Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 26 Δεκέμβρη
  • Οι σιωναζιστές ψάχνουν προσχήματα για να συνεχίσουν τη γενοκτονία
  • Το φτύσιμο ήταν όλο δικό του
  • Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη
  • Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις
  • Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Aντεργατική εγκύκλιος ξεπερνά το τερατούργημα του Γεωργιάδη για τις τριετίες
Εργατικά

Aντεργατική εγκύκλιος ξεπερνά το τερατούργημα του Γεωργιάδη για τις τριετίες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Οκτ 2023, 13:13

Εγκύκλιος που υπογράφει η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Στρατινάκη ξεπερνά το τερατούργημα του Γεωργιάδη για τις τριετίες (άρθρο 33 του νόμου 5053/2023).

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Στρατινάκη εκδίδει, με άνωθεν εντολή, αντεργατικές εγκυκλίους που ξεπερνούν αντεργατικούς νόμους. Η ίδια παραμένει γενική γραμματέας του υπουργείου Κεφαλαίου (και όχι Εργασίας) από το 2012. Τοποθετήθηκε επί Παπαδήμου τον Μάρτη του 2012, παρέμεινε επί Σαμαροβενιζέλων, την έδιωξαν οι Τσιπροκαμμένοι τον Μάρτη του 2015, την επανέφερε ο Μητσοτάκης το 2019 και συνεχίζει ακάθεκτη και στη δεύτερη κυβέρνησή του.

Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε αρθρογραφία μας για την παραγωγή αντεργατικών εγκυκλίων από τη Στρατινάκη (προσθέσαμε και μία του υφυπουργού Τσακλόγλου, που βαδίζει στον ίδιο δρόμο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Με εγκύκλιο καταργούν τις κλαδικές συμβάσεις

Κάνουν πιο αντεργατικό το αντεργατικό τερατούργημα του Χατζηδάκη

Παράνομη εγκύκλιος Τσακλόγλου για την καταβολή της εθνικής σύνταξης

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση Γεωργιάδη (έμπνευσης Στρατινάκη, γιατί ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός είναι εντελώς άσχετος), γράψαμε αναλυτικά σε δύο άρθρα μας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τριετίες: Ρύθμιση της προστασίας των καπιταλιστών και παγίωσης της ληστείας των εργατών

Οι παγίδες της αντεργατικής τροπολογίας για τις τριετίες

Με την εγκύκλιό της, που δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτώβρη, η Στρατινάκη ανέλαβε να διευκρινίσει το άρθρο 33 του νόμου 5053/2023 για το δήθεν ξεπάγωμα των τριετιών. Γι’ αυτό κρίνουμε απαραίτητο να μεταφέρουμε ένα εκτενές απόσπασμα από το πρώτο άρθρο μας για το τερατούργημα, που δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτέμβρη,:

Στην παράγραφο 2α του άρθρου 1 αναφέρεται (η έμφαση παντού δική μας):

«α) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που είχε προσληφθεί πριν από την 14η.2.2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί τη 14η.2.2012 οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της, συνεχίζει να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024».

Πόσος είναι ο χρόνος της προϋπηρεσίας πριν τις 14.2.2012 που θα συμπληρώνεται μετά την 1.1.2024; Σκόπιμα δεν προσδιορίζεται.

Ομως, στην παράγραφο 5 του άρθρου 1 αναφέρεται:

«5. Για το χρονικό διάστημα από την 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023 καμία αξίωση δεν γεννάται, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως αναφέρονται στις παρ. 1, 2 και 3, ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από την 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023».

Ενώ στην παράγραφο 2α του άρθρου 1 γίνεται αόριστη αναφορά σε προϋπηρεσία, χωρίς να προσδιορίζεται πόση απ’ αυτή θα παίρνεται υπόψη, στην παράγραφο 5 ισχυρίζονται, ότι δήθεν στις παραγράφους 1, 2 και 3 αναφέρεται συγκεκριμένος χρόνος για την προϋπηρεσία πριν και μετά από τις 14 Φλεβάρη του 2012!

