείσα δικογραφία, την ακροαματική διαδικασία και τις καταθέσεις της Παρασκευής Τυχεροπούλου, του Δημήτρη Μόσχου και του Θωμά Μόσχου – προέκυψε:
Πρώτο, ότι οι 18 από τους 58 κατηγορούμενους είχαν ελεγχθεί από την Παρασκευή Τυχεροπούλου, απορρίφθηκαν οι ΕΑΕ, αλλά στη συνέχεια πληρώθηκαν τον Δεκέμβρη του 2020, χάρις στην απόφαση του Θ. Παππά της 16ης Δεκέμβρη του 2020. Παραθέτουμε εδώ αυτή την απόφαση.
eggrafo_PappaΔεύτερο, ότι και οι 58 κατηγορούμενοι δεν είχαν ασκήσει ποτέ αγροτική δραστηριότητα, ενώ οι βοσκότοποι που είχαν νοικιάσει με μισθωτήρια της πλάκας δεν ήταν σε καλή γεωργική κατάσταση αλλά παραγωγικοί όπου μπορούσαν μόνο να βόσκουν ζώα και όχι να κόβουν την βλάστηση, που άλλωστε δεν φύτρωνε στις βουνοκορφές της Κσστοριάς
Τρίτο, ότι οι εμφανιζόμενοι ως εκμισθωτές, από τη μεγάλη «οικογένεια» των Ξυλούρηδων, δεν είχαν δικούς τους βοσκότοπους, γιατί απλούστατα στην Καστοριά όλοι οι βοσκότοποι είναι δημόσιοι.
Τέταρτο, ότι αυτοί οι δήθεν εκμισθωτές εφάρμοζαν την τακτική να δηλώνουν στο Ε9 τις δήθεν εκτάσεις τους και μετά από λίγο καιρό να κάνουν νέα δήλωση Ε9 γράφοντας λάθος καταχώρηση για να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ!
Πέμπτο, ότι οι ελέγκτριες Παπάζογλου και Δανιηλίδη δεν έκαναν τους 18 επιτόπιους ελέγχους, όπως ισχυρίζονται στις εκθέσεις που στάλθηκαν στο δικαστήριο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στηρίχτηκαν δε στους διοικητικούς ελέγχους στην εγκύκλιο-καρικατούρα του Φ. Παππά, που ανέτρεψε την εγκύκλιο του Βάρρα, προκειμένου να εγκρίνονται οι ΕΑΕ όλων των λαμόγιων και να εισπράττουν έτσι παράνομα πλουσιοπάροχες κοινοτικές επιδοτήσεις.
Αν το δικαστήριο απορρίψει το αίτημα της ΕΕΕ Χαρίκλειας Θάνου να σταλούν τα πρακτικά μαζί με την απόφαση για να ελεγχθούν ποινικά οι ελέγκτριες Παπάζογλου και Δανιηλίδου και η προϊστάμενη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας του ΟΠΕΚΕΠΕ Χαριτίνη Παπαθανασίου για διάπραξη αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, θα πρέπει το Ελληνικό Γραφείο των ΕΕΕ στην έφεσή του κατά της αθώωσης της Ελευθ. Δερμιτζάκη να προσθέσει και αυτό το ζήτημα.
Σημειώνουμε εδώ ότι η Χαριτίνη Παπαθανασίου είναι προϊστάμενη από τις 27 Οκτώβρη του 2011 μέχρι σήμερα. Αρχικά τοποθετήθηκε από τον επί ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Καπρέλη, στη συνέχεια από τον Γρ. Βάρρα στις 20 Ιούλη του 2020 και τέλος με απόφαση του Πιτσιλή μετά την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.
Σημειώνουμε ακόμη ότι δεν υπήρχε περίπτωση να υπογραφούν οι 18 επιτόπιοι έλεγχοι αν δεν συμφωνούσε η Χαριτίνη Παπαθανασίου.
Θυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η πατέντα να δίνονται δικαιώματα χωρίς την κατοχή ζώων στους λεγόμενους βοσκότοπους σε καλή γεωργική κατάσταση είναι εφεύρεση του συριζαίου Βαγγέλη Αποστόλου με την οποία παραβιάστηκε ο κανονισμός 1307/2013.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυρίζεται ότι κατάργησε αυτή τη σκανδαλώδη πατέντα του Αποστόλου. Αυτό είναι ψέμα. Απόφαση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Στύλιου, που δημοσιεύτηκε στις 9 Μάη του 2023 (ΦΕΚ 3071 Β) αναφέρει στην παράγραφο βγ του άρθρου 3 που αναφέρεται στους ορισμούς:
«βγ) Για τους βοσκότοπους, ως διατήρηση νοείται η ελάχιστη βοσκοφόρτωση 0,2 ΜΜΖ/εκτάριο».
Αυτή είναι η απόφαση του Στύλιου.
Apofasi_StyliouΑκόμη, σε Δελτίο Τύπου του ΟΠΕΚΕΠΕ του 2024 αναφέρει:
«Σημειώνεται ότι οι βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται από τους δικαιούχους, ως βοσκότοποι σε διατήρηση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, επιτυγχάνεται μόνο με τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου με ελάχιστη πυκνότητα βόσκησης 0,2 ΜΜΖ/ha».
Αυτό είναι το Δελτίο Τύπου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
OPEKEPE_30-10-24Σύμφωνα με την Τεχνική Λύση των Λαφαζάνη Τσιρώνη, 0,15 ΜΜΖ (Μεγάλη Μονάδα Ζώου) είναι ένα αιγοπρόβατο ανεξάρτητα ηλικίας. Ετσι, 0,2 ΜΜΖ σε ένα εκτάριο (10 στρέμματα), είναι 1,34 αιγοπρόβατα σε 10 στρέμματα.
Παραθέτουμε την παράγραφο 2 του άρθρου 4 της Τεχνικής Λύσης:
«Η αντιστοίχιση των μονάδων ζώων σε MMZ, ανάλογα με το είδος και την ηλικία του ζώου, γίνεται σε εφαρμογή του άρθρου 40 της υπ’ αριθμ. 104/7056/21−1−2015 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄ 147) με τις ακόλουθες σχέσεις:
α) Ενα (1) πρόβατο ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου = 0,15 ΜMΖ
β) Μία (1) αίγα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου = 0,15 ΜMΖ
γ) Ενα (1) βοοειδές κάτω των 6 μηνών ανεξαρτήτως φύλλου = 0,20 ΜΜΖ
δ) Ενα (1) βοοειδές από 6 έως 24 μηνών ανεξαρτήτως φύλλου = 0,6 ΜMΖ
ε) Ενα (1) βοοειδές άνω των 24 μηνών ανεξαρτήτως φύλλου = 1,0 ΜMΖ
στ) Μία (1) χοιρομητέρα = 0,5 ΜMΖ
ζ) Ενας (1) κάπρος ή ένα (1) παράγωγο χοιρίδιο = 0,3 ΜΜΖ
η) Ενα (1) ιπποειδές ηλικίας άνω των 6 μηνών = 1,0 ΜMΖ
Οι κατηγορίες στ, ζ και η αφορούν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπου απαιτείται και ενισχύεται η χρήση βοσκοτόπου».
TEXNIKH_LYSH_SYRIZANEL_2015Για αυτό λέμε ότι είναι μεγάλο ψέμα ο κυβερνητικός ισχυρισμός, μέσω ΥΠΑΑΤ, ότι δήθεν κατήργησαν την πατέντα του Αποστόλου.
Η καταδικαστική απόφαση για τους 57 κατηγορούμενους από την Κρήτη είναι πολύ σημαντική γιατί, εκτός των άλλων, αναδεικνύει το modus orerandi της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οφείλουμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι για την αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου πλήρωσαν βαρύ τίμημα ο Γρηγόρης Καλιούρης, ο Πάνος Θεοδωρόπουλος και η Παρασκευή Τυχεροπούλου, οι έντιμοι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Τυχεροπούλου συνεχίζει να πληρώνει. Ενα πράγμα πρέπει να ξέρουν οι διώκτες της Πιτσιλής και Μητσοτάκης. Οτι αυτή χαίρει απεριόριστης εκτίμησης από τον σκληρά εργαζόμενο και εκμεταλλευόμενο ελληνικό λαό και αργά ή γρήγορα θα δικαιωθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ΝΔ συνεχίζει ακόμα να παραβιάζει την Τεχνική Λύση για τους βοσκότοπους, για να βολέψει το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων – Γι’ αυτό καθυστερούν πάνω από 11 χρόνια τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκάλυπτε και συγκαλύπτει τα δύο σκάνδαλα με τα βοσκοτόπια
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκτός από τη συγκάλυψη των δύο σκανδάλων για τα βοσκοτόπια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε και για την ποινική ασυλία των απατεώνων
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ που πρώτος κατήγγειλε το σκάνδαλο κυνηγήθηκε υπηρεσιακά και απειλήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης
Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων – Συνεχίζεται η δίκη των Μελά-Ρέππα (Δευτέρα 27/4, δικαστήρια Ευελπίδων)
Με το νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας»: Αποχαρακτηρίζονται και ιδιωτικοποιούνται 50 εκατ. στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων





