Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Υγεία»Αμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών μαγαζιών στην Υγεία
Υγεία

Αμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών μαγαζιών στην Υγεία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Νοέ 2020, 13:02

Το ζήτημα είχε τεθεί και στη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, αλλά θάφτηκε γρήγορα-γρήγορα (τόσο χρήμα πήραν οι μιντιάρχες). Με την έξαρση της πανδημίας και προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ για περιστατικά CoviD-19, μετέτρεψαν τα νοσοκομεία ουσιαστικά σε νοσοκομεία μιας νόσου. Σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία, ώστε να μην καταλαμβάνονται κρεβάτια ΜΕΘ από χειρουργημένους.

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος γιατρός για να καταλάβει ότι αυτό είναι εγκληματικό. Κανένας δεν κάνει χειρουργείο για πλάκα. Είναι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιο νόσημα και πρέπει να χειρουργηθούν. Οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες. Οσοι δεν έχουν να πληρώσουν περιμένουν καιρό για τη σειρά τους. Κι εκεί που βλέπουν με ανακούφιση ότι έφτασε η ώρα να υποβληθούν στην αναγκαία για την υγεία τους επέμβαση, τα τακτικά χειρουργεία αναστέλλονται κι αυτοί θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο. Αγνωστο πόσο, γιατί στο μεταξύ προκύπτουν και άλλοι ασθενείς που ενδεχομένως είναι πιο βεβαρημένοι. Με την επιμήκυνση του χρόνου αναμονής το πρόβλημα υγείας αυτών των ανθρώπων θα επιδεινωθεί, με άμεση επίπτωση και στην ποιότητα της ζωής τους, αλλά και στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα; Με την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ (3.000 κρεβάτια πρέπει να διαθέτει η χώρα, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, και έχει λιγότερα από 1.000) και την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τη λειτουργία τους (προσωπικού το οποίο θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένο γι’ αυτή τη δουλειά και όχι να διαθέτει απλά ένα πτυχίο).

Πώς το αντιμετώπισε η κυβέρνηση; Απλούστατα, δεν το αντιμετώπισε. Μολονότι πέρασαν οχτώ μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα. Μόνο εγκαίνια και φιέστες! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φιέστα στη «Σωτηρία» με τις κλίνες ΜΕΘ που έκανε «δωρεά» η Βουλή. Πενήντα υποτίθεται ότι είναι οι νέες κλίνες, μόνο δώδεκα λειτουργούν και αυτές με προσωπικό που αποσπάστηκε ετσιθελικά από άλλα νοσοκομεία!

Υπάρχει και μια λύση, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και να προσφέρει μια ανακούφιση στο σύστημα: επιτάσσεται ολόκληρος ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και εντάσσεται σε κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Ετσι, τα τακτικά χειρουργεία δε θα αναστέλλονταν κι αν χρειαζόταν να μειωθούν (μέχρι να δημιουργηθεί επαρκής αριθμός κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, μέσω ενός ταχύρρυθμου προγράμματος), η μείωση θα ήταν μικρή.

Αυτό, όμως, ούτε που θέλει να το ακούσει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ετσι, έχουμε το φαινόμενο, τα ιδιωτικά μαγαζιά της Υγείας να στέλνουν όλα τα περιστατικά CoviD στα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς και ταυτόχρονα να έχουν τις ΜΕΘ τους ελεύθερες και να κονομάνε κάνοντας όλα τα χειρουργεία, εξασφαλίζοντας μάλιστα και πελατεία από ασθενείς που ήταν προγραμματισμένοι για χειρουργείο στο ΕΣΥ, αλλά μετά την αναστολή των τακτικών χειρουργείων αναγκάζονται να μαζέψουν τις οικονομίες τους ή να δανειστούν και να πάνε να χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε και πάλι από τα τέλη Οκτώβρη, όταν ήταν φανερό ότι το ΕΣΥ αρχίζει να γονατίζει. Εξακολουθεί, όμως, να θάβεται από τα μπουκωμένα με κρατικό χρήμα αστικά ΜΜΕ. Ας δούμε μερικές ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών.