Αυτή η ασάφεια είναι σκόπιμη. Ο χρόνος προϋπηρεσίας που διανύθηκε πριν από τις 14 Φλεβάρη του 2012 θα προσδιοριστεί με την Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται ότι θα εκδοθεί (α’ εδάφιο της παραγράφου 7). 

Η αόριστη αναφορά εξυπηρετεί την κυβερνητική προπαγάνδα που θέλει να πιστέψουν οι εργάτες και εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν πιάσει δουλειά πριν από τις 14 Φλεβάρη του 2012 και είχαν τριετίες, ότι αυτές θα συνυπολογιστούν από την 1η Γενάρη του 2024.

Ακόμα πιο προκλητική, όμως, είναι η παράγραφος 2β του άρθρου 1, που προσπαθεί να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση για αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας και μετά τις 14 Φλεβάρη του 2012: 

«β) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που προσλήφθηκε μετά από την 14η.2.2012, ξεκινά να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024».

Και εδώ η αναφορά σε προϋπηρεσία μετά τις 14.2.2012 είναι αόριστη. Από τη μια αναφέρεται ότι «για το χρονικό διάστημα από την 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023 καμία αξίωση δεν γεννάται» (παράγραφος 5), από την άλλη μιλούν για αναγνώριση προϋπηρεσίας και μετά τις 14.2.2012, χωρίς φυσικά να προσδιορίζουν την έκτασή της, το χρονικό διάστημα που υποτίθεται πως θα αναγνωριστεί. Επιπλέον, στην παράγραφο 5 αναφέρεται πως «ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από την 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023»!

Η αντεργατική τροπολογία σ’ αυτό το θέμα θυμίζει χρησμό της Πυθίας, από τον οποίο δε βγαίνει άκρη. Επαναλαμβάνουμε πως η αοριστία και οι αλληλοσυγκρουόμενες διατυπώσεις δεν είναι τυχαίες. Προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους εργάτες και εργαζόμενους πως από 1.1.2024 θα τους αναγνωριστεί προϋπηρεσία όχι μόνο για το χρονικό διάστημα πριν από τις 14.2.2012, αλλά και για το διάστημα της αναστολής (μετά τις 14.2.2012). Είναι η τροφή που δίνουν στα μιντιακά παπαγαλάκια για να αρχίσουν την εξαπάτηση των εργατών.

Η Στρατινάκη, λοιπόν, με τα σημεία 1α και 1β της εγκυκλίου της για δήθεν συνυπολογισμό των προϋπηρεσιών πριν και μετά τις 14 Φλεβάρη του 2012, έρχεται να αναζωπυρώσει στους εργάτες και εργαζόμενους την ψευδαίσθηση, ότι δήθεν θα συνυπολογιστούν οι τριετίες και θα δουν αμέσως τους μισθούς και τα μεροκάματά τους να αυξάνονται. Το κάνει αυτό για να αναζωπυρώσει την εκκωφαντική προπαγάνδα από τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης (που κάπως ατόνησε), ότι από την 1η Γενάρη του 2024 θα συνυπολογιστούν οι τριετίες πριν και μετά τις 14 Φλεβάρη του 2012.

Στο σημείο 7 της εγκυκλίου, που επαναλαμβάνει ακριβώς την παράγραφο 5 του άρθρου 33 του νόμου, ομολογείται εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα υπολογιστεί η προϋπηρεσία πριν και μετά τις 14 Φλεβάρη του 2012. Δεν θα υπολογιστεί γιατί στις παραγράφους 1, 2, 3 δεν ορίζεται συγκεκριμένος χρόνος προϋπηρεσίας που θα υπολογιστεί μετά την 1η Γενάρη του 2024.

Πρόκειται για τα δύο σημεία που αναλύσαμε διεξοδικά στο άρθρο μας, όπως φαίνεται από το απόσπασμα που παραθέσαμε παραπάνω.

Η Στρατινάκη, όμως, δεν παρέλειψε να εφαρμόσει και εδώ τη γνωστή τακτική της να προσθέτει προϋποθέσεις που δεν προβλέπονται από τους αντεργατικούς νόμους. 

Συγκεκριμένα, στο β’ εδάφιο, σημείο 1 της εγκυκλίου προσέθεσε τη φράση «στην ίδια ειδικότητα». Αναφέρει η εγκύκλιος: «Εάν δεν ρυθμίζεται διαφορετικά από ένα τέτοιο κείμενο Συλλογικής Ρύθμισης Εργασίας, ως προϋπηρεσία αναγνωρίζεται αυτή που διανύθηκε στον ίδιο ή σε άλλο εργοδότη, στην ίδια ειδικότητα».

Μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ως προϋπόθεση, η απασχόληση των εργατών και εργαζόμενων στην ίδια ειδικότητα, για να αναγνωριστεί ο χρόνος εργασίας ως προϋπηρεσία και να καταβληθούν τα επιδόματα των τριετιών. Παραθέτουμε το άρθρο 2 της ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας):

«ΑΡΘΡΟ 2

Εκτη τριετία στους εργατοτεχνίτες

Στους εργατοτεχνίτες (-τριες) που συμπληρώνουν 18ετή υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη ή 18ετή προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη με οποιαδήποτε ιδιότητα και δεν υπάγονται σε άλλη ειδικότρη ρύθμιση (ΣΣΕ, Δ.Α ή Υ.Α) χορηγείται από 1ης-1-2008 και έκτη τριετία, ποσοστού 5%» (η έμφαση δική μας).

Επίσης, στο σημείο 5.1 της εγκυκλίου της η Στρατινάκη προσθέτει για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας τη φράση: «και δεσμεύεται σήμερα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που βρίσκεται σε ισχύ». Αναφέρει η εγκύκλιος: «5.1. Μισθωτός που προσελήφθη, είτε πριν την 14.2.2012, είτε μετά και δεσμεύεται σήμερα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) που βρίσκεται σε ισχύ, θα προσμετρηθεί η προϋπηρεσία του/της πριν την 14.2.2012 και μετά την 1.1.2024, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παρ. 2 της παρούσας».

Η εργατική τάξη πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να αγωνιστεί για να καταργηθούν ο αντεργατικός νόμος του Γεωργιάδη και η εγκύκλιος της Στρατινάκη. Να απαιτήσει να καταβληθούν τα επιδόματα όλων των αναγνωρισμένων από όλες τις ΣΣΕ τριετιών (πριν και μετά τις 14.2.2012) και τα αναδρομικά για την περίοδο μετά τις 14 Φλεβάρη του 2012 μέχρι 1.1.2024.

Εκτύπωση 🖨
ΠΥΣ 6/2012 ΤΡΙΕΤΙΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτέφανος, όπως λέμε Αδωνις…
Επόμενο άρθρο H φθινοπωρινή σύναξις των Μαυρογιαλούρων

Σχετικά Αρθρα

ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου

Εργατικά 24 Δεκ 2025, 11:58

Απολυταρχικού τύπου διάταξη για να αποτρέπεται η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων των δήμων

Οταν τα δημοτικά όργανα αρνούνται να ασκήσουν ένδικα μέσω κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους, θα υποχρεώνονται να το κάνουν οι δικηγόροι των δήμων!

Εργατικά 22 Δεκ 2025, 12:03

Νόμιμη η απεργία-αποχή των διοικητικών των ΑΕΙ από τις διαγραφές φοιτητών – Αυτή είναι η απόφαση-κόλαφος στα μούτρα του Μητσοτάκη

Εργατικά 21 Δεκ 2025, 05:25

Η αγωγή Τυχεροπούλου κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ και η αποκάλυψη των μαφιόζικων μεθόδων εργασιακής, ηθικής και κοινωνικής εξόντωσής της

Εργατικά 20 Δεκ 2025, 20:47

Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για bullying διοίκησης και γονέων σε βάρος εκπαιδευτικών στο ιδιωτικό σχολείο «Εκπαιδευτήρια Παιδαγωγική – Birds»

Εργατικά 17 Δεκ 2025, 10:03

Πειθαρχικό σε τρεις εκπαιδευτικούς επειδή συμμετέχουν στην νόμιμη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων»

Εργατικά 12 Δεκ 2025, 09:40
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Δεκέμβρη

26 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ψάχνουν προσχήματα για να συνεχίσουν τη γενοκτονία

25 Δεκ 2025, 10:25
Πολιτική

Το φτύσιμο ήταν όλο δικό του

25 Δεκ 2025, 06:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη

25 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις

24 Δεκ 2025, 18:31
Παιδεία

Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας

Για την 16χρονη που τραυμάτισε συμμαθήτριά της

24 Δεκ 2025, 18:04
Εργατικά

ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου

24 Δεκ 2025, 11:58
Διεθνή

Ο σιωναζιστής Νετανιάχου και οι άθλιες ορντινάντσες του

24 Δεκ 2025, 11:50
Καταστολή

Ιμπεριαλισμός, κρατική καταστολή και απελάσεις: το κράτος επιστρέφει τα θύματα του πίσω στον όλεθρο

24 Δεκ 2025, 07:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Δεκέμβρη

24 Δεκ 2025, 00:01
Κόντρες

Τα κάλαντα της αμερικανοδουλείας

23 Δεκ 2025, 20:42
Οικονομία

Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Για να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο της εγκληματικής οργάνωσης

23 Δεκ 2025, 19:55
Διεθνή

Ζορίζονται οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή

Ανοιχτοί σε σχέσεις μόνο αν το Ισραήλ φερθεί σαν «κανονική χώρα», δηλώνει σαουδάραβας αξιωματούχος

23 Δεκ 2025, 12:06
Καταστολή

Πετάνε στο δρόμο τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

23 Δεκ 2025, 09:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Δεκέμβρη

23 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι υποχωρούν λόγω της άτεγκτης στάσης της Παλαιστινιακής Αντίστασης

22 Δεκ 2025, 19:56
Καταστολή

Δικαίωση για οικογένεια σύριων προσφύγων: αποκαλύπτεται ο πραγματικός ρόλος του Frontex

22 Δεκ 2025, 18:16
Εργατικά

Απολυταρχικού τύπου διάταξη για να αποτρέπεται η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων των δήμων

Οταν τα δημοτικά όργανα αρνούνται να ασκήσουν ένδικα μέσω κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους, θα υποχρεώνονται να το κάνουν οι δικηγόροι των δήμων!

22 Δεκ 2025, 12:03
Πολιτική

Στο φέουδο του Μπέου δεν χωρεί κρατικός έλεγχος

22 Δεκ 2025, 10:33
Πολιτική

Μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Πετρούπολη – «Ο φασισμός δεν χωρά στην εκπαίδευση»

22 Δεκ 2025, 09:10
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Δεκέμβρη

1862: Απαγχονίζονται 38 εξεγερμένοι Ινδιάνοι Santee στο Mankato (ΗΠΑ).

1893: Γεννιέται ο Μάο Τσε Τουνγκ.

1943: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ από τον κόμη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

1943: Πεθαίνει ο Δημήτριος Γληνός.

1970: Αφήνονται ελεύθεροι 305 εκτοπισμένοι από τη δικτατορία.

1979: Σοβιετικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Αφγανιστάν.

1997: Πεθαίνει ο Κορνήλιος Καστοριάδης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ευ. Βενιζέλος: Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο, έχω επιδείξει εγώ ποτέ κάποια πολιτική φιλοδοξία; Γιατί μόνο βάρη έχω αναλάβει στην πολιτική μου διαδρομή. (…) Δεν νομίζω ότι επιδίωξα ποτέ κάποιο αξίωμα το οποίο θα είναι χαριστικό ή εύκολο, ανέλαβα ευθύνες και νομίζω ότι ο καθένας θα κριθεί στο τέλος, στον απολογισμό της ζωής του με βάση αυτά τα οποία ξεπερνούν τη συγκυρία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δεν είστε πολιτικός πια;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς είμαι πολιτικός. (…)

Ευ. Βενιζέλος: Η αυτοδυναμία πιστεύω ότι έχει κλείσει τον κύκλο της στην Ελλάδα. (…)

Χρ. Κούτρας: Όχι. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν κληθεί, θα πει, είμαι εδώ;

Ευ. Βενιζέλος: Από ποιους να κληθεί;

Χρ. Κούτρας: Από τα κόμματα τα οποία μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν μία συνεργασία.

Ευ. Βενιζέλος: Τα κόμματα εάν θεωρήσουν ότι πρέπει να απευθυνθούν σε άλλα πρόσωπα, τα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και εγώ, δεν παριστάνω τώρα τον σεμνότυφο, θα κρίνουμε αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι.

Χρ. Κούτρας: Εκείνη τη στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν υπάρχει εμπιστοσύνη, εάν υπάρχουν συσχετισμοί, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αλλά δεν θα έλεγε κανείς όχι σε μία παρόμοια περίσταση. (…)

Χρ. Κούτρας: Αυτό βλέπετε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους καταρχάς διαφάνειας, για λόγους δημοκρατικής ας το πούμε αισθητικής, για λόγους συμμετοχής και συναντίληψης, για λόγους νομιμοποίησης και γιατί δεν μπορεί η χώρα να πορεύεται συγκρουσιακά. (…)

Γ. Ντσούνος: Άρα με βάση το δικό σας σκεπτικό θα πάμε σε συνεργασία. Συνεργασία ποιων; Αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Θα το κρίνουν τα κόμματα, εγώ δεν είμαι εδώ ούτε κανείς που έχει διατελέσει πολιτικός πρώτης γραμμής είμαστε εδώ για να πούμε στα κόμματα τι θα κάνουν. (…) Τα κόμματα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς παρακολουθούμε, εγώ προσωπικά παρακολουθώ με σεβασμό, απόλυτο σεβασμό το πώς εξελίσσεται η δημοκρατική διαδικασία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δηλώνετε όμως παρών να κληθείτε υπό προϋποθέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλω το ΠΑΣΟΚ να είναι όσο γίνεται ψηλότερα, (…) αλλά δεν μιλώ τώρα ως ΠΑΣΟΚ ή μόνο για το ΠΑΣΟΚ, μιλώ για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος και με ενδιαφέρει να λειτουργεί το δημοκρατικό τόξο, το συνταγματικό τόξο.

(Θέλει η που@@@α να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει. Ο Βενιζέλος βγήκε σε κανάλι για να πει ότι προσφέρεται για πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης, υπό οποιαδήποτε σύνθεση. Δεν κάνει τον κλασικό διαχωρισμό «πρόοδος-συντήρηση», αλλά το διαχωρισμό «εντός – εκτός συνταγματικού τόξου». Με όλους, πλην νεοναζιστών, φτάνει να τον κάνουν πρωθυπουργό. Μιλάμε για υπερ-μπαλαντέρ. Χρησιμοποίησε την αναμφισβήτητη ρητορική του δεινότητα με τρόπο που να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τις προσδοκίες του. Από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης δεν τον έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μόνο που απομένει για να ικανοποιήσει τον άκρατο ναρκισσισμό του είναι να γίνει πρωθυπουργός μιας -ακόμα και βραχύβιας- συμμαχικής κυβέρνησης. Στα 70 του έστω. Θα το πετύχει; Συνήθως δεν πετυχαίνει μεγάλους στόχους. Εχασε πανηγυρικά από τον ΓΑΠ στις εκλογές για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος προκάλεσε. Μετά έγινε μνημονιακός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώτα με τον Παπαδήμο, μετά τον Σαμαρά, έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόνο για να το δει να εξαερώνεται επί προεδρίας του και μετά είδε τη Φώφη να ψηλοανεβάζει το ποσοστό του. Πρόκειται για μόνιμο λούζερ, με τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του ώστε να θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός… του χρωστάει. Από τη στιγμή που κατέθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός συμμαχικής κυβέρνησης, είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο πολιτικό προσκήνιο, επιτιθέμενος με το δικό του στιλ κατά του Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας τους Σαμαρά-Καραμανλή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo