της Σαϊμάα Εΐντ*
Εν μέσω κατεστραμμένων υποδομών, ελλείψεων καυσίμων, διακοπών ρεύματος και της απαγόρευσης εισαγωγής εξοπλισμού, οι κάτοικοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο οδύνης.
Παρά τη δηλωμένη λήξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οποιαδήποτε αίσθηση κανονικής ζωής παραμένει απρόσιτη για τους κατοίκους της—ιδίως για όσους έχασαν τα σπίτια τους και είναι πλέον εκτοπισμένοι σε σκηνές που στερούνται ακόμη και τα πιο βασικά.
Κυρίαρχη ανάμεσα σε αυτές τις ανάγκες είναι το νερό, η πρόσβαση στο οποίο έχει μετατραπεί σε καθημερινό αγώνα, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η υποδομή της Γάζας.
Σε υπερπλήρεις καταυλισμούς που εκτείνονται κατά μήκος της ακτής και σε ολοκληρωτικά κατεστραμμένες γειτονιές, εικόνες κατοίκων της Γάζας να κουβαλούν άδεια δοχεία νερού και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις—συχνά στη βροχή ή αργά τη νύχτα—έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Πολλές οικογένειες στέλνουν τα παιδιά ή τις γυναίκες τους για να φέρουν νερό από οποιονδήποτε κοντινό σταθμό εξακολουθεί να παρέχει μικρές ποσότητες πόσιμου νερού, μια πρακτική που έχει γίνει μέρος του καθημερινού αγώνα για επιβίωση.
Λειψυδρία και ο καθημερινός αγώνας για πόσιμο νερό
Ο Αμπντέλ Φατάχ Χανούν, 44 ετών, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Σάτι, στη δυτική Γάζα, ζει πλέον σε μια σκηνή κοντά στην παραλία στη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ. «Η επταμελής οικογένειά μου κι εγώ υποφέρουμε καθημερινά από την επιδεινούμενη κρίση νερού. Η εξασφάλιση νερού έχει γίνει μια διαρκής έγνοια που δεν μας εγκαταλείπει ποτέ», δήλωσε στο The Palestine Chronicle.
Ο Χανούν πρόσθεσε ότι συχνά αναγκάζεται να μεταφέρει νερό από απομακρυσμένες περιοχές ή να κυνηγά τα φορτηγά διανομής. Κάποιες φορές, αναγκάζεται να αγοράζει νερό σε υψηλές τιμές από μικρά καρότσια που περιπλανώνται στους δρόμους—ένα έξοδο που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά σε καθημερινή βάση.









