«Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα;». Η φράση αποδίδεται στον Καραμανλή τον πρεσβύτερο. Υποτίθεται ότι την είπε μετά τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 22 Μάη του 1963. Δεν την είπε δημόσια, γι’ αυτό και βάσιμα υποστηρίζουμε ότι πρόκειται για ένα στοιχείο της προσωπικής του αγιογράφησης, με στόχο να αποσείσει την προσωπική του ευθύνη για τη δολοφονία του Λαμπράκη. Λες και δεν ήξερε ότι οι Κοτζαμάνηδες, οι Εμμανουηλίδηδες και οι φον Γιοσμάδες ήταν έμμισθοι της ΚΥΠ και δρούσαν όχι ως «παρακρατικοί» αλλά ως ανεπίσημα όργανα του κράτους, παίρνοντας γραμμή κατευθείαν από την ΚΥΠ και την Κρατική Ασφάλεια.
Στην περίπτωση του «παραμάγαζου», που με την επωνυμία Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) έχει στηθεί εντός του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», δε χρειάζεται να κατασκευαστούν ερωτήματα. Οι ίδιες οι εξελίξεις θέτουν το ερώτημα: «Ποιος κυβερνά τα δημόσια νοσοκομεία;». Τα κυβερνούν οι διοικήσεις τους, οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) στις οποίες ανήκουν και το υπουργείο Υγείας, που έχει την ευθύνη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ή τα κυβερνά μια δράκα πανεπιστημιακών, οι οποίοι είναι υπεράνω κάθε νόμου, υπεράνω των κρατικών οργάνων, υπεράνω της ίδιας της κυβέρνησης (του υπουργείου Υγείας);
Στο τελευταίο σχετικό δημοσίευμά μας (6.10.21) ενημερώσαμε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας παρήγγειλε εισαγγελική έρευνα, μετά από παλαιότερο (28.6.2021) δημοσίευμα της εφημερίδας μας με τίτλο «Τι παιχνίδι παίζεις, κύριε Στάθη;». Σημειώναμε, δε, ότι από το δημοσίευμά μας που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέχρι τις αρχές Οκτώβρη είχαν συμβεί κι άλλα γεγονότα, τα οποία περιμένουμε ότι θα διερευνήσει η εισαγγελέας που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση (έκτοτε πέρασε ένας μήνας και προστέθηκαν πολλά ακόμη). Κορυφαίο γεγονός ήταν (και παραμένει) η προκλητική άρνηση της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών ΕΣΥ, που την έθεσε σε εξάμηνη δυνητική αργία, απαγορεύοντάς της να ασκεί οποιοδήποτε κλινικό έργο στη ΜΕΥ. Οχι μόνο συνέχισε να κάνει κλινικό έργο, αλλά έχει και τις πλάτες του πανεπιστημιακού κατεστημένου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που συμπεριφέρεται προκλητικά ως κράτος εν κράτει.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ, του «παραμάγαζου» δηλαδή, όχι μόνο συνέχισε να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση του το Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβούλιου (KΠΣ) Ιατρών ΕΣΥ, αλλά έφτασε στο σημείο να παραβιάζει σφραγίδες που τέθηκαν μετά από κατεπείγουσα εντολή του διοικητή της 1ης ΥΠΕ!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, για να υπάρχει η απαραίτητη συνέχεια.
Στις 12 Ιούλη, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο (KΠΣ) Ιατρών ΕΣΥ έριξε την πρώτη «καμπάνα» στην επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ (Μονάδα Εφηβικής Υγείας) που λειτουργεί στο «Π. & Α. Κυριακού», ως μονάδα της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, αποφασίζοντας ομόφωνα:
- Την επιβολή της ποινής της εξάμηνης δυνητικής αργίας στην επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ.
- Την αποστολή φακέλου με όλα τα στοιχεία στην Εισαγγελία, για τη διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί.
- Τη συνέχιση της πειθαρχικής διαδικασίας, η οποία φυσικά θα είναι σε δυσμενέστερη κατεύθυνση για την επιστημονικά υπεύθυνη.
Θυμίζουμε ότι στη λήψη της ομόφωνης απόφασης του ΚΠΣ συμμετείχαν η σημερινή αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα (ως πρόεδρος του ΚΕΣΥ), ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Στις 3 Αυγούστου, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας έκανε δεκτή την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΠΣ και με απόφασή της έθεσε σε εξάμηνη δυνητική αργία την επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ. Η δυνητική αργία αφορά το κλινικό έργο.
Στις 9 Αυγούστου, η τεθείσα σε εξάμηνη δυνητική αργία επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ προσέφυγε στην Επιτροπή Αναστολών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατά του υπουργού Υγείας (ατομικά και ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου), της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας και της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της πειθαρχικής ποινής που της επιβλήθηκε. Ταυτόχρονα, ζήτησε προσωρινή διαταγή και λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το αίτημα για προσωρινή διαταγή απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στις 9 Αυγούστου. Επομένως, η απόφαση που θέτει την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ σε εξάμηνη δυνητική αργία είναι άμεσα εκτελεστή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με έγγραφο που υπογράφει ο τότε αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, στάλθηκαν στο Διοικητικό Εφετείο όλα τα στοιχεία που θεμελιώνουν την ορθότητα της γνωμοδότησης του ΚΠΣ και της απόφασης της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου να θέσει την επιστημονικά υπεύθυνη σε εξάμηνη δυνητική αργία, για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα και ενόψει και της διερεύνησης ποινικών αδικημάτων.
Η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ, όμως, συνέχισε το «χαβά» της, λες και η ισχύουσα αστική νομιμότητα δεν την αφορά! Στις 10 Σεπτέμβρη, ο κοινός διοικητής των δύο νοσοκομείων Παίδων, Εμμανουήλ Παπασάββας, διέταξε την Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του «Π. & Α. Κυριακού» να πραγματοποιήσει άμεσα επίσκεψη στη ΜΕΥ για να διαπιστώσει και να τον ενημερώσει αν η επιστημονικά υπεύθυνη «τηρεί την ισχύουσα απόφαση».
Ο έλεγχος έγινε στις 13 Σεπτέμβρη και έδειξε ότι:
- Μολονότι η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Παιδείας έχει αφαιρέσει τη ΜΕΥ από τα Πιστοποιημένα Μαθησιακά Κέντρα (από τις 8 Απρίλη του 2021) η επιστημονικά υπεύθυνη συνέχισε να εξετάζει ασθενείς με μαθησιακές δυσκολίες, αποδεικνύοντας ότι έχει δικό της βιλαέτι.
- Συνεχιζόταν κανονικά το κλινικό έργο της -τεθείσας σε δυνητική αργία- επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ, η οποία μάλιστα υπέγραφε και βεβαιώσεις-διαγνώσεις!
Την επόμενη κιόλας μέρα, η επιστημονικά υπεύθυνη έστειλε αίτηση στο ΝΠΔΔ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», τον κοινό διοικητή των δύο νοσοκομείων και τη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας (με κοινοποίηση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών!), υποστηρίζοντας ότι η εντολή του διοικητή να ελεγχθεί αν τηρείται η απόφαση του υπουργείου για εξάμηνη δυνητική αργία είναι παράνομη και ζητώντας να ανακληθεί η εντολή! Η εντολή του διοικητή, φυσικά, δεν ανακλήθηκε.
Την ίδια μέρα (14 Οκτώβρη), η καθηγήτρια-διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, τμήμα της οποίας είναι η ΜΕΥ, επιβεβαίωσε γραπτώς ότι η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ εξακολουθεί να ασκεί κλινικό έργο, διότι -όπως την ενημέρωσε- έχει προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης του υπουργείου Υγείας που την έθεσε σε δυνητική αργία!
Προσέξτε το λίγο, παρακαλούμε. Η διευθύντρια μιας πανεπιστημιακής κλινικής εντός νοσοκομείου του ΕΣΥ παριστάνει υποκριτικά τον… αγγελιοφόρο και τον τροχονόμο: ενημερώνει ότι η υφισταμένη της την «ενημέρωσε» ότι δεν εφαρμόζει απόφαση του εποπτεύοντος υπουργείου, διότι έχει προσφύγει δικαστικά. Η προσφυγή, όμως, δεν αναστέλλει την εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου. Η τιμωρηθείσα με εξάμηνη δυνητική αργία ζήτησε αναστολή (προσωρινή διαταγή), αλλά δεν της δόθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο. Κι αυτή, περιφρονώντας και το υπουργείο και το δικαστήριο, εφαρμόζει το δικό της «νόμο»! Και η προϊσταμένη της, αντί να πράξει τα δέοντα, όπως επιβάλλεται από το νόμο, απλώς παρακολουθεί και… ενημερώνει!
Εγινε και δεύτερη επίσκεψη για έλεγχο και τότε η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ κάλεσε την αστυνομία! Κατέφθασε στο νοσοκομείο περιπολικό από το Α.Τ. Αμπελοκήπων. Κάλεσε αστυνομία σε νοσοκομείο με παιδιά! Και η αστυνομία πήγε! Μιλάμε για πρωτοφανείς καταστάσεις, για τις οποίες φέρει ευθύνη και ο διοικητής του Α.Τ. Αμπελοκήπων. Πώς στέλνεις, κύριε, περιπολικό σε ένα νοσοκομείο (Παίδων μάλιστα); Επειδή σε κάλεσε κάποια; Δεν έχει το νοσοκομείο διοίκηση για να επικοινωνήσεις πρώτα μαζί της; ‘Η η διοίκηση είναι… παρακατιανή σε σχέση με αυτήν που σε κάλεσε; Κάτι τρέχει εδώ, έτσι δεν είναι, υπουργέ Θεοδωρικάκο; Αυτά γράφαμε στις 6 Οκτώβρη. Σήμερα τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα. Η κατάσταση έχει «ξεφύγει» εντελώς.
Γράψαμε ότι όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί, αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ είχαν κάνει το καθήκον τους και είχαν βάλει λουκέτο στη ΜΕΥ (όπως έχει εισηγηθεί το ΔΣ του «Π. & Α. Κυριακού», προτείνοντας τα περιστατικά της ΜΕΥ να παρακολουθούνται από τις αρμόδιες δομές του Νοσοκομείου, οι οποίες είναι επαρκέστατες), αντί να επιδίδονται σ’ ένα συνεχές πινγκ-πονγκ μετάθεσης ευθυνών εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.
- Στις 25 Ιούνη, η 1η ΥΠΕ ζήτησε από το υπουργείο Υγείας την αναστολή λειτουργίας της ΜΕΥ.
- Στις 7 Ιούλη, το υπουργείο απάντησε ότι η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΥ δεν είναι αρμοδιότητα των Διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας αλλά… εσωτερικό θέμα που πρέπει να ρυθμίζεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με το διευθυντή της πανεπιστημιακής κλινικής (άρα θέμα αρμοδιότητας της ΥΠΕ).
- Στις 16 Ιούλη, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης απάντησε στο υπουργείο με ένα νομικίστικου τύπου κείμενο, στο οποίο επικαλείται «τη μείζονα σπουδαιότητα του ζητήματος» και επιστρέφει το έγγραφο του υπουργείου με σκοπό την έκδοση ΚΥΑ των υπουργών Υγείας και Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας της ΜΕΥ μέχρι τη μόνιμη στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί η νόμιμη και διαρκής λειτουργία της. Αλλιώς, αν το υπουργείο δε συμφωνεί με την πρόταση Στάθη για έκδοση ΚΥΑ, να μετεγκατασταθεί η ΜΕΥ εκτός του χώρου του «Π. & Α. Κυριακού» και επειδή συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες να παύσει να υπάγεται στο Νοσοκομείο!
Τελικά, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ αποφάσισε να κάνει στροφή και να αποδεχτεί την άποψη του υπουργείου, ότι είναι δική του ευθύνη οι χειρισμοί για τη ΜΕΥ. Μάλλον «βοήθησε» η κίνηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση για τους χειρισμούς Στάθη, με βάση δικό μας παλαιότερο δημοσίευμα. Στην πράξη, όμως, ο Π. Στάθης δεν έκανε στροφή αλλά ελιγμό.
Λίγο προτού εκπνεύσει ο Οκτώβρης, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, με έγγραφη διαταγή του προς τους διοικούντες το «Π. & Α. Κυριακού», διαπιστώνει ότι η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ εξακολουθεί να ασκεί κλινικό έργο, παρά τη θέση της σε δυνητική αργία, και ζητά να σφραγιστούν οι είσοδοι για να μην μπορεί να μπει η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ. Αν δε αυτή σπάσει τις σφραγίδες, να γίνει μηνυτήρια αναφορά στο πλαίσιο του αυτοφώρου, για παραβίαση και του άρθρου 178 ΠΚ (προβλέπει φυλάκιση μέχρι δύο ετών για όποιον παραβιάζει σφραγίδες που έθεσε η αρχή).
Ο Π. Στάθης είναι απόστρατος αντιστράτηγος της αστυνομίας και κάποια νομικούλια τα ξέρει. Η εντολή του για σφράγιση ήταν εντελώς αόριστη και στην πράξη ανεφάρμοστη. Ποιες εισόδους θα σφράγιζε η διοίκηση του νοσοκομείου; Κάποιες συγκεκριμένες ή όλη τη ΜΕΥ; Προφανώς το πρώτο, αφού ο ίδιος δεν πήρε απόφαση να κλείσει η ΜΕΥ, αλλά να σφραγιστούν είσοδοι (ποιες;) για να μην μπει η επιστημονικά υπεύθυνη.
Η διοίκηση του νοσοκομείου, για να υλοποιήσει την εντολή Στάθη, προχώρησε σ’ ένα καραγκιοζιλίκι: την 1η Νοέμβρη τοποθέτησε τη γνωστή κορδέλα σφράγισης μόνο στο γραφείο της επιστημονικά υπεύθυνης. Αυτή, όμως, το κλινικό έργο δεν το κάνει στο γραφείο της αλλά στα ιατρεία της ΜΕΥ, τα οποία δεν σφραγίστηκαν! Αλλά η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ δεν ανέχτηκε ούτε αυτό το «κλείσιμο του ματιού». Κάλεσε και πάλι την αστυνομία, στην οποία κατήγγειλε ότι η εντολή σφραγίσματος είναι παράνομη! Και δήλωσε ότι συνεχίζει να ασκεί κλινικό έργο μέχρι να κριθεί η προσφυγή που έχει καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο! Εχει δικό της νόμο κι αυτόν εφαρμόζει, χωρίς να δίνει λογαριασμό ούτε στον διοικητή του νοσοκομείου, ούτε στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, ούτε στο υπουργείο Υγείας!
Αντί η διοίκηση του νοσοκομείου να ζητήσει από την αστυνομία να συλλάβει αμέσως αυτή την κυρία, διότι διέπραττε το αυτόφωρο αδίκημα της παράβασης του άρθρου 178 ΠΚ, εμποδίζοντας την αρχή να εκτελέσει απόφαση σφράγισης (διαπράχτηκαν κι άλλα ποινικά αδικήματα, αλλά μένουμε μόνο σ’ αυτό), άρχισε ένα γαϊτανάκι συνεννοήσεων μεταξύ νομικών συμβούλων και της καθηγήτριας-διευθύντριας της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, η οποία εκλήθη να παραστεί. Υστερα από τρεισίμισι ώρες, η αστυνομία πήρε τα στοιχεία όλων (!) για να γράψει έκθεση στο βιβλίο συμβάντων και η διοίκηση του νοσοκομείου έβαλε κορδέλα σφράγισης στην πόρτα του γραφείου της επιστημονικά υπεύθυνης.