Ξεκινάμε με χτεσινή (5 Nοέμβρη) ανακοίνωση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ):

«Γνωρίζατε ότι…
…την προηγούμενη Παρασκευή έγινε στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη συνάντηση στελεχών του υπουργείου Υγείας με τις διοικήσεις, τους διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας και τους διευθυντές ΜΕΘ όλων των νοσοκομείων της πόλης;

Γνωρίζατε ότι…
…τα στελέχη του υπουργείου αγωνιωδώς ρωτούσαν και πίεζαν κάθε νοσοκομείο “πόσα κρεβάτια μπορείς να μου δώσεις για covid;“, “πόσα κρεβάτια ΜΕΘ μπορείς να μου δώσεις για covid;“. Παρά τους τόσους μήνες “προετοιμασίας“, παρά το ότι το “σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο“;

Γνωρίζατε ότι…
εν μία νυκτί κλινικές συγχωνεύθηκαν και τα “κενά“ “μετατράπηκαν“ σε κλινικές covid;

Γνωρίζατε ότι…
…δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ “μετατράπηκαν“ σε κρεβάτια covid-ΜΕΘ;

Γνωρίζατε ότι…
…όλα αυτά τα κρεβάτια και οι συγχωνευμένες κλινικές μέχρι πριν μία βδομάδα δεν έφταναν καλά καλά, για να νοσηλευθούν οι ασθενείς με την τρέχουσα νοσηρότητα;

Γνωρίζετε μήπως…
…τι θα γίνει τώρα με την τρέχουσα νοσηρότητα; Σε ποιες κλινικές, σε ποια κρεβάτια ΜΕΘ θα νοσηλευθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τώρα που οι κλινικές και οι ΜΕΘ μετατράπηκαν σε χώρους και κρεβάτια νοσηλείας covid;

Γνωρίζετε μήπως…
…αν θα σταματήσουν – ω του θαύματος! – οι γαστρορραγίες, τα εγκεφαλικά, οι παγκρεατίτιδες, οι ρήξεις ανευρυσμάτων, οι διατρήσεις, οι οξείες κοιλίες, οι μαιευτικές αιμορραγίες;

Πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας του covid, χωρίς να έχουν covid;».

Πάμε λίγο πίσω στο χρόνο. Εγγραφο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) προς τους διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, τους Διοικητές των Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, την ΟΕΝΓΕ, τις τριμελείς και πενταμελείς επιτροπές της ΕΙΝΑΠ και τα ΜΜΕ, με ημερομηνία 30 Οκτώβρη, αναφέρει:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους διοικητές της 1ης και 2ης Υ.Πε. πρότεινε να μη μειωθούν τα χειρουργεία διότι υπάρχουν λίστες χειρουργείων με ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όπου πρέπει άμεσα να εξυπηρετηθούν. Οι διοικητές των δύο Υ.Πε. δεσμεύτηκαν ότι δεν θα υπάρξει τέτοια μείωση».

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε την κ. Παγώνη (πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ) και τον κ. Σιώρα (γενικό γραμματέα), αν έδωσαν βάση στη «δέσμευση» των διορισμένων από την κυβέρνηση διοικητών των ΥΠΕ, ότι «δε θα υπάρξει μείωση των χειρουργείων». Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κάποια νεότερη ανακοίνωση από την ΕΙΝΑΠ, είμαστε υποχρεωμένοι να πιστέψουμε ότι οι δύο συνδικαλιστές και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έχουν πειστεί από τις «δεσμεύσεις» των διοικητών! Γι’ αυτό και λειτούργησαν σαν… Γραφείο Τύπου των διοικητών.

Υπήρχε περίπτωση, οι διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητές να πάνε κόντρα στην πολιτική του υπουργείου Υγείας, το οποίο ανακοίνωσε επίσημα, ότι στα νοσοκομεία των περιοχών του επιπέδου Α (επιτήρηση) πρέπει να μειωθούν οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις κατά 20% και στα νοσοκομεία των περιοχών του επιπέδου Β (αυξημένου κινδύνου) πρέπει να μειωθούν οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις κατά 80%; Αστεία πράγματα. Ο Κοντοζαμάνης έστειλε και τις σχετικές εγκυκλίους διαταγές στους διοικητές των ΥΠΕ. Mε το χαρακτηρισμό «Εξαιρετικά Επείγουσα» μάλιστα.

