Στις 23 Γενάρη δημοσιεύσαμε την είδηση ότι το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε την Πέμπτη 20 Γενάρη, αποφάσισε να εισηγηθεί την επιβολή δεύτερης στη σειρά εξάμηνης δυνητικής αργίας στην επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, του «παραμάγαζου» που είχε στηθεί και λειτουργούσε μέσα στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», ως τμήμα της Β’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής.
Τονίζαμε ότι η δεύτερη στη σειρά ονειδιστική ποινή σε μια πανεπιστημιακό εκθέτει ανεπανόρθωτα το καθηγητικό κατεστημένο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που την έχει θέσει κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες του, στηρίζοντας μια πρακτική που θέλει τις πανεπιστημιακές κλινικές και τμήματα μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να αποτελούν προσωπικά φέουδα των πανεπιστημιακών μεγαλογιατρών, τα οποία μπορούν να λειτουργούν έξω και πέρα από κάθε νόμο.
Οπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτό το καθηγητικό κατεστημένο έκανε ένα ακόμα βήμα στο δρόμο της καταισχύνης, εγείροντας πλέον ένα μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να παρακολουθεί… ξύνοντας τη μύτη της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία είναι πλήρως ενήμερη για τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.
Αυτή τη φορά οι διαδικασίες έτρεξαν σχετικά γρήγορα. Στις 23 Γενάρη γνωμοδότησε το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, στις 3 Φλεβάρη εκδόθηκε η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας για συνέχιση της δυνητικής αργίας της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ, η οποία διαβιβάστηκε ως εξαιρετικά επείγον έγγραφο στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», στη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, στον ΕΟΠΥΥ, στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στον πρύτανη του ΕΚΠΑ (εσωτερικά στο υπουργείο Υγείας: στην αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα και στον γενικό γραμματέα).
Επισημάναμε τις κοινοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας και στο ΕΚΠΑ, γιατί αυτές αφαιρούν κάθε πρόσχημα «μη ενημέρωσής» τους για τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση, με τις πειθαρχικές και ποινικές διαστάσεις. Και αν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Δημόπουλος ανήκει και ο ίδιος στο πανεπιστημιακό κατεστημένο της Ιατρικής Σχολής και αδιαφορεί, το ερώτημα είναι τι κάνουν η Κεραμέως και ο Συρίγος; Παίρνουν έγγραφο που λέει ότι το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ γνωμοδότησε ομόφωνα να συνεχιστεί για άλλους έξι μήνες η δυνητική αργία μιας πανεπιστημιακού για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αδιαφορούν; Διαβάζουν στην απόφαση του ΚΠΣΙ ΕΣΥ ότι η συγκεκριμένη ιατρός-μέλος ΔΕΠ αντιμετωπίζει «πειθαρχική δίωξη για παραπτώματα τα οποία μπορούν να επισύρουν την ποινή της οριστικής παύσης» και δεν κρίνουν απαραίτητο να ζητήσουν τον πλήρη φάκελο (αν δεν τον έχουν) και να ξεκινήσουν τις δικές τους πειθαρχικές διαδικασίες και για το συγκεκριμένο μέλος ΔΕΠ και για τα πανεπιστημιακά όργανα που την καλύπτουν;
Εχει σημασία να αναφέρουμε ποια είναι η σύνθεση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβούλιου Ιατρών ΕΣΥ. Πρόεδρος ορίζεται ένας αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους. Μέλη: δύο πάρεδροι του ΝΣΚ, ένας διοικητής ΥΠΕ (σήμερα ο πρόεδρος της 1ης ΥΠΕ Π. Στάθης), ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβούλιου Υγείας (σήμερα πρόεδρος είναι ο καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας ΕΚΠΑ Δ. Μπούμπας και αντιπρόεδρος η καθηγήτρια Χ-Η Νικολάου, ενώ μέχρι την υπουργοποίησή της πρόεδρος ήταν η Μίνα Γκάγκα), ο πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (σήμερα η και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Μ. Παγώνη) και ένας γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας.
Αυτή η σύνθεση, λοιπόν, αποφάσισε να εισηγηθεί την παράταση της δυνητικής αργίας της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ, μελετώντας το περιεχόμενο του ογκώδους φακέλου που έχει σχηματιστεί. Είναι όλα αυτά τα στελέχη, που έχουν επιλεγεί από τον υπουργό Υγείας ή έχουν τοποθετηθεί στις κρατικές θέσεις που κατέχουν από τη σημερινή κυβέρνηση, «μιλημένα» ή «προκατειλημμένα»;
Αστεία πράγματα. Ομόφωνες υπήρξαν και οι δύο αποφάσεις για δυνητική αργία της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ, κι αυτό τα λέει όλα. Θυμίζουμε ότι στον ογκώδη φάκελο δεν περιλαμβάνονται μόνο τα αποτελέσματα της ΕΔΕ και άλλων ελέγχων που διέταξε η διοίκηση του «Π. & Α. Κυριακού», αλλά και το συντριπτικό πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο εντοπίζει όλες τις παρανομίες (ελεγχόμενες όχι μόνο πειθαρχικά αλλά και ποινικά).
Δε θα επανέλθουμε σε όλα αυτά τα στοιχεία. Τα έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά σε πληθώρα δημοσιευμάτων μας, τα οποία μπορείτε να δείτε αν κάνετε «κλικ» στην ετικέτα ΜΕΥ (σε πλαίσιο με κόκκινο χρώμα), στο τέλος αυτού του άρθρου. Εδώ ασχολούμαστε μόνο με τις νεότερες εξελίξεις και κυρίως με την πλήρη αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για ένα σκάνδαλο που αφορά μέλος ΔΕΠ, αλλά και με την προκλητική παρέμβαση του καθηγητικού κατεστημένου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που έκανε μια ακόμα προκλητική κίνηση.
Πρόκληση από το καθηγητικό κατεστημένο
Οπως έχουμε γράψει, η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ, μετά την πρώτη απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβούλιου Ιατρών ΕΣΥ να τη θέσει σε δυνητική αργία, προσέφυγε στην Επιτροπή Αναστολών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατά του υπουργού Υγείας (ατομικά και ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου), της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας και της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της πειθαρχικής ποινής που της επιβλήθηκε. Ταυτόχρονα, ζήτησε προσωρινή διαταγή και λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το αίτημά της για προσωρινή διαταγή απορρίφθηκε. Το ίδιο και το αίτημα για λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Η κύρια προσφυγή θα συζητηθεί την επόμενη Τρίτη (15 Μάρτη) στο Διοικητικό Εφετείο (Ζ’ ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ – ακυρωτική διαφορά). Η συνεδρίαση είναι δημόσια.
Εκανε και δεύτερη προσφυγή, κατά του υπουργού Υγείας και του ΝΠΔΔ «Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Π. & Α. Κυριακού», ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, στις 7 Απρίλη του 2021, με την οποία η υπόθεσή της παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ. Η προσφυγή αυτή είχε οριστεί να συζητηθεί στο Ζ’ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Ακυρωτικός Σχηματισμός) την Τρίτη 15 Φλεβάρη, όμως αναβλήθηκε για τις 21 Ιούνη του 2021.
Η είδηση είναι ότι μια βδομάδα πριν από την (αναβληθείσα) συνεδρίαση του Διοικητικού Εφετείου, ο Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ άσκησε παρέμβαση υπέρ της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ και κατά του υπουργού Υγείας, του ΝΠΔΔ «Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού» και της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου! Παρόμοια παρέμβαση υπέρ της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ έχει ασκήσει ο Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στην πρώτη αγωγή της!
Στην παρέμβαση παρατίθενται αποσπάσματα από το πόρισμα της ΕΔΕ του Νοσοκομείου και από το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (που διαπιστώνουν τις γνωστές σοβαρές παρατυπίες και παρανομίες στη λειτουργία της ΜΕΥ). Αντί όμως να ασχοληθούν με την ουσία των πορισμάτων, προσπαθούν να καλυφθούν πίσω από έναν εντελώς αστήρικτο νομικισμό, ισχυριζόμενοι ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν είχε αρμοδιότητα να διατάξει ΕΔΕ και στη συνέχεια να εξετάσει τα συμπεράσματα της ΕΔΕ και να παραπέμψει την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας, διότι η υπεύθυνη της ΜΕΥ, ως μέλος ΔΕΠ, υπάγεται στην πειθαρχική δικαιοδοσία των πανεπιστημιακών οργάνων!
Θυμίζουν τον ζωοκλέφτη που τον έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη και ζητά να μην τον παραπέμψουν στον εισαγγελέα αλλά στην Πρόνοια, γιατί είναι ορφανός. Σημειώνουμε εδώ πως η υπεύθυνη της ΜΕΥ, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, εμφανιζόταν σε όλα τα πειθαρχικά όργανα (από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μέχρι το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ) και προσπαθούσε να πείσει ότι… σύμπαν συνωμοτεί εναντίον της. Με την παρουσία της επικύρωνε τη δικαιοδοσία αυτών των οργάνων. Οταν δεν κατάφερε να τη «σκαπουλάρει» και δέχτηκε την «καμπάνα» από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ και την αρμόδια γενική διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, άλλαξε ρότα και αρνείται να εμφανιστεί, ισχυριζόμενη ότι όλα τα πειθαρχικά όργανα του ΕΣΥ είναι αναρμόδια να κρίνουν την αφεντιά της.
Ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς ανυπόστατος και αστήρικτος νομικά. Ο νόμος προβλέπει σαφέστατα ότι τα μέλη ΔΕΠ που υπηρετούν σε πανεπιστημιακές κλινικές εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ υπάγονται, κατά την άσκηση του κλινικού τους έργου εντός των νοσοκομείων, στο πειθαρχικό δίκαιο των γιατρών του ΕΣΥ (ν. 4486/2017, ΦΕΚ 115Α). Και υπάρχει ένα αναλυτικότατο νομικό έγγραφο, που έστειλε στο Διοικητικό Εφετείο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, το οποίο εξαντλεί όλες τις νομικές πτυχές. Το ίδιο έχει αποφασίσει, δυο φορές μάλιστα, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας, επιβάλλοντας δυο φορές ποινή εξάμηνης δυνητικής αργίας στην επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ, μέχρις ότου εξετάσει τα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα για τα οποία αυτή κατηγορείται.
Τι λέει, σε ελεύθερη απόδοση, το πανεπιστημιακό κατεστημένο στην παρέμβασή του; Δεν μας ενδιαφέρει αν η συνάδελφός μας «φέρεται ότι διέπραξε» όλα τα σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα που της καταλογίζονται από όλα τα όργανα ελέγχου (ΕΔΕ νοσοκομείου, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Πειθαρχικό Συμβούλιο Νοσοκομείου, Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας). Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχουν αυτά τα όργανα καμιά αρμοδιότητα ελέγχου στις πανεπιστημιακές κλινικές που λειτουργούν μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, διότι τα ΑΕΙ «έχουν πλήρη αυτοδιοίκηση που σημαίνει ότι έχουν την αποκλειστική εξουσία για δικές τους υποθέσεις» και «η άσκηση πειθαρχικής δίωξης μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ ανήκει στα πανεπιστημιακά όργανα»!
Αν αυτές οι κυρίες και οι κύριοι έχουν λίγη θεσμική τσίπα, γιατί δεν παρέπεμψαν τη συνάδελφό τους στα δικά τους πειθαρχικά όργανα, για να μπορούν να διεκδικήσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία; Θα μπορούσαν τότε να ισχυριστούν ότι ασκούν την αρμοδιότητά τους για πειθαρχικό έλεγχο σοβαρών παραπτωμάτων (ορισμένα απ’ αυτά έχουν και ποινική διάσταση). Είναι πλήρως ενήμεροι και βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο από την αποκάλυψη του σκανδάλου. Τι έκαναν όλο αυτό το διάστημα; Οχι μόνο δεν κίνησαν καμία παράλληλη πειθαρχική διαδικασία, αλλά αντίθετα ασκούσαν συνεχώς πιέσεις στα αρμόδια όργανα του ΕΣΥ και του υπουργείου Υγείας, υπέρ της πειθαρχικά ελεγχόμενης συναδέλφου τους. Που τη βρήκαν πειθαρχικά ένοχη ένα σωρό θεσμικά όργανα και όχι ένας άνθρωπος.
Δε διστάζουν να το γράψουν με ωμότητα και κυνισμό: «Εχουμε άμεσο έννομο συμφέρον να ασκήσουμε την υπό κρίση παρέμβαση διότι η κ. … … είναι μέλος του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και η απόφαση που θα εκδοθεί θα αποτελέσει δεδικασμένο για τα υπόλοιπα μέλη του ΔΕΠ»! Θέλουμε να είμαστε ανεξέλεγκτοι από τα ελεγκτικά και πειθαρχικά όργανα του ΕΣΥ, για να μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αυτή είναι η κεντρική τους θέση.
Τους/τις παραδίδουμε στην κρίση των αναγνωστών μας και ξαναρωτάμε Κεραμέως και Συρίγο: έχετε την ίδια άποψη; Οι συνάδελφοί σας στο υπουργείο Υγείας όχι (απόδειξη το αναλυτικό έγγραφο Κοντοζαμάνη). Δεν νομίζετε πως πρέπει να σταματήσετε να κρύβεστε και να πάρετε θέση;
«Παράξενη» αβελτηρία στο ΔΣ του «Π. & Α. Κυριακού»
Οπως είναι γνωστό, η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ διέπραξε στο μεταξύ και άλλα παραπτώματα, πειθαρχικά και ποινικά, με αποκορύφωμα το σπάσιμο των σφραγίδων που με εντολή του διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Στάθη, τέθηκαν στο γραφείο της, για να της απαγορευτεί η πρόσβαση σε κλινικό έργο. Φυσικά, αυτή συνέχισε να ασκεί κλινικό έργο και έκοβε τις σφραγίδες της Αρχής λες και ήταν κορδέλες εγκαινίων! Βλέπουμε όμως, την ίδια περίοδο, κάποιες… παράξενες (ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός) συμπεριφορές από το ΔΣ του Νοσοκομείου.
Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ διέταξε να σφραγιστούν οι είσοδοι και σε περίπτωση παραβίασης των σφραγίδων να υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά στο πλαίσιο του αυτοφώρου για παράβαση του άρθρου 178 ΠΚ. Η παράνομη αποσφράγιση έγινε (δις μάλιστα), αλλά το ΔΣ του Νοσοκομείου, μειοψηφούντων του διοικητή και του αναπληρωτή διοικητή, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην εφαρμόσει την εντολή του διοικητή της 1ης ΥΠΕ και να μην υποβάλει μηνυτήρια αναφορά!
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου, μολονότι γνώριζε ότι η θητεία του (και η θητεία του ΔΣ) λήγει στις 23 Μάρτη του 2022, έκανε τέσσερις μήνες να συγκαλέσει πειθαρχικό για τη διάπραξη αυτού του ποινικού αδικήματος! Είναι αμφίβολο αν η πειθαρχική διαδικασία θα προλάβει να ολοκληρωθεί προτού λήξει η θητεία του ΔΣ, αλλά είναι… εντυπωσιακό το ότι το ποινικό αδίκημα υποβιβάζεται σε πειθαρχικό παράπτωμα!
Οταν αποφασίστηκε το κλείσιμο του «παραμάγαζου» και η μεταφορά της ΜΕΥ στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, παρουσία των ακαδημαϊκών υποτρόφων (απόλυτα εξαρτημένων από την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ), διαπιστώθηκε η απώλεια τουλάχιστων πέντε εκατοντάδων ιατρικών φακέλων ασθενών! Δυο μήνες μετά τη διαπίστωση αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης, το ΔΣ του Νοσοκομείου αποφάσισε να διενεργηθεί ΕΔΕ για το θέμα. Ομως δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, την Εισαγγελία Πρωτοδικών γι’ αυτή τη σοβαρή υπόθεση, που χρήζει και ποινικής διερεύνησης, κι ας έχουν περάσει τρεις μήνες από τη διαπίστωση της απώλειας των φακέλων. Περιττεύει να πούμε πόσο σοβαρό ζήτημα είναι να χάνονται εκατοντάδες ιατρικοί φάκελοι ασθενών, οι οποίοι ανήκουν στο Νοσοκομείο και δεν αποτελούν «προσωπική περιουσίας» κανενός και καμιάς.
Θυμίζουμε ότι παρόμοια… αβελτηρία είχε δείξει το ΔΣ του Νοσοκομείου και το περασμένο φθινόπωρο. Οταν, μετά από έλεγχο που διέταξε ο κοινός διοικητής των δύο Νοσοκομείων Παίδων, διαπιστώθηκε ότι η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ δεν πειθαρχεί στην ποινή της δυνητικής αργίας ως προς το κλινικό έργο, που της επέβαλε το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, το ΔΣ του Νοσοκομείου, αντί να ασκήσει αμέσως πειθαρχικό έλεγχο για τα νέα παραπτώματα, έστελνε έγγραφες ενημερώσεις στην 1η ΥΠΕ, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, στον πρύτανη του ΕΚΠΑ και προσπαθούσε να κάνει συναντήσεις. Μ’ άλλα λόγια, αντί για αποφασιστική πειθαρχική παρέμβαση, ακολουθούσε την τακτική «σε κουβέντα να βρισκόμαστε» (μπας και τα συμβιβάσουμε;). Πέρασαν δυο μήνες για ν’ αναγκαστεί να αποφασίσει την έναρξη νέας πειθαρχικής δίωξης και τρεις μήνες για ν’ αποφασίσει νέα παραπομπή της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΘ στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας.
Εμείς δε θα σταματήσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτού του σκανδάλου, που έχει ανοίξει σαν πυώδης φλεγμονή, με τη μπόχα της να κατακλύζει το χώρο. Ας μην υπολογίζει κανένας και καμιά τους ότι θα κουραστούμε και θα τα παρατήσουμε.
ΥΓ. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η προσφυγή της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ δε θα συζητηθεί στο Διοικητικό Εφετείο την Τρίτη. Αναβλήθηκε και αυτή για τις 21 Ιούνη του 2022, όπως και η άλλη προσφυγή της.