Η τελευταία, όμως, την πέρασε για… κορδέλα εγκαινίων, την έκοψε και μπήκε στο γραφείο της, όπως διαπίστωσε την επόμενη μέρα (2 Νοέμβρη) η διοίκηση! Αντί, όμως, ο διοικητής του Νοσοκομείου να εφαρμόσει την εντολή του διοικητή της 1ης ΥΠΕ και να υποβάλει αμέσως μηνυτήρια αναφορά για «παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η αρχή» (και όχι μόνο), αυτός απλά ενημέρωσε την 1η ΥΠΕ ότι θα θέσει το θέμα στο ΔΣ του νοσοκομείου! Είχε δε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την καθηγήτρια-διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής να ορίσει μέλος του ΔΕΠ ως επιστημονικά υπεύθυνο της ΜΕΥ, ώστε αυτή να εξακολουθήσει να λειτουργεί νόμιμα! Περιττεύει να σημειώσουμε ότι, ακόμα κι αν οριστεί άλλος/η επιστημονικά υπεύθυνος/η, η τεθείσα σε δυνητική αργία επιστημονικά υπεύθυνη θα εξακολουθεί να πηγαίνει στο χώρο και να ισχυρίζεται ότι κάνει… ερευνητικό έργο (αυτό είναι αρμοδιότητας της Ιατρικής Σχολής και όχι του υπουργείου Υγείας και των οργάνων του ΕΣΥ).
Η διοίκηση του νοσοκομείου ξαναέβαλε ταινία σφράγισης και την επομένη (3 Νοέμβρη) τη βρήκε και πάλι κομμένη και την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ στρογγυλοκαθισμένη στο γραφείο της! Και πάλι δεν έκανε μηνυτήρια αναφορά ζητώντας από την αστυνομία να τη συλλάβει για εκ νέου διάπραξη αυτόφωρου αδικήματος. Μόνο ξαναέβαλε νέα ταινία σφράγισης και την ενίσχυσε με λουκέτο!
Αντιλαμβάνεστε τώρα γιατί θέσαμε εισαγωγικά το ερώτημα «ποιος κυβερνά τα δημόσια νοσοκομεία;». Οταν μία πανεπιστημιακός αρνείται να πειθαρχήσει σε απόφαση του υπουργείου Υγείας, που την έχει θέση σε δυνητική αργία, απαγορεύοντάς της να παρέχει κλινικό έργο σε Μονάδα εντός νοσοκομείου του ΕΣΥ, όταν η διοίκηση της μεγαλύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας και η διοίκηση ενός νοσοκομείου της δύναμης αυτής της ΥΠΕ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου και βλέπουν την τελούσα υπό τιμωρία πανεπιστημιακό γιατρό να τους γράφει εν ψυχρώ στα παλιά της τα παπούτσια και να τους το πετάει κατάμουτρα, προφορικά και γραπτά, χωρίς να ασκούν σε βάρος της ό,τι προβλέπει ο νόμος, τι άλλο μένει να πούμε εμείς;
Εχουν περάσει ήδη τρεις από τους έξι μήνες δυνητικής αργίας της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ και εκείνη συνεχίζει να ασκεί κανονικότατα το κλινικό έργο που της έχει απαγορευτεί να ασκεί. Ακόμη και τώρα να σταματήσει, θα εκτίσει μόνο τη μισή ποινή της. Θα θριαμβεύσει άλλη μια φορά η παραβατικότητα και το θράσος!
Είναι εμφανές ότι αυτό που περιμένει όλο το πανεπιστημιακό κατεστημένο και κυρίως το δίδυμο της καθηγήτριας-διευθύντριας της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής και της αναπληρώτριας καθηγήτριας – επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ, είναι να περάσουν και οι υπόλοιποι τρεις μήνες της δυνητικής αργίας της δεύτερης εξ αυτών, να επιστρέψει στα καθήκοντά της και να γίνουν όλα μέλι-γάλα! Αλλά και ουδείς από τη Διοικηση του Νοσοκομείου και τη Διοίκηση της 1ης Υ.ΠΕ θέλει να δοθεί η μοναδική λύση, που είναι το κλείσιμο της ΜΕΥ. Γι’ αυτό και δέχονται με… στωικότητα τον προσωπικό τους εξευτελισμό, γι’ αυτό παρακολουθούν με απάθεια να παραβιάζονται ωμά οι νόμοι, τους οποίους (υποτίθεται ότι) πρέπει να υπηρετούν.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών για το συγκεκριμένο ζήτημα χαρακτηρίζεται… εμπιστευτική, λες και πρόκειται για στρατιωτικό μυστικό. Τις πομπές τους προσπαθούν να κρύψουν. Εχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για το «παραμάγαζο» και η ΜΕΥ ακόμα λειτουργεί. Αν ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Π. Στάθης αποφάσιζε να κλείσει τη ΜΕΥ και τα περιστατικά της να παρακολουθούνται από τα οργανωμένα Τμήματα του Νοσοκομείου, το ζήτημα θα είχε λήξει και δε θα κάθονταν να παρακολουθούν μια αναπληρώτρια καθηγήτρια να τους λέει ότι είναι… αναρμόδιοι και πως αυτή θα κάνει ό,τι θέλει. Να τους ξηλώνει επίσημες κρατικές ταινίες σφράγισης λες κι είναι χαρτομάντηλα! Να φέρνει κλειδαρά για να ανοίξει την κλειδαριά που τοποθέτησαν.
Από πού αντλεί τόσο θράσος η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ και προχωρεί σε τόσο προκλητικές ενέργειες ενάντια σε αρμόδια κρατικά όργανα; Από τη στήριξη που της προσφέρει, εμφανώς και αφανώς, το καθηγητικό κατεστημένο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και ο πρύτανης Δημόπουλος (που προέρχεται κι αυτός από την Ιατρική Σχολή). Αν ήταν μόνη της, δε θα τολμούσε να επιδεικνύει τέτοια θρασύτητα.
Και γιατί το καθηγητικό κατεστημένο προσφέρει τέτοια στήριξη σε μια κατ’ εξακολούθηση παραβάτρια, οι παραβάσεις της οποίας έχουν διαπιστωθεί από τόσα όργανα του κράτους (Εθνική Αρχή Διαφάνειας, εσωτερική ΕΔΕ του νοσοκομείου, διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, αρμόδια υπηρεσία υπουργείου Υγείας, αναπληρωτής υπουργός Υγείας); Προφανώς γιατί ανάλογα «καθεστώτα» έχουν στηθεί και σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ και δε θέλουν ν’ αρχίσει να «ξηλώνεται το πουλόβερ».
Μέχρι στιγμής το θράσος νικά, καθώς και ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ και η διοίκηση του «Π. & Α. Κυριακού» συμπεριφέρονται με ψοφοδεή τρόπο, αντί να εφαρμόσουν τη νομιμότητα. Η νομιμότητα είναι σαφής: οι πανεπιστημιακές κλινικές που λειτουργούν μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ υπάγονται στη νομοθεσία που αφορά το ΕΣΥ. Οι πανεπιστημιακοί που υπηρετούν σ’ αυτές τις κλινικές υπάγονται στους ίδιους νόμους και κανονισμούς με τους γιατρούς του ΕΣΥ και τα πειθαρχικά τους παραπτώματα εκδικάζονται από τα πειθαρχικά συμβούλια των νοσοκομείων και από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας. Το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων δεν τοποθετεί τα μέλη ΔΕΠ υπεράνω του νόμου, ούτε καθιστά τις πανεπιστημιακές κλινικές κράτος εν κράτει μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτά έχουν κριθεί πολλάκις και η σχετική νομοθεσία είναι σαφέστατη.
Αφήσαμε τελευταία την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση, διότι συμμετείχε στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο με την προηγούμενη ιδιότητά της (πρόεδρος του ΚΕΣΥ). Μέχρι πότε θα ανέχεστε, κα Γκάγκα, αυτή την πρωτοφανή συμπεριφορά; Βάζοντας το κεφάλι στην άμμο δεν θα καταφέρετε τίποτα. Το ρεζιλίκι του υπουργείου σας και της κυβέρνησής σας έχει ήδη γίνει. Αν παρέμβετε άμεσα και δώσετε εντολή να σφραγιστεί το «παραμάγαζο», μπορεί να γλιτώσετε τον παραπέρα διασυρμό, που πλέον σας αφορά και προσωπικά, καθώς δεν είστε πια μια διευθύντρια κλινικής του ΕΣΥ ή απλά πρόεδρος του ΚΕΣΥ, αλλά υπουργός.
Η λύση είναι μία: να κλείσει άμεσα η ΜΕΥ που λειτουργεί σαν «παραμάγαζο» μέσα στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».