Η ΟΕΝΓΕ αντέδρασε με ανακοίνωση την 1η Νοέμβρη, στην οποία επισημαίνει εισαγωγικά ότι «λίγες μόνο μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις των διοικητών της 1ης και 2ης υγειονομικής περιφέρειας ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία, η σημερινή οδηγία για δραστική μείωση στις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι ανοιχτή ομολογία ότι τόσους μήνες μετά δεν έχει υπάρξει καμία “ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας“». Τονίζει ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις. Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας αυτό δείχνει. Δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου».

Και καταλήγει σε αιτήματα: «Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας! Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην υγεία! Τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, παντού!».

To τελευταίο αίτημα δεν μπορούμε να το αφήσουμε ασχολίαστο. Από γιατρούς περιμέναμε αίτημα για εφαρμογή καθολικού λοκντάουν, ώστε να ανακοπεί η διασπορά του κοροναϊού και η καταστροφική επέλαση της πανδημίας και όχι αναμάσημα αιτημάτων που έχουν ξεπεραστεί από την ίδια τη σκληρή πραγματικότητα και που στις σημερινές συνθήκες θα ήταν είτε ημίμετρα είτε ευχολόγιο. Μέσα σε πέντε μέρες, η ΟΕΝΓΕ, δυστυχώς, ξεπεράστηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους συμβουλάτορές της Τσιοδρομαγιορκίνηδες, που αναγκάστηκαν να πάνε σε γενικό λοκντάουν σε όλη τη χώρα, ομολογώντας ότι τα ημίμετρά τους αποδεικνύονται εντελώς αναποτελεσματικά.

Και βέβαια, στο πλαίσιο του γενικού λοκντάουν, όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα μετατραπούν σε νοσοκομεία αποκλειστικά covid, γιατί για αρκετές ακόμα μέρες θα αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με covid, που θα πρέπει να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και λοιπές κατηγορίες θαλάμων. Ετσι, τα τακτικά χειρουργεία θα σταματήσουν, προκειμένου οι ειδικές κλίνες να μένουν ελεύθερες για περιστατικά covid.

Ως προς αυτό, θα συμφωνήσουμε με την ΟΕΝΓΕ. Και ιδιαίτερα με την επισήμανσή της: «Αναρωτιόμαστε ο δραστικός περιορισμός των χειρουργικών επεμβάσεων αφορά και τον ιδιωτικό τομέα; Ας μη βιαστούν να μας απαντήσουν. Γιατί στο πρώτο κύμα της επιδημίας οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας συνέχιζαν ανενόχλητοι να χειρουργούν την “υψηλή πελατεία τους“, η οποία μάλιστα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Για μία ακόμη φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο λαός, οι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα».

 Στη συνέντευξη Τύπου, το μείζον αυτό θέμα το ξεπέταξε ο Μητσοτάκης με τη συνήθη αερολογία («Θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουν γίνει αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν», («έχουμε προσθέσει 6.800 γιατρούς και νοσηλευτές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουμε, σχεδόν, διπλασιάσει τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας»), ενώ ο Τσιόδρας αρνήθηκε προκλητικά να πει το οτιδήποτε! Eννοείται πως ξέρει πολύ καλά ότι η κυβερνητική εντολή για μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 80% (ποσοστό που σίγουρα θα μεγαλώσει τις επόμενες μέρες) σημαίνει έγκλημα κατά των ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα και είχαν –μετά από καιρό αναμονής- προγραμματισμένο χειρουργείο.

Οσοι έχουν λεφτά θα πάνε σε κάποιο ιδιωτικό μαγαζί. Οι υπόλοιποι θα… περιμένουν με την ασθένειά τους να επιδεινώνεται. Και κάποιοι θα χαθούν και η απώλειά τους θα αποδοθεί στην… τύχη.

Θα κλείσουμε με μια χτεσινή απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ, που δε μασάει τα λόγια:

«Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά, η κυβέρνηση επιλέγει να αρνείται τη λήψη κάθε ουσιαστικού μέτρου στην κατεύθυνση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, εκθειάζοντας την ατομική ευθύνη, συγκαλύπτοντας την δική της – κρατική, και αφήνοντας τελικά τον λαό απροστάτευτο και εκτεθειμένο σε απρόβλεπτους και ανυπολόγιστους κινδύνους για την ίδια την υγεία και τη ζωή του.

Η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι συνάδελφοι υγειονομικοί στο Π.Γ.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ είναι ενδεικτική της κατάστασης. Με κατειλημμένες τις 21 από τις 25 κλίνες ΜΕΘ φαντάζει πλέον μονόδρομος τις επόμενες μέρες η διασωλήνωση ασθενών σε απλούς θαλάμους, ενώ τα συνολικά θετικά κρούσματα που νοσηλεύονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεπερνούν τα 100, τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Την ίδια ώρα, η κυβερνητική κοροϊδία απογειώθηκε προχθές με τις εξαγγελίες του υπουργού υγείας, από το ίδιο νοσοκομείο για την “δήθεν ενίσχυση” της πόλης με επιπλέον 43 κλίνες ΜΕΘ που σύντομα αποδείχθηκαν “άνθρακας”, καθώς επρόκειτο για ήδη υπάρχοντα κρεβάτια που “άδειασαν“ από ασθενείς που κατευθύνθηκαν σε ιδιωτικά κέντρα.

Μέρα με τη μέρα, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δομές υγείας “μίας νόσου“, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου σε μη επείγοντες, αλλά ταυτόχρονα επιβαρυμένους χρόνια πάσχοντες ασθενείς που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης και περίθαλψης. Στη Θεσσαλονίκη η διακοπή λειτουργίας των τακτικών και απογευματινών ιατρείων και η αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80% εγκυμονεί τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά τις λοιπές παθήσεις.

Οι φοιτητές Ιατρικής δε θα σιωπήσουμε στο έγκλημα που εξελίσσεται σε βάρος της υγείας του λαού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις χιλιάδες υγειονομικών που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ζωής. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο».

Εκτύπωση 🖨
ΕΠΙΤΑΞΗ ΜΕΘ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΤΣΙΟΔΡΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚαι τώρα τι θα κάνουμε χωρίς… βαρβάρους;
Επόμενο άρθρο Εγκλημα: Κρούσματα και σε φυλακές!

Σχετικά Αρθρα

Αυτό είναι ταβάνι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο!

Υγεία 21 Οκτ 2025, 20:40

Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ

Υγεία 19 Οκτ 2025, 20:17

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

Υγεία 16 Οκτ 2025, 19:16

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

Υγεία 15 Οκτ 2025, 14:33

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

Υγεία 14 Οκτ 2025, 20:43

Οταν ο «Μάκης το τσεκούρι» καταργούσε (δύο φορές μάλιστα) διάταξη ΚΥΑ με μια απλή εγκύκλιο, για να βολέψει Φραπέδες, Χασάπηδες και σία!

Ο υποστράτηγος και ο στρατηγός της εγκληματικής οργάνωσης

Πολιτική 8 Οκτ 2025, 21:39
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

Ημέρα ακτινολογίας.

Ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας.

1901: Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη («Ευαγγελικά»), έντεκα νεκροί, ογδόντα τραυματίες, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης που υπέβαλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα.

1903: Ταραχές με αφορμή την παράσταση “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο με κείμενο σε απλή καθαρεύουσα, δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

1917: Καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία γης στη Ρωσία. Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού καθιερώνεται ως η νέα κυβέρνηση και διορίζει τον Λένιν πρόεδρο, τον Λέον Τρότσκι κομισάριο εξωτερικών και τον Στάλιν κομισάριο εθνοτήτων.

1925: Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Γερμανία).

1932: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ.

1938: Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της “Νύχτας των κρυστάλλων“.

2001: Εκρηξη σε διαμέρισμα της οδού Μαυρικίου, τραυματισμός Κυριάκου Μαζοκόπου.

2007: Ο πατέρας πέντε παιδιών Ιλμι Λατές εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από τη Λεβαία Φλώρινας, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo