Ο Μητσοτάκης στον Χατζηνικολάου. Πρώτα ζήτησε «να πάρουμε μία μικρή απόσταση από τα γεγονότα και να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από ένα χρόνο». Πήγαμε καλά δηλαδή! Ο Χατζηνικολάου προσπαθεί να τον προστατέψει και του θυμίζει ότι «το ’21 σε σχέση με το ’20 ήταν μία πολύ χειρότερη χρονιά της πανδημίας στην Ελλάδα. Είχαμε 16.000 νεκρούς». Ατάραχος ο Μητσοτάκης, προσπερνά τους 16.000 νεκρούς σαν… παράπλευρη απώλεια: «Ως προς τους νεκρούς, βεβαίως. Ομως ταυτόχρονα έχουμε και το 82% των ενηλίκων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Αν με ρωτούσατε πριν από ένα χρόνο αν θα φτάναμε σε αυτό το ποσοστό θα σας έλεγα πως δύσκολα θα φτάναμε σε αυτό το ποσοστό. (…) Ταυτόχρονα κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή. Δεν κάναμε lockdown. Σώσαμε τον τουρισμό. Και είχαμε και μία ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή, η οποία θα ξεπεράσει σίγουρα το 7%»!
Ακολουθεί ο εξής διάλογος:
Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, οι Εντατικές δέχονται πίεση και σήμερα που μιλάμε και το ερώτημα είναι αν θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ρωτώ διότι όσο και αν νοσεί κανείς ηπιότερα με την Ομικρον τα κρούσματα είναι πολλά και οι επιστήμονες λένε -άκουσα την κα Λινού να το λέει πρόσφατα στον «Real Fm»- ότι δύο-τρεις εβδομάδες μετά το πικ, μετά το υψηλό σημείο των κρουσμάτων, θα δεχθεί την πίεση το Εθνικό Σύστημα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα γι’ αυτό και βλέπουμε την πίεση σήμερα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται πίεση όχι μόνο τώρα, δέχεται πίεση εδώ και σχεδόν 24 μήνες. Ανταποκρίνεται όμως, και ανταποκρίνεται…
Νίκος Χατζηνικολάου: Σας κατηγορεί η αντιπολίτευση, ότι δεν έχετε κάνει όσα έπρεπε. Ότι υποδεχτήκαμε δηλαδή το ’21 χωρίς να έχετε εκμεταλλευτεί τον χρόνο που μεσολάβησε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα κατηγορία, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θα έλεγα ότι μπορώ να καταλάβω τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών, δεν μπορώ όμως να δεχθώ την αντιπολιτευτική υστερία. Στο ζήτημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχουμε υπερδιπλασιάσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό δεν αμφισβητείται γιατί είναι μία παρακαταθήκη για το ΕΣΥ και την επόμενη μέρα. Εχουμε προσλάβει όποιον ήταν διαθέσιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει σήμερα, κ. Χατζηνικολάου, στην ελεύθερη αγορά άνθρωπος ο οποίος να μπορεί να βοηθήσει -πνευμονολόγος, αναισθησιολόγος- ο οποίος να θέλει να προσληφθεί και να μην τον έχουμε προσλάβει. Εχουμε κάνει, λοιπόν, ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν…
Και για τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, αφού επανέλαβε τα περί… φραστικού λάθους, είπε το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια: «Διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ έχουμε κάθε χειμώνα δυστυχώς. Είχαμε κάθε χειμώνα και σε εποχή όπου είχαμε μία εποχική γρίπη. Προφανώς και είναι καλύτερο να είναι κάποιος σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από το να είναι διασωληνωμένος εκτός. Είναι λύση ανάγκης. Ομως, αυτό το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι ότι έστω και εκτός ΜΕΘ υπάρχει μία βασική φροντίδα στον άρρωστο ο οποίος θα μπει αργά ή γρήγορα, γρήγορα κατά κανόνα, σε μία κανονική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».
Και ήταν κατηγορηματικός: «Μα, δεν κατέρρευσε και δεν θα καταρρεύσει και τώρα. Οχι, δεν θα καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για αυτό είμαι απολύτως βέβαιος»!
Αντί σχολίου, παραθέτουμε τη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ, μια μέρα μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη. Στις 15 Γενάρη, 67 covid και 48 non covid ασθενείς (σύνολο 115 διασωληνωμένοι ασθενείς) περίμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ για να βρεθεί ένα κρεβάτι. Ο παλαιότερος covid ασθενής περίμενε από τις 23 Δεκέμβρη (23 μέρες)! Ο παλαιότερος non covid ασθενής από τις 3 Γενάρη (12 μέρες)! Πόσοι ασθενείς πέθαναν ως τώρα… περιμένοντας διασωληνωμένοι σ’ έναν απλό θάλαμο, χωρίς νοσηλεία επιπέδου εντατικής θεραπείας, δηλαδή καταδικασμένοι να πεθάνουν; Δεν μας το λένε, ενώ έχουν φροντίσει και στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΕΚΑΒ, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ, να μην ενημερώνεται η ενότητα για την πορεία κάθε ασθενούς (μέχρι την αποθεραπεία ή το θάνατο).
covid_15-1-22